Πεμ, Νοε 21, 2024

Το Frederick Research Center συντονίζει ερευνητικό έργο για την ασφάλεια κτηρίων έναντι φυσικών καταστροφών

Το Frederick Research Center συντονίζει ερευνητικό έργο για την ασφάλεια κτηρίων έναντι φυσικών καταστροφών

Συνεργασία με IOC-UNESCO για προληπτικά μέτρα στη Λάρνακα, σε περίπτωση τσουνάμι

Στη δημιουργία ενός Ερευνητικού Κέντρου το οποίο θα προσφέρει καινοτόμες λύσεις για την ασφάλεια κτηρίων, προσβλέπει το ερευνητικό έργο ISTOS, το οποίο συντονίζει το Frederick Research Center (FRC), και υλοποιείται με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το έργο συντονίζει ο Δρ Πέτρος Χρίστου, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Frederick και μέλος του ερευνητικού προσωπικού του FRC:
«Μέσω του ISTOS πετύχαμε τη δημιουργία μιας διακρατικής επιστημονικής συνεργασίας υψηλού επιπέδου για την κατανόηση των φυσικών καταστροφών, την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων με σκοπό τη μείωση των συνεπειών τους για τις πληγείσες κοινότητες», αναφέρει ο Δρ Χρίστου. «Στόχος του ISTOS είναι η δημιουργία ενός πρότυπου Κέντρου Ερευνών που θα προσφέρει λύσεις για τη διαχείριση φυσικών καταστροφών και την ασφάλεια κτηρίων.»

Στο πλαίσιο του έργου ISTOS, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020, υλοποιήθηκαν διάφορες δράσεις με στόχο την ενίσχυση της επιστημονικής κατανόησης στον τομέα των φυσικών καταστροφών. Μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες ήταν η συνεργασία με την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή NEAMTWS, καθώς και η συμμετοχή στο έργο CoastWAVE. Αυτό το έργο, υποστηριζόμενο από τη Διακυβερνητική Συντονιστική Ομάδα NEAMTWS (ICG/NEAMTWS) της Διεθνούς Ωκεανογραφικής Επιτροπής της UNESCO, αναλύει τις επιπτώσεις των τσουνάμι και επιδιώκει την αναγνώριση της παραθαλάσσιας πόλης
της Λάρνακας ως μιας Tsunami-Ready κοινότητας, προετοιμασμένης, δηλαδή, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, για το φυσικό φαινόμενο του τσουνάμι, μέσω στρατηγικών ευαισθητοποίησης, δημιουργίας σχετικών υποδομών, κατάρτισης σχεδίων δράσης και ετοιμότητας με στόχο την ελαχιστοποίηση της απώλειας ζωών.

Επιπλέον, μέσα από δύο Καλοκαιρινά Σχολεία (Summer Schools) που πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο, αλλά και πολλές άλλες δράσεις, δόθηκε η ευκαιρία στους εταίρους του έργου από Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία, σε διδακτορικούς/ες φοιτητές/τριες και σε ειδικούς σχετικών τομέων, να ανταλλάξουν τεχνογνωσία στα θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, ασφάλειας κτηρίων, προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, εκτίμησης σεισμικών κινδύνων κ.ά.

Για την υλοποίηση του έργου ISTOS συνεργάζονται το Frederick Research Center (συντονιστής), το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με την ερευνητική μονάδα SDGEE (Ελλάδα), και το Πανεπιστήμιο Νάπολης Federico II (UNINA) με το Kέντρο Mελετών PLIVINS-LUPT (Ιταλία).

Το έργο ISTOS θα ολοκληρωθεί εντός του 2024 με ένα μεγάλο συνέδριο το οποίο προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Frederick τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Listen Live