Παρ, Ιουλ 19, 2024

Η Λεμεσός τίμησε τους αθλητές που συμμετείχαν διαχρονικά στους αγώνες του Έθνους

Η Λεμεσός τίμησε τους αθλητές που συμμετείχαν διαχρονικά στους αγώνες του Έθνους

Τελέστηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που αναγέρθηκε στο Φυτίδειο Αθλητικό Κέντρο ΓΣΟ από την ΠτΒ και τον τέως ΠτΔ

372056639 626565006299498 320218809412764851 n

Με σεβασμό και συγκίνηση, η Λεμεσός απέτινε ελάχιστο φόρο τιμής στους αθλητές του ΓΣΟ και της πατρίδας μας γενικότερα που διαχρονικά αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου και της Ελλάδας, συμμετέχοντας σε όλους τους αγώνες του Έθνους. Στους αθλητές που με αυτοθυσία έδωσαν ψυχή και σώμα στους αγώνες για την ελευθερία.

Ο Δήμος Λεμεσού νιώθοντας βαθιά την ανάγκη να τιμήσει τους αθλητές που θέλησαν και μπόρεσαν να λυτρωθούν από τις μικρότητες και τις αδυναμίες της καθημερινότητας και έταξαν σαν σκοπό της ζωής τους να φυλάνε τις δικές τους Θερμοπύλες, αλύγιστοι και σταθεροί στις επάλξεις τους. Στους αθλητές που κατόρθωσαν να ακούσουν πραγματικά τη φωνή της συνείδησης τους και να δώσουν πραγματικό περιεχόμενο στη ζωή τους, καταφέρνοντας με την έντονη δράση
τους να ξυπνήσουν την προσοχή των κατοπινών γενεών, ενέκρινε την ανέγερση ενός μνημείου στον ιστορικό χώρο του Φυτίδειου Αθλητικού Κέντρου ΓΣΟ.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 6 Σεπτεμβρίου 2023 από την Πρόεδρο της Βούλης, κα Αννίτα Δημητρίου, τον Δήμαρχο Λεμεσού κ. Νίκο Νικολαΐδη, τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και την δωρήτρια του έργου κα Μαρία Γιωργαλλίδη.

«Το μνημείο αποτελεί φόρο τιμής και προς τον ήρωα Δήμαρχο της πόλης Χριστόδουλο Σώζο, ο οποίος ήταν εκ των ιδρυτών του ΓΣΟ, διετέλεσε και γραμματέας και αθλητής του συλλόγου και έχασε τη ζωή του στους Βαλκανικούς πολέμους, όπου απαίτησε να πολεμήσει ως απλός στρατιώτης. Τιμούμε τον Γρηγόρη Αυξεντίου, τον Μιχαλάκη Καραολή, τον Γιαννάκη Παπαϊωάννου, τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, τον Σωκράτη Σωκράτους, τον Αντώνη Παπαδόπουλο, τον Πανίκο Ιακώβου, όλους αυτούς και δεκάδες άλλους αθλητές της πατρίδας μας που άφησαν τους στίβους και τα γήπεδα για να ακολουθήσουν το κάλεσμα της πατρίδας», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης.

Στον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι τα χρονικά των αγώνων του έθνους είναι γεμάτα από ιστορίες αθλητών που στην ακμή της νιότης τους, διαπνεόμενοι από τον πόθο για ελευθερία, έβαλαν στην άκρη τις ελπίδες τους και τους στόχους τους για αθλητικά επιτεύγματα και αφοσιώθηκαν στους αγώνες του έθνους, τονίζοντας ότι το μνημείο αυτό αποτελεί «διαχρονική υπόμνηση για όλους εμάς και φόρο τιμής σε όλους αυτούς».

Χαιρετίζοντας, εξάλλου, την εκδήλωση, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης είπε πως το μνημείο που κοσμεί τα προπύλαια του άλλοτε ΓΣΟ αλλά και την πόλη της Λεμεσού, αποτελεί «ένα μνημείο αναφοράς του χρέους της πολιτείας προς τους γυμναστικούς συλλόγους και τους ήρωες αθλητές τους, αλλά ταυτόχρονα και μια υπόμνηση στις σημερινές και μέλλουσες γενιές πως η ελευθερία δεν χαρίζεται, αλλά κατακτάται με αγώνες, θυσίες και πίστη στην
πατρίδα».

Την εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης η δωρήτρια του έργου, Μαρία Γιωργαλλίδη και ο γλύπτης Φίλιππος Γιαπάνης, ενώ των ομιλιών προηγήθηκε αφή της φλόγας που έφεραν από τα φυλακισμένα μνήματα δρομείς του Σωματείου «Περικλής Δημητρίου» και τρισάγιο από τον Αρχιμανδρίτη Φιλόθεο της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού.

Την εκδήλωση τίμησε με την εντυπωσιακή της εμφάνιση η Φιλαρμονική του Δήμου Λεμεσού υπό τη διεύθυνση του μαέστρου της Γιώργου Κρασίδη, με τον Γιώργο Ιωάννου στην ερμηνεία.

Listen Live