Η βία στην παράκτια περιοχή της Συρίας υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για δικαιοσύνη και λογοδοσία. Η ευθύνη για τις φρικαλεότητες πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων ομάδων όπως η Hay'et Tahrir al-Sham και ο υποστηριζόμενος από την Τουρκία Συριακός Εθνικός Στρατός, οι οποίοι αποτελούν πλέον τις νέες δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας. Αυτές οι ομάδες έχουν ένα καλά τεκμηριωμένο ιστορικό παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου. Οι προσπάθειες δικαιοσύνης πρέπει να αντιμετωπιστούν παλαιότερες και συνεχιζόμενες παραβιάσεις, διασφαλίζοντας τη λογοδοσία για τους κακοποιούς και παρέχοντας αποζημιώσεις στα θύματα.
Συνοπτικές Εκτελέσεις, Αδιάκριτοι Πυροβολισμοί, Εξοργίσεις για την Προσωπική Αξιοπρέπεια
(Νέα Υόρκη) – Συνοπτικές εκτελέσεις και άλλες φρικαλεότητες έχουν λάβει χώρα στην παράκτια περιοχή της Συρίας μετά από επιθέσεις ανταρτών στις συριακές δυνάμεις ασφαλείας και κατά τη διάρκεια επακόλουθων κυβερνητικών επιχειρήσεων ασφαλείας, με την κοινότητα των Αλαουιτών να φέρει το κύριο βάρος της βίας, δήλωσε σήμερα η Human Rights Watch. Ενώ ο προσωρινός πρόεδρος της Συρίας Ahmad al-Sharaa αναγνώρισε ότι «πολλά μέρη εισήλθαν στη συριακή ακτή και σημειώθηκαν πολλές παραβιάσεις», αρνήθηκε να σχολιάσει τη συμμετοχή ξένων μαχητών, συμμαχικών φατριών ή των δικών του δυνάμεων ασφαλείας. Η πλήρης έκταση και οι δράστες αυτών των εγκλημάτων δεν έχουν ακόμη οριστικά προσδιοριστεί.
Το πρόσφατο κύμα κακοποίησης ξεκίνησε μετά από συντονισμένες επιθέσεις στις 6 Μαρτίου από ένοπλους άνδρες που προφανώς συνδέονται με την πρώην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ. Αυτές οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 231 μελών των δυνάμεων ασφαλείας έως τις 9 Μαρτίου, σύμφωνα με τη Διοίκηση Στρατιωτικών Επιχειρήσεων της νέας κυβέρνησης μέσω του επίσημου καναλιού της στο Telegram . Σε απάντηση, οι κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των φατριών υπό το Υπουργείο Άμυνας, διεξήγαγαν αυτό που η κυβέρνηση αποκάλεσε «επιχειρήσεις χτενίσματος» σε όλη την περιοχή. Άγνωστες ένοπλες ομάδες και άτομα —πολλοί που εισήλθαν στις επαρχίες Ταρτούς και Λατάκια από άλλες περιοχές της Συρίας μετά από επίσημες εκκλήσεις για γενική επιστράτευση—συμμετείχαν σε αυτές τις επιχειρήσεις. Μη επαληθευμένα βίντεο που αναρτήθηκαν σε κανάλια Telegram δείχνουν δράστες, πολλοί με στρατιωτική ΣΤΟΛΗ , να διαπράττουν εξωδικαστικές εκτελέσεις, λεηλασίες και πυροβολισμούς αδιάκριτα σε σπίτια και χωριά, καθώς και εκτεταμένη κακομεταχείριση και προσβολές της προσωπικής αξιοπρέπειας, συμπεριλαμβανομένης της σεχταριστικής ρητορικής.
«Οι νέοι ηγέτες της Συρίας υποσχέθηκαν να ξεφύγουν από τη φρίκη του παρελθόντος, αλλά έχουν αναφερθεί σοβαρές καταχρήσεις σε συγκλονιστική κλίμακα εναντίον Σύριων κατά κύριο λόγο Αλαουιτών στην παράκτια περιοχή και αλλού στη Συρία», δήλωσε ο Adam Coogle , αναπληρωτής διευθυντής Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στο Human Rights Watch. «Η δράση της κυβέρνησης για την προστασία των πολιτών και τη δίωξη των δραστών αδιάκριτων πυροβολισμών, εκτελέσεων με συνοπτικές διαδικασίες και άλλων σοβαρών εγκλημάτων πρέπει να είναι ταχεία και ξεκάθαρη».
Η Human Rights Watch δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τον αριθμό των αμάχων που σκοτώθηκαν ή εκτοπίστηκαν, αλλά τα μοιρολόγια που κυκλοφορούν στο Facebook δείχνουν ότι εκατοντάδες σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων ολόκληρων οικογενειών . Το Συριακό Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SNHR) ανέφερε στις 9 Μαρτίου ότι οι δυνάμεις γενικής ασφάλειας και οι συνδεδεμένες ένοπλες φατρίες και άτομα ευθύνονται για τον θάνατο τουλάχιστον 396 ανθρώπων, «τόσο αμάχων όσο και αφοπλισμένων μελών των υπολειμμάτων του καθεστώτος Άσαντ». Ορισμένες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών αμάχων σε πάνω από 700. Το SNHR ανέφερε επίσης θανάτους αμάχων από ένοπλες ομάδες που συνδέονται με την πρώην κυβέρνηση.
Αρχικά, τα επίσημα κανάλια Telegram προέτρεψαν τον κόσμο να κατευθυνθεί προς την ακτή για να «υποστηρίξει τους αδελφούς μας». Ωστόσο, αυτή η ρητορική άλλαξε γρήγορα, με τους αξιωματούχους να τονίζουν αργότερα ότι δεν χρειάζονται πλέον εθελοντές. Στις 6 Μαρτίου, ο διευθυντής δημόσιας ασφάλειας της Λαττάκειας ανακοίνωσε πλήρη κινητοποίηση ασφαλείας, ενώ ο υπουργός Άμυνας διέταξε στρατιωτική ανάπτυξη για να συντρίψει τους πιστούς του Άσαντ. Μέχρι τις 7 Μαρτίου, ο Πρόεδρος αλ-Σαράα δήλωσε ότι η ώρα της συγχώρεσης είχε παρέλθει, εστιάζοντας στην «απελευθέρωση» και τον «καθαρισμό» της περιοχής ενώ παρότρυνε τις δυνάμεις ασφαλείας να προστατεύσουν τους αμάχους. Η Διοίκηση Στρατιωτικών Επιχειρήσεων ανέφερε ότι περίπου μισό εκατομμύριο μαχητές είχαν κινητοποιηθεί για να νικήσουν την «εξέγερση Nusayri [μια υποτιμητική λέξη για τους Αλαουίτες]». Αργότερα ισχυρίστηκε ότι «ατομικές παραβιάσεις» έγιναν στα χέρια «μη οργανωμένων πλήθους».
Στις 9 Μαρτίου, ο Πρόεδρος al-Sharaa ανακοίνωσε τη σύσταση μιας ανεξάρτητης εθνικής επιτροπής για τη διερεύνηση των γεγονότων της 6ης Μαρτίου εντός 30 ημερών και δεσμεύτηκε να παραπέμψει τους υπεύθυνους για εγκλήματα στο δικαστικό σώμα. Οι συριακές αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η επιτροπή είναι σε θέση να εκτελέσει το έργο της ανεξάρτητα και αμερόληπτα.
Πολλές οικογένειες στην παράκτια περιοχή έχουν τραπεί σε φυγή λόγω των επιδρομών ασφαλείας, βρίσκοντας καταφύγιο σε απομακρυσμένα ορεινά χωριά, στη ρωσική αεροπορική βάση Hmeimim κοντά στην πόλη της Λαττάκειας και πέρα από τα σύνορα με τον Λίβανο .
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μίλησε με έναν 22χρονο Αλαουίτη φοιτητή ιατρικής που εγκατέλειψε την πόλη Μπανίγιας με τα πόδια με την οικογένειά του αφού έμαθε ότι τέσσερις από τους συγγενείς του είχαν σκοτωθεί. Βρήκαν καταφύγιο σε ένα σπίτι στην άκρη ενός χωριού.
«Πεινάμε και κρυώνουμε, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουμε στην πόλη», είπε. «Δεν νιώθουμε ασφαλείς εκεί. Και εδώ δεν υπάρχει ανάπαυση, κάθε φορά που ακούμε έναν ήχο τρέχουμε στην ερημιά και κρυβόμαστε». Είπε ότι επικοινώνησε με τη Συριακή Ερυθρά Ημισέληνο και τα Λευκά Κράνη για εκκένωση, αλλά του είπαν ότι δεν είχαν την ικανότητα. «Μας είπαν να καλέσουμε τις αρχές, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να τους εμπιστευτούμε. Η κορυφαία προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι η επιβίωση και αν το επιβιώσουμε, τότε θέλουμε να αναζητήσουμε καταφύγιο εκτός αυτής της χώρας».
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέτασε και εντόπισε βίντεο και εικόνες ενός περιστατικού μαζικών εκτελέσεων στο χωριό al-Mukhtariya στην ύπαιθρο της Λατάκια, μετρώντας τουλάχιστον 32 πτώματα ανδρών.
Σύροι ακτιβιστές στην παράκτια περιοχή είπαν στο Human Rights Watch ότι οι Αλαουίτες και άλλοι στην περιοχή έζησαν με φόβο εξαιτίας των καταχρήσεων κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων χτενίσματος ασφαλείας από τον Δεκέμβριο, καθώς και της εκτεταμένης απώλειας βιοπορισμού λόγω αυθαίρετων απολύσεων από τις θέσεις εργασίας και της διάλυσης του πρώην στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας.
Από τον Δεκέμβριο, υπήρξαν πολυάριθμα περιστατικά υποκίνησης εναντίον κοινοτήτων κατά κύριο λόγο Αλαουιτών και Σιιτών, συμπεριλαμβανομένων των σκόπιμων βανδαλισμών και καταστροφής θρησκευτικών ιερών των Αλαουί και μαζικής διανομής φυλλαδίων κατά των Αλαουιτών . Παραβιάσεις στο πλαίσιο των επιχειρήσεων χτενίσματος, συμπεριλαμβανομένων των συνοπτικών δολοφονιών, έχουν αναφερθεί τουλάχιστον από τις αρχές Ιανουαρίου, μεταξύ άλλων σε χωριά στην πλειονότητα των Αλαουιτών στη δυτική ύπαιθρο της Χομς.
Στις 23 Ιανουαρίου, οι δυνάμεις ασφαλείας διεξήγαγαν μια επιχείρηση χτενίσματος στο χωριό Fahel, κατά τη διάρκεια της οποίας συνέλαβαν τουλάχιστον 58 άνδρες, συμπεριλαμβανομένων πρώην στρατιωτικών που είχαν επιλύσει επίσημα το νομικό τους καθεστώς με τις νέες αρχές. Μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης, λένε οι κάτοικοι, ανακάλυψαν πτώματα στα περίχωρα της πόλης.
Αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι 13 πρώην στρατιωτικοί, ορισμένοι από τους οποίους συνελήφθησαν νωρίτερα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, και δύο πολίτες σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα. Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της Χομς ανέφερε σε δήλωση στο The National ότι οι αρχές εντόπισαν και συνέλαβαν τους επιτιθέμενους, αλλά δεν έχουν δημοσιοποιηθεί περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προσπάθειες λογοδοσίας.
Η συριακή κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει αμέσως ότι οι άμαχοι που θέλουν να φύγουν μπορούν να το κάνουν μέσω ασφαλών διαδρομών και ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις μπορούν να παρέχουν βοήθεια σε όσους βρίσκονται καταφύγιο σε απομακρυσμένα χωριά, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, ιατρικής βοήθειας και ασφαλών επιλογών μετεγκατάστασης, ανέφερε η Human Rights Watch.
Η βία στην παράκτια περιοχή της Συρίας υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για δικαιοσύνη και λογοδοσία. Η ευθύνη για τις φρικαλεότητες πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων ομάδων όπως η Hay'et Tahrir al-Sham και ο υποστηριζόμενος από την Τουρκία Συριακός Εθνικός Στρατός, οι οποίοι αποτελούν πλέον τις νέες δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας. Αυτές οι ομάδες έχουν ένα καλά τεκμηριωμένο ιστορικό παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου. Οι προσπάθειες δικαιοσύνης πρέπει να αντιμετωπιστούν παλαιότερες και συνεχιζόμενες παραβιάσεις, διασφαλίζοντας τη λογοδοσία για τους κακοποιούς και παρέχοντας αποζημιώσεις στα θύματα.
Η νέα ηγεσία της Συρίας θα πρέπει επίσης να συνεργαστεί πλήρως και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση σε ανεξάρτητους παρατηρητές, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς, Αμερόληπτου και Ανεξάρτητου Μηχανισμού για τη Συρία και της Εξεταστικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία.
Ταυτόχρονα, η συνολική μεταρρύθμιση του τομέα ασφάλειας του νέου στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας της Συρίας είναι κρίσιμης σημασίας. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός τομέα ασφαλείας ευθυγραμμισμένου με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη διασφάλιση της πολιτικής εποπτείας και την εφαρμογή αυστηρού ελέγχου για την απομάκρυνση ατόμων που εμπλέκονται σε καταχρήσεις. Άλλες χώρες θα πρέπει να παράσχουν τεχνική και οικονομική βοήθεια για να διασφαλίσουν ότι οι νέες δυνάμεις ασφαλείας προστατεύουν τους αμάχους και τηρούν το κράτος δικαίου. Αυτό θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει την υποστήριξη μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης που μπορεί να διασφαλίσει τη νομιμότητα της κράτησης και τη νόμιμη μεταχείριση όλων των κρατουμένων.
«Η δικαιοσύνη δεν είναι πραγματική δικαιοσύνη αν ισχύει μόνο για κάποιους αλλά όχι για άλλους», είπε ο Coogle. «Η λογοδοσία πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από τις προηγούμενες ή τρέχουσες σχέσεις τους. Χωρίς αυτό, η διαρκής ειρήνη και σταθερότητα στη Συρία θα παραμείνει άπιαστη».
Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Η Human Rights Watch ιδρύθηκε το 1978 ως «Helsinki Watch», όταν ξεκινήσαμε να ερευνούμε τις παραβιάσεις δικαιωμάτων σε χώρες που υπέγραψαν τις Συμφωνίες του Ελσίνκι, κυρίως εκείνες πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα. Από τότε, το έργο μας επεκτάθηκε σε πέντε ηπείρους. Ερευνήσαμε σφαγές, ακόμη και γενοκτονίες, μαζί με κυβερνητικές εξαγορές μέσων ενημέρωσης και αβάσιμες συλλήψεις ακτιβιστών και στελεχών της πολιτικής αντιπολίτευσης. Ταυτόχρονα, επεκτείναμε το έργο μας για να αντιμετωπίσουμε τις καταχρήσεις όσων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των LGBT ατόμων και των ατόμων με αναπηρίες. Όταν οικογένειες που πέφτουν θύματα εγκλημάτων πολέμου δεν βρήκαν δικαιοσύνη στο σπίτι, υπερασπιζόμασταν τη διεθνή δικαιοσύνη και τα διεθνή δικαστήρια. Ενώ βασιζόμαστε σε προσωπικές συνεντεύξεις, οι μέθοδοι έρευνάς μας έχουν επίσης αλλάξει με την εποχή, και σήμερα χρησιμοποιούμε δορυφορικές εικόνες για να παρακολουθούμε την καταστροφή χωριών και πόλεων και εξορύσσουμε μεγάλα δεδομένα για μοτίβα στα ποσοστά σύλληψης ή την απέλαση μεταναστών. Ό,τι κάνουμε γυρίζει πίσω στη δέσμευσή μας για δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, συμπόνια και ισότητα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ