Παρ, Απρ 19, 2024

Συμφωνία συνεργασίας Δήμου Λεμεσού – ΤΕΠΑΚ για τη Λεμεσό 2030

Συμφωνία συνεργασίας Δήμου Λεμεσού – ΤΕΠΑΚ για τη Λεμεσό 2030

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί επείγουσα απειλή για τον πλανήτη μας και εξελίσσεται ραγδαία με επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, την υγεία και την ευημερία των πολιτών, την οικονομία και την κοινωνική συνοχή.

Η κλιματική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί εντός των πόλεων με διάφορες δράσεις και με την συμμετοχή όλων ώστε η Λεμεσός να μπορέσει να γίνει μέχρι το 2030 μια κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, Δήμος Λεμεσού και ΤΕΠΑΚ προχώρησαν το απόγευμα της Τετάρτης 12 Οκτωβρίου 2022, στην υπογραφή πρωτόκολλου συνεργασίας.

«Η  συνεργασία για την επίτευξη του στόχου να καταστεί η Λεμεσός, μέχρι το 2030, κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη, δίνει την ευκαιρία στη δημοτική Αρχή να συνεργαστεί και με τα υπόλοιπα επτά πανεπιστήμια του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου», ανέφερε ο κ.Νικολαϊδης.

«Έχουμε μια συγκεκριμένη αποστολή, να καταφέρουμε μέχρι το 2030 την κλιματική ουδετερότητα στην πόλη μας και μαζί με άλλες 99 πόλεις της Ευρώπης, που επιλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλούμαστε να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο εργαστήρι πρωτοπόρων στον αγώνα για την κλιματική ουδετερότητα, την οποίαν η υπόλοιπη Ευρώπη θα προσπαθήσει να επιτύχει το 2050».

Αυτό, συνέχισε, σημαίνει ότι πρέπει να προωθήσουμε λύσεις για την βιώσιμη κινητικότητα, την ενεργειακή απόδοση, το σχεδιασμό των κτιρίων, την κυκλική οικονομία και τον τρόπο που λειτουργούμε τις ακτές και τα λιμάνια μας.

« Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξουμε την πόλη μας», τόνισε ο κ.Νικολαϊδης και πρόσθεσε παράλληλα ότι «έχουμε μια μεγάλη πρόκληση μπροστά μας, για την οποίαν θα πρέπει να κινητοποιήσουμε όλους, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, ιδιωτικές επιχειρήσεις, την Κυβέρνηση και κυρίως τους πολίτες».

Τη χαρά του για την συνένωση δυνάμεων με το Δήμο Λεμεσού για επίτευξη ενός επίδοξου στόχου που θα μεταμορφώσει την πόλη, εξέφρασε ο Πρύτανης, καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης.

Το ΤΕΠΑΚ, τόνισε, δεσμεύεται να συνεισφέρει με την επιστημονική του γνώση, τις καινοτόμες λύσεις και τις καλές πρακτικές για να κάνει τη Λεμεσό πιο πράσινη και πιο ψηφιακή.

Υπέδειξε, ακόμη, ότι το πρόγραμμα EU Mission Cities είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις δράσεις του Πανεπιστημίου, οι οποίες αφορούν την ανάπτυξη 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, περιβαλλοντικής προστασίας και βελτίωσης της ποιότητας ζωής στην πόλη και το Πανεπιστήμιο.

Listen Live