Κυρ, Νοε 24, 2024

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΧΕΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΙΔΗ

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΧΕΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΙΔΗ

ΕΝΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ

Πάει καιρός που αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε σε εκπομπες και γραπτως κατα το δυνατόν τεκμηριωμένα ποια λάθη οδήγησαν στην αδιαφορία απέναντί στην υποδειγματική πολυετή συλλογή πληροφοριών από το Κλιμάκιο Αλεξανδρου Σημαιοφορίδη για τις προετοιμασίες απόβασης ,στρατιωτικής εισβολής από τον Τουρκικό στρατό.

Ένας άριστος γνώστης της Τουρκικής γλώσσας με σοβαρή εμπειρία στην στρατιωτική τουρκική γλώσσα ασυρμάτων και λοιπών επικοινωνιών υποκλέπτει από το 1970 την σύνολη παράλια δραστηριότητα των Τουρκικών Διοικήσεων απέναντι από την Κύπρο.Καταφέρνει την εδραίωση ενός τακτικού και στρατηγικού προβαδίσματος για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Από τον Απρίλιο του 1974 περιγράφει όλες τις αλλαγές στην πορεία ενεργειών του Τουρκικού Στρατού.Λεπτομερώς όλες οι ενέργειες για αλλαγή του επιπέδου επιχειρήσεων στο Αεροδρόμιο της Μερσίνης.Βέβαια η κατάθεση Σημαιοφορίδη απετέλεσε την πλέον πιστευτή και βάσιμή μαρτυρία τόσον στην επιτροπή φακέλλου στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.....

Μελετωντας το τελευταίο αξιολογο βιβλίο του Αλεξη Παπαχελα είχα μιαν κρυφή ελπίδα πως πέρα από τις παμπολλες αμερκικανικες πηγές και συνεντεύξεις πρωταγωνιστων κάθως και το συγλονιστικο απομαγνητοφωνημενο ΠΟΛΕΜΙΚΟ συμβουλιο θα διερευνουσε την τύχη των σημειωματων και αναφορων Σημαιοφοριδη.Ποιοι τα μελετουσαν τι οδηγίες εδίδαν.Ποιοι αδιαφορησαν παντελως για το περιεχόμενο τους.Υπηρξαν κάποιοι που ανησυχησαν...

Ο συγγραφέας έχοντας όντως ένα τεράστιο υλικο να τιθασευσει θα ήταν αδυνατον να εμβαθυνει σε μια παραμετρο πληροφοριών που είναι όντως αρχειακα δυσκολοδιερευνητη..

Έτσι τα ερωτηματα παραμενουν.Γνωριζαν οι πρωταγωνιστές τα σήματα Σημαιοφοριδη που από τον Μάρτιο Απριλίο ήταν τόσα πολλά που ."εκαιγαν "τα μηχανήματα διαβιβασης.Εκτος από το ΓΕΣ, το ΓΕΕΦ ,γνωριζε άραγε η Κυπριακή ΚΥΠ και ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ Μάκαριος το περιεχόμενο των μηνυματων.Ξερουμε πως από τα χρόνια του εξηντα είχε πολύ καλά μηχανήματα υποκλοπης καιμια αρκετα καλη αιθουσα συνεχους τηλεπικοινωνιακης παρακολουθησηςΣτην Διεθνη πρακτική ένα τετραμηνο μηνυματων και τηλεφωνικων επικοινωνιων δεν μπορεί να παραμεινει στεγανο.

Στην Κύπρο του εβδομηντα οι πληροφοριοδοτες πρεσβειων και υπηρεσιων ήταν εκατονταδες.Οι Αμερικάνοι και οι Σοβιετικοι είχαν κανονικό σύστημα στρατολογησης με εμμεσες και αμεσες αμοιβες .Είχαν γνώση της υπαρξης του δίκτυου Σημαιοφοριδη.Αν είχαν ενηργησαν για να μην λαμβανεται το οψην.Τα ερωτηματα παραμενουν και μετά την κυκλοφορια του αξιολογος και πολυτιμου βιβλίου του.

Το βιβλίο του Παπαχελα έχει μια αρετή και ταυτοχρονα αδυναμία.Δεν αξιοποιει όσο θα έπρεπε τις τοπικες Κυπριακές πηγές.Αυτο επιτρέπει να ιχνογραφηθει ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ρόλος και τα γεγονότα και τα παρασκηνια των Αθηνων και της Χουντας.

Αυτό που θα είναι τωρά πολυτιμο είναι η αναγνωση του βιβλίου σε αντιπαραβολη με τα βιβλία και τα κείμενα του Ανδρέα Χριστοφιδη για τον Κισσιγκερ,την έρευνα του Γιάννη Λαμπρου για τις πρώτες ώρες της εισβολης και τη μυστήρια σιγη κάποιων οπλων κάθως και δύο βιβλίων του Σπύρος Παπαγεωργιου που πολύ εγκαιρα φωτισαν παραμετρους και γεγονοτα που τωρά τις φωτιζει αρκετά και ο Παπαχελας.

Όλα τα ανωτερω χωρίς πρόσθεση μηδενισμου ενός βιβλίου που εκ των πραγματων αποτελεί μια ιστοριογραφικη τιμή αφού ξεκαθαριζει ποιοί δεν ήθελα καμμια αντισταση στην εισβολή και τον Αττιλα.

Listen Live