Σήμερα, ένα ρεκόρ 100 εκατομμυρίων ανθρώπων εγκαταλείπουν τον πόλεμο και τις διώξεις. Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν χρειάστηκαν περισσότεροι άνθρωποι τη βοήθειά μας.
Το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC) είναι μια ανεξάρτητη ανθρωπιστική οργάνωση που βοηθά τους ανθρώπους που
αναγκάζονται να φύγουν. Προστατεύουμε τους εκτοπισμένους και τους υποστηρίζουμε καθώς χτίζουν ένα νέο μέλλον. Ξεκινήσαμε τις προσπάθειές μας για βοήθεια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σήμερα, εργαζόμαστε τόσο σε νέες όσο και σε παρατεταμένες κρίσεις σε 40 χώρες. Ειδικευόμαστε σε έξι τομείς: επισιτιστική ασφάλεια, εκπαίδευση, στέγη, νομική βοήθεια, προστασία από τη βία και νερό, αποχέτευση και υγιεινή.
Υποστηρίζουμε τους ανθρώπους που αναγκάζονται να φύγουν. Το NRC είναι ένας αποφασιστικός συνήγορος για τους εκτοπισμένους.
Προωθούμε και υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των εκτοπισμένων στις τοπικές κοινότητες, με τις εθνικές κυβερνήσεις και στη διεθνή σκηνή. Το Κέντρο Παρακολούθησης Εσωτερικών Εκτοπισμών του NRC στη Γενεύη είναι παγκόσμιος ηγέτης στην παρακολούθηση, την υποβολή εκθέσεων και την υποστήριξη των ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί στη χώρα τους.
Συνεργαζόμαστε με εταίρους σε όλο τον κόσμο μέσω του NORCAP, του παγκόσμιου παρόχου μας ανθρωπιστικής, αναπτυξιακής και ειρηνευτικής τεχνογνωσίας. Το NORCAP συνεργάζεται με τοπικούς, εθνικούς και διεθνείς εταίρους για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για την κάλυψη των αναγκών των ατόμων που κινδυνεύουν.
Περίπου 15.000 ανθρωπιστές συνεργάζονται με το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων. Οι περισσότεροι από εμάς
προσλαμβάνονται τοπικά για να εργαστούν στο πεδιο και ένας μικρός αριθμός εδρεύει στα κεντρικά μας γραφεία στο Όσλο. Πολλοί από τους συναδέλφους μας κάποτε αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Σήμερα, ένα ρεκόρ 100 εκατομμυρίων ανθρώπων εγκαταλείπουν τον πόλεμο και τις διώξεις. Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν χρειάστηκαν περισσότεροι άνθρωποι τη βοήθειά μας. Το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων βοήθησε σχεδόν 10 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο το 2022 και με την υποστήριξή σας μπορούμε να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο.
Η κατάσταση του καταφυγίου στις χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις (Χειμώνας 2024)
Οι ανάγκες σε καταφύγιο διπλασιάστηκαν σε πέντε χρόνια
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πληγεί από τις κρίσεις που χρειάζονται ένα σπίτι έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2019, σύμφωνα με μια νέα επισκόπηση του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων (NRC).
Μέχρι το 2025, περισσότεροι από 91 εκατομμύρια άνθρωποι που πλήττονται από ανθρωπιστικές κρίσεις θα χρειάζονται επειγόντως καταφύγιο για να προστατευτούν από τα στοιχεία, να έχουν ιδιωτικότητα και ένα μέρος για να αισθάνονται ασφαλείς. Αυτό δείχνει υπερδιπλασιασμό των αναγκών από το 2019, όταν 37,5 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάστηκαν υποστήριξη στέγης.
«Το καταφύγιο είναι περισσότεροι από τέσσερις τοίχοι και μια στέγη.
Το καταφύγιο μπορεί να προσφέρει αυξημένη ασφάλεια από τη βία και τις ασθένειες. Παρέχει επίσης στους εκτοπισμένους αξιοπρέπεια και ένα ασφαλές μέρος για να αναρρώσουν από το τραύμα της απώλειας ενός σπιτιού και να αρχίσουν να αποκαθιστούν τη ζωή τους», δήλωσε η Amelia Rule, παγκόσμια επικεφαλής του NRC για καταφύγιο και εγκατάσταση.
Οι λύσεις έκτακτης ανάγκης για καταφύγια σε τρομερές καταστάσεις όπως στη Γάζα, το Σουδάν, την Ουκρανία και τον Λίβανο
περιλαμβάνουν σκηνές οικογενειακού μεγέθους, κιτ βασικών υλικών για τη στεγανοποίηση ανοιγμάτων σε κατεστραμμένα κτίρια, μουσαμάδες και εργαλεία για την επισκευή καταφυγίων.
"Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για αυξημένη υποστήριξη για την παροχή καταφύγιο έκτακτης ανάγκης για τους ανθρώπους που θα προστατεύονται από τα στοιχεία πριν μπει ο χειμώνας. Επιπλέον, πρέπει να επενδύσουμε σε πιο βιώσιμες μακροπρόθεσμες λύσεις" δήλωσε ο Rule.
Στο Σουδάν περισσότεροι από 14 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη σύγκρουση. Εν μέσω των
συνεχιζόμενων εχθροπραξιών και της καταστροφικής καταστροφής των υποδομών, εκατομμύρια έχουν χάσει τα σπίτια τους και ζουν τώρα σε υπερπλήρη κατοικίες και κατασκευές που δεν προορίζονται για παρατεταμένη ανθρώπινη κατοίκηση. Στη Γάζα υπάρχουν 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι που χρειάζονται υποστήριξη καταφυγίου.
Οι ομάδες καταφυγίων και οικισμών του NRC εργάζονται σκληρά για να προσεγγίσουν άτομα που χρειάζονται καταφύγιο σε πολλές από τις μεγαλύτερες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης του σήμερα. Ωστόσο, ενώ η ανάγκη για καταφύγιο έχει διπλασιαστεί από το 2019, η χρηματοδότηση δεν συμβαδίζει με τις ανάγκες – και ο τομέας χρηματοδοτείται μόνο κατά 27% μέχρι στιγμής μέχρι το 2024.
Περισσότεροι από 120 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίζονται λόγω διώξεων, συγκρούσεων και βίας ( UNHCR ).
Οι ομάδες καταφυγίων και εγκαταστάσεων του NRC εργάζονται σε 32 χώρες υποστηρίζοντας 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους.
Από το 2024, 91 εκατομμύρια άνθρωποι που πλήττονται από ανθρωπιστικές κρίσεις έχουν επείγουσα ανάγκη υποστήριξης
καταφυγίου ( GSC ). Αυτό δείχνει υπερδιπλασιασμό των αναγκών από το 2019, όταν 37,5 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάστηκαν
υποστήριξη στέγασης (στοιχεία από τη ΓΓΣ ).
Ενώ η ανάγκη για καταφύγιο έχει διπλασιαστεί από το 2019, η χρηματοδότηση για καταφύγιο δεν συμβαδίζει με τις ανάγκες. Μέχρι στιγμής το 2024 έχουν ληφθεί μόνο 1,06 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 3,96 δισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για είδη καταφυγίου και μη τροφίμων (27 τοις εκατό) ( OCHA ).
Στο Σουδάν περισσότεροι από 14 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν λόγω της σύγκρουσης ( OCHA , UNHCR ).
Στη Γάζα υπάρχουν 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι που χρειάζονται υποστήριξη σε καταφύγιο ( Shelter Cluster Snapshot ).
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ