Σαβ, Νοε 23, 2024

Κυκλικός κόμβος Καφέ Παρί: Προωθούνται οι σχεδιασμοί ενσωματώνοντας τις βασικές αρχές της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

Κυκλικός κόμβος Καφέ Παρί: Προωθούνται οι σχεδιασμοί ενσωματώνοντας τις βασικές αρχές της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

Το τμήμα Δημοσίων Έργων, Πολεοδομίας και ο Δήμος Λεμεσού, σε μια προσπάθεια να υπάρξει πλήρης και αντικειμενική ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών παρουσίασαν το απόγευμα της Πέμπτης 27/1 την αξιολόγηση/αποτίμηση αποτελεσματικότητας και οδικής ασφάλειας της κατασκευής κυκλικού κόμβου στη συμβολή των Λεωφόρων Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, Αγίας Φυλάξεως και Θεσσαλονίκης.

Η στιγμή των αποφάσεων για το πως προχωρεί η Γ’ φάση των έργων στην Αγίας Φυλάξεως στη πόλη μας πλησιάζει και η δημιουργία του κυκλικού κόμβου εξακολουθεί να είναι το σημείο διαφωνίας μεταξύ Δήμου Λεμεσού και Σχολικής Εφορείας αφού για την κατασκευή του θα πρέπει να αποκοπεί μέρος του χώρου πρασίνου του Λανιτείου.

Να σημειωθεί ότι τα σχέδια για το έργο αυτό εκπονήθηκαν πριν από 20 χρόνια και προβλέπουν τη δημιουργία κυκλικού κόμβου, παρά το Λανίτειο Στάδιο. Ωστόσο μετά από αντιδράσεις της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού, αλλαγές πλάνων και νέων σχεδιασμών η διάμετρος του κυκλικού κόμβου έχει μειωθεί από 4,000 σε 2,100 τ.μ. και την ίδια ώρα ενσωματώνονται οι βασικές αρχές του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Το συνολικό έργο χωρίστηκε εδώ και χρόνια σε τρεις φάσεις με την πρώτη να έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ έπειτα από απόφαση των Δημοσίων Έργων και της Πολεοδομίας αποφασίστηκε για οικονομικούς και τεχνικούς λόγους να προχωρήσει πρώτα η Γ’ φάση του έργου και έπειτα να ολοκληρωθεί η Β’.

Στη χθεσινή  σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης στη παρουσία δημοτικών συμβούλων, μελών του ΕΤΕΚ και των ΜΜΕ, Πολεοδομία και Δημόσια Έργα τόνισαν την αναγκαιότητα κατασκευή του Έργου για τους εξής πιο κάτω λόγους:
- Διαχρονικά, η ένταση της ανάπτυξης μεγεθύνεται – Υπερισχύει η εμπορική ανάπτυξη από την οικιστική
- Ο όγκος της κυκλοφορίας επίσης μεγεθύνεται, λόγω πολλών παραγόντων (Διάχυση ανάπτυξης, ανεπάρκεια ΜΜΜ κλπ)
- Οι εμπορικές αναπτύξεις παράγουν τη δική τους κυκλοφορία
- Έλλειψη κατάλληλων διευθετήσεων για την ασφαλή διακίνηση των σχημάτων και κυρίως των πεζών
- Παράνομη στάθμευση, έλλειψη πεζοδρομίων, έλλειψη οδικού φωτισμού
- Έλλειψη κατάλληλης υποδομής για παροχέτευση των όμβριων υδάτων.

Όπως ανάφερε κατά την παρουσίαση, ο Επαρχιακός Μηχανικός των Δημοσίων Έργων, Θράσος Αφάμης η αξιολόγηση που παρουσιάστηκε σήμερα έγινε λαμβάνοντας υπόψη τους κυκλοφοριακούς φόρτους για το έτος 2020 και για 10 χρόνια μετά, το έτος 2030 για τις ώρες αιχμής ενόψει του ότι οι συνολικοί κυκλοφοριακοί φόρτοι που εισέρχονται στην συμβολή την περίοδο αυτή είναι οι μέγιστοι.

"Η δημιουργία του κυκλικού κόμβου, λαμβάνοντας υπόψη τα πλεονεκτήματα που συνεισφέρει, δεν αποκλείει τις δράσεις και τις πολιτικές που περιλαμβάνονται στον ΣΒΑΚ αλλά αντιθέτως προσφέρεται στα μέγιστα για την εφαρμογή τους. Στο ΣΒΑΚ προτείνονται δράσεις και πολιτική μεταφορών και κάθε προτεινόμενη λύση θεωρείται ενδεικτική και χρήζει περαιτέρω λεπτομερούς αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα αλλά και σχεδιασμό σε περαιτέρω λεπτομέρεια", είπε.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού δήλωσε πως σκοπός της σύσκεψης ήταν να παρουσιαστούν όλα τα τελευταία δεδομένα για αυτό το πολύ σημαντικό έργο για την πόλη μας, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η άμεση προώθηση του. "Υπήρξε πλήρης και αντικειμενική ενημέρωση επί του θέματος ούτως ώστε όλοι οι φορείς να διαμορφώσουν απόψεις στη βάση της πλήρους ενημέρωσης. Δόθηκαν όλα τα νέα στοιχεία, ακούστηκαν εισηγήσεις και παρατηρήσεις."

Listen Live