Παρ, Νοε 22, 2024

Η 1 η συνάντηση Ενδιαφερομένων Οργανισμών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου Waterverse

Η 1 η συνάντηση Ενδιαφερομένων Οργανισμών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου Waterverse

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή (2/6) στο Μουσείο Νερού του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού (ΣΥΛ) στη Λεμεσό, η 1 η συνάντηση εκπροσώπων από Ενδιαφερόμενους Οργανισμούς (Stakeholders’ Meeting) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου Waterverse. Η συνάντηση είχε στόχο την ευρύτερη ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών.

Σε αυτή συμμετείχαν αντιπρόσωποι από τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας και Αποχέτευσης Λεμεσού, Λευκωσίας και Λάρνακας, του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, από τα Ερευνητικά Κέντρα Αριστείας ΚΟΙΟΣ, CYENS και Ερατοσθένης, το Ινστιτούτο Κύπρου, το ΕΤΕΚ, την εταιρεία καινοτομίας PHOEBE Research and Innovation Ltd και άλλους Ενδιαφερόμενους Οργανισμούς.

Μια μεγάλη πρόκληση που έχουν σήμερα οι οργανισμοί υδροδότησης, είναι η διασύνδεση των υφιστάμενων συστημάτων τους (όπως τηλεμετρία, GIS, έξυπνοι μετρητές, αισθητήρες κλπ.), με καινούργια υπολογιστικά εργαλεία που προσφέρονται από άλλους οργανισμούς και επιχειρήσεις.

Στόχος του Waterverse είναι να αναπτύξει ένα Οικοσύστημα Διαχείρισης Δεδομένων στον τομέα των Υδάτων (Water Data Management Ecosystem - WDME) για:
 να καταστήσει τις πρακτικές διαχείρισης δεδομένων και πόρων στον τομέα του νερού, προσιτές, ασφαλείς, δίκαιες και εύχρηστες

 να βελτιώσει την ευκολία στην χρήση των δεδομένων
 να μειώσει τις δυσκολίες πρόσβασης στους χώρους δεδομένων
 να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων ύδρευσης

Τα αποτελέσματα του Έργου αναμένεται να ενισχύσουν τη λειτουργικότητα και την ευκολία στη χρήση των δεδομένων στον τομέα του νερού. Επιπλέον, θα δοθούν συστάσεις προς τους φορείς στον τομέα του νερού σχετικά με τις κύριες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την ορθή υιοθέτηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δεδομένα.

Στο Έργο Waterverse συμμετέχουν 17 εταίροι από 10 χώρες της ΕΕ. Εκπροσωπούνται οργανισμοί από τον τομέα του νερού, ερευνητικοί οργανισμοί (συμπεριλαμβανομένων ειδικών στις κοινωνικές επιστήμες), επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, πάροχοι τεχνολογίας στον τομέα του νερού και εταιρείες καινοτομίας, καθώς και η τεχνική κοινότητα στον τομέα ανάπτυξης
των χώρων δεδομένων. Από την Κύπρο, στο Ευρωπαϊκό Έργο συμμετέχουν το ΣΥΛ και η εταιρεία καινοτομίας PHOEBE Research and Innovation Ltd.

Το ΣΥΛ αναμένεται να επωφεληθεί σημαντικά από την ανάπτυξη και εφαρμογή υψηλής τεχνολογίας που σχετίζεται με τη λήψη, επεξεργασία, ηλεκτρονική αρχειοθέτηση και προστασία μεγάλου όγκου δεδομένων από διαφορετικές πηγές, με στόχο την πιο αποτελεσματική διαχείριση του δικτύου υδροδότησης.

Το Έργο Waterverse χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ορίζοντας Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ποσό των €5 εκ. περίπου.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Έργο, επισκεφθείτε τον σύνδεσμο https://waterverse.eu

Listen Live