Παρ, Νοε 22, 2024

Δίκτυο Συνεργασίας για την Κλιματική Ουδετερότητα των Πόλεων Ελλάδας και Κύπρου, ClimaNet

Δίκτυο Συνεργασίας για την Κλιματική Ουδετερότητα των Πόλεων Ελλάδας και Κύπρου,  ClimaNet

353110729 1068363084569746 6179292882521147333 n

Υπογράφηκε την περασμένη Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2023 στο Νησί της πόλης των Ιωαννίνων η ίδρυση του Δικτύου Συνεργασίας για την Κλιματική Ουδετερότητα των Πόλεων Ελλάδας και Κύπρου, ClimaNet. Στο Δίκτυο μετέχουν οι 6 Ελληνικοί Δήμοι, Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ιωάννινων, Καλαμάτας, Κοζάνης, Τρικάλων και ο Δήμος Λεμεσού που επιλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μετέχουν στην αποστολή των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων μέχρι το 2030.

Του Χάρη Τρίκκη* - Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Λεμεσού - Πρόεδρος Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων

Η ίδρυση του Δικτύου Συνεργασίας για την κλιματική ουδετερότητα σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας μεταξύ των Ελληνικών Δήμων και του Δήμου της Λεμεσού στην προσπάθεια τους να επιτύχουν τους στόχους που έθεσε η Αποστολή των Πόλεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι το 2030. Αποτελεί πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, ΥΠΕΝ και του Γραμματέα κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, δείγμα της σημασίας που δίνει η Ελληνική κυβέρνηση στην στήριξη των Ελληνικών Δήμων που επιλέγηκαν να μετέχουν στην
αποστολή για το κλίμα, καθώς και το ενδιαφέρον τους για συντονισμό και συμπόρευση με Δήμους από την Κύπρο.

Η δημιουργία του δικτύου κρίνεται πολύ σημαντική σε αυτό το στάδιο όπου οι πόλεις της Αποστολής, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κοζάνη, Τρίκαλα και η Λεμεσός βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο για την ετοιμασία της ολοκληρωμένης στρατηγικής τους για το κλίμα ή αλλιώς τα κλιματικά τους συμβόλαια που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων σχέδια, δράσεις, δεσμεύσεις, και επενδυτικό πλάνο σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, τα κτήρια, η κυκλική οικονομία κα.. Οι πόλεις αναμένεται, στα τέλη Σεπτέμβριου 2023, να καταθέσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα κλιματικά τους συμβόλαια
για αξιολόγηση. Στόχος του δικτύου είναι όπως όλες οι πόλεις της Αποστολής της Ελλάδας και ο Δήμος Λεμεσού επιτύχουν την έγκριση των κλιματικών τους συμβολαίων και όπως ολοκληρώσουν με επιτυχία την υλοποίηση τους μέχρι το 2030.

Το δίκτυο θα αποτελέσει τον σύνδεσμο μέσω του οποίου οι 7 πόλεις θα συνενώσουν τις δυνάμεις τους, θα συνεργαστούν και θα ανταλλάξουν τεχνογνωσία, εμπειρίες και λύσεις για την κλιματική ουδετερότητα και την ανάπτυξη των πόλεων τους προς όφελος των πολιτών.

Παράλληλα, το δίκτυο αναμένεται να διευκολύνει την επικοινωνία των Ελληνικών Δήμων με το κράτος στην ανάδειξη θεμάτων για επίλυση τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, στα θέματα χρηματοδότησης, γραφειοκρατίας και της ανάγκης απλούστευσης διαδικασιών. Επιπλέον το δίκτυο μπορεί να αποτελέσει μοχλό πίεσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα προώθησης προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων προς τις πόλεις του, καθώς εκπροσωπεί σχεδόν 1.5 εκατομμύρια αστικό πληθυσμό.

Θα ήθελα να συγχαρώ το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ελλάδας και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, για την πρωτοβουλία τους να ιδρύσουν το Δίκτυο Συνεργασίας για την Κλιματική Ουδετερότητα, ClimaΝet και την συμπερίληψη του Δήμου Λεμεσού σε αυτό.

Η Κυπριακή κυβέρνηση οφείλει να πάρει παράδειγμα από την έμπρακτη πολιτική δέσμευση και βούληση της Ελληνικής κυβέρνησης για στήριξη των Δήμων στην προσπάθεια τους για κλιματική ουδετερότητα. Η Λεμεσός είναι η μοναδική πόλη που έχει επιλεγεί από την Κύπρο να μετέχει στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των πόλεων και ως εκ τούτου εκπροσωπεί ολόκληρη την χώρα. Οποιεσδήποτε λύσεις ή εφαρμογές εξευρεθούν για την Λεμεσό σε τοπικό επίπεδο, θα έχουν εφαρμογή σε όλη την Κύπρο. Με την Λεμεσό να βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος σε αυτή την προσπάθεια, η επιτυχία της θα αποτελέσει επιτυχία για την Κύπρο και θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να καταστεί η Ευρώπη στο σύνολο της κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050.

Η κλιματική ουδετερότητα της Λεμεσού μέχρι το 2030, θα είναι άθλος και στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η Λεμεσός αλλά και η Κύπρος ολόκληρη.

Ως ο εκπρόσωπος του Δήμου Λεμεσού στην εκδήλωση της συν-υπογραφής του καταστατικού της ίδρυσης του δικτύου, θα ήθελα να ευχαριστήσω για την φιλοξενία τον Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Δημήτριο Παπαγεωργίου. Ευχαριστίες στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Τρικάλων κ. Δημήτριο Παπαστεργίου, Δήμαρχο Κοζάνης κ. Λάζαρο Μαλούτα, Αντιδήμαρχο Αθηναίων κ. Χρήστο Τεντόμα, Αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλη Κούπκα, Αντιδήμαρχο Καλαμάτας κ. Νίκο Μπασακίδη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Αποστολής για τις κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030 κ. Χρύση Νικολαΐδη και κα Μαρία Βασιλάκου. Ευχαριστίες επίσης στους Αντιδήμαρχο Ιωαννίνων κ.Γεώργιο Αρλέτο, τον Αντιδήμαρχο της Δημοτικής Ενότητας Νήσου κ. Νικόλαο Σιορόκα και την συνεργάτιδα του Δημάρχου Ιωαννίνων κα. Κατερίνα Βίνη.

 

 

Listen Live