Κυρ, Ιαν 19, 2025

Ομιλία Μιχάλη Σωκράτους (ΑΚΕΛ) για την έγκριση του Δημοτικού Προϋπολογισμού για το 2021

Ομιλία Μιχάλη Σωκράτους (ΑΚΕΛ) για την έγκριση του Δημοτικού  Προϋπολογισμού για το 2021

Η Δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις έχει μελετήσει τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το έτος 2020 καθώς και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΜΔΠ) για την τριετία 2021-2023.

Ξεκινώντας την τοποθέτηση μου θα ήθελα εκ μέρους όλων των μελών της Δημοτικής μας Ομάδας, να ευχαριστήσω την Οικονομική Διευθύντρια κα Χριστίνα Καρπασίτου, την
ομάδα της, τους συναδέλφους του Οικονομικού Τμήματος και τους εκπροσώπους των Τμημάτων του Δήμου, οι οποίοι εργάστηκαν για την ετοιμασία των στοιχείων τα οποία
συνθέτουν τον Προϋπολογισμό του 2021.

Επι της φιλοσοφίας του Προϋπολογισμού για το 2021 επαναλαμβάνω αυτό που είχα αναφέρει και πέρσι:
Δεν διακρίνεται, δεν περιγράφεται η στρατηγική ανάπτυξη της πόλης για τα επόμενα 5 με 10 χρόνια, δεν μπορεί κάποιος να δει ποιες είναι οι κατευθυντήριες γραμμές που εμείς
ως Δήμος προτείνουμε και επιδιώκουμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι στην παρούσα θητεία δεν ξεκίνησε ούτε ένα πολεοδομικό έργο.

Από τους αριθμούς που παρατίθενται στα έγγραφα δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιοι λειτουργοί δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με την εκτίμηση των δεδομένων και των
προβλέψεων για το 2020. Ακόμα φαίνεται ότι για το 2021 για το οποίο συζητούμε αρκέστηκαν στην παράθεση κάποιων αριθμών χωρίς κριτική ανάλυση και τεκμηρίωση.

Στις προβλέψεις αποτελεσμάτων για το 2020 αλλά και σε όσες αφορούν το 2021 δεν λήφθηκε υπόψη η συνεχιζόμενη σοβαρή ύφεση λόγω κορονοϊού.

Σε ότι αφορά γενικότερα το προσωπικό υπάρχουν προβλήματα αποδοτικότητας / Διακρίνεται μια γενική ύφεση παραγωγικότητας και πρωτοβουλίας. Το προσωπικό
χρειάζεται έμπνευση, ενθάρρυνση και καλά παραδείγματα.

Διακρίνουμε εξωπραγματικές προβλέψεις:
Σελ 5 από 63. Προβλέπεται ότι στους τελευταίους 4 μήνες του 2020 θα εισπραχτούν σχεδόν 8,5 εκ. ευρώ από φόρους και άδειες.
Στην 6 η σελίδα προβλέπεται είσπραξη σχεδόν 5 εκ. ευρώ από τέλη σκυβάλων σε 4 μήνες.
Στην 7 η σελίδα προβλέπεται ότι θα εισπραχθούν σε 4 μήνες 1,7 εκ. από εξώδικα πρόστιμα τροχαίας, πρόστιμα μέσο δικαστηρίου κλπ.
Στην 8 η σελίδα προβλέπεται μεγάλη αύξηση εσόδων από εισιτήρια του Ζωολογικού εντός του τελευταίου τετραμήνου του 2020.

Πως θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι υπο τις παρούσες συνθήκες;

Στην σελίδα 10 (στο κάτω μέρος) Το κόστος του μόνιμου εργατικού προσωπικού από το 2019 ως το 2023 σχεδόν διπλασιάζεται. Γιατί συμβαίνει αυτό ;
Σελίδα 12 Δεν διακρίνεται καμία πρόνοια για εξοικονόμηση ενέργειας στον ηλεκτροφωτισμό των δημοτικών υποστατικών ούτε εγκατάσταση φωτιστικών LED. Στην
ίδια σελίδα διπλασιάζεται η δαπάνη για έξοδα δημοσίων σχέσεων (Από 60 χιλ. στις 120)
Διαφωνούμε.

Στην σελίδα 13 έχουμε έκρηξη διοικητικών δαπανών από 5,2 εκ. σε 6,35 εκ. ευρώ.
Διαφωνούμε.

Σελίδα 18
Υπερδιπλασιασμός εξόδων Πολιτ. Υπηρεσιών. Από 140 χιλ. σε 312 χιλ. Γιατί; Πως δικαιολογείται;

Σελίδα 19
Κέντρο Σχεδία / Προϋπολογισμός Δήμου 70 χιλ. ευρώ. Ποια η συνεισφορά του κράτους;

Σελίδα 24 Που δαπανήθηκαν ή που θα δαπανηθούν τα ακόλουθα ποσά :
α) 1,2 εκ, 240 χιλ. και 724 χιλ. ευρώ από το Ταμείο Εξαγοράς Χώρων Στάθμευσης
β) 400 χιλ. , 700 χιλ. και 100 χιλ. από το Ταμείο Εξαγοράς Ανοικτών Χώρων

Σελίδα 29 χρεώστες
Το 2019 εισπράχτηκαν καθυστερημένα προηγούμενων ετών ύψους 1,6 εκ. ευρώ.

Για το 2020, στον προϋπολογισμό υπήρχε πρόνοια για είσπραξη καθυστερημένων ύψους 4,0 εκ. ευρώ. Δεν μας λέτε τι εισπράχτηκε μέχρι τον Αύγουστο όπως σε άλλα κονδύλια. Αντίθετα προβλέπεται εν μέσω πανδημίας και κρίσης ότι θα εισπραχτούν 3,6 εκ. Τι εισπράξαμε μέχρι σήμερα; Ζητώ αυτόν τον αριθμό διότι μου φαίνεται εξωπραγματικό και το νούμερο 3,9 εκ. που τίθεται ως στόχος για το 2021.
Υπογραμμίζω για ακόμα μια φορά ότι οι χρεώστες του Δήμου αυξάνονται και κυρίως ελάχιστοι ενδιαφέρονται να πληρώσουν χωρίς εμείς ακόμα να έχουμε εγκαθιδρύσει ένα
αξιόπιστο και αποτελεσματικό μηχανισμό είσπραξης χρεωστών.

- Θέματα προσωπικού
 Παρατηρούμε ένα διπλασιασμό των δαπανών στο μόνιμο εργατικό προσωπικό.
 Το ίδιο παρατηρούμε αύξηση των υπερωριών του μόνιμου υπαλληλικού προσωπικού: Από 680 χιλ.ευρώ το 2019 πάει στις 723 χιλ. ευρώ για το 2020 και στις 760 χιλ. ευρώ το 2021, αύξηση η οποία δεν μπορεί να γίνει δεκτή.
 Ζητούμε πρόσληψη αριθμού ακόμα εργατοτεχνιτών για κάλυψη των αναγκών όλων των τμημάτων.
 Ζητούμε παράλληλα να ετοιμαστεί σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της γήρανσης του προσωπικού.

- Τροχονομία: Υπάρχει μια συνεχής τάση μείωσης των εσόδων από τα πρόστιμα της Δημοτικής Τροχονομίας. Από την άλλη τα οχήματα στην πόλη αυξάνονται, ενώ η παραβατικότητα των οδηγών είναι συνεχής και κάποτε προκλητική. Πολλοί δημότες μας κατηγορούν - δικαίως ή αδίκως – για χαλαρή οργάνωση, για χαμηλή παραγωγικότητα, για αδυναμία να εφαρμόσουμε το νόμο. Πρέπει επιτέλους να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους με αυξημένο έλεγχο και ενεργοποίηση της υπηρεσίας στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

- Δικαιώματα Χρήσης Πεζοδρομίων.


Πολύ απέχουν τα αναμενόμενα έσοδα για το 2020 από τα προϋπολογισθέντα.
Πάρα πολλοί χρησιμοποιούν τα δημόσια πεζοδρόμια (με καρέκλες, τραπεζάκια, παράνομες εγκαταστάσεις, παράνομες επεκτάσεις υποστατικών), χωρίς ποτέ να τους έχουμε χρεώσει ή να έχουμε εισπράξει οτιδήποτε. Προφανώς ο εισπρακτικός μας μηχανισμός είναι αδύνατος και μη επαρκώς αποτελεσματικός, γι’ αυτό και πολλοί που έχουν συμβόλαια με τον Δήμο καθυστερούν ή αρνούνται να πληρώσουν χωρίς ιδιαίτερες συνέπειες. Πρέπει ο Δήμαρχος και η υπηρεσία να μας εισηγηθούν νέες λύσεις.

 Σελ 13 (Παροχή υπηρεσιών από τρίτους). Από 540 χιλ. το 2019 πάμε σε 686 χιλ. το 2020/(που έχουν ξοδευτεί αυτά τα ποσά δεν μας είπατε) και σε 1006 χιλ. το 2021. Διαφωνούμε! Πρόκειται για μεγάλη υπερβολή χωρίς ποτέ να συζητήσουμε ή να αποφασίσουμε για αγορά υπηρεσιών όπως:
 Λειτουργό Μουσείων
 Συντονιστή Έργου Ladies Mile
 Ομάδα συντονισμού για το έργο Προσιτής Στέγης
 Εξειδικευμένος σύμβουλος για λειτουργία Δημοτικού Γκαράζ
 Πολιτικός Μηχανικός ως Συντονιστής Έργων
 
 Συντηρήσεις – επιδιορθώσεις οχημάτων / μηχανημάτων.

Πρέπει να επισημάνουμε ακόμα μια φορά ότι η αλλαγή του συστήματος αγοράς ανταλλακτικών και το νέο σύστημα απέτυχε. Οδηγηθήκαμε να έχουμε σε κάποια στιγμή όλο σχεδόν τον στόλο των σαρώθρων ακινητοποιημένο. Δεν τιμά τον Δήμο μας μια τέτοια εικόνα. Αν μείνουμε σε αυτό το σύστημα, ούτε ανταλλακτικά έχουμε έγκαιρα και σε λογικές τιμές ούτε επαληθεύεται η πρόβλεψη ότι θα μειωθούν τα κόστη συντήρησης επειδή θα εξασφαλίσουμε τάχατες φθηνότερα ανταλλακτικά.
 
 Επιδιόρθωση εργαλείων και εξοπλισμού

Το 2018 έγινε δαπάνη 12.350 ευρώ, το 2019 υπήρχε πρόνοια για 203.000 ευρώ και δαπανήθηκαν 24χιλ. ευρώ. Παρά ταύτα για το 2021 προβλέπεται δαπάνη 270 χιλ. ευρώ ενώ έκδηλα, όπως φαίνεται από τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τόσο μεγάλο ποσό. Δεν είναι σοβαρή η εικόνα που εκπέμπουμε. Πρέπει άμεσα η υπηρεσία να επιληφθεί του προβλήματος που παρουσιάζεται.
 
 Δαπάνες Δημοτικής Ωφέλειας

Έξοδα προστασίας κοινού από επικίνδυνες οικοδομές. Είχα ζητήσει να μας δοθεί λεπτομερής εικόνα των δαπανών ανά κτίριο που κατέβαλε ο Δήμος και το τι εισπράξαμε από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων του κάθε κτιρίου.

 

Είμαστε βέβαιοι ότι θα καταλήγουν κοντά μας συνεχώς, όλο και περισσότερες υποθέσεις πολυκατοικιών που οι ιδιοκτήτες συμπεριφερόμενοι ανεύθυνα, δεν διορθώνουν το κτίριο τους και μεταφέρουν την ευθύνη στο Δήμο. Από την άλλη αρνούνται ή αποφεύγουν να πληρώσουν και ο Δήμος συνεχώς φορτώνεται νέα χρέη και αναλαμβάνει νέα έξοδα για περιορισμένο αριθμό επιπόλαιων δημοτών για τους οποίους ουσιαστικά δαπανά τα χρήματα των υπόλοιπων δημοτών που πληρώνουν τους φόρους τους.

Σε όλες ανεξαίρετα τις περιπτώσεις που ο Δήμος πλήρωσε για έξοδα στήριξης πολυκατοικιών, ελάχιστη ανταπόκριση είχαμε από τους ιδιοκτήτες. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε νέες δαπάνες, εάν δεν εγκαθιδρυθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα είσπραξης των οφειλόμενων και κατοχύρωσης του Δήμου με κάθε προσφερόμενο τρόπο. Κυρίως ενδιαφέρει η είσπραξη των οφειλόμενων και όχι απλά η επιβολή ΜΕΜΟ, μη γνωρίζοντας πότε θα υλοποιηθεί, σε 10 – 20 – 30 χρόνια, ενώ ο Δήμος θα μένει καθημερινά και πιο χρεωμένος.

Για τους πιο πάνω λόγους δεν θα ψηφίσουμε αυτό το κονδύλι.

 Αγορά εξοπλισμού

Δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί αποτυχία η προσπάθεια αγοράς εξοπλισμού και μηχανημάτων. Εισηγούμαι όπως προγραμματιστεί εντός του 2021 η αντικατάσταση:
o Του Τρακτέρ-Φορτωτήρα (digger) του Υγειονομείου το οποίο είναι πολύ παλιό.
o Των 10 παλαιότερων διπλοκάμπινων και ημιφορτηγών από αυτά που έχουμε στην υπηρεσία του Δήμου. (Σταδιακά πρέπει να αντικατασταθούν όλα τα παλιά οχήματα που βρίσκονται στην παραγωγή στα διάφορα τμήματα)
o Η αγορά μικρών τετράτροχων αυτοκινούμενων σαρώθρων για τους οδοκαθαριστές.
o Οποιαδήποτε αγορά μηχανημάτων να αφορά καινούργια και όχι μεταχειρισμένα μηχανήματα.

ΣΥΝΟΨΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Δεν δικαιολογείται η μείωση που παρατηρείται στα δικαιώματα χρήσης χώρων στάθμευσης και δεν μπορούμε όλα να τα φορτώνουμε στην πανδημία. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα.

- Πιο συστηματικός έλεγχος από τροχονόμους
- Εγκατάσταση μηχανών σε σημεία που σταθμεύουν πολλά αυτοκίνητα (π.χ. βόρεια πλευρά της Εμμανουήλ Ροΐδη)
- Εγκατάσταση μπάρας σε όλους τους μεγάλους χώρους στάθμευσης.
Διαπιστώνεται ότι αρκετοί μη δικαιούχοι κατέχουν κάρτες δωρεάν στάθμευσης. Να αφαιρεθούν.

Ζωολογικός κήπος
Χρειάζεται περισσότερη φροντίδα, περισσότερος έλεγχος, περισσότερη καθαριότητα. Δεν είναι ικανοποιητική η κατάσταση ως έχει σήμερα. Είναι αδυναμία οργανωτική και διοικητική το γεγονός ότι το κονδύλι που προοριζόταν για συντήρηση των εγκαταστάσεων του Ζωολογικού δεν αξιοποιήθηκε παρότι επαναλαμβάνω ο Ζωολογικός χρειάζεται συνεχή συντήρηση, βελτίωση και αναβάθμιση. Δική μας απαίτηση είναι η αποτελεσματική λειτουργία της Ad Hoc Επιτροπής του Ζωολογικού Κήπου.

Αντιπλημμυρικά έργα
Υπάρχουν αρκετά σημεία μέσα στην πόλη ιδιαίτερα στις συνοικίες όπου με μικρά τοπικά έργα μπορούμε να ανακουφίσουμε κάποιους δρόμους ή και ολόκληρη γειτονιά.
Ακόμα πρέπει να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα που είχαμε από κοινού με τον ΣΑΛΑ για περιοδικό καθαρισμό των οχετών των όμβριων ιδιαίτερα στην κάτω περιοχή της πόλης
όπου συγκεντρώνονται αδρανή υλικά και εύκολα υπερχειλίζουν οι οχετοί.

Ορισμένα άλλα ζητήματα
- Δεν υπάρχει πρόνοια για επιδιόρθωση του σκάφους Λάμπουσα . Υπερβολή η εκτίμηση ότι απαιτούνται 500 χιλ. Έμπειροι άνθρωποι μιλούν για 150 χιλ. μόνο. Εισηγούμαστε περίληψη αυτού του κονδυλιού στον προϋπολογισμό.
- Χώρος Επαμεινώνδα / Να μην κτίστουν εκεί αποθήκες και άλλοι χώροι. Πολύ ακριβή γη. Υπάρχει διαθέσιμος χώρος στην Δημοτική Αγορά.

Ανάπτυξη και συντήρηση πρασίνου
Υπήρχε πριν 4 χρόνια γρασίδι σε όλη την διαχωριστική νησίδα της Λεωφόρου Ρούσβελτ από την ΚΕΟ μέχρι τα φώτα του Λιμανιού. Εγκαταλείφθηκε, αφαιρέθηκε το γρασίδι και
τώρα έχουμε παντού μια χωμάτινη νησίδα. Τι γίνεται με αυτό το θέμα;

Τοπιοτέχνηση δρόμων που κατασκευάζουν εντός της πόλης το Τμήμα Πολεοδομίας και τα Δημόσια Έργα
Εδώ και 10 χρόνια διατυπώνεται μια έντονη απαίτηση από πλευράς Δήμων (Λεμεσού και Πολεμιδιών) προς τους αρμόδιους Υπουργούς και το Τμήμα Δημοσίων Έργων για την
τοπιοτέχνηση των κυκλικών κόμβων και των νησίδων του Kάθετου Δρόμου χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Είναι απαράδεκτο και αδιανόητο να γίνονται σχέδια και μελέτες και να κατακυρώνονται προσφορές χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτές ως συστατικό, απαραίτητο μέρος η
τοπιοτέχνηση όχι μόνο των κόμβων και των νησίδων αλλά και των πεζοδρομίων τέτοιων σημαντικών δρόμων.

Το ίδιο είχε συμβεί και με τον νέο δρόμο 4 λωρίδων στην Αγίας Φυλάξεως από την Σπύρου Κυπριανού ως τον κυκλικό κόμβο Αγίας Φύλας. Ένας κατάξερος δρόμος που
υποδηλοί υποτίμηση προς το πράσινο αλλά και περιφρόνηση προς τους δημότες.
Πρέπει να γίνουν αυστηρά διαβήματα προς όλους όσους έχουν σχέση με το θέμα και να τους ξεκαθαριστεί ότι δεν θα δώσουμε ξανά την συγκατάθεση μας ως Δήμος για τέτοια
έργα αν δεν μας παρουσιαστεί μαζί με τις τόσες άλλες επιμέρους μελέτες και μελέτη τοπιοτέχνησης και συμπερίληψη της για υλοποίηση στο συμβόλαιο του εργολάβου.
Κατά τα άλλα το Υπουργείο Μεταφορών διαφήμιζε ότι θα φυτέψει 100 χιλ. δένδρα. Ας φυτέψει εκεί που έχει αποκλειστική ευθύνη και βλέπουμε για αλλού.

Χρήση πεζοδρομίων από διάφορους ημικρατικούς και ιδιωτικούς Οργανισμούς.
1. Καμπίνες (μεταλλικά ερμάρια) CYTA
2. Μεγάλα μεταλλικά κιβώτια για συλλογή παλιών ρούχων (3 Οργανισμοί)
3. Μηχανές πόσιμου νερού
4. Μηχανές ΑΤΜ
Δεν γνωρίζουμε αν όλοι αυτοί που έχουν εγκαταστήσει δικό τους εξοπλισμό ζητούν και παίρνουν άδεια από τον Δήμο για να τοποθετούν τα πιο πάνω από τα οποία προφανώς
έχουν υπολογίσιμα έσοδα. Δεν γνωρίζω αν δικαιούνται αυτοί και αν δικαιούμαστε εμείς χωρίς κανονισμούς και προϋποθέσεις ασφάλειας (ποιος ελέγχει άραγε); να καταλαμβάνουν χώρο όχι στα 10 πόδια των οικοδομών αλλά επί του πεζοδρομίου δυσκολεύοντας κάποτε και την κίνηση των πεζών.
Δεν γνωρίζουμε αν επιτρέπεται (νομίζω δεν το επιτρέπει η ΑΗΚ και η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία) να παίρνουν ρεύμα από ιδιωτικά υποστατικά, με το καλώδιο εναέρια ή υπόγεια να διασχίζει το πεζοδρόμιο.
Στο τέλος της ημέρας με όλες αυτές τις αμφιβόλου νομιμότητας πράξεις και εγκαταστάσεις, όλοι οι πιο πάνω περιλαμβανομένης και της CYTA δεν πληρώνουν στον Δήμο ούτε ένα σεντ για την μόνιμη χρήση και εκμετάλλευση των πεζοδρομίων τα οποία ο Δήμος είναι υπόχρεος κατά τα άλλα να συντηρεί και να καθαρίζει και να πληρώνει πρόστιμα αν κάποιος κουτσουφλίσει σε καμιά μικρή προεξοχή και κτυπήσει.
Χρειάζεται άμεση ενεργοποίηση γι’ αυτό το θέμα και διασφάλιση της νομιμότητας και των συμφερόντων του Δήμου.

Κοινωνικό Παντοπωλείο
Επισημαίνουμε ότι οι χορηγίες και οι εισφορές, δεν βρίσκονται στα επίπεδα που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες ήταν πολύ σημαντικές για την λειτουργία του Κοινωνικού
Παντοπωλείου. Χρειάζεται περισσότερη πρωτοβουλία για εκστρατείες συλλογής τροφίμων και χρημάτων έξω από τις υπεραγορές όπως γινόταν παλιά αλλά και απευθείας από εισαγωγείς τροφίμων.

Ταμείο Συντάξεων Δήμου Λεμεσού
Γίνεται αναφορά στους Προϋπολογισμούς ότι ποσό περίπου 2,5 εκ. ευρώ κατατίθεται στο πιο πάνω Ταμείο από την πλευρά του Δήμου, όμως με αυτή την συνεισφορά δεν θα
καλυφθεί το παθητικό του Ταμείου το οποίο δημιουργήθηκε λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που είχε ο Δήμος πριν 20 και 30 χρόνια.
Γι’ αυτό εισηγούμαστε όπως το ποσό αυτό διπλασιαστεί και όπως συνεισφέρουμε 5 εκ. ετησίως εφόσον αποδεδειγμένα πολλές προβλεπόμενες δαπάνες δεν θα πραγματοποιηθούν και εφόσον κάποια δάνεια εξοφλούνται ή θα εξοφληθούν από την Κυβέρνηση.

Χρεώστες
Είναι μια παλιά ιστορία την οποία ο Δήμος και οι Δήμοι γενικότερα όπως και η Κεντρική Κυβέρνηση πολύ περισσότερο, κουβαλούν για χρόνια. Πρέπει κάτι να γίνει, κάτι να
σχεδιάσουμε και να κάνουμε ώστε το συνολικό ύψος των χρεωστών να αρχίσει να μειώνεται.

Πρέπει κ. Δήμαρχε και κ. συνάδελφοι να πάρουμε άμεσα μέτρα:
1. Να αναλυθεί η κάθε κατηγορία χρεωστών και να εντοπιστούν τα ειδικά προβλήματα που δυσκολεύουν την είσπραξη των οφειλομένων.
2. Να στηθεί μια μικρή ομάδα 2 ή 3 ατόμων στο Οικονομικό Τμήμα που να ασχολείται μόνο με την είσπραξη ιδιαίτερα παλαιότερων χρεωστών.
3. Να ζητήσουμε τεχνογνωσία από τον ιδιωτικό τομέα και να αναθέσουμε με προσφορές περισσότερα χαρτοφυλάκια χρεωστών σε εξειδικευμένες εταιρείες όπως μερικώς το
έχουμε κάνει.
Δεν έχουμε εικόνα των εισπράξεων παλιών ενταλμάτων η οποία γίνεται από την Αστυνομία με την βοήθεια 2 υπαλλήλων τους οποίους πληρώνει ο Δήμος. Ο Δήμος, καταβάλλει επίσης δικαιώματα είσπραξης στους αστυνομικούς οι οποίοι αναζητούν τους χρεώστες και εισπράττουν τα εντάλματα. Να μας δοθεί πλήρης εικόνα των τελευταίων χρόνων αναλυτικά.

Παττίχειο Θέατρο
Δεν έχουν γίνει πολλά – ίσως και τίποτε – για την εξασφάλιση σταθερής ετήσιας χορηγίας από το κράτος για την απρόσκοπτη λειτουργία του Παττίχειου Θεάτρου.
Είχαμε ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ακόμα δεν έχει διευθετηθεί.
Αυτό το θέμα επείγει πάρα πολύ. Υπενθυμίζουμε ότι το ΡΙΑΛΤΟ παίρνει σταθερή ετήσια χορηγία από το κράτος, νομίζω 200 χιλ. ευρώ, ενώ ο Δήμος Πάφου σταθερή ετήσια χορηγία από το κράτος και την ΑΗΚ, περίπου 300 χιλ. ευρώ, για την διοργάνωση της όπερας.

Θέλω να ολοκληρώσω με τα ακόλουθα:

Ο Δήμος μας, οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικά δεν είναι κερδοσκοπικές επιχειρήσεις αλλά οργανισμοί εξισωτικοί, οργανισμοί δημόσιας ωφελείας. 

Δεν είναι καλή η δημοσιονομική εικόνα να παρουσιαζόμαστε με πλεονάσματα ενώ υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες να καλύψουμε. Το 2019 σύμφωνα με τους λογιστές μας το πλεόνασμα ήταν 17 εκ. ευρώ ενώ φέτος προβλέπεται πλεόνασμα 6,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Η εισήγηση μας είναι όπως τα όποια πλεονάσματα κατ’ έτος (κυρίως προκύπτουν από αδυναμία εκπλήρωσης του προϋπολογισμού) να κατατίθενται κατά κύριο λόγο στο Ταμείο Συντάξεων του προσωπικού όπου ο Δήμος οφείλει ένα σεβαστό ποσό και κατά δεύτερο λόγο έναντι των χρεών μας στις τράπεζες.

Προκύπτει όμως ακόμα ένα ερώτημα το οποίο και πέρσι υποβάλαμε και στο οποίο δεν είχαμε έκτοτε απάντηση:

Εφόσον έχουμε καλώς ή κακώς πλεονάσματα γιατί να κάνουμε δάνεια των 12 εκατομμυρίων; Με τα δεδομένα των πλεονασμάτων και για τα επόμενα χρόνια (2020,2021, 2022) δεν χρειαζόμαστε κανένα δανεισμό.

Η εικόνα των τόσο ψηλών πλεονασμάτων θα βάλει σε πειρασμό κανένα Υπουργό ή τους λειτουργούς του Υπουργείου Οικονομικών για να μας περιορίσουν την κρατική χορηγία.

Στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πολλά είναι ρευστά και ασαφή. Εγκυμονούνται αλλαγές που θα επηρεάσουν τον Δήμο μας όπως και όλους τους Δήμους, θετικά και
αρνητικά, ακόμα δεν ξέρουμε τι τελικά θα αποφασίσει η σοφία των αρμοδίων. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για εκείνες τις αλλαγές που φαίνονται από τώρα ότι δεν θα είναι προς το συμφέρον μιας σύγχρονης, οικονομικά αυτόνομης Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις δαπάνες, διότι δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιες καταστάσεις θα κληθούμε να ενσωματώσουμε ή ακόμη ποιες αρμοδιότητες του Δήμου
παρά την δική μας διαφωνία θα αναγκαστούμε να εκχωρήσουμε σε άλλα διοικητικά σχήματα.

Πρέπει ακόμα να είμαστε πολύ προσεκτικοί και επιφυλακτικοί, διότι οι επιπτώσεις της Πανδημίας θα συνεχίσουν να μας επηρεάζουν αρνητικά ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο του
2021 χωρίς να είναι βέβαιο πότε θα επέλθει η ανάκαμψή.

Επομένως: Μέτρο, προσοχή και αυτοσυγκράτηση είναι απολύτως απαιτούμενα αυτή την στιγμή.

Listen Live