Δευ, Μαρ 31, 2025

Το Ιράν ετοιμάζεται να αποκαλύψει την αναβαθμισμένη έκδοση του συστήματος αεράμυνας «Bavar 373»

Το Ιράν ετοιμάζεται να αποκαλύψει την αναβαθμισμένη έκδοση του συστήματος αεράμυνας «Bavar 373»

ΤΕΧΡΑΝΗ – Το Ιράν πρόκειται να αποκαλύψει μια έκδοση επόμενης γενιάς του συστήματος αεράμυνας «Bavar 373», μια εξέλιξη που στρατιωτικοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι θα το καθιερώσει ως ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα του είδους του στον κόσμο.

Ο ταξίαρχος Alireza Sabahifard, διοικητής της κοινής αεροπορικής βάσης Khatam al-Anbiya, επιβεβαίωσε την επικείμενη αποκάλυψη, υποστηρίζοντας ότι το αναβαθμισμένο σύστημα θα ενισχύσει σημαντικά τις αμυντικές δυνατότητες του Ιράν.

«Οι ένοπλες δυνάμεις, ειδικά η Δύναμη Αεράμυνας του Στρατού, βρίσκονται στο απόγειο της δύναμής τους και είναι πλήρως προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή», δήλωσε σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του Ιρανικού Στρατού την Κυριακή.

Το Ιράν έχει από καιρό δώσει προτεραιότητα στην αυτοδυναμία στη στρατιωτική του παραγωγή, ιδιαίτερα στην τεχνολογία αεράμυνας, καθώς επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις εξωτερικές απειλές. Ο στρατηγός Sabahifard τόνισε ότι τα συστήματα αεράμυνας του Ιράν κατασκευάζονται κυρίως εγχώρια και έχουν αναβαθμιστεί συνεχώς για την αντιμετώπιση εξελισσόμενων προκλήσεων ασφαλείας.

Ανέφερε τις πρόσφατες στρατιωτικές ασκήσεις ως απόδειξη των αυξανόμενων αμυντικών δυνατοτήτων του Ιράν, σημειώνοντας ότι το ενισχυμένο σύστημα Bavar 373 είχε εμπλακεί με επιτυχία εναέριους στόχους σε νυχτερινές επιχειρήσεις, αποδεικνύοντας την ικανότητά του να λειτουργεί αποτελεσματικά σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας.

Τονίζοντας περαιτέρω την πρόοδο του Ιράν, ο Sabahifard αποκάλυψε ότι σύντομα θα παρουσιαστεί μια νεότερη γενιά του Bavar 373, προσθέτοντας: «Αυτό το σύστημα επόμενης γενιάς θα είναι ασύγκριτο με οποιοδήποτε άλλο σύστημα αεράμυνας στον κόσμο».

Σύμφωνα με τον στρατηγό Sabahifard, ο εναέριος χώρος του Ιράν παραμένει αδιαπέραστος, χάρη στον ισχυρό συντονισμό και την ενότητα των δυνάμεων αεράμυνας του Ιράν.

Απευθυνόμενος σε ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους, επιβεβαίωσε τη δέσμευση του Ιράν να αναπτύξει ένα προηγμένο σύστημα αεράμυνας που ευθυγραμμίζεται με τους στρατηγικούς στόχους της Ισλαμικής Επανάστασης και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του Ηγέτη της Ισλαμικής Επανάστασης Αγιατολάχ Σεγιέντ Αλί Χαμενεΐ.

Τόνισε επίσης την ανάγκη για συνεχή προσαρμογή των στρατιωτικών τακτικών και τεχνολογίας ώστε να είναι μπροστά από τις αναδυόμενες απειλές, δηλώνοντας ότι μια τέτοια προσαρμοστικότητα θα απογοητεύσει και θα αποτρέψει τους αντιπάλους.

«Με τη συνεχή βελτίωση των στρατηγικών και των τεχνολογιών μας σύμφωνα με τις αναδυόμενες απειλές, θα διασφαλίσουμε ότι οι εχθροί μας παραμένουν αβέβαιοι και ανίκανοι να δράσουν εναντίον μας», κατέληξε.

Τον Φεβρουάριο του 2025, το Ιράν αποκάλυψε μια αναβαθμισμένη έκδοση, το Bavar 373-II, κατά την επίσκεψη του Προέδρου Masoud Pezeshkian σε έκθεση που φιλοξενεί ο Οργανισμός Αεροδιαστημικής του Υπουργείου Άμυνας. Οι βελτιώσεις εισήγαγαν σημαντικές τεχνολογικές βελτιώσεις, ιδιαίτερα στη λειτουργία ραντάρ και ανεξάρτητων εκτοξευτών.

Μία από τις βασικές αναβαθμίσεις του ήταν η εισαγωγή ανεξάρτητων σταθμών εκτόξευσης, όπου κάθε εκτοξευτής μεταφορέα (TELAR) ήταν εξοπλισμένος με το δικό του ραντάρ, που του επέτρεπε να ανιχνεύει, να παρακολουθεί και να εμπλέκει στόχους αυτόνομα χωρίς να βασίζεται σε κεντρικό σύστημα ραντάρ.

Το εύρος ανίχνευσης και παρακολούθησης του συστήματος είχε επίσης επεκταθεί, ξεπερνώντας το αρχικό εύρος ανίχνευσης των 320 km και το εύρος παρακολούθησης 260 km.

Επιπλέον, η εμβέλεια εμπλοκής του είχε επεκταθεί από 200 km σε 300 km με την ενσωμάτωση των προηγμένων πυραύλων Sayyad 4B, παρέχοντας μεγαλύτερη εμβέλεια έναντι εναέριων απειλών. Το Bavar 373-II μπορούσε ταυτόχρονα να παρακολουθεί έως και 60 στόχους και να εμπλέξει έξι ταυτόχρονα, βελτιώνοντας σημαντικά την ικανότητα του Ιράν να χειρίζεται πολλαπλές απειλές σε πολύπλοκα σενάρια μάχης.

Η νέα, αναβαθμισμένη έκδοση πρόκειται να ενισχύσει περαιτέρω το πολυεπίπεδο δίκτυο αεράμυνας του Ιράν, ενισχύοντας τις αποτρεπτικές του ικανότητες εν μέσω αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων.

Από την αρχή του έτους, διάφοροι κλάδοι των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν αποκαλύψει μια σειρά νέων όπλων και εξοπλισμού. Μια σημαντική αποκάλυψη έγινε την περασμένη εβδομάδα, όταν οι μονάδες αεράμυνας παρουσίασαν το σύστημα Monir, το οποίο διαφημίζεται ως δυνητικός τρόπος αλλαγής του παιχνιδιού στον ασύμμετρο πόλεμο.

Το σύστημα Monir υπερέχει στην μη ανιχνεύσιμη αναγνώριση απειλών διατομής χαμηλής ραντάρ (RCS), όπως τα drones stealth. Τα βασικά χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν κάλυψη 360 μοιρών, υψηλή κινητικότητα και δυνατότητα μετάδοσης συντεταγμένων σε πραγματικό χρόνο σε άλλα ιρανικά πυραυλικά συστήματα, όπως το Majid, επιτρέποντας την ταχεία εξουδετέρωση των εισβολών σε χαμηλό υψόμετρο.

Λειτουργώντας παθητικά, χωρίς να εκπέμπει ανιχνεύσιμα σήματα, το Monir αντιπροσωπεύει την έμφαση του Ιράν στην τεχνολογία ανίχνευσης επόμενης γενιάς που μπορεί να επιβιώσει. Αυτό παρέχει ένα κρίσιμο πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων που χρησιμοποιούν τακτικές εμπλοκής ραντάρ. Η απρόσκοπτη ενσωμάτωση του συστήματος με τις πλατφόρμες εμπλοκής καταδεικνύει το πολυεπίπεδο αμυντικό δόγμα της Τεχεράνης, σχεδιασμένο να αντιμετωπίζει ακόμη και προηγμένες εναέριες επιθέσεις.

Εκτός από τις προόδους της αεράμυνας, η χερσαία δύναμη του ιρανικού στρατού έλαβε πρόσφατα νέες αποστολές βαρέων μηχανημάτων και το Πολεμικό Ναυτικό έχει επεκτείνει τον στόλο του με πολλά νέα πολεμικά πλοία και σκάφη γρήγορης επίθεσης.

Αποκλειστικό του armyrecognition.com: Το Ιράν εκτοξεύει πυραυλικό σύστημα αεράμυνας επόμενης γενιάς Bavar 373-II με εκτεταμένο βεληνεκές και αυτονομία .

Defense News Army 2025

Τον Φεβρουάριο του 2025, το Ιράν παρουσίασε μια νέα και σημαντικά βελτιωμένη έκδοση του εγχώριας παραγωγής πυραυλικού συστήματος αεράμυνας Bavar 373, γνωστή ως Bavar 373-II. Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια έκθεσης που διοργάνωσε ο Οργανισμός Αεροδιαστημικής του Υπουργείου Άμυνας του Ιράν, στην οποία παρευρέθηκε ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν. Αυτή η νέα επανάληψη του Bavar 373 σηματοδοτεί ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός στις στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν, ιδιαίτερα στην αεράμυνα

Το νέο σύστημα αεράμυνας Bavar 373-II του Ιράν, που διαθέτει αναβαθμισμένους ανεξάρτητους σταθμούς εκτοξευτών και εκτεταμένα βεληνεκές ανίχνευσης και εμπλοκής, ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας. (Πηγή εικόνας: Hamid X Account)

Το Bavar 373-II φέρνει αρκετές τεχνολογικές εξελίξεις, καθιστώντας το πιο τρομερό παίκτη στην περιφερειακή αρένα της αεράμυνας. Μία από τις πιο αξιοσημείωτες αναβαθμίσεις είναι η εισαγωγή ανεξάρτητων σταθμών εκτόξευσης. Σε αυτή τη νέα διαμόρφωση, κάθε Transporter Erector Launcher (TELAR) είναι εξοπλισμένος με το δικό του ραντάρ, επιτρέποντάς του να λειτουργεί αυτόνομα. Αυτή η βελτίωση σημαίνει ότι κάθε εκτοξευτής μπορεί πλέον να ανιχνεύει, να παρακολουθεί και να εμπλέκει εναέριους στόχους χωρίς την ανάγκη κεντρικού συστήματος ραντάρ, παρέχοντας μεγαλύτερη επιχειρησιακή ευελιξία και μειώνοντας την εξάρτηση από άλλα μέσα.

Επιπλέον, το Bavar 373-II διαθέτει εκτεταμένα εύρη ανίχνευσης και παρακολούθησης, τα οποία ήταν δύο βασικοί περιορισμοί του προκατόχου του. Η εμβέλεια ανίχνευσης του συστήματος έχει ωθηθεί πέρα από τα αρχικά 320 km, ενώ η εμβέλεια παρακολούθησης έχει αυξηθεί από 260 km σε πιο προηγμένο επίπεδο. Αυτές οι βελτιώσεις ενισχύουν σημαντικά την ικανότητα του συστήματος να εντοπίζει και να εμπλέκει εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους και άλλες εναέριες απειλές σε μεγαλύτερες αποστάσεις, προσφέροντας στο Ιράν ένα πλεονέκτημα όσον αφορά τις δυνατότητες έγκαιρης προειδοποίησης και αντιμέτρων.

Ίσως η πιο εντυπωσιακή βελτίωση στο Bavar 373-II είναι το διευρυμένο εύρος εμπλοκής του συστήματος. Η εισαγωγή των πυραύλων Sayyad 4B, της προηγμένης τεχνολογίας αέρος-εδάφους και αντιβαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, επέτρεψε στο Bavar 373-II να επεκτείνει το εύρος εμπλοκής του από 200 km σε 300 km. Αυτή η αναβάθμιση αυξάνει δραματικά την ικανότητα του συστήματος να αναχαιτίζει στόχους μεγάλης εμβέλειας υψηλής ταχύτητας, καθιστώντας το μια πιο ευέλικτη και ισχυρή προσθήκη στο δίκτυο αεράμυνας του Ιράν.

Επιπλέον, τα αναβαθμισμένα συστήματα ραντάρ και παρακολούθησης του Bavar 373-II του επιτρέπουν να παρακολουθεί έως και 60 στόχους ταυτόχρονα, με τη δυνατότητα να εμπλέκει έξι από αυτούς ταυτόχρονα. Αυτή η ικανότητα εμπλοκής πολλαπλών στόχων ενισχύει σημαντικά την αμυντική ετοιμότητα του Ιράν, ειδικά σε περίπλοκα σενάρια μάχης όπου πολλαπλές απειλές θα μπορούσαν να κατακλύσουν τα παραδοσιακά αμυντικά συστήματα.

Η αποκάλυψη του Bavar 373-II έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων, με συνεχείς προκλήσεις ασφαλείας στη Μέση Ανατολή. Καθώς το Ιράν συνεχίζει να εκσυγχρονίζει τις αμυντικές του ικανότητες, αυτή η προηγμένη έκδοση του Bavar 373 θα παίξει κεντρικό ρόλο στην πολυεπίπεδη στρατηγική αεράμυνας της χώρας. Το σύστημα αναμένεται να λειτουργεί παράλληλα με άλλα στοιχεία του αμυντικού δικτύου του Ιράν, όπως τα συστήματα Khordad 15 και ρωσικά S-300, δημιουργώντας μια ισχυρή και διασυνδεδεμένη ασπίδα έναντι πιθανών εναέριων απειλών.

Οι βελτιωμένες δυνατότητες του Bavar 373-II χρησιμεύουν επίσης ως σαφές μήνυμα της αυξανόμενης αυτοδυναμίας του Ιράν στην αμυντική τεχνολογία, καθώς και της δέσμευσής του να διατηρήσει μια ισχυρή αποτρεπτική στάση απέναντι σε εξωτερικές πιέσεις. Καθώς το σύστημα αναπτύσσεται σε διάφορες στρατηγικές τοποθεσίες της χώρας, θα ενισχύσει την ικανότητα του Ιράν να προστατεύει τον εναέριο χώρο του και να ενισχύσει τις ικανότητές του για προβολή ισχύος στην περιοχή.

Το Bavar 373-II αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο στην εξέλιξη της αεράμυνας του Ιράν. Με το βελτιωμένο ραντάρ, τη λειτουργικότητα ανεξάρτητου εκτοξευτή, τη μεγαλύτερη εμβέλεια εμπλοκής και τις αυξημένες δυνατότητες πολλαπλών στόχων, το αναβαθμισμένο σύστημα είναι έτοιμο να ενισχύσει σημαντικά τις στρατιωτικές στρατηγικές αποτροπής και άμυνας του Ιράν. Καθώς η περιφερειακή δυναμική συνεχίζει να εξελίσσεται, το Bavar 373-II θα αποτελεί ουσιαστικό συστατικό του ευρύτερου αμυντικού δικτύου του Ιράν, ενισχύοντας περαιτέρω τον ρόλο του ως βασικός παράγοντας στο τοπίο ασφαλείας της Μέσης Ανατολής.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live