ΠΡΩΤΟΓΟΝΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΔΕΝΤΡΥΛΙΩΝ
Εδώ και έτη λαμβάνουμε μεγάλο όγκο πληροφοριών από από πηγές του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ καθώς και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό .Η επικοινωνία αυτή μας δίδει τη δυνατότητα πληροφόρησης από τα πεδία δράσης των εθελοντών και κατά το δυνατόν ακριβοδίκαιη και στρατηγικά ουδέτερη απέναντι στους πολεμικά εμπλεκόμενους
Παρακάτω παραθέτουμε μια γενική πληροφόρηση για όσα συμβαινουν στο άλλο μέτωπο κρισης Ισραηλινων Παλαιστινίων ,τη Δυτική Όχθη όπου τα προβλήματα είναι βέβαια άλλης μορφής από τη Γάζα αλλά θα πρέπει να εξεταστουν και αυτά υπό το πρίσμα του Διεθνους Ανθρωπιστικού Δικαίου και στα πλαίσια των αρχών του Διεθνους Ερυθρού ΣΤΑΥΡΟΥ
Στις αρχές Σεπτεμβίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας αξιωματουχος του ΟΗΕ με εμπειρία στα τραγικά της Δυτικής Όχθης προειδοποιούσε για την ακρατη επιθετικότητα στους πολύ πιο ειρηνικους πληθυσμους της Δυτικής Οχθης.
‘’Επιτρέψτε μου να επαναλάβω την ανησυχία μας από την περασμένη εβδομάδα - παραμένουμε πολύ ανήσυχοι από τον ανθρώπινο θάνατο των εντατικοποιημένων ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη.
Τη νύχτα της 27ης και της 28ης Αυγούστου, οι Ισραηλινές Δυνάμεις εξαπέλυσαν τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση των τελευταίων δεκαετιών στη βόρεια Δυτική Όχθη, με φόντο αυξημένες απώλειες, βία εποίκων, αναγκαστικούς εκτοπισμούς και περιορισμούς μετακίνησης. Τώρα έχει περάσει μια εβδομάδα και αυτή η επιχείρηση είναι ακόμα σε εξέλιξη.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αξιολόγησαν τις ανάγκες στο Τουλκάρμ και ανταποκρίνονται, αλλά δεν τους απαγορεύτηκε η πρόσβαση από τις ισραηλινές δυνάμεις για αξιολόγηση στην Τζενίν.
Ενώ οι αρνήσεις πρόσβασης έχουν περιορίσει την ικανότητά μας να αξιολογήσουμε πλήρως τον ανθρωπιστικό αντίκτυπο, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι πάνω από δώδεκα Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί την περασμένη εβδομάδα εκατοντάδες οικογένειες έχουν εκτοπιστεί. και υπήρξαν ευρείας κλίμακας ζημιές σε βασικές υποδομές και ιδιωτική περιουσία από αεροπορικές επιδρομές, στρατιωτικές μπουλντόζες, ανταλλαγές πυρών και εκρηκτικές εκρήξεις.
Υπενθυμίζω ότι οποιαδήποτε χρήση βίας στη Δυτική Όχθη πρέπει να συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πρότυπα που διέπουν την επιβολή του νόμου. Οι τακτικές που χρησιμοποιούνται συνήθως κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών σε ένοπλες συγκρούσεις δεν συνάδουν με αυτά τα πρότυπα και εγείρουν ανησυχίες για υπερβολική χρήση βίας.’’
Υπενθυμίζουμε και πάλιν πως ειδικά για τις επιθέσεις των εποίκων Ισραηλινών κατά των Βεδουίνων και των αγροτών και βοσκών της Δυτικής όχθης οι ΗΠΑ διαφόροποίησαν την στάση τους μετά από πιέσεις της παλαιστινιακής κοινοτητας των ΗΠΑ προεκλογικά αλλά και από ειδησεις Αμερικανικών μέσων για κλοπή ελιών και αποκοπή δεντρων των Βεδουίνων και επιοθέσεων κατά γερόντων γεωργών και κτηνοτρόφων αναίτια .Δυστυχώς οι επιθέσεις συνεχίζονται .
Η ενημέρωση για την ανθρωπιστική κατάσταση εκδίδεται από τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη του OCHA δύο φορές την εβδομάδα. Η Λωρίδα της Γάζας καλύπτεται κάθε Τρίτη και η Δυτική Όχθη την Πέμπτη.
Η Ενημέρωση Ανθρωπιστικής Αντίδρασης στη Γάζα εκδίδεται κάθε δεύτερη Τρίτη. Η επόμενη Ενημέρωση για την Ανθρωπιστική Κατάσταση θα εκδοθεί στις 10 Δεκεμβρίου.
Βασικά σημεία
• Ισραηλινοί άποικοι βανδαλίζουν περισσότερα από 700 παλαιστινιακά δέντρα και δενδρύλλια, κυρίως ελιές, σε τρεις τοποθεσίες στη Δυτική Όχθη μέσα σε τρεις ημέρες.
• Τρία σπίτια Παλαιστινίων Βεδουίνων, αποτελούμενα από 14 άτομα, μεταξύ των οποίων οκτώ παιδιά και δύο ηλικιωμένους, που κατοικούσαν στα περίχωρα του χωριού Ni'lin (Ramallah) εκτοπίστηκαν, αναφέροντας τη βία από τους εποίκους ως κύρια αιτία.
• Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, περίπου 300 παλαιστινιακά νοικοκυριά που αποτελούνται από 1.757 άτομα, μεταξύ των οποίων 855 παιδιά, έχουν εκτοπιστεί σε παλαιστινιακές βεδουίνες και άλλες κοινότητες βοσκών, επικαλούμενοι κυρίως επιθέσεις από Ισραηλινούς εποίκους και περιορισμούς πρόσβασης.
• Το 2024, το ποσοστό των κατασκευών που κατεδαφίστηκαν από μόνοι τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ από τους ιδιοκτήτες τους μετά τη λήψη εντολών κατεδάφισης από τις ισραηλινές αρχές έχει αυξηθεί σε σύγκριση με το 2023.*
Τελευταίες εξελίξεις (μετά τις 2 Δεκεμβρίου)
• Στις 3 Δεκεμβρίου, οι αρχικές αναφορές αναφέρουν ότι μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή είχε στόχο ένα όχημα στην Άκαμπα (Τούμπας), σκοτώνοντας δύο Παλαιστίνιους και τραυματίζοντας έναν άλλο. Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο Τουρκικό Νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκαν τα τρία θύματα, σφράγισαν όλες τις εισόδους του και άνοιξαν πυρ στο εσωτερικό, μεταξύ άλλων και στα επείγοντα, προκαλώντας εκτεταμένο πανικό και ζημιές. Τουλάχιστον πέντε ιατρικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων γιατρών, κρατήθηκαν και ανακρίθηκαν για τουλάχιστον μία ώρα, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις αναζητούσαν τον τραυματισμένο Παλαιστίνιο, ο οποίος είχε ήδη μεταφερθεί σε άλλο νοσοκομείο κατά την άφιξή του. Καταβλήθηκαν προσπάθειες από τον Συντονισμό και το Γραφείο Συνδέσμου της Παλαιστινιακής Περιφέρειας και τη ΔΕΕΣ για την απελευθέρωση του κρατούμενου ιατρικού προσωπικού.
• Στις 3 Δεκεμβρίου, οι αρχικές αναφορές αναφέρουν ότι Ισραηλινοί φρουροί εποικισμών πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα 15χρονο Παλαιστίνιο κοντά στο σπίτι του στο Silwan (Ιερουσαλήμ). Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το αγόρι πετούσε πέτρες σε διερχόμενα οχήματα. Σύμφωνα με τοπικές πηγές, οι φρουροί των ισραηλινών οικισμών πέρασαν από τη συνοικία Ein al Louzeh και πυροβόλησαν προς τα σπίτια των Παλαιστινίων, τραυματίζοντας το αγόρι. Λίγο αργότερα, ισραηλινές δυνάμεις έφτασαν στην περιοχή και συνέλαβαν το τραυματισμένο αγόρι. Αργότερα, το αγόρι διαπιστώθηκε ο θάνατός του και το σώμα του κρατήθηκε.
• Στις 4 Δεκεμβρίου, οι αρχικές αναφορές αναφέρουν ότι Ισραηλινοί έποικοι τραυμάτισαν έναν Παλαιστίνιο και μέλη των ισραηλινών δυνάμεων κατά τη διάρκεια επιδρομής στο Huwwara και στο Beit Furik (Nablus). Κατά τη διάρκεια αυτών των επιθέσεων, οι άποικοι πυρπόλησαν πολλά σπίτια και οχήματα σε αυτές τις κοινότητες.
Ανθρωπιστικές Εξελίξεις (26 Νοεμβρίου-2 Δεκεμβρίου)
• Κατά την περίοδο αναφοράς, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν πέντε Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν άλλους 27, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά, σε όλη τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Οκτώ Ισραηλινοί, μεταξύ των οποίων τέσσερις στρατιώτες, τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα επίθεσης που διέπραξε ένοπλος Παλαιστίνιος στη Δυτική Όχθη. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα θύματα και περαιτέρω αναλύσεις δεδομένων, δείτε το μηνιαίο στιγμιότυπο της Δυτικής Όχθης . Όλα τα περιστατικά που οδήγησαν σε Παλαιστίνιους θανάτους και άλλα βασικά περιστατικά από τις ισραηλινές δυνάμεις είναι τα εξής:
o Στις 29 Νοεμβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο που διέπραξε επίθεση με πυροβολισμούς που τραυμάτισαν τέσσερις Ισραηλινούς εποίκους και τέσσερις Ισραηλινούς στρατιώτες σε στάση λεωφορείου κοντά στον οικισμό Αριέλ. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Παλαιστίνιος (από το χωριό Einabus, Nablus) σταμάτησε το όχημά του στην άκρη του δρόμου κοντά στη στάση του λεωφορείου και άνοιξε πυρ εναντίον ισραηλινού λεωφορείου. Σε απάντηση, οι ισραηλινές δυνάμεις τον πυροβόλησαν και κράτησαν το σώμα του.
o Στις 30 Νοεμβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και τραυμάτισαν ένα Παλαιστίνιο αγόρι και επιτέθηκαν σωματικά και τραυμάτισαν άλλο ένα στο χωριό 'Asira al Qibliya, νοτιοδυτικά της Nablus. Σύμφωνα με τον Αρχηγό του Συμβουλίου του χωριού, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο χωριό και οι Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες στα στρατιωτικά οχήματα. Στη συνέχεια, οι ισραηλινές δυνάμεις εκτόξευσαν δακρυγόνα, ηχητικές βόμβες και αληθινά πυρομαχικά στους πετροπτέρους. Ένα 15χρονο αγόρι δέχθηκε πυροβολισμό στο πόδι και ένα 16χρονο αγόρι δέχτηκε σωματική επίθεση από τις δυνάμεις. Και τα δύο τραυματισμένα αγόρια μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο από ιατρικές ομάδες της περιοχής.
o Την 1η Δεκεμβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τέσσερις Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια επιχείρησης που περιελάμβανε αεροπορικές επιδρομές και ανταλλαγές πυρών μεταξύ ενόπλων Παλαιστινίων και ισραηλινών δυνάμεων στο χωριό Σιρ (Τζενίν). Η επιχείρηση διήρκεσε περίπου επτά ώρες, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν ένοπλους Παλαιστίνιους κοντά σε μια σπηλιά στα περίχωρα του χωριού. Το Γραφείο Συντονισμού της Παλαιστινιακής Περιφέρειας και το Υπουργείο Υγείας ανέφεραν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις απέκρυψαν τα τέσσερα παλαιστινιακά πτώματα. Ιατρικές ομάδες ανέφεραν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις τους εμπόδισαν να φτάσουν στη στοχευμένη περιοχή. Παραμένει αβέβαιο εάν τα θύματα προήλθαν από επίθεση ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών.
• Κατά την περίοδο αναφοράς, ο OCHA κατέγραψε 45 περιστατικά που αφορούσαν εποίκους και επηρέασαν Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων 21 επιθέσεων που είχαν ως αποτέλεσμα θύματα, υλικές ζημιές ή και τα δύο. Συνολικά, δύο Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από Ισραηλινούς εποίκους και άλλοι έξι τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια αυτών των επιθέσεων. Πέντε Ισραηλινοί έποικοι τραυματίστηκαν σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις που διέπραξαν Παλαιστίνιοι. τέσσερα με αληθινά πυρομαχικά και ένα με ρίψη πετρών. Περίπου τέσσερα περιστατικά που έπληξαν Παλαιστίνιους σημειώθηκαν στο πλαίσιο της περιόδου συγκομιδής της ελιάς, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τον βανδαλισμό περίπου 700 δέντρων και δενδρυλλίων, κυρίως ελιάς.
Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΕΠΟΙΚΩΝ
Τα ακόλουθα είναι μερικά από τα βασικά περιστατικά εποίκων που έλαβαν χώρα κατά την περίοδο αναφοράς, τα οποία συνεπάγονταν εκφοβισμό, παρενόχληση, σωματικό τραυματισμό, υλικές ζημιές ή συνδυασμό αυτών, και περιλαμβάνουν περιπτώσεις όπου ήταν παρούσες ισραηλινές δυνάμεις:
o ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ 700 ΔΕΝΤΡΩΝ
o Ισραηλινοί άποικοι βανδάλισαν περισσότερα από 700 παλαιστινιακά δέντρα και δενδρύλλια, κυρίως ελιές, σε τρεις τοποθεσίες στις 27 και 29 Νοεμβρίου στα παλαιστινιακά χωριά Yasuf (Salfit), Turmus'ayya (Ramallah) και Zif (Χεβρώνα). Ο βανδαλισμός περιελάμβανε το ξερίζωμα και το κόψιμο των δέντρων και τη βοσκή των κοπαδιών τους σε παλαιστινιακή γη που κατέστρεψε τις καλλιέργειες.
o ΕΝΟΠΛΟΙ ΚΑΙ ΜΑΣΚΟΦΟΡΟΙ ΕΠΟΙΚΟΙ
o Την 1η Δεκεμβρίου, μια ομάδα ένοπλων και μασκοφόρων εποίκων επιτέθηκε σωματικά και τραυμάτισε δύο Παλαιστίνιους στο χωριό Umm Safa (Ramallah). Σύμφωνα με τοπικές πηγές, οι Έποικοι εισέβαλαν στο χωριό και επιτέθηκαν σε Παλαιστίνιους εργάτες με μεταλλικά ραβδιά και ένα τουφέκι. Επιπλέον, βανδάλισαν ένα αυτοκίνητο και μια μπουλντόζα, έκλεψαν τα κλειδιά τους και προκάλεσαν ζημιές σε εξοπλισμό εργασίας. Οι ισραηλινές δυνάμεις έφτασαν μετά την επίθεση και εκτόξευσαν πραγματικά πυρά, δακρυγόνα και χειροβομβίδες ήχου εναντίον Παλαιστινίων που είχαν συγκεντρωθεί στο χωριό μετά την επίθεση.
o ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΕΠΟΙΚΩΝ
o Την 1η Δεκεμβρίου, μασκοφόροι και ένοπλοι Ισραηλινοί έποικοι που πιστεύεται ότι προέρχονται από τον οικισμό Yitzhar έκαναν επιδρομή στο χωριό Madama, νότια της πόλης Nablus. Οι κάτοικοι του χωριού συγκεντρώθηκαν για να προσπαθήσουν να απωθήσουν τους εποίκους και στη συνέχεια οι ισραηλινές δυνάμεις επενέβησαν εκτοξεύοντας πραγματικά πυρά, δακρυγόνα και χειροβομβίδες ήχου στους Παλαιστίνιους. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, έξι Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, νοσηλεύτηκαν επί τόπου για εισπνοή αερίου.
o ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΒΕΔΟΥΙΝΟΥΣ .Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΩΝ ΒΕΔΟΥΙΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΟΙΚΟΥΣ
o Στις 30 Νοεμβρίου, ένοπλοι Ισραηλινοί έποικοι που πιστεύεται ότι προέρχονταν από το φυλάκιο του οικισμού της φάρμας Magzazi, επιτέθηκαν σε οικογένειες Παλαιστινίων Βεδουίνων που κατοικούσαν στα ανατολικά προάστια της περιοχής Γ στο χωριό Ni'lin (Ramallah). Σύμφωνα με βίντεο, ένοπλοι έποικοι εισέβαλαν στην κοινότητα, εκφοβίζουν τις οικογένειες και απείλησαν με περαιτέρω επιθέσεις εάν δεν εγκαταλείψουν την περιοχή. Αργότερα την ίδια μέρα, οι Εποικοι επέστρεψαν με σκυλιά, τα οποία επιτέθηκαν και τραυμάτισαν μια από τις αγελάδες της κοινότητας. Στις 2 Δεκεμβρίου, τρία σπίτια Παλαιστινίων Βεδουίνων που αποτελούνταν από 14 άτομα, συμπεριλαμβανομένων οκτώ παιδιών και δύο ηλικιωμένων, που κατοικούσαν στα περίχωρα του χωριού άρχισαν να μετεγκαθίστανται σε διαφορετική τοποθεσία. Σύμφωνα με τις οικογένειες, έχουν αναγκαστεί να φύγουν λόγω επαναλαμβανόμενων απειλών και επιθέσεων από Ισραηλινούς εποίκους. Το φυλάκιο του οικισμού επεκτάθηκε κοντά στην κοινότητα τον Μάιο του 2024 και έκτοτε η βία των εποίκων έχει ενταθεί στην περιοχή. Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, περίπου 300 παλαιστινιακά νοικοκυριά που αποτελούνται από 1.757 άτομα, μεταξύ των οποίων 855 παιδιά, έχουν εκτοπιστεί στους Βεδουίνους και σε άλλες κτηνοτροφικές κοινότητες, επικαλούμενοι κυρίως επιθέσεις από Ισραηλινούς εποίκους και περιορισμούς πρόσβασης.
o ΤΟ ΠΟΓΚΡΟΜ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΕΛΙΩΝ
o ΠΡΩΤΟΓΟΝΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΔΕΝΤΡΥΛΙΩΝ
• Από την έναρξη της περιόδου συγκομιδής της ελιάς τον Οκτώβριο, οι Παλαιστίνιοι αγρότες αντιμετώπισαν απότομη αύξηση της βίας που σχετίζεται με τους εποίκους, με τα μέσα διαβίωσης και την ασφάλειά τους να τίθενται σε σοβαρό κίνδυνο. Μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, το OCHA κατέγραψε περίπου 260 περιστατικά που σχετίζονταν με εποίκους που σχετίζονται άμεσα με την εποχή σε 89 κοινότητες της Δυτικής Όχθης, η πλειονότητα των οποίων είχε ως αποτέλεσμα θύματα, υλικές ζημιές ή και τα δύο. Πρόκειται για τουλάχιστον τριπλάσια αύξηση σε σύγκριση με καθένα από τα τρία προηγούμενα χρόνια. Αυτά τα περιστατικά είχαν ως αποτέλεσμα 57 Παλαιστίνιους να τραυματιστούν από εποίκους, 11 τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, πάνω από 3.100 δέντρα και δενδρύλλια, κυρίως ελιές, να καούν, να πριονιστούν ή να βανδαλιστούν, και σε σημαντική κλοπή καλλιεργειών και εργαλείων συγκομιδής. Σχεδόν το 60 τοις εκατό αυτών των περιστατικών σημειώθηκαν στη βόρεια Δυτική Όχθη, με μόνο το κυβερνείο της Ναμπλούς να αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τέταρτο. Η κεντρική Δυτική Όχθη, κυρίως η επαρχία της Ραμάλα, έγινε μάρτυρας περίπου του 1/5 των περιστατικών, ενώ το 18 τοις εκατό σημειώθηκαν στις επαρχίες της Βηθλεέμ και της Χεβρώνας στο νότο. Αυτή η γεωγραφική κατανομή ευθυγραμμίζεται με τις τάσεις των προηγούμενων ετών. Ωστόσο, ο όγκος των περιστατικών έχει αυξηθεί σημαντικά.
• ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ
• Οι ισραηλινές αρχές κατεδάφισαν, ανάγκασαν τους ανθρώπους να κατεδαφίσουν ή κατέσχεσαν 27 παλαιστινιακές κατασκευές στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό 11 ατόμων, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά, και κατά τα άλλα επηρέασε τα προς το ζην, ή την πρόσβαση σε υπηρεσίες, περισσότερων από 200 άλλων. Όλες οι στοχευμένες κατασκευές, εκτός από τέσσερις, κατεδαφίστηκαν λόγω έλλειψης οικοδομικών αδειών για το Ισραήλ, τις οποίες είναι σχεδόν αδύνατο να αποκτήσουν οι Παλαιστίνιοι. Είκοσι από τις στοχευμένες δομές βρίσκονταν στην περιοχή Γ της Δυτικής Όχθης, πέντε στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και δύο στην περιοχή Β της Δυτικής Όχθης.
• Στις 27 Νοεμβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο χωριό Idhna (Χεβρώνα) στην περιοχή Β της Δυτικής Όχθης και κατέστρεψαν ένα διώροφο σπίτι και μια δεξαμενή νερού, για λόγους τιμωρίας. Το σπίτι ανήκε στον Παλαιστίνιο που διέπραξε επίθεση με πυροβολισμούς κοντά στην Ταρκούμιγια (Χεβρώνα) σκοτώνοντας τρεις Ισραηλινούς αστυνομικούς την 1η Σεπτεμβρίου 2024. σκοτώθηκε την ίδια μέρα στην πόλη της Χεβρώνας σε ανταλλαγή πυρών με ισραηλινές δυνάμεις. Από τις αρχές του 2024, 33 κατασκευές έχουν κατεδαφιστεί για λόγους τιμωρίας, σε σύγκριση με 37 κατασκευές στο σύνολο του 2023 και 14 το 2022. Οι τιμωρητικές κατεδαφίσεις είναι μια μορφή συλλογικής τιμωρίας και είναι παράνομες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
• Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2024, το 64 τοις εκατό των κατασκευών που κατεδαφίστηκαν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ (121 από τις 189 κατασκευές) λόγω έλλειψης οικοδομικών αδειών που είχαν εκδοθεί από το Ισραήλ, καταστράφηκαν από τους ιδιοκτήτες τους μετά την έκδοση εντολών κατεδάφισης από τις ισραηλινές αρχές. Αυτές οι κατεδαφίσεις αντιπροσώπευαν περίπου το 60 τοις εκατό των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ σε αυτό το πλαίσιο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2024 (289 από 481 άτομα). Το ποσοστό των κατεδαφίσεων από ιδιοκτήτες κατασκευών που εξυπηρετούνται με εντολές κατεδάφισης έχει αυξηθεί και διαμορφώθηκε σε περίπου 53 τοις εκατό σε καθένα από τα έτη 2022 και 2023. Περισσότερα από τα μισά σπίτια και άλλες κατασκευές που κατεδαφίστηκαν από τους ιδιοκτήτες τους (63 από τα 121) κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου χρειάστηκαν θέση σε Jabal Mukabbir (23), Al Isawiya (22) και Silwan (18). Μόνο ο Jabal Al Mukabbir ευθύνεται για το 28% των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν αφού αναγκάστηκαν να κατεδαφίσουν τα σπίτια τους λόγω έλλειψης οικοδομικών αδειών. Αυτές οι κατεδαφίσεις υποστηρίζονται από την ισραηλινή νομοθεσία, η οποία περιορίζει την εξουσία των ισραηλινών δικαστηρίων να παρεμβαίνουν, ασκώντας πρόσθετη πίεση στις οικογένειες να κατεδαφίσουν οι ίδιες τις περιουσίες τους. Σε ένα τέτοιο περιστατικό που τεκμηριώθηκε από το OCHA τον Αύγουστο του 2024 στο Silwan, η πληγείσα οικογένεια είχε πληρώσει πάνω από 100.000 NIS (27.700 $) σε πρόστιμα από το 2014 για την προσθήκη ενός νέου τμήματος στο σπίτι τους, που χτίστηκε πριν από το έτος 2000 χωρίς άδεια. Τον Αύγουστο του 2024, έλαβαν οριστική εντολή κατεδάφισης, μετά την οποία αξιωματούχοι του δήμου Ιερουσαλήμ εισέβαλαν τακτικά στο σπίτι τους, πιέζοντας την οικογένεια να κατεδαφίσει το ακίνητο εντός 21 ημερών. Αυτό το περιστατικό εκτόπισε δύο νοικοκυριά, αποτελούμενα από εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά.
• Τον Φεβρουάριο του 2024, οι ισραηλινές αρχές εξέδωσαν στρατιωτικές εντολές για την επίταξη περίπου 30 ντουνμ γης παλαιστινιακής ιδιοκτησίας από τις πόλεις Sinjil (με εκτιμώμενο πληθυσμό 6.500 κατοίκους, PCBS 2024 προβλέψεις πληθυσμού) και Turmus'ayya (με εκτιμώμενο πληθυσμό 2.800, PCBS Προβολές πληθυσμού 2024), και τα δύο βόρεια της Ραμάλα κατά μήκος της οδού 60. Σύμφωνα με τοπικές πηγές, η Ισραηλινή Πολιτική Διοίκηση ενημέρωσε τους κατοίκους των πόλεων μήνες νωρίτερα ότι η κατασχεθείσα γη θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή φράχτη για την προστασία των Ισραηλινών εποίκων που περνούν κατά μήκος της οδού 60 από πετροπόλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχεδιαζόμενο τείχος περίφραξης, μήκους περίπου 1.500 μέτρων και ύψους τεσσάρων μέτρων, θα έκλεινε εδάφη με θέα στην Οδό 60 - που είναι ο κύριος δρόμος που συνδέει τη βόρεια, την κεντρική και τη νότια Δυτική Όχθη - τόσο από τις πλευρές Σιντζίλ όσο και από την Τουρμουσάγια. περιορίζει σοβαρά την πρόσβαση σε γεωργική γη και κατοικίες. Επιπλέον, σύμφωνα με τον δήμο Σιντζίλ, 13 σπίτια βρίσκονται στο μονοπάτι του τείχους του φράχτη και 8.000 ντουνύμες γεωργικής γης κοντά σε οικισμούς στο βορειοανατολικό Σιντζίλ κινδυνεύουν να απομονωθούν. Τον Αύγουστο του 2024, οι ισραηλινές αρχές εξέδωσαν πρόσθετη εντολή για την επίταξη 15 ακόμη ντουνμ γης για την κατασκευή του φράχτη. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν αρχίσει να ισοπεδώνουν ιδιόκτητη παλαιστινιακή γη στο Σιντζίλ, κατεδαφίζοντας ένα ακατοίκητο σπίτι, ξεριζώνοντας περισσότερα από 200 δέντρα (συμπεριλαμβανομένων 135 ελιές), καταστρέφοντας τοίχους αντιστήριξης και μπουλντόζες αγρούς που καλλιεργούνταν με λαχανικά. Αυτές οι ενέργειες επηρέασαν περίπου 162 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 94 παιδιών. Ο δήμος Sinjil υπέβαλε αναφορά στην Πολιτική Διοίκηση του Ισραήλ κατά των σχεδίων κατασκευής φράχτη, αλλά οι αντιρρήσεις τους απορρίφθηκαν. Οι επιτόπιες παρατηρήσεις του δήμου δείχνουν ότι οι δραστηριότητες μπουλντόζας έχουν επεκταθεί πέρα από τις περιοχές που καθορίζονται στα αρχικά σχέδια. Επιπλέον, στις 22 Νοεμβρίου 2024, Ισραηλινοί άποικοι που πιστεύεται ότι προέρχονται από κοντινούς οικισμούς επιτέθηκαν στις επιταγμένες περιοχές, κόβοντας και κλέβοντας δύο αιωνόβιες ελιές προτού φύγουν από τη σκηνή.
Χρηματοδότηση
• Από τις 5 Δεκεμβρίου, τα κράτη μέλη έχουν εκταμιεύσει περίπου 2,38 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 3,42 δισεκατομμύρια δολάρια (70 τοις εκατό) που ζητήθηκαν για την κάλυψη των πιο κρίσιμων αναγκών 2,3 εκατομμυρίων* ανθρώπων στη Γάζα και 800.000 ανθρώπων στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, μεταξύ Ιανουάριος και Δεκέμβριος 2024. Για ανάλυση χρηματοδότησης, ανατρέξτε στον πίνακα εργαλείων.
Παρακολούθησης οικονομικών προσφυγών Flash. (*2,3 εκατομμύρια αντικατοπτρίζει τον προβλεπόμενο πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας με την έκδοση του Flash Appeal τον Απρίλιο του 2024. Από τον Ιούλιο του 2024, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας και αυτός ο ενημερωμένος αριθμός χρησιμοποιείται τώρα για προγραμματισμό σκοπούς.)
• Από τον Οκτώβριο του 2024, το Ανθρωπιστικό Ταμείο της κατεχόμενης παλαιστινιακής επικράτειας (oPt HF) έχει δώσει προτεραιότητα στη στήριξη για την περίοδο συγκομιδής της ελιάς μέσω μιας σειράς έργων ενίσχυσης της ανθεκτικότητας.
Περίπου το 17 τοις εκατό της συνολικής κατανομής των 60 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ του Ταμείου έχει κατευθυνθεί προς κρίσιμες παρεμβάσεις στη Δυτική Όχθη, ευθυγραμμισμένες με το Flash Appeal του 2024. Μέσω της Κατανομής Αποθεματικών Έκτακτης Ανάγκης (48ωρη), κινητοποιήθηκαν 5 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 750.000 δολαρίων που διατέθηκαν σε δύο τοπικούς εταίρους ειδικά για τη συγκομιδή της ελιάς. Αυτά τα έργα επικεντρώνονται στην επίσπευση της συγκομιδής παρέχοντας βασικά εργαλεία, τον καθαρισμό των δασών για τη μείωση των κινδύνων πυρκαγιάς και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης για τη βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων. Επιπλέον 5 εκατομμύρια δολάρια διατέθηκαν μέσω του μηχανισμού Standard Allocation, με στόχο την ταχεία κλιμάκωση των προσπαθειών βοήθειας για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των πληγέντων πληθυσμών. Από αυτό το ποσό, 1,5 εκατομμύρια δολάρια προορίζονταν ειδικά για έργα επισιτιστικής ασφάλειας για τη βελτίωση του εισοδήματος των νοικοκυριών και την προώθηση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης της συγκομιδής της ελιάς, για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης επισιτιστικής ασφάλειας και ανθεκτικότητας για ευάλωτους πληθυσμούς.
* Οι αστερίσκοι υποδεικνύουν ότι ένα σχήμα, πρόταση ή ενότητα έχει διορθωθεί, προστεθεί ή ανακληθεί μετά την αρχική δημοσίευση αυτής της ενημέρωσης.
Από έγκυρες πηγές του Γραφείου του ΟΗΕ για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ