Σαβ, Νοε 23, 2024

Η ανάγκη της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης

Η ανάγκη της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης

Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού - Λέκτορα Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.B Law (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Οι διαδικασίες που αφορούν στην βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο αποτελούν πράξεις εκ των ων ουκ άνευ για την αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων που η ανθρωπότητα έχει να αντιμετωπίσει και που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας, την απρόσκοπτη πρόσβαση στην ενέργεια και τις διαδικασίες της πράσινης μετάβασης. Τονίζεται εξ υπαρχής ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ενεργειακή απόδοση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της Ενεργειακής Ένωσης, που περιλαμβάνει την αειφόρο, ανταγωνιστική και ασφαλή ενέργεια για όλους τους καταναλωτές, ιδιώτες και επιχειρήσεις, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι βασικές διαστάσεις που αφορούν στην Ενεργειακή Ένωση και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας της ενεργειακής απόδοσης αναφέρονται στην ασφάλεια, εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη, την απόλυτα ολοκληρωμένη, διασυνδεδεμένη και λειτουργική εσωτερική αγορά ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση καθ’ ευατήν που θα μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση από τρίτους, θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων και θα οδηγήσει σε νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, στην πλήρη συμπερίληψη πολιτικών που αφορούν στην κλιματική αλλαγή και στις διαδικασίες, την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, και στην σημασία της έρευνας, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας στους τομείς της ενέργειας και των διαδικασιών της ενεργειακής απόδοσης.

Για σκοπούς πλήρους αντίληψης του υπό αναφορά θέματος και της προώθησης της ενεργειακής απόδοσης ειδικότερα και γενικότερα της Ενεργειακής Ένωσης της Ευρώπης, χρειάζονται επενδύσεις που αποτελούν, προφανώς τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο ελαχιστοποίησης του ευρύτερου κόστους σε συνάρτηση με τους στόχους και σκοπούς των πολιτικών που αφορούν στα πιο πάνω θέματα. Τέτοιου είδους επενδύσεις και στρατηγικές προώθησης των στόχων και σκοπών της πολιτικής ενέργειας δημιουργούν τις συνθήκες εκείνες που μπορούν να διασφαλίσουν την αύξηση της ασφάλειας προσφοράς ενέργειας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε όλο το εύρος του τομέα της βιομηχανίας αλλά και των θεμάτων που αφορούν στην οικιακή κατανάλωση, την μείωση των εκπομπών ρύπων και την αύξηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας που συνδέεται άρρηκτα με τις διαδικασίες της πράσινης μετάβασης και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ειδικά στον τομέα της βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, εκτιμάται ότι το 75% των κτιρίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούνται ως μη ενεργειακά αποδοτικά και αυτά συμβάλλουν, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, στο ένα τρίτο των εκπομπών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα της Ένωσης. Σε συνάρτηση με τις εκπομπές ρύπων από τους διάφορους τομείς της βιομηχανίας, των μεταφορών κ.ο.κ., αντιλαμβανόμαστε την ουσιαστική σημασία της βελτίωσης της ενεργειακής
απόδοσης και εκπλήρωση των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα και επί παραδείγματι, όσον αφορά στα λιμάνια και στις θαλάσσιες μεταφορές, υπάρχουν τεράστιες προοπτικές βελτίωσης των υφισταμένων δομών, υποδομών και πολιτικών που περιλαμβάνουν την χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και ειδικότερα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υδρογόνου και άλλων καινοτόμων πηγών ενέργειας, φιλικών προς το περιβάλλον και σε εναρμόνιση με τους ευρύτερους στόχους και σκοπούς της πράσινης μετάβασης. Τα λιμάνια μπορούν να καταστούν πρωτοπόρα στην βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης και της συμβολής τους στην μείωση των ρύπων, ως επίσης και κατ’ επέκταση το κάθε κτίριο και η καθεμία βιομηχανία. Οι δράσεις πρέπει να είναι στοχευμένες, με μετρήσιμα κριτήρια και χαρακτηριστικά και οι πολιτικές προφανώς να υποδηλώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα της κάθε πράξης, ούτως ώστε να μπορέσουμε να απεξαρτητοποιηθούμε από τις ενεργοβόρες πρακτικές του παρελθόντος και του παρόντος και να
οδηγηθούμε στην Ευρώπη του μέλλοντος.

Listen Live