Τρι, Μάι 21, 2024

Η Λεμεσός θέτει το πλάνο της στην ΕΕ για την Αποστολή Mission Cities!

Η Λεμεσός θέτει το πλάνο της στην ΕΕ για την Αποστολή Mission Cities!

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2023, η Λεμεσός υπέβαλε στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Σύμβαση Πόλης για το Κλίμα, δηλαδή, τις προτάσεις των δράσεων και δραστηριοτήτων και όπου απαιτούνται για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2030!

Ο σχεδιασμός της Σύμβασης Πόλης για το Κλίμα συνσχεδιάστηκε με την συμμετοχή πολιτών, ερευνητικών οργανισμών, ΜΚΟ και του Δημόσιου τομέα. Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο Δήμαρχος Λεμεσού με το Δημοτικό Συμβούλιο δεσμεύονται στην στήριξη του όλου εγχειρήματος. Δίπλα στον Δήμο Λεμεσού βρίσκονται και οι δήμοι του Δικτύου Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων Κύπρου, ο Δήμος Στροβόλου, ο Δήμος Πάφου και ο Δήμος Αραδίππου.

Η πράσινη μετάβαση σημειώνει τώρα πρόοδο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Λεμεσός βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης της κλιματικής κρίσης. Τα έργα αφορούν δράσεις και προτάσεις για πέντε θεματικές ενότητες: ενέργεια, κτήρια, μεταφορές, κυκλική οικονομία και θάλασσες και ακτές. Παράλληλα και ταυτόχρονα με αυτές, υπάρχει και μία
οριζόντια θεματική ενότητα που αφορά τις ψηφιακές πολιτικές.

Οι δράσεις στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στην μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Τους τελευταίους 12 μήνες στον Δήμο Λεμεσού έγινε πολύ σκληρή και εντατική δουλειά με τη συμβολή των κορυφαίων πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας, το Ινστιτούτο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το ΤΕΠΑΚ, το  Πανεπιστήμιο Frederick, την Delloitte καθώς επίσης σημαντική ήταν και η συμβολή των εταίρων του NetZeroCities και συγκεκριμένα του κ. Bob D’Haeseleer.

Με την υποβολή του σχεδιασμού, ο Δήμος Λεμεσού αναμένει μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες την έγκριση και λήψη των mission labels. Παράλληλα ο Δήμος Λεμεσού θα προβάλει το περιεχόμενο της σύμβασης στους δημότες και θα προχωρήσει στην υλοποίηση έργων.

Listen Live