Πεμ, Μαρ 28, 2024

Υεμένη: Οι ελλείψεις χρηματοδότησης κινδυνεύουν να ωθήσουν την ανθρωπιστική κρίση της Υεμένης από το κακό στο χειρότερο

Υεμένη: Οι ελλείψεις χρηματοδότησης κινδυνεύουν να ωθήσουν την ανθρωπιστική κρίση της Υεμένης από το κακό στο χειρότερο

Γενεύη (ΔΕΕΣ) - Παρόλο που το 2022 σημειώθηκαν ορισμένες ελπιδοφόρες εξελίξεις στην Υεμένη, η σύγκρουση εκεί εισέρχεται στον όγδοο χρόνο της χωρίς να διαφαίνεται ξεκάθαρη μακροπρόθεσμη επίλυση. Παρά την πολύμηνη εκεχειρία, η Υεμένη παραμένει σε μια επισφαλή κατάσταση με τις βασικές υποδομές να είναι κουρασμένες και τα δύο τρίτα του πληθυσμού της να έχουν αποξηρανθεί εντελώς από την έλλειψη πρόσβασης σε βασικές ανάγκες. Οι ελλείψεις χρηματοδότησης κινδυνεύουν να επιβαρύνουν από το κακό στο χειρότερο τα ανθρωπιστικά δεινά της Υεμένης.

«Για πρώτη φορά σε 11 χρόνια, οι επιχειρήσεις της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου στην Υεμένη υποχρηματοδοτήθηκαν πέρυσι. Αυτή είναι μια ανησυχητική εξέλιξη η οποία, εάν δεν αντιστραφεί, θα υπονομεύσει την πρόοδο της ουδέτερης και αμερόληπτης ανθρωπιστικής δράσης», δήλωσε ο Robert Mardini, γενικός διευθυντής της ΔΕΕΣ.

Το 2023, 21,6 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια και προστασία. Πολλές οικογένειες πουλούν τώρα ό,τι έχει απομείνει για να αγοράσουν ένα γεύμα. Η εκπαίδευση έχει διαταραχθεί για εκατομμύρια παιδιά. Τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι και η Υεμένη συνεχίζει να υποφέρει από την επιδείνωση της οικονομίας, τη σοβαρή παρεμπόδιση της πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες και την εκτεταμένη μόλυνση από όπλα. Οι άμεσες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι απτές, καθώς το 2022 είδε μια παρατεταμένη ξηρασία ακολουθούμενη από έντονες πλημμύρες που εξάντλησαν περαιτέρω τους εναπομείναντες μηχανισμούς αντιμετώπισης.

«Κάθε έτος που περνά χωρίς πολιτική επίλυση κάνει την ανάκαμψη από τη σύγκρουση πιο δύσκολη. Ακόμη και αν επιτευχθεί μια βιώσιμη διευθέτηση, οι ανθρωπιστικές ανάγκες θα παραμείνουν υψηλές για τα επόμενα χρόνια», είπε ο Μαρντίνι.

Η συλλογική απάντηση του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου στην κρίση στην Υεμένη, η οποία επωφελείται από τη συμπληρωματική διεθνή και τοπική γνώση, είναι μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις μας παγκοσμίως. Ο προϋπολογισμός του Κινήματος για το 2023, ύψους 181 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (192 εκατομμυρίων δολαρίων) θα χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση των τόσο αναγκαίων εργασιών προστασίας και πρόληψης, για την υποστήριξη της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και για την παροχή ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας. ιδιαίτερα σε περιοχές απρόσιτες για άλλους ανθρωπιστικούς φορείς και όπου οι ανάγκες είναι τεράστιες.

«Η ΔΕΕΣ προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει να χρηματοδοτεί ανθρωπιστικούς φορείς όπως το Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού της Ερυθράς Ημισελήνου για να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι της Υεμένης προστατεύονται από βλάβη και έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα και ζωτικές υπηρεσίες όπως καθαρό νερό και υγειονομική περίθαλψη», είπε ο Μαρντίνι.

Listen Live