Σαβ, Νοε 23, 2024

Δήμαρχος Λεμεσού: "Η ιστορική γνώση συνιστά το καλύτερο υπόβαθρο στη λήψη αποφάσεων για το μέλλον ενός σημαντικού θεσμού"

Δήμαρχος Λεμεσού: "Η ιστορική γνώση συνιστά το καλύτερο υπόβαθρο στη λήψη αποφάσεων για το μέλλον ενός σημαντικού θεσμού"

Χαιρετισμός Δημάρχου Λεμεσού κ. Νίκου Νικολαΐδη στη διάλεξη του Γιάννη Βιολάρη, Αρχαιολογικού Λειτουργού, με θέμα «Η Ιστορία του Αρχαιολογικού Μουσείου της Επαρχίας Λεμεσού» κατά την εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης» την Τετάρτη18 Μαΐου 2022, στις 7:00 μ.μ.

Με ιδιαίτερη χαρά ο Δήμος Λεμεσού συμμετέχει και φέτος στους εορτασμούς για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2022, συνδιοργανώνοντας με το Τμήμα Αρχαιοτήτων την αποψινή εκδήλωση, κατά την οποία ο Αρχαιολογικός Λειτουργός Γιάννης Βιολάρης θα μας μιλήσει για την ιστορία του Αρχαιολογικού Μουσείου της Επαρχίας Λεμεσού.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού αποτελεί ένα από τα κορυφαία μουσεία της πόλης, καθώς μέσω των εκθεμάτων του συνεισφέρει στην παιδεία αλλά και στην πνευματική, ψυχική και αισθητική καλλιέργεια των πολιτών και γενικότερα των ξένων επισκεπτών.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο μπορεί να καθορίσει τον τρόπο που βλέπουμε το χθες, το σήμερα και το αύριο, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών και στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει η Λεμεσός.
Κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνία πρέπει όλοι να αναλάβουμε το μερίδιο και την ευθύνη που μας αναλογεί, εάν αυτό που θέλουμε είναι ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης μας με τον πολιτισμό. Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του θεσμού του Αρχαιολογικού Μουσείου είναι αίτημα της πόλης και των πολιτών και για να γίνει αυτό χρειάζεται πολυκλαδική προσέγγιση, διαβούλευση με τους φορείς της πόλης και τους ίδιους τους πολίτες, καθώς και συνεννόηση με τους ειδικούς.

Αναφορικά με τις συζητήσεις που ευρίσκονται εν εξελίξει σε σχέση με την αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Λεμεσού, θα ήθελα επιγραμματικά να αναφέρω τα ακόλουθα:
1. Εδώ και αρκετά χρόνια ο Δήμος Λεμεσού και οι φορείς της Λεμεσού, προτάσσουν το αίτημα για ουσιαστική αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης μας. Το υφιστάμενο Μουσείο, έπαψε πλέον να εξυπηρετεί τις ανάγκες για ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο, διαδραστικό, τεχνολογικά αναβαθμισμένο μουσείο σε μια πόλη που έχει μια τεράστια πολιτισμική κληρονομιά, μια πόλη του πολιτισμού όπως είναι η Λεμεσός, που δέχεται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες.

2. Χαιρετίζουμε την πρόθεση της Κυβέρνησης, να κινηθεί επιτέλους προς την κατεύθυνση αυτή με ένα προϋπολογισμό της τάξης των €30 εκατομμυρίων.

3. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, η απόφαση του, για λόγους χρόνου και δαπάνης, είναι να ανεγερθεί ένα καινούργιο Μουσείο αντί να αναβαθμιστεί το υφιστάμενο στο χώρο που βρίσκεται τώρα.

4. Άνκαι δεν θα μας εύρισκε διαφωνούντες μια απόφαση για ουσιαστική αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου με νέες ή επιπρόσθετες υποδομές στον υφιστάμενο χώρο που βρίσκεται σήμερα το Μουσείο, ιδιαίτερα μάλιστα αν υπήρχε τρόπος να
προστεθεί αι ο παρακείμενος χώρος στον οποίο βρίσκεται το εντευκτήριο της ΠΑΣΥΔΥ, θεωρούμε πως η απόφαση για ανέγερση νέου Μουσείου ανοίγει το δρόμο για μια ιστορική εξέλιξη. Να αποκτήσει δηλαδή η πόλη μας ένα εμβληματικό Μουσείο, ένα Μουσείο ορόσημο, landmark όπως λέγεται, ένα Μουσείο που να μια πόλη όπως είναι η Λεμεσός, ένα μουσείο όχι μόνο για την παρούσα αλλά και για τις απόμενες γενιές. Η πόλη μας δικαιούται και αναμένει εδώ και πολλά χρόνια ένα τέτοιο έργο από το κράτος, στη λειτουργία και ανάπτυξη του οποίου συμβάλλει όσο καμιά άλλη πόλη.

5. Η ημερινή συγκυρία είναι μια μεγάλη ευκαιρία να δρομολογήσουμε ένα έργο που αναμένει και προσδοκά όλη η πόλη μας.

6. Μετά από μεγάλο προβληματισμό και αφού εξετάσαμε 8 συνολικά εναλλακτικές δυνητικές επιλογές, καταλήξαμε σε στην πρόταση μας για το νέο Μουσείο, την οποία παρουσιάσαμε στον Υπουργό Μεταφορών και η οποία αποτελεί κοινή
πρόταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, του ΕΒΕΛ και της ΕΤΑΛ.

7. Η πρόταση αφορά την ανέγερση του νέου Μουσείου, σε μια μικρή επίχωση που θα γίνει στο ανατολικό άκρο της Ακταίας Οδού.

8. Η προτεινόμενη χωροθέτηση ενός τέτοιου εμβληματικού κτιρίου δυτικά της μαρίνας Λεμεσού στην περιοχή που αναμένεται να επιτραπούν κτίρια με ψηλούς συντελεστές και ειδικά κίνητρα παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα. Η ανάπτυξη μπορεί να υποστηριχτεί και τροφοδοτηθεί από μέσα μαζικής μεταφοράς, αφού η Ακταία Οδός προτείνεται στο τμήμα εκείνο μόνο για
λεωφορεία και ποδήλατα με την παράλληλη δημιουργία προμενάδας που θα πλαισιώνεται με πεζόδρομους και πράσινο. Η ανάπτυξη θα υποστηρίζεται επίσης από οργανωμένους χώρους στάθμευσης για δημόσια χρήση, λόγω των πολύ μεγάλων τεμαχίων των παρακείμενων χερσαίων χώρων. Ταυτόχρονα, μπορεί να αποτελέσει συνέργεια χωροθέτησης μουσειακών χώρων αφού στην περιοχή προβλέπεται η δημιουργία μουσείων και να αποτελέσει πόλο έλξης για τουρισμό κρουαζιέρων με παράλληλο συνδυασμό ανάδειξης της ιστορικότητας του κέντρου της πόλης και εμβληματικών σημείων αναφοράς, όπως το μεσαιωνικό κάστρο, η μαρίνα και διατηρητέες οικοδομές βιομηχανικής κληρονομιάς. Προκαταρκτικά, θεωρούμε ότι η προτεινόμενη χωροθέτηση μπορεί να υποστηρίξει και να υποστηριχθεί από τις βασικές αστικές παραμέτρους σε σχέση με την αναβάθμιση της πόλης: πολιτιστικά, πολεοδομικά, κυκλοφοριακά, αισθητικά, οικονομικά και τουριστικά. Περαιτέρω, εάν κριθεί σκόπιμο η κύρια μουσειακή χρήση θα μπορεί να ενισχυθεί με πολιτιστικές χρήσεις και δράσεις όπως λόγου χάρη το θέατρο.

9. Με την πρόταση του Δήμου, το Αρχαιολογικό Μουσείο παραμένει μέσα στον αστικό ιστό της πόλης και θα είναι μέρος του πολιτιστικού δικτύου της πόλης, που συναποτελείται από μια σειρά από πολιτιστικές υποδομές, θεματικά μουσεία, θέατρα και αίθουσες εκδηλώσεων. Η γειτνίαση και η διασύνδεση όλων αυτών των πολιτιστικών υποδομών, δημιουργούν εκείνες τις συνέργειες που είναι απαραίτητες για την προβολή και ανάδειξη του Μουσείου, την ενίσχυση της προσβασιμότητας του στη βάση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και την διασφάλιση της επισκεψιμότητας του.

10. Εννοείται ότι οι όποιες αποφάσεις για το νέο Μουσείο θα παρθούν μέσα και μετά από όλες τις ενδεδειγμένες μελέτες για τέτοιου είδους έργα.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Λαμβάνοντας υπόψη το πλούσιο πολιτιστικό δυναμικό της πόλης, ο Δήμος Λεμεσού στο πλαίσιο της ανάπτυξης μιας ουσιαστικής πολιτιστικής υποδομής, έχει τροχοδρομήσει αφ’ ενός τη δημιουργία αρκετών νέων μουσειακών και πολιτιστικών χώρων και αφ’ ετέρου την συντήρηση-αναπαλαίωση και εκσυγχρονισμό υφιστάμενων.

Ανάμεσα στους χώρους αυτούς περιλαμβάνονται το Μουσείο Αθλητικής Ιστορίας, η Στέγη Πολιτισμού στο τεμάχιο Επαμεινώνδα, όπου θα και θα φιλοξενηθούν όχι μόνο πολιτιστικοί φορείς αλλά και αρχεία και συλλογές που δωρίζονται στον Δήμο από ιδιώτες, το Μουσείο της Ιστορίας της Λεμεσού στην Οικία Χρίστου Παπαδόπουλου, το Μουσείο Λεμεσιανού Καρναβαλιού, το οποίο θα στεγαστεί εδώ, στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης, καθώς και το Ιστορικό Αρχείο Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού. Έχει ήδη αρχίσει ο εξωραϊσμός της Δημοτικής Πινακοθήκης Λεμεσού και επίκειται αυτός του Δημοτικού Μουσείου Λαϊκής Τέχνης, δύο σημαντικότατων κτηρίων που δωρίθηκαν στον Δήμο Λεμεσού.

Κάθε κίνηση προς το μέλλον πρέπει να στηρίζεται στη γνώση της ιστορίας. Για τους λόγους αυτούς συγχαίρω και ευχαριστώ το Τμήμα Αρχαιοτήτων και τη Διευθύντριά του Δρα Μαρίνα Σολομίδου Ιερωνυμίδου για τη συνδιοργάνωση της αποψινής διάλεξης στη Λεμεσό, στο πλαίσιο των εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2022.

Ξεχωριστά ευχαριστώ τον αρχαιολόγο της πόλης μας, κ. Γιάννη Βιολάρη, που μέσα από τη δική του έρευνα θα μας ταξιδέψει στο ιστορικό της ίδρυσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Λεμεσού, το οποίο ως γνωστόν αρχικά στεγάστηκε στο Κάστρο και κατόπιν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Πιστεύω ότι η αποψινή παρουσίαση θα μας εφοδιάσει με μια καλύτερη γνώση της ιστορίας του Αρχαιολογικού Μουσείου της Λεμεσού και είναι δεδομένο ότι η ιστορική γνώση συνιστά το καλύτερο υπόβαθρο όσον αφορά στη λήψη αποφάσεων για το μέλλον ενός τόσο σημαντικού θεσμού για την πόλη.

Σας ευχαριστώ.

Listen Live