Πεμ, Οκτ 17, 2024

€994,000 στο Έλεος του Καύσωνα και της Αδιαφορίας των Αρχών

€994,000 στο Έλεος του Καύσωνα και της Αδιαφορίας των Αρχών

Στην Κύπρο του 2024, η αδιαφορία των Δημοσίων Έργων και των τοπικών αρχών συνεχίζει να πλήττει τα έργα που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους πολίτες. Η εικόνα του δρόμου με τα καμένα και παρατημένα φυτά, όπως αποτυπώνεται και στη φωτογραφία, δεν είναι απλώς μια απογοητευτική κατάσταση, αλλά ένα σκάνδαλο που αναδεικνύει την έλλειψη υπευθυνότητας.

Ο λόγος για τους χώρους πρασίνου που περιλαμβάνουν τις κεντρικές νησίδες, τις λωρίδες πρασίνου και τους έξι κυκλικούς κόμβους κατά μήκος του δρόμου, από τον ανισόπεδο κόμβο της Λεωφόρου Νίκαιας με τον Αυτοκινητόδρομο Λεμεσού–Πάφου, μέχρι τον κυκλικό κόμβο του Κάθετου Δρόμου με τον Παράλληλο Δρόμο, γνωστό ως κόμβο του Lady’s Mile, παρά το λιμάνι Λεμεσού.

Η συμφωνία ήταν ξεκάθαρη: το Υπουργείο Μεταφορών θα αναλάμβανε την τοπιοτέχνηση και τη συντήρηση του πρασίνου για τα δύο πρώτα χρόνια. Μετά από αυτήν την περίοδο, η ευθύνη θα περνούσε στους δύο τοπικούς δήμους της Λεμεσού και των Πολεμιδιών, με τη χορηγία να καλύπτει το 100% των εξόδων συντήρησης, καθώς και ένα επιπρόσθετο κονδύλι για διοικητικά έξοδα. Οι Δήμοι αναμένεται να παραλάβουν την ευθύνη της συντήρησης του έργου τον Νοέμβριο του 2024.

Ωστόσο, η κατάσταση όπως έχει αφεθεί μέχρι σήμερα, εύλογα αναρωτιέται κανείς αν αυτή η χορηγία θα χρησιμοποιηθεί για τη συντήρηση ή για την επαναφύτευση των δέντρων που έχουν ήδη καταστραφεί λόγω της αμέλειας. Τα λεφτά του φορολογούμενου κάνουν φτερά, με τους υπεύθυνους να κρύβονται πίσω από αόριστες δικαιολογίες και να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τους αρμόδιους λειτουργούς των τοπικών αρχών, παρά μόνο όταν αντέδρασε ο κόσμος και είδε το πρόβλημα το φως της δημοσιότητας (Εφημερίδα Λεμεσός). Πού είναι η υπευθυνότητα και η πρόνοια των αρχών; Οι πολίτες απαιτούν απαντήσεις και υπευθυνότητα. Η αδιαφορία δεν είναι πλέον αποδεκτή και οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν άμεσα, πριν η κατάσταση επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο.

Listen Live