Παρ, Μαρ 29, 2024

Η Αποστολή της Λεμεσού για κλιματική ουδετερότητα ενώπιον του Υφυπουργού Καινοτομίας

Η Αποστολή της Λεμεσού για κλιματική ουδετερότητα ενώπιον του Υφυπουργού  Καινοτομίας

Η Λεμεσός προχωρεί στο επόμενο βήμα στην πορεία για κλιματική ουδετερότητα

Ο Δήμος Λεμεσού ανοίγει το δρόμο για την πράσινη μετάβαση και κλιματική ουδετερότητα. Η Λεμεσός βρίσκεται ανάμεσα στις πόλεις που επιλέγηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Αποστολή EU Mission Cities που έχει θέσει, για «100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις μέχρι το 2030». Για να επιτευχθεί ο στόχος για μια έξυπνη και κλιματικά ουδέτερη πόλη, χρειάζεται η σύμπραξη και συνεργασία και των κρατικών υπηρεσιών.

Σήμερα Παρασκευή 17 Μαρτίου ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης, ο Σύμβουλος Πόλεων της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας «NetZeroCities» κ. Bob D’Haeseleer και η Ομάδα Συντονισμού είχαν συνάντηση με τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Φίλιππο Χατζηζαχαρία τον οποίο και ενημερώσουν για τις δράσεις και την πορεία του έργου.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον Υφυπουργό για την συμμετοχή του Δήμου Λεμεσού στην Ευρωπαϊκή Αποστολή Mission Cities και τα βήματα που έγιναν μέχρι σήμερα. Από την πλευρά του ο κ. D’Haeseleer παρουσίασε στους παρευρισκόμενους τους στόχους της Αποστολής και της Πλατφόρμας «NetZeroCities» καθώς και την ανάγκη της ενεργής συμμετοχής της κεντρικής Κυβέρνησης προς αποφυγή εμποδίων που ενδεχομένως να προκύψουν σε αυτή την πορεία.

Ο Υφυπουργός Καινοτομίας κ. Χατζηζαχαρία εξέφρασε την ελπίδα όπως οι προσπάθειες της Λεμεσού για ψηφιακή μετάβαση, μεταφερθούν σε όλη την Κύπρο. Όπως είπε, το Υφυπουργείο Καινοτομίας θα μεσολαβήσει σε ό,τι απαιτηθεί προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και δεσμεύτηκε να στηρίξει τον Δήμο Λεμεσού και το «NetZeroCities».

Στη συνέχεια οι κ. Νικολαΐδης και D’Haeseleer μαζί με την Ομάδα Συντονισμού επισκέφθηκαν το Υπουργείο Οικονομικών και τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης στην παρουσία των Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Καινοτομίας. Κατά τη συνάντηση τέθηκαν ζητήματα που άπτονται της αρμοδιότητάς τους και ενημερώθηκαν για την πορεία της υλοποίησης της Αποστολής.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο άμεσης συνεργασίας με τις επιτροπές που διαχειρίζονται τα θέματα της Αποστολής EU Mission Cities και συμφωνήθηκε όπως η Αποστολή γίνει η αφορμή για σύναψη των κατάλληλων συμμαχιών. Η συνάντηση έκλεισε με την παραδοχή πως τα πλάνα του κράτους και οι δεσμεύσεις που αφορούν την πράσινη συμφωνία πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τους στόχους της Αποστολής και του Δήμου Λεμεσού.

Listen Live