ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΑΣΣΑΝΤ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΚΑΙ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ - ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΥ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΤΑΝ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙ
Ο Ερυθρός Σταυρός ήταν ο μόνος διεθνής οργανισμός στον οποίο παραχωρήθηκε πρόσβαση σε εγκαταστάσεις κράτησης στη Συρία τα τελευταία 13 χρόνια, αυτή η πρόσβαση δεν ήταν καθόλου επαρκής, δεδομένου του σημαντικού αριθμού κρατουμένων που η οργάνωση δεν μπορούσε να προσεγγίσει
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ICRC στη Συρία: Το έργο της κράτησης παραμένει η κορυφαία προτεραιότητά μας.
Κράτηση στη φυλακή
Η ΔΕΕΣ έχει τακτικά προσφέρει τις υπηρεσίες της για επίσκεψη σε εγκαταστάσεις κράτησης στη Συρία σε διάφορα μέρη που εμπλέκονται στις συγκρούσεις. Από την έναρξη της ένοπλης σύγκρουσης το 2011 και έως τον Νοέμβριο του 2024, η ΔΕΕΣ έχει καταβάλει επίμονες και συντονισμένες προσπάθειες για να αποκτήσει πρόσβαση σε όλα τα άτομα που στερούνται την ελευθερία τους στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κρατούνται σε εγκαταστάσεις υπό την ευθύνη της πρώην κυβέρνησης Συρία.
Σε αυτή τη συνέντευξη, ο Stephan Sakalian, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του ICRC στη Συρία, απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με το έργο κράτησης της οργάνωσης στη Συρία όλα αυτά τα χρόνια και παρέχει πληροφορίες για τις μελλοντικές προοπτικές.
Από την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία, ποιες ενέργειες έχει αναλάβει η ΔΕΕΣ για να αποκτήσει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις κράτησης της Συρίας;
Από την έναρξη της ένοπλης σύγκρουσης στη Συρία, η ΔΕΕΣ έχει επιδιώξει με συνέπεια να επεκτείνει την πρόσβασή της σε όσο το δυνατόν περισσότερες εγκαταστάσεις κράτησης σε ολόκληρη τη χώρα, συνεχίζοντας αυτές τις προσπάθειες έως τον Νοέμβριο του 2024. Τα τελευταία 13 χρόνια, η ΔΕΕΣ έχει υποβάλει γραπτά αιτήματα σε συριακές αρχές και άλλα μέρη στη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένων των ένοπλων ομάδων, να έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις κράτησης για να διεξάγουν ανθρωπιστικές δραστηριότητες.Όσον αφορά τους χώρους κράτησης υπό την ευθύνη της πρώην κυβέρνησης της Συρίας, η ΔΕΕΣ έχει καταβάλει συνεχείς και αποφασιστικές προσπάθειες για να αποκτήσει πρόσβαση σε όλα τα άτομα που στερούνται την ελευθερία τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κρατούνται από δυνάμεις ασφαλείας και στρατιωτικών καθώς και εκείνων που κρατούνται από ένοπλες ομάδες.Αν και η ICRC είχε πρόσβαση σε χώρους κράτησης υπό το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων και Εργασίας (υπεύθυνο για κέντρα ανηλίκων), δεν της απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε άλλες εγκαταστάσεις—όπως η φυλακή Sednaya και εγκαταστάσεις που διαχειρίζονται άλλα υπουργεία και όργανα ασφαλείας . Παρά τα επανειλημμένα και επίμονα αιτήματα σε όλα τα επίπεδα, οι πρώην συριακές αρχές δεν παραχώρησαν ευρύτερη πρόσβαση. Το τελευταίο γραπτό αίτημα, που υποβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2024, επικεντρώθηκε ειδικά στους κρατούμενους ασφαλείας.Συμπερασματικά, ενώ η ΔΕΕΣ ήταν ο μόνος διεθνής οργανισμός στον οποίο παραχωρήθηκε πρόσβαση σε εγκαταστάσεις κράτησης στη Συρία τα τελευταία 13 χρόνια, αυτή η πρόσβαση δεν ήταν καθόλου επαρκής, δεδομένου του σημαντικού αριθμού κρατουμένων που η οργάνωση δεν μπορούσε να προσεγγίσει.
Κατά τη διάρκεια των ετών, έχουν δημοσιευθεί αρκετές αναφορές σχετικά με τις συνθήκες των φυλακών στη Συρία. Τι έχει κάνει η ΔΕΕΣ για να βελτιώσει αυτές τις συνθήκες;
Από το 2011, η ΔΕΕΣ εργάζεται με συνέπεια για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης ατόμων σε εγκαταστάσεις στις οποίες είχε πρόσβαση. Επί 13 χρόνια, οι εκπρόσωποι της ΔΕΕΣ πραγματοποίησαν 268 επισκέψεις σε εγκαταστάσεις υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων και Εργασίας, συμπεριλαμβανομένων τακτικών επισκέψεων σε κεντρικές φυλακές και κέντρα ανηλίκων. Αυτές οι επισκέψεις τηρούσαν τις παγκοσμίως αναγνωρισμένες διαδικασίες εργασίας της ΔΕΕΣ για επισκέψεις κρατουμένων.Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ΔΕΕΣ μπόρεσε να επισκεφθεί περισσότερους από 30.000 κρατούμενους σε αυτές τις εγκαταστάσεις .
Οι κρατούμενοι επωφελήθηκαν από βασικές προμήθειες που παρείχε η ΔΕΕΣ, συμπεριλαμβανομένων ειδών υγιεινής, ρουχισμού και άλλων αναγκών για να διευκολύνουν τον περιορισμό τους. Σε αρκετές φυλακές, η ΔΕΕΣ βελτίωσε τις συνθήκες διαβίωσης για περισσότερους από 22.500 κρατούμενους αναβαθμίζοντας σημεία ύδρευσης, χώρους αναμονής οικογένειας και συστήματα εξαερισμού και δωρίζοντας εργαλεία και ανταλλακτικά για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων.Επιπλέον, η ΔΕΕΣ εξόπλισε κλινικές φυλακών, προμήθευσε ιατρικό υλικό και εκπαίδευσε ιατρικό προσωπικό για να βελτιώσει την πρόσβαση των κρατουμένων στην υγειονομική περίθαλψη. Οι υπηρεσίες οικογενειακών συνδέσμων διευκόλυναν τηλεφωνικές κλήσεις και ανταλλαγές προφορικών και γραπτών μηνυμάτων, επανασυνδέοντας σχεδόν 28.724 κρατούμενους με τις οικογένειές τους.
Τι έχει κάνει η ΔΕΕΣ για να αντιμετωπίσει τους ισχυρισμούς για βασανιστήρια στις συριακές φυλακές;
Η θέση της ΔΕΕΣ για τα βασανιστήρια είναι ξεκάθαρη: τα βασανιστήρια και όλες οι μορφές σκληρής, απάνθρωπης, ταπεινωτικής ή ταπεινωτικής μεταχείρισης απαγορεύονται αυστηρά σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο (ΔΑΔ) και το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα (ΔΑΔΑ). Αυτή η απαγόρευση απορρέει από τις Συμβάσεις της Γενεύης του 1949, τα Πρόσθετα Πρωτόκολλά τους του 1977, το Εθιμικό Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τη Σύμβαση κατά των βασανιστηρίων και άλλων σκληρών, απάνθρωπων ή ταπεινωτικών μεταχειρίσεων ή τιμωριών του 1984, μεταξύ άλλων πράξεων.Η ICRC λαμβάνει πολύ σοβαρά τις κατηγορίες για βασανιστήρια, παρακολουθώντας τις κατευθείαν με τις αρμόδιες αρχές και τα εμπλεκόμενα άτομα.
Ωστόσο, η ΔΕΕΣ δεν κοινοποιεί τα ευρήματά της δημόσια, είτε αφορούν γενικές παρατηρήσεις είτε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ο οργανισμός συμμετέχει σε εμπιστευτικό, διμερή διάλογο με τις αρμόδιες αρχές, μια μέθοδο που εφαρμόζει στη Συρία και στον υπόλοιπο κόσμο.
Γιατί η ΔΕΕΣ δεν έχει μιλήσει για τις συνθήκες των φυλακών στη Συρία;
Η ΔΕΕΣ επιδιώκει να διατηρήσει ή να επεκτείνει την πρόσβαση στις πληγείσες κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των κρατουμένων, χτίζοντας εμπιστοσύνη μέσω εμπιστευτικών διαλόγων με όλα τα μέρη που εμπλέκονται σε ένοπλες συγκρούσεις ή άλλες καταστάσεις βίας.Η εμπιστευτικότητα επιτρέπει στη ΔΕΕΣ να διατηρεί διάλογο με όλες τις πλευρές, επιτρέποντας την πρόσβαση στους κρατούμενους και βοηθώντας τους άμεσα.Ωστόσο, η εμπιστευτικότητα δεν ισοδυναμεί με εφησυχασμό ή σιωπή. Οποιαδήποτε απόφαση για δημόσια αντιμετώπιση ζητημάτων πρέπει να σταθμίζει προσεκτικά τους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας απώλειας της πρόσβασης στους κρατούμενους και αδυναμίας παροχής ζωτικής σημασίας προστασίας και βοήθειας σε κοινότητες που εμπλέκονται σε συγκρούσεις και βία.Από το 2011 έως το 2024, η ΔΕΕΣ κατέβαλε συνεχείς προσπάθειες για να επεκτείνει την πρόσβασή της στις εγκαταστάσεις κράτησης στη Συρία. Σε όλη αυτή την περίοδο, η αντιπροσωπεία της ΔΕΕΣ στη Δαμασκό και οι ανώτεροι ηγέτες της ΔΕΕΣ, που επισκέπτονταν τακτικά τη Συρία, συμμετείχαν σε διάλογο με τις πρώην συριακές αρχές σε όλα τα επίπεδα για να διευρύνουν την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις κράτησης. Καθοδηγούμενη από την ανθρωπιστική εντολή της σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Γενεύης, η ΔΕΕΣ έχει επίσης επιζητήσει με συνέπεια την υποστήριξη κρατών ικανών να επηρεάσουν τις πρώην συριακές αρχές για διευρυμένη πρόσβαση. Τα τελευταία 13 χρόνια, οι εκπρόσωποι της ICRC πραγματοποίησαν 268 επισκέψεις σε κέντρα κράτησης που υπάγονται στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων και Εργασίας, επισκεπτόμενοι περισσότερους από 30.610 κρατούμενους .
Τι περιλαμβάνει το έργο της ΔΕΕΣ στις εγκαταστάσεις κράτησης;
Για περισσότερα από 140 χρόνια, η ΔΕΕΣ επισκέπτεται κρατούμενους για να παρακολουθεί τις συνθήκες κράτησής τους. Αρχικά επικεντρωμένο σε όσους κρατούνται σε σχέση με ένοπλες συγκρούσεις και άλλες καταστάσεις βίας, το έργο της ΔΕΕΣ έχει επεκταθεί για να συμπεριλάβει διάφορες κατηγορίες κρατουμένων.Οι στόχοι της ICRC είναι:
Αποτρέψτε τις αναγκαστικές εξαφανίσεις, τις εξωδικαστικές εκτελέσεις και την κακομεταχείριση.
Διασφάλιση του σεβασμού της αξιοπρέπειας και της ευημερίας των κρατουμένων.
Προώθηση συνθηκών κράτησης που ευθυγραμμίζονται με τους νόμους και τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα.
Σε συνεργασία με τις αρχές, η ΔΕΕΣ αντιμετωπίζει τις αιτίες και τις συνέπειες των προβλημάτων που επηρεάζουν τους κρατούμενους, με στόχο να κάνει απτή διαφορά στη ζωή τους.
Με τις συνθήκες στη Συρία τώρα να έχουν αλλάξει, η ΔΕΕΣ εξακολουθεί να πραγματοποιεί επισκέψεις στις φυλακές; Έχει παραχωρηθεί στη ΔΕΕΣ πρόσβαση σε όλους τους χώρους κράτησης;
Η ΔΕΕΣ θα συνεχίσει να επεκτείνει τις υπηρεσίες της στις αρχές στη Συρία και σε άλλα μέρη, προσφέροντας να επισκέπτεται κρατούμενους υπό την ευθύνη τους. Παραμένει επίσης ενεργό στην επίσκεψη σε χώρους κράτησης υπό την εξουσία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στη βορειοανατολική Συρία και έχει δημιουργήσει τηλεφωνικές γραμμές για την υποστήριξη πρώην κρατουμένων και των οικογενειών τους.Οι επισκέψεις της ΔΕΕΣ συμβάλλουν στη διασφάλιση ανθρώπινης μεταχείρισης και συνθηκών, όχι μόνο μέσω άμεσης βοήθειας αλλά και παρέχοντας καθοδήγηση και συμβουλές σχετικά με τη σωστή και προσαρμοσμένη διαχείριση των εγκαταστάσεων κράτησης. Δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών, η ΔΕΕΣ αναμένει να έχει πρόσβαση σε όλους τους χώρους κράτησης στη Συρία και να πραγματοποιεί τις επισκέψεις της σύμφωνα με τις παγκοσμίως αναγνωρισμένες μεθόδους της.Η ΔΕΕΣ υπογραμμίζει επίσης τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τη διατήρηση ζωτικών αρχείων που τηρούνται από κρατικούς θεσμούς καθώς οι φυλακές ανοίγουν και οι κρατούμενοι απελευθερώνονται. Αυτό περιλαμβάνει τη διαφύλαξη πιθανών τοποθεσιών τάφων και κρίσιμης τεκμηρίωσης, όπως ημερολόγια συλλήψεων, λίστες κρατουμένων, αρχεία νοσοκομείων και δικαστηρίων και άλλο υλικό που θα μπορούσε να αποσαφηνίσει τη μοίρα και το πού βρίσκονται οι αγνοούμενοι.Για να αποτρέψει την καταστροφή αυτών των κρίσιμων αρχείων, η ΔΕΕΣ έχει καλέσει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σε όλη τη Συρία να τα προστατεύσουν. Έχει επίσης προσφέρει τις υπηρεσίες της στις αρχές για να βοηθήσει στη διατήρηση τόσο των υλικών όσο και των ψηφιακών αρχείων και την προστασία των ταφών.Επιπλέον, η ΔΕΕΣ αναμένει από τις αρμόδιες αρχές της υπηρεσιακής κυβέρνησης να διασφαλίσουν ότι τυχόν νέες πολιτικές κράτησης αποτρέπουν ρητά και παύουν την κράτηση χωρίς επικοινωνία. Τα πρόσφατα κρατούμενα άτομα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ενημερώνουν τις οικογένειές τους για το πού βρίσκονται και να τους παρέχονται δικαστικές εγγυήσεις που διαφυλάσσουν τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους. Οι οικογένειες πρέπει επίσης να ενημερώνονται για τους χώρους κράτησης και να επιτρέπεται να πραγματοποιούν επισκέψεις σύμφωνα με τα αναγνωρισμένα πρότυπα και τη νομοθεσία.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ