Δευ, Απρ 29, 2024

Δήμος Λεμεσού και “Mission Cities” - ορόσημο ο Μάρτιος

Δήμος Λεμεσού και “Mission Cities” - ορόσημο ο Μάρτιος

Σε διαδικασία ανταλλαγής απόψεων με τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και, συνάμα, συμπλήρωσης των προτάσεων που υπέβαλε, προκειμένου να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2030, βρίσκεται αυτή την περίοδο ο Δήμος Λεμεσού, όπως δήλωσε στην «Επιχειρηματική Λεμεσό» ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης. Ο Δήμαρχος με κάθε ευκαιρία τονίζει πως η συμπερίληψη της Λεμεσού στο πρόγραμμα «Αποστολή Πόλεων» αποτελεί αφενός το σημαντικότερο επίτευγμα κι αφετέρου την μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων χρόνων, αφού η Λεμεσός φιλοδοξεί να μεταμορφωθεί σε κλιματικά ουδέτερη και ψηφιακή πόλη μέχρι το 2030, μέσα από την υλοποίηση 300 έργων συνολικού κόστους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Σύμφωνα με το Νίκο Νικολαΐδη τα σχόλια από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ενθαρρυντικά, αφού η Λεμεσός είναι μια από τις πόλεις που υπέβαλε τις προτάσεις της κι έχει επιτελεστεί αξιόλογο έργο. Πρόσθεσε ωστόσο, πως επειδή το προνόμιο που θα δοθεί στην πόλη είναι πάρα πολύ σημαντικό οι προτάσεις πρέπει να περάσουν «από κόσκινο», δεδομένου ότι αφορούν 300 έργα και πρέπει να διαπιστωθεί ότι λήφθηκαν υπόψη όλες οι παράμετροι, για το κάθε ένα από αυτά.

Στο μεταξύ η Δήμος και οι εταίροι του στο έργο, εργάζονται πυρετωδώς. Όπως μας είπε ο Νίκος Νικολαΐδης, έχει εκδοθεί ανακοίνωση για πρόσληψη λειτουργών ορισμένου χρόνου, προκειμένου να συνδράμουν στο στήσιμο της ομάδα για το “Mission Cities”. Εξήγησε πως θα συσταθεί Οργανισμός (του οποίου ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες το καταστατικό και η σύνθεση) και τα σχετικά έχουν υποβληθεί στον Έφορο Εταιριών, ώστε το “Mission Cities” να μπορεί να κινείται με ευελιξία.

Ο Οργανισμός για την «Αποστολή Πόλεων» διαφέρει από τον αντίστοιχο για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, γιατί όπως εξήγησε ο Δήμαρχος σε αυτή την περίπτωση είναι βαθιά μπλεγμένος ο Δήμος σε καθημερινή βάση με λειτουργούς και υπηρεσιακούς, αλλά για διαδικασίες σε σχέση με τις οποίες ο Δήμος πάσχει από «γραφειοκρατία», θα τις προωθεί ο Οργανισμός. Ο Οργανισμός για το πρόγραμμα “Αποστολή Πόλεων” θα διαθέτει Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο θα εκπροσωπούνται, όλοι οι κύριοι συμμετέχοντες στην προσπάθεια.

Ο κ. Νικολαΐδης εξέφρασε την ελπίδα πως μέχρι το Μάρτιο η Λεμεσός θα λάβει το ούτω καλούμενο «label» από την ΕΕ, το οποίο θα της δίνει προβάδισμα στα προγράμματα που θα εξαγγέλλονται. Όπως εξήγησε μια πόλη που είναι στο “Mission Cities” και έχει κλιματικό συμβόλαιο θα λαμβάνει ψηλότερη βαθμολογία στην αξιολόγηση της. Το επόμενο ορόσημο μετά το Μάρτιο, σύμφωνα με το Δήμαρχο, είναι να αρχίσει η υλοποίηση των έργων, η οποία πρέπει να προχωρήσει άμεσα δεδομένου ότι πρέπει αυτά να ολοκληρωθούν μέχρι το 2030.

Ο Νίκος Νικολαΐδης δηλώνει εξαιρετικά περήφανος για τον τρόπο που ο Δήμος ανταποκρίθηκε σε μια πρόκληση η οποία φαινόταν αρχικά «εξωπραγματική», τονίζοντας πως το κλειδί της επιτυχία είναι αφενός η εμπλοκή υπηρεσιακών του Δήμου με όρεξη να δουλέψουν και όραμα και αφετέρου η εμπλοκή των μεγάλων ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων του τόπου. «Έχουμε συμβόλαια συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ινστιτούτο Κύπρου, το ΤΕΠΑΚ, το Frederick και το ότι καταφέραμε να εμπλέξουμε αυτά τα ιδρύματα που είναι ότι καλύτερο διαθέτει η Κύπρος σ’ αυτή την προσπάθεια είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της Τοπικής Αρχής», είπε ο Δήμαρχος. Υπέδειξε δε, πως οι πανεπιστημιακοί Οργανισμοί έχουν εμπλακεί με την προοπτική να συμμετάσχουν στη διεκδίκηση ερευνητικών κονδυλίων, οπότε θεωρούν ότι θα έχουν και ίδιο όφελος.

Οι δράσεις και προτάσεις του Δήμου Λεμεσού επικεντρώνονται σε πέντε θεματικές ενότητες, την ενέργεια, τα κτήρια, τις μεταφορές, την κυκλική οικονομία και τις θάλασσες και ακτές. Παράλληλα και ταυτόχρονα με αυτές, υπάρχει και μία οριζόντια θεματική ενότητα που αφορά στις ψηφιακές πολιτικές.

Listen Live