Δευ, Φεβ 24, 2025

Το νερό στο Λίβανό

Το νερό στο Λίβανό

Επιρροή των στάσεων της κοινότητας και της παροχής υπηρεσιών στη διαχείριση των υδάτινων πόρων: Μια κοινωνικο-οικολογική ανάλυση

Το IMPACT Initiatives είναι μια κορυφαία δεξαμενή προβληματισμού με έδρα τη Γενεύη, η οποία στοχεύει να βελτιώσει τον αντίκτυπο της ανθρωπιστικής, σταθεροποιητικής και αναπτυξιακής δράσης μέσω δεδομένων, συνεργασιών και προγραμμάτων ανάπτυξης ικανοτήτων. Το έργο του IMPACT γίνεται μέσω των τριών πρωτοβουλιών του: REACH, AGORA και PANDA.

Με περισσότερα από 400 μέλη προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων αξιολόγησης, ανάλυσης δεδομένων, εμπειρογνωμόνων GIS και επαγγελματιών πεδίου, οι ομάδες IMPACT είναι παρούσες σε περισσότερες από 20 χώρες σε όλη τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Το IMPACT είναι ένας αδελφός οργανισμός της ACTED, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης με έδρα το Παρίσι.

Ο Λίβανος αντιμετωπίζει τον πέμπτο χρόνο χρηματοπιστωτικής αναταραχής, με το νόμισμά του να χάνει πάνω από το 95% της αξίας του από το 2019. Μετά την επίσημη υποτίμηση τον Φεβρουάριο του 2023, η συναλλαγματική ισοτιμία έδειξε σταθερότητα, αλλά η ευρύτερη οικονομική κρίση παραμένει. Σχεδόν 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά την πρόσβαση σε ασφαλές και επαρκές νερό, μια κατάσταση που επιδεινώθηκε από την αυξανόμενη φτώχεια και την περιορισμένη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες. Παρά τις επενδύσεις άνω των 4 δισεκατομμυρίων USD στους τομείς ύδρευσης και αποχέτευσης τα τελευταία 30 χρόνια, η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει χρόνιες ελλείψεις ύδρευσης και ξηρασία.¹ Ο οδικός χάρτης 2022 για την ανάκαμψη του τομέα του νερού, που αναπτύχθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας και Υδάτων (MoEW)2, δίνει έμφαση σε επείγουσες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση των συνδρομών, τη βελτίωση των ανώτατων ορίων των ιδρυμάτων και την ενίσχυση της συλλογής εσόδων. Ταυτόχρονα, το σχέδιο δράσης της ΕΕ3 τονίζει τη σημασία της ευαισθητοποίησης και της συμμετοχής του κοινού στη διαχείριση των υδάτων. Ωστόσο, ενώ οι θεσμικές ικανότητες, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών, των πολιτικών και των ανθρώπινων πόρων, είναι κρίσιμες για τη διακυβέρνηση των υδάτων, οι αντιλήψεις και οι στάσεις των κοινοτήτων παραμένουν ζωτικής σημασίας για την αποδοχή, την επιτυχία και τη βιωσιμότητα αυτών των παρεμβάσεων.

Αυτή η αξιολόγηση επικεντρώνεται σε τρεις λεκάνες απορροής ποταμών στον Λίβανο - Al-Assi, Ghadir και Al-Ostuan - οι οποίες επιλέχθηκαν λόγω των διαφορετικών γεωγραφικών, κοινωνικοοικονομικών και υποδομών χαρακτηριστικών τους.

Αυτές οι λεκάνες αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις στη διαχείριση των υδάτων, συμπεριλαμβανομένης της ασυνεπούς παροχής, της άνισης κατανομής και των ποικίλων θεσμικών ικανοτήτων. Η μελέτη εξετάζει πώς η αλληλεπίδραση μεταξύ της θεσμικής διαχείρισης, των αντιλήψεων της κοινότητας, της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς και της αξιοπιστίας και της ισότητας των υδάτων επηρεάζει τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης των υδάτων σε αυτές τις περιοχές. Τα ευρήματα μπορούν να προσφέρουν πολύτιμη καθοδήγηση για τη βελτίωση της διακυβέρνησης του νερού και την ενίσχυση της μεγαλύτερης εμπιστοσύνης της κοινότητας στις υπηρεσίες ύδρευσης.

Το IMPACT είναι συνεργαζόμενος εταίρος στο HawkaMaa-EU Project*, το οποίο υποστηρίζει και ενισχύει τη διακυβέρνηση του νερού και τις δημόσιες υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης τόσο για τις κοινότητες υποδοχής όσο και για τις προσφυγικές κοινότητες στον Λίβανο.

Βασικά μηνύματα

Η εμπιστοσύνη στους δημόσιους φορείς και η δίκαιη διανομή του νερού διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των συμπεριφορών της κοινότητας. Τα υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης συνδέονται με αυξημένη συμμετοχή σε βιώσιμες πρακτικές, όπως η εξοικονόμηση νερού και η μείωση της ρύπανσης.

Η αξιόπιστη και δίκαιη διανομή νερού αυξάνει σημαντικά την εμπιστοσύνη της κοινότητας στα ιδρύματα, με βελτιώσεις στην ποιότητα του νερού, τη συνέπεια της παροχής και τη δίκαιη πρόσβαση που συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης.

Συχνά αναφέρθηκαν αντιλήψεις περί άδικης διανομής νερού και θεσμικής αναποτελεσματικότητας, με ανησυχίες για την ανισότητα που οδηγεί σε χαμηλότερη εμπιστοσύνη στους θεσμούς και μειωμένη εμπλοκή σε περιβαλλοντικές συμπεριφορές.

Οι βελτιώσεις στην αξιοπιστία του νερού μειώνουν τις λειτουργικές πιέσεις στη διαχείριση του νερού μειώνοντας τις διακοπές λειτουργίας και τις προκλήσεις συντήρησης.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live