Παρ, Ιουλ 19, 2024

Ψήφισμα που αφορά το Στεγαστικό Πρόβλημα στη Λεμεσό από την ΕΔΟΝ Λεμεσού

Ψήφισμα που αφορά το Στεγαστικό Πρόβλημα στη Λεμεσό από την ΕΔΟΝ Λεμεσού

Η 21η Επαρχιακή Συνδιάσκεψη της ΕΔΟΝ Λεμεσού που πραγματοποιήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2021 στη Λεμεσό ενέκρινε το πιο κάτω ψήφισμα που αφορά το στεγαστικό πρόβλημα στη Λεμεσό:
Ενώ κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε αξιοπρεπή και προσιτή στέγη, το στεγαστικό πρόβλημα -που αποτελεί ένα κοινωνικό πρόβλημα- πλήττει την πλειοψηφία της κυπριακής κοινωνίας και κύρια τη νεολαία. Για την εξασφάλιση στέγης πρωταρχική ευθύνη φέρει το κράτος, το οποίο πάσχει από έλλειψη μια σωστής και ολοκληρωμένης πολιτικής αντιμετώπισης του προβλήματος.

Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα οξύνεται -ειδικά στην επαρχία Λεμεσού- ολοένα και περισσότερο, αφού συνδυασμός παραγόντων όπως η οικονομική κρίση, οι πολιτικές λιτότητας που επέβαλε η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, η αύξηση στις τιμών των ακινήτων ένεκα του Κυπριακού Προγράμματος Πολιτογραφήσεων, η άναρχη οικοδόμηση «πύργων», το ξεπούλημα του Συνεργατισμού, η ασυδοσία των ιδιωτικών τραπεζών, η πανδημία κ.α.
έπαιξαν καταλυτικό ρόλο.

Οι νέοι σήμερα δεν έχουμε τη δυνατότητα απόκτησης ιδιοκτήτης στέγης αφού πέραν των πιο πάνω η δανειοδότηση για απόκτηση στέγης είναι περιορισμένη και οι μισθοί παρουσιάζουν δραματική συρρίκνωση. Στις περιπτώσεις που ένας νέος άνθρωπος ή ένα νεαρό ζευγάρι προχωρήσει στην επιλογή της ενοικίασης στέγης τότε το κόστος αυτό καταλαμβάνει ένα σημαντικό ποσοστό του μηνιαίου προϋπολογισμού. Σε αρκετές περιπτώσεις σήμερα οι νέοι διαμένουν μαζί με τους γονείς τους. Το πρόβλημα των αστέγων είναι υπαρκτό και στην Κύπρο.

Σε αυτά τα δεδομένα προστίθενται οι εκποιήσεις πρώτης κατοικίας που πλέον αποτελούν θλιβερή πραγματικότητα καθώς και η παντελής απουσία σχεδίων στήριξης των ενοικιαστών και των ιδιοκτήτων την περίοδο της πανδημίας.

Στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης κοινωνικής στεγαστικής πολιτικής θεωρούμε ότι πρέπει να προωθηθούν και να υλοποιηθούν τα ακόλουθα:
• Επαναφορά όσων σχεδίων υπήρχαν πριν από το 2013
• Ίδρυση Ενιαίου Φορέα Στέγασης και κοινωνικής πολιτικής του κράτους για τη στεγαστική πολιτική.

• Επαναφορά προγραμμάτων ανέγερσης κατοικιών από το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίες να παραχωρούνται με χαμηλό ενοίκιο ή με ενοικιαγορά στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων.
• Εφαρμογή σχεδίου επιδότησης ενοικίου με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.
• Βελτίωση των υφιστάμενων σχεδίων επιδότησης ενοικίων για πρόσφυγες, φοιτητές,λήπτες Ε.Ε.Ε.
• Αντιμετώπιση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων.
• Επέκταση του διαχωρισμού χαλίτικης γης και παραχώρηση των οικοπέδων σε ζευγάρια με χαμηλά εισοδήματα σε χαμηλή τιμή. Εκεί όπου απαιτείται, να απαλλοτριωθεί εκκλησιαστική και άλλη διαθέσιμη γη γι’ αυτό το σκοπό.
• Ανέγερση εστιών σε συνεργασία με τα κρατικά Πανεπιστήμια ή άλλους κρατικούς φορείς.
• Φορολογικές ελαφρύνσεις στην αγορά-ανέγερση 1ης κατοικίας για νέους.
• Φορολογικά κίνητρα σε ενοικιαστές που ενοικιάζουν υποστατικά σε φοιτητές.
• Σχέδιο παροχής πολύ φθηνών οικοπέδων σε νέους που επιθυμούν εγκατάσταση στην ύπαιθρο.
• Παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων με στόχο τη μείωση των ενοικίων.


Listen Live