Παρ, Μάι 17, 2024

ΚΩΣΤΗ ΚΟΚΚΙΝΟΦΤΑ: ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΙΕΡΟΘΕΟΣ ΚΥΚΚΩΤΗΣ (1905-1972)

ΚΩΣΤΗ ΚΟΚΚΙΝΟΦΤΑ: ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΙΕΡΟΘΕΟΣ ΚΥΚΚΩΤΗΣ (1905-1972)

Kυκλοφόρησε πρόσφατα από το Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου το βιβλίο του Kωστή Kοκκινόφτα «Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Κυκκώτης (1905-1972)», το οποίο εξετάζει τον βίο και το έργο ενός από τους σημαντικότερους λόγιους κληρικούς της Κύπρου του 20ού αιώνα. Αποτελείται από 688 σελίδες και διαχωρίζεται σε δύο ενότητες, με την πρώτη από αυτές να αφορά στη ζωή και στο έργο του Ιερόθεου Κυκκώτη στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία, και τη δεύτερη να περιλαμβάνει αθησαύριστα και άλλα κείμενά του, που ήταν κατάσπαρτα σε εφημερίδες και περιοδικά της Κύπρου και του
εξωτερικού.

Στο πρώτο μέρος του τόμου παρουσιάζεται η εθνική, εκκλησιαστική και πολιτιστική δράση του Ιεροθέου, ιδίως την περίοδο που έζησε στη Μεγάλη Βρετανία (1936-1972), όπου αρχικά αφιερώθηκε στην προβολή του ενωτικού αιτήματος της Κύπρου και αργότερα στην επισήμανση των επερχόμενων δεινών για τον Ελληνισμό από την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα, το 1967. Ακόμη αναλύεται και σχολιάζεται το συγγραφικό του έργο, που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως εκκλησιαστικό, ταξιδιωτικό, ιστορικό, λογοτεχνικό, λεξικογραφικό και άλλο.

Στο δεύτερο μέρος του τόμου αναδημοσιεύονται κείμενα του Ιεροθέου, τα περισσότερα από τα οποία παρέμεναν μέχρι πρόσφατα άγνωστα, και εκδίδονται έγγραφα από διάφορα αρχεία, που αφορούν στη ζωή και τη δράση του. Η παρουσίαση των κειμένων αυτών, που εκτείνονται χρονολογικά από το 1929, όταν ακόμη ήταν μαθητής στο Παγκύπριο Γυμνάσιο στη Λευκωσία, μέχρι και το 1972, που απεβίωσε στο Λονδίνο, γίνεται με θεματική ταξινόμηση και κατά χρονολογική σειρά σε έξι διακριτά κεφάλαια. Ανάμεσα στα ανωτέρω κείμενα περιλαμβάνονται εννέα άρθρα, που δημοσίευσε, το 1936, εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος της 4ης Αυγούστου, γεγονός που επέφερε την απέλασή του από την Ελλάδα, ενώ βρισκόταν στο τέταρτο έτος των σπουδών του και του στέρησε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Επίσης, αρκετά από τα υπόλοιπα άρθρα αφορούν τα προβλήματα και τις προοπτικές της κυπριακής παροικίας της Μεγάλης Βρετανίας, για την ιστορία της οποίας ο Ιερόθεος εξέδωσε ένα σημαντικό βιβλίο με τίτλο «Εξ Ανατολών» (Λονδίνο 1968).

Τον τόμο συμπληρώνει βιβλιογραφία, αρχειακές πηγές και λεπτομερές ευρετήριο.

Listen Live