Παρ, Μάι 3, 2024

Το Υπαίθριο Αμφιθέατρο του Λανιτείου Γυμνασίου ονομάζεται από χθες το βράδυ σε Αμφιθέατρο «Σωτήρη Μουστάκα»

Το Υπαίθριο Αμφιθέατρο του Λανιτείου Γυμνασίου ονομάζεται από χθες το βράδυ σε Αμφιθέατρο «Σωτήρη Μουστάκα»

Η απόφαση για την ονομασία Υπαίθριου Αμφιθεάτρου του Λανιτείου Γυμνασίου, σε «Σωτήρη Μουστάκα», πάρθηκε έπειτα από πρόταση του Προέδρου της Σχολικής Εφορείας Ντίνου Έλληνα, και ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού, σε συνεδρία στις 03 Ιουλίου 2023.

Ο Σωτήρης Μουστάκας παραμένει μέχρι σήμερα ο πιο αγαπητός κωμικός της Κύπρου και της Ελλάδας.

Γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1940 στο χωριό Κάτω Πλάτρες Λεμεσού και ήταν το τελευταίο παιδί πολυμελούς οικογένειας. Από μικρός αγαπούσε το θέατρο και ήθελε να γίνει ηθοποιός. Η αγάπη της μητέρας του για την μουσική, τον οδήγησε σε μουσικές σπουδές, όπου έμαθε βιολί.

Το ταλέντο του για την υποκριτική, ο Σωτήρης Μουστάκας, το έδειχνε κιόλας από το Δημοτικό σχολείο όπου πρωταγωνιστούσε σε εορταστικές παραστάσεις. Του άρεσε ο Σιαίξπηρ, αλλά και ο Τσάρλι Τσάπλιν, που τον είχε δει στο σινεμά.

Σε ηλικία 15 χρονών ο Σωτήρης Μουστάκας, συμμετείχε ενεργά στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ (1955-1959), ως αγγελιοφόρος διαταγών, προς τις διάφορες αντιστασιακές ομάδες. Μοίραζε φυλλάδια κι έγραφε συνθήματα στους τοίχους. Συνελήφθη από τους Άγγλους και φυλακίστηκε για εφτά μήνες. Με πλαστό διαβατήριο ταξίδεψε στην Αθήνα για να σπουδάσει ηθοποιός, παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα του.

Η γνωριμία του με τον Νίκο Σταυρίδη σε θέατρο στη Λεμεσό, ήταν καταλυτικής σημασίας, καθώς σε μεταγενέστερο στάδιο ως φοιτητής πια στην Αθήνα, ζήτησε τη βοήθεια του. Μετά από επίμονη προσπάθεια πέρασε τις εξετάσεις στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπου εκεί γνώρισε και παντρεύτηκε την επίσης ηθοποιό Μαρία Μπονέλου το 1973. Μαζί απέκτησαν μια κόρη την Αλεξία. Την ίδια περίοδο πέρασε και στο πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα στην ΑΣΟΕΕ.

Ως σπουδαστής ο Μουστάκας, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι κρατώντας ένα μικρό ρόλο στο έργο «Χαραυγή» του Δημήτρη Μπόγρη (1961) κι ένα χρόνο αργότερα έκανε την πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση με τον θίασο της Κάκιας Αναλυτή και του Κώστα Ρηγόπουλου στο έργο των Βαγγέλη Γκούφα και Βασίλη Ανδρεόπουλου «Μια πόρτα δραχμές πεντακόσιες». Με τον ίδιο θίασο συνεργάστηκε και τον επόμενο χρόνο, ενώ ακολούθησαν συνεργασίες με τους θιάσους Μάρως Κοντού - Γιώργου Πάντζα και Λάμπρου Κωνσταντάρα - Μάρως Κοντού.

Στα μέσα της δεκαετίας του '60 έπαιξε στους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν, ενώ σημαντική θεωρήθηκε η ερμηνεία του στον «Ασυλλόγιστο» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Μιχάλη Μπούχλη. Τη θεατρική σεζόν 1969-1970 ο Σωτήρης Μουστάκας συνεργάστηκε με τον θίασο Αλέξη Μινωτή - Κατίνας Παξινού στο θεατρικό του Σον Ο’ Κέιζι «Η Ήρα και το παγόνι». Το 1976 συγκρότησε τον δικό του θίασο και ανέβασε τα έργα «Το κλουβί με τις τρελλές», «Βιολιστής στη στέγη», «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» και «Ο σιγανοπαπαδιάς».

Ηθοποιός με άνεση στον αυτοσχεδιασμό, διακρίθηκε ιδιαίτερα στην επιθεώρηση. Ο Σωτήρης Μουστάκας το 1994 τιμήθηκε με το βραβείο επιθεώρησης «Παναθήναια» για την ερμηνεία του στο νούμερο «Άμλετ» και δύο χρόνια η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων τού απένειμε το βραβείο «Παπαδούκα» για το νούμερο «Οι δύο δουλειές» στην επιθεώρηση «Και Μί-μη χειρότερα».

Στον κινηματογράφο, η καριέρα του ξεκίνησε το 1964 με τον «Ζορμπά» του Μιχάλη Κακογιάννη, όπου υποδύθηκε τον τρελό του χωριού και ολοκληρώθηκε με τον ρόλο του Τιτσιάνο στην ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Ελ Γκρέκο» το 2007. Σταθμός θεωρήθηκε η ερμηνεία του στην ταινία «Ο Νομοταγής Πολίτης», σε σκηνοθεσία Ερρίκου Θαλασσινού και σενάριο Κώστα Μουρσελά. Τη δεκαετία του '80 πρωταγωνίστησε σε δεκάδες βιντεοταινίες.

Το 2002 ο Μουστάκας, βραβεύτηκε για το ρόλο του 98χρονου χάκερ στην τηλεοπτική σειρά του Γιάννη Σμαραγδή «Τα χαϊδεμένα παιδιά», που μεταδόθηκε από την ΕΤ1.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έπασχε από καρκίνο. Ο Σωτήρης Μουστάκας πέθανε στις 4 Ιουνίου 2007 σε νοσοκομείο της Αθήνας, σε ηλικία 66 ετών. Λίγες ώρες πριν από το μοιραίο είχε αισθανθεί αδιαθεσία, κατά τη διάρκεια πρόβας του «Πλούτου» του Αριστοφάνη, που θα παρουσίαζε με τους Θύμιο Καρακατσάνη, Γιώργο Κωνσταντίνου και Βάσια Τριφύλλη.

Listen Live