Κυρ, Σεπ 8, 2024

ΚΥΠΡΟΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ...ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ο ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΟΝΤΙΣΜΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ...ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ο ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΟΝΤΙΣΜΟΣ

ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ο ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΟΝΤΙΣΜΟΣ

ΌΙ ΑΠΟΛΥΤΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ...

1.ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΨΗΦΩΝ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ...

Ο Χριστος Πετρου σε ένα παλαιοτερο κείμενο του περιεγραψε την τραγική υποχωρηση των παλαιων κομματων απο το 2011 μέχρι το 2021.Αναφερει αναλυτικα στο πολύ σημαντικό κείμενο του με τιτλο" Ο καταποντισμός του «παλαιοκομματισμού» σε πραγματικούς αριθμούς"

" Σε πραγματικούς αριθμούς, ο ΔΗΣΥ από τις 138.682 ψήφους που έλαβε το 2011, έχασε στις εκλογές του 2021, 39.354 ψήφους.

Το ΑΚΕΛ έλαβε το 2011, 132.171 ψήφους και μετρά απώλειες 52.528 στις εκλογές του 2021.

Το ΔΗΚΟ το οποίο ψηφίστηκε από 63.763 άτομα το 2011, καταγράφει απώλειες ψηφοφόρων 23.368 σε πραγματικούς αριθμούς το 2021.

Τέλος η ΕΔΕΚ, το 2011 έλαβε 36.113 ψήφους ενώ το 2021, 24.022 καταγράφοντας απώλειες 12.091 ψήφων.

Συγκεκριμένα το ποσοστό των απωλειών των κομμάτων, με βάση τη δύναμη που είχαν το 2011 σε πραγματικούς αριθμούς είναι:

ΔΗΣΥ: 28.37%

ΑΚΕΛ: 39.74%

ΔΗΚΟ: 36.65%

ΕΔΕΚ: 33.48%

Σημειώνεται, ότι το εκλογικό σώμα από το 2011 μέχρι το 2021, έχει διευρυνθεί αφού οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, από 531.463 (2011) έφτασαν τους 557.836 (2021).

Σε επίπεδο ποσοστών, η απώλεια που καταγράφει το κάθε ένα από τα τέσσερα μεγάλα κόμματα συγκρίνοντας τις εκλογές του 2011 με αυτές του 2021 είναι επίσης αξιοσημείωτη. Δηλαδή η απώλεια της ποσοστιαίας δύναμης των παλαιών κομμάτων σε μια δεκαετία είναι:

ΔΗΣΥ: 19.43%

ΑΚΕΛ: 31.61%

ΔΗΚΟ: 29.46%

ΕΔΕΚ: 24.74% "

2.ΣΗΜΕΡΑ Η ΜΕΙΩΣΗ ΨΗΦΩΝ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ...

Σήμερα εν έτει 2024 η πραγματικότητα για τα τέσσερα παλαιοτερα κομμάτα έχει εμφανως χειροτερεψει λόγω των πολλών αλυτων προβλημάτων του λαού της Κύπρου και της κρισης ταυτοτητας που τον αποπροσανατολιζει και τον απομακρυνει από την κοινωνική ενεργοποιηση και την πολιτική και συνδικαλιστικη ζωή του τόπου.

Ευθυνες υπάρχουν πολλές και διάφορες σε όλο το πολιτικό κομματικο φασμα.Εχουν όμως διαβαθμισεις και περιλαμβανουν και ενοχους που συνειδητα η ασυνειδητα κατεστρεψαν πολλά στον τόπο κατά περιόδους.

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως τα μικροκομματικα,τα μικροπολιτικα τα συμφεροντολογικα και τα εγωιστικα του νοσηρου ελιτιστικου βιου καταποντισαν αριθμητικα και ποιοτικα και τα τέσσερα παλαια κομμάτα.

Πριν περίπου επτα χρόνια παραμονες αυτοδιοικητικων εκλογων έγραφα τα παρακατω:

" Υπάρχει μια Κύπρος που δεν έχει σχέση με μας των γειτονιών.

Δεν είμαι σίγουρός αν κάποιος τις εκπροσωπει τις φτωχογειτονιές της Κύπρου αυτή τη στιγμή. Ειλικρινά καλά καλά δεν είμαστε σίγουροί αν οι κομματικοί ηγέτες και οι ακολούθοι τους έχουν συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει.

Είναι και ο τρόπος ζωής της ελίτ των καναλιών των δεξιώσεων των κομματικών αντεγκλείσεων που σου θολώνει το μυαλό.Ξεχνάς από που ξεκίνησες ποιες οι αφετηρίες σου.Καποιά στιγμή απορείς γιατί τόσοι πολλοί σίγουροι δεν ήρθάν καν σε πολλές εκλογές Δεν σου ανοίγουν καν την πόρτα αν δε σε στολίσουν γιατί έχουν ακόμα ευγένειά και αρχοντιά.Δεν σε αναγνωρίζουν ή μάλλον κατάλαβαν πως τους απέμεινέ μονάχα ο Θεός και η ενορία της γειτονιάς.

Έχουμεν ένα παιδάκι δικόν μας να το βάλουμεν.....

Λες και τα παιδιά των υπολοίπων είναι για τις αγγαρείες μόνον.....

Χρόνια τώρα σκέφτομαι μας γυρεύουν μόνον όταν θέλουν να καπηλευτούν τους κόπους και τους μόχθους μας την αρετή των προγόνων μας.Οι πλείστοι επαναλαμβανουν στερεότυπά. Η άγνοιά τους κάποτε σε πανικοβάλλει...

Η ζωή τους δεν έχει σχέση με την Κύπρο που αγαπάς και όι πλειστοι είναι παραδοξως πολύ ευποροι"

Δυστυχώς πολλά από τα ανώτερω ισχυουν και σήμερα και στις επομένες ημερες θα είναι εμφανη στα αποτελέσματα των εκλογων και στην άποχη, τα λευκα και τα ηθελημενα ακυρα ψηφοδελτια.

3.ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΛΕΧΘΟΥΝ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Το σημείωνα και παλαιοτερα μα δυστυχώς ισχυουν και σήμερα: " Με εκατον πενήντα ως διακοσιες χιλιαδες ψηφοφορους στις εκλογές να σου κλεινουν την πόρτα σε εσας προσωπικά η στο κομμα σας δεν υπάρχει προοπτικη αν δεν διαλεχθεις μαζί τους.Αν δε σε αυτους προσθεσεις τις χιλιαδες που προσερχονται στις εκλογές εδώ και δεκαετιες για να εκφρασουν με το λευκο η ακυρο ψηφοδελτιο την αρνησην τους εναντι του οραματος και της βιωτης σας τότε υπάρχουν διαφωνουντες μαζί σου που θα τους βρεις στο δρόμο σου για την ποθητη εξουσια

Και τέλος αυτοι που ακυρωνουν το ψηφοδελτιο.Καποιοι εξ αυτών εκβιαζονται εμμεσως η αμέσως να προσελθουν.Απο φόβο προσερχονται και πίσω από το παραβαν παρέα με το απορρητο εκφράζουνται με τρόπο διολου κολακευτικον για την πολιτική μας πραγματικότητα.

Τόσα χρόνια στις λα ι κες γειτονιές και την υπαίθρον ήταν αρκετά για να κατανόησω την πικρη αυτή αλήθεια."

4.ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΑΡΑΚΜΗ

Παλαιοτερα σημείωνα τις βασικές άιτιεςτης παρακμης των τεσσάρων κομματων ως εξής:

Με πρόταξη την κοινή λογική παρατηρουμε τα παρακατω εντος τωνκομματικων επιτελειων και τη νέας κυβέρνησης

1.Οι εσωτερικες εριδες στα κομμάτα καλά κρατούν και απασχολουν μεγάλο κομμάτι του παραγωγικου τους χρόνου

2.Ζωτικες αντιπροτασεις για την ακριβεια και την τοκογλυφικη αυθαιρεσια των τραπεζων ανυπαρκτες

3.Αφηνουν εισπρακτικους οικους να καταπατουν νομοθεσιες περι τόκου και συμβασεων κλεβοντας τις περιουσίες με τοκογλυφικους τρόπους καθυστερωντας τοπικα σχεδια από ετη για να πλουτισουν οι επιτηδειοι επί των αμοιρων πτωχων και του άπλου λαου.

4.Μικρες περιθωριακες μειοψηφιες με ακραιες και προσβλητικες συμπεριφορες τύπου" παρέλασης υπερηφανειας" ρυμουλκουν τα μεγάλα κομμάτα και την κυβέρνηση σε αυτοαναιρετικες προταξεις μακραν της ουσιας της λα ι κης εντολης και του συμβολαιου με τον λαό για θέματα εσωτερικής διακυβερνησης και φτωχοποιησης.

5.Οι ηγετικες ομάδες των κομματων και της Κυβέρνησης στερουνται σε μεγάλο βαθμο υγειους και σοφης ιεραρχησης των ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ προταγματων και των λα ι κων αιτηματων.Εγκλωβιζονται στον μικροκοσμο της Λευκωσιατικης ελιτ και στις ιεραρχησεις των πρεσβειων.Σε μια χώρα γεμάτη ηλεκτρονικες κλοπες περιουσιων με τοκογλυφικα και παρανομα μέσα που όντως βασανιζουν τον λαό αυτοι φαντασιωνονται την ύπαρξη θαλαμων βασανισμου σε κάθε γειτονιά της Κύπρου και νομοθετουν περι αυτων.

6.Το επίπεδο του οραματικου στοχασμου στα κομμάτα είναι τραγικό. Σε σημείο απελπιστικον. Ακομη και φανατικοι τους ακόλουθοι αναζητουν να βρουν τι εφταιξε

ΤΙ ΕΦΤΑΙΞΕ...

Απλά αυτά τα κομμάτα αφηνουν τα αυτονοητα του δημοκρατικου διαλόγου με τους πολίτες και προχωρούν σε ακροτητες και ακροβατικες κινήσεις που ταραζουν μέρος του εκλογικου σώματος.

2.Επιστρατευουν συνεργατες και συνοδοιπορους γνωστούς διακονους της αναξιοκρατιας και του ακραιου ρουσφετιου τόσο γνωστούς και γνωστές για τις εξωθεσμικες τους ενέργειες σε σημείο που πολλοί πολίτες που επιρεαζουν τα εκλογικα ρεύματα να εκφράζουνται δημόσιως πως ουδεις των κομματικων ηγετων είναι μεσσιας και επιμενουν πως δεν αξιοποιουν όσο επιβαλλεται κανόνες ανθρωπογνωσιας στην επιλογή στελεχων

3.Περα από αυτονοητα στερεότυπα εκφραστικα μέσα τα κομμάτα δεν κομίζουν οραματικο λόγο και πρακτικες προτασεις υπερβασης των παλαιων γερασμενων κοινωνικοοικονομικων πρακτικων.

4.Πισω και απ' τα τέσσερα κομμάτα είναι φανερες οι τακτικες επιβίωσης των κομματων ως μεγαλων.Στρατηγικες επιβίωσης του ελληνισμου στην Κύπρο αναζητεις και δεν ανακαλυπτεις.

5.Μεριμνα για να κερδηθουν κομματικα επιτελεια και κομματικες δεξαμενες και οι πυρηνες ψηφοθηριες παρά να δωρηθει αληθινή ελπίδα στο λαό

Τέλος όσοι γνωριζουμε τις ελιτ του τόπου ανακαλυπτουμε μελη τους πίσω και από τα τέσσερα κομμάτα

Για κομμάτα τεσσάρων ελιτ φανταζουν με διαφορετικό περιτυλιγμα πάρα πολιτικες συσπειρωσεις λα ι κου αιτηματος.

5.ΕΠΙΛΟΓΙΚΑ

ΕΝΑ ΝΕΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Η Κύπρος σήμερα.Μέσα στην καταιγίδα των δυσκολιών είναι υποστασιακή ανάγκη να χαράξουμε δρόμους στήριξης ποικιλότροπης του λαού μας.

Ο λαός του νησιού μας αναμένει από τους κοινωνικούς ηγετες και τα σκεπτόμενα καλλιεργημένα πρόσωπα της πατρίδος μας καθώς και τους πολιτικούς και αλλούς επικεφαλείς οργανισμών και συσπειρώσεων βοήθεια πρακτική και θεσμική για να εργαστεί, να δημιουργήσει και να επιβιώσει.

Οι συνεχεις έριδες και οι αλληλοκατηγορίες και οι αλληλοεξοντώσεις εις τι στηρίζουν τον λαόν , τον εν μέρει φτωχοποιημένο και δυσκολευόμενον. Οι εγωιστικές καρριερίστικες πρακτικές κομματικών και εξωκομματικών προσώπων ζημίωσαν και ζημιώνουν τον τόπο.Το εξήγησε παλαιότερα ο σοφος μας ποιητης και στοχαστης Μιχάλης Πασιαρδής.

Το όραμα δε του πλουτισμου πάσει θυσία και με κάθε μέσον, θεμιτόν και αθεμιτον εις τι εβοήθησεν τον λαόν και τον τρόπον βίου του. Η εμμονική ενασχόληση από πολλούς ,επώνυμους και ανώνυμους, με την επισώρευση χρήματος εις τι εβοήθησεν τους νέούς και τα παιδιά του τόπου μας…

Όλα τα ανωτέρω επιβάλλουν ένα νέο αποφασιστικόν ξεκίνημα της κοινωνικής ηγεσίας με όραμα αλληλεγγύης και στήριξης του λαού, διάνοιξης νέων δρόμων εργασίας σε τομείς όπως η γεωργία , η υποστηρίκτική λειτουργική τεχνολογία, η εύνοια της οικιακής οικονομίας και η κοινωνική στήριξη των χειμαζωμένων παιδιών και εφήβων.

Οι πρακτικές στήριξης του λαού ποικιλοτρόπως θα προκύψουν και από αρμόδιους κάθε τομέως θεσμικώς αλλά και από τους ανιδιοτελείς πολίτες που εχουν το χάρισμα της ελπιδοφόρου και δημιουργικής αντιστάθμισης των δεινών της κοινωνίας

Δεν μας απομένει άλλη οδός από την υλοποίηση με πρακτικες πρωτοβουλιες και άμεσα εργα ενός οράματος αλληλεγγύης επιβίωσης και αξιοπρεπούς διαβίωσης του λαού μας και πολιτιστικής και πνευματικης καλλιέργειας των νεών , των παιδιών και των ενηλίκων πολιτών μας μέσα απ’ο μια σύγχρονη βίωση της παράδοσης μας και της μύησης στις αξίες του κλασσικού και οικουμενικού πολιτισμου μας

Το ανώτερω κείμενο δημοσιευτηκε στις 4 Ιουνίου. Μετα τις εκλογές είναι πιστεύω περισσοτερο επικαιρο.

Listen Live