Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με τίτλο «Η ώρα της Αλήθειας» για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Λεμεσού, την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης. Παρά την απουσία του Υπουργού Μεταφορών, η εκδήλωση συγκέντρωσε δημάρχους και τοπικούς φορείς της ευρύτερης Λεμεσού, που συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση για τη σοβαρή κρίση κυκλοφοριακής συμφόρησης που πλήττει την περιοχή.
Το άνοιγμα της ημερίδας πραγματοποίησε ο Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Λεμεσού, Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος τόνισε ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Λεμεσού, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Στην ομιλία του, υπογράμμισε ότι για την επίλυση του προβλήματος απαιτούνται ολιστικές προσεγγίσεις, βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, και επεσήμανε την ανάγκη επένδυσης στις νέες τεχνολογίες.
Στην ομιλία του, ο κ.Γεωργίου, χαρακτήρισε το κυκλοφοριακό πρόβλημα ως ένα ζήτημα που απαιτεί άμεση δράση και εστίασε στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ τοπικών αρχών και κυβέρνησης. Τόνισε ότι η Λεμεσός βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και πως χρειάζονται τολμηρές και καινοτόμες πρωτοβουλίες για να διασφαλιστεί μια βιώσιμη λύση.
Κλείνοντας ο κ.Γεωργίου δήλωσε:
«Το κυκλοφοριακό είναι πρόβλημα της καθημερινότητας, αλλά και πρόκληση για το μέλλον. Πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα, με όραμα και αποφασιστικότητα, ώστε να δώσουμε στους πολίτες μας τη Λεμεσό που τους αξίζει.»
Οι παρεμβάσεις των δημάρχων της Μείζονος Λεμεσού ξεχώρισαν, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις.
Ο Δήμαρχος Αμαθούντας, Κυριάκος Ξυδιάς, σε μια ιδιαίτερα δυναμική ομιλία, τόνισε ότι η Λεμεσός βρίσκεται εν μέσω μιας σοβαρής κρίσης κυκλοφοριακής συμφόρησης. Αναφέρθηκε στη ραγδαία ανάπτυξη της περιοχής και στο πώς η ευλογία της οικονομικής και κοινωνικής ανόδου έχει μετατραπεί σε έναν «βρόγχο» για την καθημερινότητα.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
•Την έλλειψη σωστού και έγκαιρου σχεδιασμού, με τις τοπικές αρχές να αναγκάζονται να τρέχουν πίσω από τα προβλήματα.
•Την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δήμων και της κεντρικής διοίκησης, με έμφαση σε βιώσιμες και ρεαλιστικές λύσεις.
•Την αποτυχία υλοποίησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), το οποίο, όπως υποστήριξε, δεν περιέλαβε τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της Επαρχίας Λεμεσού.
Ο κ. Ξυδιάς κάλεσε τις αρχές να εστιάσουν σε οργανωμένο και ώριμο σχεδιασμό που θα βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, αποφεύγοντας τις προσωρινές λύσεις και τις ανακυκλούμενες πρακτικές.
Οι συμμετέχοντες δήμαρχοι και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης παρουσίασαν ένα κοινό όραμα για την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος:
-Δημιουργία σταθμών μετεπιβίβασης και ανάπτυξη δημόσιων συγκοινωνιών.
-Ενίσχυση της μικροκινητικότητας, με ποδηλατόδρομους και πεζοδρόμους.
-Βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ δήμων και κεντρικής διοίκησης για την υλοποίηση μακροπρόθεσμων σχεδίων.
Η ημερίδα έκλεισε με τη δέσμευση των δημάρχων να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στη διαχείριση του κυκλοφοριακού προβλήματος, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της κινητικότητας στη μητροπολιτική περιοχή της Λεμεσού.
Ο κ. Ξυδιάς, κλείνοντας την ομιλία του, ανέφερε:
«Δεν περιμένουμε πλέον το κράτος να κινηθεί. Θα δράσουμε με σχέδιο, υπευθυνότητα και συνεργασία, ώστε να δώσουμε λύσεις που θα αλλάξουν τη ζωή των συμπολιτών μας.»
Συγκεκριμένες εισηγήσεις του ΑΚΕΛ Λεμεσού περιλάμβαναν:
1. Ευέλικτο ωράριο εργασίας και σχολείων.
2. Ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών με γρήγορα και έγκαιρα δρομολόγια.
3. Προώθηση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς, όπως ποδήλατα.
4. Άμεση βελτίωση οδικών υποδομών.
5. Εφαρμογή έξυπνης κινητικότητας και παροχή κινήτρων στους πολίτες.
6. Αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για έργα.
7. Εκπαιδευτικές εκστρατείες ευαισθητοποίησης για δημόσιες συγκοινωνίες.
8. Μαθήματα σε σχολεία για τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς.
Η ημερίδα αποτέλεσε σημείο εκκίνησης για την επίλυση ενός από τα πιο φλέγοντα ζητήματα της Λεμεσού, με το μήνυμα να είναι σαφές: Ο χρόνος για δράση είναι τώρα.