Παρ, Μάι 3, 2024

75,1% των Λεμεσιανών χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο - Μόλις το 5% χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ

75,1% των Λεμεσιανών χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο - Μόλις το 5% χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ

Απογοητευτικά και ανησυχητικά τα αποτελέσματα που παρουσίασε την Δευτέρα 3/7, ο Δήμος Λεμεσού, μετά από έρευνα που διοργάνωσε με το ΕΤΕΚ, στα πλαίσια του τρίτου και τελευταίου κύκλου δημόσιων διαβουλεύσεων για το θέμα της οδού Ανεξαρτησίας.

Η δημόσια διαβούλευση στόχο είχε την αναμόρφωση της οδού Ανεξαρτησίας, ενός από τους πιο κεντρικούς και πολυσύχναστους δρόμους της πόλης, με τον Δήμο Λεμεσού να δείχνει αποφασισμένος στο να προχωρήσει σε δραστικά μέτρα για αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρουσιάστηκαν, τα αποτελέσματα εργαστηρίων δομημένου δημοκρατικού διαλόγου (ΔΔΔ) και ερωτηματολογίου για το μέλλον της οδού Ανεξαρτησίας, καθώς και απόψεις, προβληματισμοί και εισηγήσεις των δημοτών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο ερωτηματολόγιο, το οποίο καταγράφει τόσο τις ανάγκες όσο και τις βασικές απόψεις κάθε ενδιαφερομένου, προκύπτουν σημαντικά ευρήματα σχετικά με τον χαρακτήρα που επιθυμούν να αποκτήσει ο εμπορικότερος δρόμος της πόλης τόσο οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες όσο και οι κάτοικοι της περιοχής.

Το θέμα της οδού Ανεξαρτησίας, ανέφερε σε εισαγωγική ομιλία του ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, αποτελεί το έβδομο από μια σειρά 12+1 μέτρων που έχουν εξαγγελθεί στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Οι αλλαγές αυτές θα δυσκολέψουν την ζωή μας όμως είναι απόλυτα αναγκαίες, δήλωσε.

Αν είναι να θεραπεύσουμε το κυκλοφοριακό πρόβλημα που διογκώνεται μέρα με τη μέρα στην πόλη μας, πρέπει να πάρουμε κάποια μέτρα που είναι δύσκολα αλλά αναγκαία ούτως ώστε να μην κληροδοτήσουμε το πρόβλημα στις επόμενες γενιές, ανάφερε ο Δήμαρχος και σημείωσε πως «δεν πρέπει και δεν θα αφήσουμε το κυκλοφοριακό να πνίξει την πόλη μας».

Η οδός Ανεξαρτησίας, συνέχισε, είναι ο πιο σημαντικός εμπορικός οδικός άξονας της πόλης και αναπόφευκτα οι όποιες παρεμβάσεις θα επηρεάσουν, τόσο το κέντρο, όσο και τις περιοχές γύρω από αυτό, σημειώνοντας ότι «θα είναι μια παρέμβαση που θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις, οικονομικές, κυκλοφοριακές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές».

Χαρακτήρισε επίσης την περίπτωση της αναμενόμενης πεζοδρόμησης της οδού Ανεξαρτησίας ως το πρώτο ουσιαστικό βήμα για τη δημιουργία μιας διαφορετικής αντίληψης γύρω από τη διακίνηση στην πόλη.

Αναφέρθηκε, παράλληλα στα υπόλοιπα μέτρα που βρίσκονται υπό σχεδιασμό, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη εξασφάλισης χώρων για δημιουργία Park & Ride.

Τα αποτελέσματα των δυο εργαστηρίων ΔΔΔ και του ερωτηματολογίου παρουσίασε ο αρχιτέκτονας, μηχανικός, Δρ. Γρηγόρης Καλνής, ο οποίος ανέφερε ότι ο ρόλος της ομάδας των εμπειρογνωμόνων είναι ανεξάρτητος σε σχέση με την τελική απόφαση για το μέλλον της οδού Ανεξαρτησίας και επικεντρώνεται στο να ελεγχθεί η ορθότητα με την οποίαν γίνεται η δημόσια διαβούλευση, να καταγραφούν οι απόψεις του κοινού και να αναλυθούν τα αποτελέσματα.

Το δείγμα που απάντησε το εν λόγω ερωτηματολόγιο φαίνεται να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη βελτίωση της ασφάλειας και της άνεσης των πεζών και ποδηλατών, στη βελτίωση της προσβασιμότητας και την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των χωρικών χαρακτηριστικών της οδού.

Ζητούν περισσότερο χώρο για πεζούς και ποδηλάτες, παράλληλα με την αύξηση του πρασίνου.

Το ευκολότερο μέσο σήμερα για επίσκεψη στην περιοχή αποτελεί κατά συντριπτική πλειοψηφία (75,1%) το αυτοκίνητο, ενώ δεύτερο μέσο είναι με τα πόδια, με ποσοστό 19,4%,. Τα ποσοστά για τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι μόλις 5%.

Επίσης, με βάση τα αποτελέσματα έξι στους δέκα ερωτηθέντες προκρίνουν τη δημιουργία πεζοδρόμου και ποδηλατοδρόμου στην Ανεξαρτησίας. Συγκεκριμένα, από τρεις εικόνες που παρουσίαζαν τον ίδιο τυπικό Μεσογειακό δρόμο, χωρίς να αναφέρεται η οδός Ανεξαρτησίας, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να επιλέξουν την προτιμητέα εικόνα.

anexartisiaserevnaCOVER.width 750

Η πρώτη εικόνα, την οποία επέλεξε το 30,7%, σχετιζόταν με πεζόδρομο/ποδηλατόδρομο με διέλευση μέσων μαζικής μεταφοράς με μονή κατεύθυνση.

Η δεύτερη εικόνα, την οποία επέλεξε το 9,2%, πρότεινε τη δημιουργία δρόμου διπλής κατεύθυνσης με διέλευση αυτοκινήτων και μέσων μαζικής μεταφοράς.

Η τρίτη εικόνα, η οποία επιλέχθηκε από το 60,1% και αποτελεί την πιο προτιμητέα λύση, αφορά τη δημιουργία πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου.

Το ερωτηματολόγιο έλαβε συνολικά 1.045 απαντήσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία του δείγματος με ποσοστό 73,3% αποτελείται από επισκέπτες της περιοχής, με τους εργαζόμενους στην Ανεξαρτησίας να ακολουθούν με 19,9%, τους κατοίκους με 12,2% και τους σπουδαστές με ποσοστό 10,1%.

Ποσοστό 67,9% απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ακολουθεί ή απασχόληση στον δημόσιο τομέα, με ποσοστό 25,8%.

Όσον αφορά το επίπεδο εκπαίδευσης των συμμετεχόντων, η συντριπτική πλειοψηφία του 90,7% έχει ολοκληρώσει την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Ποσοστό 68,8% επισκέπτεται την Ανεξαρτησίας για εμπορικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ενώ ένας στους τέσσερις εργάζεται στην περιοχή.

Το 43% επισκέπτεται την οδό σπάνια (μέχρι μία φορά την εβδομάδα), το 32,2% συχνά (πάνω από μία φορά την εβδομάδα), ενώ ένας στους τέσσερις επισκέπτεται την Ανεξαρτησίας καθημερινά.

Με την οριστικοποίηση της τελικής δημόσιας διαβούλευσης θα υπάρξει η τελική αναφορά όπου θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για να πάρει την βάση όλων αυτών και ακολούθως να προχωρήσει στις τελικές του αποφάσεις.

Της παρουσίασης ακολούθησε διάλογος με τους κάτοικους της περιοχής , να εκφράζουν τις ανησυχίες και προβληματισμούς τους ιδιαίτερα με την πρόθεση του Δήμου Λεμεσού για πεζοδρόμηση της οδού Ανεξαρτησίας.

Listen Live