Σαβ, Νοε 23, 2024

Δήμαρχος Λεμεσού: Ευχαρίστησε τις γυναίκες για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της Λεμεσού

Δήμαρχος Λεμεσού: Ευχαρίστησε τις γυναίκες για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της Λεμεσού

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας για τη γυναίκα, ο Δήμος Λεμεσού χαιρετίζει τους αγώνες των γυναικών για την απόκτηση των αυτονόητων κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων τους.

Επί ευκαιρίας της επετείου, οι γυναικείες οργανώσεις της Κύπρου ΓΟΔΗΚ, ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, ΠΕΟ, ΠΟΓΟ,ΣΓΚ, ΔΕΟΚ, ΓΥΚΟ, ΚΟΓΕΕ, ΠΑΣΥΔΗ παρέδωσαν στον Δήμαρχο Λεμεσού Νίκο Νικολαϊδη, υπόμνημα.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού συγχάρηκε τις οργανώτριες της σημερινής εκδήλωσης και ευχήθηκε σε όλες τις γυναίκες καλή αντοχή στον πολλαπλό ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν στη ζωή, αλλά και τις ευχαρίστησε για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της πόλης μας.

Στην ομιλία του ανέφερε ότι όταν η ακτιβίστρια Έμιλυ Πάρκχερστ στο Ηνωμένο Βασίλειο αγωνιζόταν από το 1889 μέχρι και το 1928, δηλαδή για σαράντα ολόκληρα χρόνια, για τα δικαιώματα των γυναικών, με προεξάρχον το δικαίωμα της ψήφου, δε θα μπορούσε κανείς τότε να φανταστεί πόσους ρόλους θα διαδραμάτιζε η γυναίκα του μέλλοντος. Από τις αρχές του 20ου αιώνα, άρχιζε δειλά-δειλά η γυναίκα να δραστηριοποιείται επαγγελματικά εκτός του οικογενειακού χώρου και να δουλεύει σε εργοστάσια, φάρμες, τράπεζες, μέσα μεταφοράς, νοσοκομεία. Η ικανότητα και η συνέπεια των πρώτων γυναικών επαγγελματιών οδήγησε σταδιακά στην αλλαγή στάσης όλο και περισσότερων αντρών απέναντι τους και κέρδισε το σεβασμό και την εκτίμηση τους. 

Σήμερα, δεν υπάρχει πια κανένα επάγγελμα στον κόσμο γενικότερα στο οποίο δεν συμμετέχουν γυναίκες, ακόμα και σε αυτά που θεωρούνταν στον παρελθόν κατ’ εξοχήν αντρικά επαγγέλματα.  

Βέβαια, δεν έχουν εκλείψει ακόμα και εκείνοι οι άντρες, που είτε ως εργοδότες είτε ως συνάδελφοι τους, υποτιμούν μια γυναίκα επαγγελματία όσο ικανή και αν είναι αυτή, είτε λόγω ιδεοληψιών είτε λόγω του ότι την βλέπουν ανταγωνιστικά είτε διότι ενδόμυχα γνωρίζουν ότι είναι το ίδιο ή και ακόμα περισσότερο ικανή όσο οι ίδιοι. Είναι η στιγμή που η κάθε γυναίκα επαγγελματίας που αντιμετωπίζει αυτές τις καταστάσεις πρέπει να αντιδράσει άμεσα και δυναμικά για να προστατεύσει και να διασφαλίσει και τα δικά της αλλά και ευρύτερα τα δικαιώματα των γυναικών.

Υπάρχει όμως και μια άλλη πτυχή στο θέμα των γυναικών. Μια σκοτεινή πτυχή, που δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε. Το θέμα της βίας κατά των γυναικών, ένα μεγάλο ποσοστό των περιστατικών της οποίας αφορά σε περιστατικά εντός της οικογένειας ή στο χώρο εργασίας. Στη πατρίδα μας μία στις πέντε γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία, ή/και ψυχολογική βία από την ηλικία των 15 ετών. Είναι υποχρέωση όλων μας, σε πολιτικό, ηθικό, κοινωνικό και ανθρώπινο επίπεδο να μηδενίσουμε αυτά τα νούμερα. Ας αρχίσουμε, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα σε όλες τις γυναίκες που πέφτουν θύματα αυτής της βίας, να μην σιωπήσουν. Να μιλήσουν και να ζητήσουν βοήθεια.

Listen Live