Δευ, Μάι 20, 2024

Γυμναστές, προπονητές "μαϊμού" είναι παντού. Σε εφαρμογή το μητρώο γυμναστών.

Γυμναστές, προπονητές "μαϊμού" είναι παντού. Σε εφαρμογή το μητρώο γυμναστών.

Το φαινόμενο «ό,τι δηλώσεις είσαι» στην Κύπρο έχει γίνει πλέον μάστιγα ακόμα και σε ευαίσθητους τομείς της υγείας και της άσκησης.

Ανειδίκευτοι προπονητές - οι οποίοι έτυχε σε πιο νεαροί ηλικία να ασχοληθούν με το άθλημα ή απλά παρακολούθησαν ένα σεμινάριο - ασκούν παράτυπα το επάγγελμα του προσωπικού γυμναστή-εκπαιδευτή, εκμεταλλευόμενοι τα κενά στην νομοθεσία, τις ελλιπέστατες υποδομές για ελέγχους και την άγνοια αρκετών συνανθρώπων μας.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση των περιπτώσεων όπου μη πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής ασκούν το επάγγελμα χρίζοντας τους εαυτούς τους γυμναστές ή personal trainers ή fitness instructors κ.λπ.

Πληροφορίες που έρχονται κοντά μας, κάνουν λόγο για προπονητές που εκπαιδεύουν μικρά παιδιά χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις ή  προσόντα. Μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει στο άθλημα της κολύμβησης, με Ναυτικούς Ομίλους να μην τηρούν ούτε τους ουσιώδη κανονισμούς. 

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πτυχιούχων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, του οποίου δεν γνωρίζουμε αν είναι εις γνώση του αυτά τα περιστατικά, έχει καταβάλει και καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για την κατοχύρωση του επαγγέλματος με τελευταία επιτυχία του την επαναλειτουργία του Μητρώου Γυμναστών από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Τι είναι το μητρώο γυμναστών;

Είναι το Μητρώο Εγγεγραμμένων Γυμναστών το οποίο καταρτίζεται και τηρείται από το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας, στο οποίο εγγράφονται το όνομα, η διεύθυνση και τα προσόντα κάθε προσώπου που δικαιούται να εγγραφεί, δυνάμει του περί Εγγραφής Γυμναστών Νόμου του 1995 - Ν. 17(Ι)/95, καθώς και οποιαδήποτε άλλα στοιχεία τα οποία το Υπουργείο κρίνει αναγκαίο ή σκόπιμο να περιληφθούν στο μητρώο.

Η εγγραφή στο «Μητρώο Εγγεγραμμένων Γυμναστών» θα θεωρείται πλέον απαραίτητη για εξασφάλιση άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Με βάση την Κυπριακή Νομοθεσία, που ποτέ δεν εφαρμόστηκε ουδείς δικαιούται να ενεργεί ως γυμναστής ή να προβάλλει τον εαυτό του ως γυμναστή, εκτός αν είναι εγγεγραμμένος γυμναστής δυνάμει του περί Εγγραφής Γυμναστών Νόμου του
1995 - Ν. 17(Ι)/95. Πρόσωπο που δεν είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο και ενεργεί ή προβάλλει τον εαυτό του ως Γυμναστή, είναι ένοχο αδικήματος και υπόκειται σε περίπτωση καταδίκης αυτού σε φυλάκιση ενός έτους ή σε χρηματική ποινή ή και στις 2 ποινές.
 Το ίδιο και τα σωματεία ή ομίλοι που τους εργοδοτούν. Μάλιστα σε μια τέτοια περίπτωση ο ΚΟΑ δικαιούται να σταματήσει την οποιαδήποτε χορηγία και να προβεί και στην λήψη νομικών μέτρων.

Υπογραμμίζουμε πως κάθε πρόσωπο δικαιούται να εγγραφεί στο Μητρώο, εάν κατέχει πανεπιστημιακό δίπλωμα ή τίτλο ή ισότιμο προσόν με το πτυχίο του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α./Σ.Ε.Φ.Α.Α) της Ελλάδας. Στο ελληνικό κράτος για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα του γυμναστή ή του personal trainer, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διαθέτει πτυχίο ΤΕΦΑΑ ή ΣΕΦΑΑ.

Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να γίνει ξεκάθαρο ποιοι μπορούν να ασκούν το επάγγελμα του γυμναστή και εκπαιδευτή. Να ξεκαθαρίσουμε μάλιστα πως ο γυμναστής μπορεί να είναι και εκπαιδευτής αλλά ο εκπαιδευτής δεν μπορεί να είναι  γυμναστής. Μπορεί κάποιος να ασκήσει το επάγγελμα ως προπονητής συγκεκριμένου αθλήματος εφόσον έχει παρακολουθήσει σεμινάρια προπονητικής , εφόσον γνωρίζει τις τεχνικές ενός αθλήματος όμως ουδέποτε αναγνωρίζεται ως ισότιμος με τον πτυχιούχο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. 

Ας λάβουμε τα μέτρα μας ατομικά ο καθένας και η πολιτεία από τη μεριά της και να σκύψουμε στο θέμα αυτό με σοβαρότητα, προτού ένα τραγικό συμβάν μας επαναφέρει στην πραγματικότητα και τότε θ’ αρχίσουμε όλοι να αναρωτιόμαστε  τι  πήγε στραβά.

Listen Live