Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΣΧΕΡΕΙΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ
Ο OCHA αναφέρει ότι περισσότεροι από 825.000 άνθρωποι που εκτοπίστηκαν στη Συρία επέστρεψαν στις περιοχές καταγωγής τους από τον Δεκέμβριο.
Οι μετακινήσεις έξω από τους καταυλισμούς παραμένουν περιορισμένες, με περίπου 80.000 άτομα να αναχωρούν από καταυλισμούς στη βορειοδυτική Συρία από τον Δεκέμβριο και περίπου 300 Σύρους να εγκαταλείπουν τον καταυλισμό Areesha στα βορειοανατολικά στις 11 Φεβρουαρίου.
Σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι στα βορειοδυτικά, πολλοί που ζουν σε υπερπλήρεις τοποθεσίες και εύθραυστες σκηνές. Αυτό περιλαμβάνει περισσότερους από 615.000 ανθρώπους που παραμένουν πρόσφατα εκτοπισμένοι σε ολόκληρη τη χώρα από τότε που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά τις 27 Νοεμβρίου. Η πλειοψηφία βρίσκεται στο Ιντλίμπ και στο Χαλέπι.
Ο ΟΗΕ και οι εταίροι του συνεχίζουν να παρέχουν βοήθεια όπως το επιτρέπουν οι συνθήκες και η χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένης της χειμερινής βοήθειας στη βόρεια Συρία, όπου ο καιρός είναι ιδιαίτερα σκληρός αυτή την εποχή του χρόνου.
Οι εταίροι πρώιμης ανάκαμψης παρείχαν επείγουσες επισκευές δρόμων και αποχετευτικών συστημάτων που επλήγησαν από παλαιότερες πλημμύρες στα βορειοδυτικά. Εννέα αγορές αποκαθίστανται επί του παρόντος κοντά σε στρατόπεδα εκτοπισμού.
Από τον Δεκέμβριο, περισσότερα από 260.000 παιδιά στο Idleb και στο βόρειο Χαλέπι έχουν υποστηριχθεί με θερμάστρες, χειμερινά ρούχα και άλλη βοήθεια. Χειμερινά κιτ διανεμήθηκαν επίσης σε 500 παιδιά στο Qamishli της επαρχίας Al-Hasakeh.
Κατά την ίδια περίοδο, οι εταίροι στον τομέα της υγείας ανέπτυξαν κινητές ιατρικές ομάδες, παρείχαν υποστήριξη ψυχικής υγείας και ενίσχυσαν εγκαταστάσεις με θέρμανση και μόνωση, φτάνοντας τους 800.000 ανθρώπους στη βορειοδυτική Συρία.
Οι εταίροι στον τομέα της υγείας προειδοποιούν επίσης για σημαντική αύξηση των ασθενειών που μοιάζουν με γρίπη και των σοβαρών οξειών λοιμώξεων του αναπνευστικού, οι οποίες πιέζουν περαιτέρω έναν υποχρηματοδοτούμενο τομέα υγείας. Πάνω από 100 εγκαταστάσεις υγείας στη βορειοδυτική Συρία είναι εκτός κεφαλαίων από την αρχή του έτους.
Από σήμερα, ο ΟΗΕ έχει λάβει λιγότερο από το 10 τοις εκατό των 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται για να βοηθήσει 6,7 εκατομμύρια Σύρους μέχρι τον Μάρτιο.
Συρία: Η καταστροφή, η έλλειψη υπηρεσιών καθυστερούν τις ασφαλείς επιστροφές εντός της χώρας
Η μεγάλης κλίμακας καταστροφή και η απουσία βασικών υπηρεσιών είναι τα κορυφαία εμπόδια για τους εκτοπισμένους Σύρους που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, σύμφωνα με έρευνα του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων (NRC).
Η οργάνωση ερεύνησε 4.106 εκτοπισμένους στη βορειοδυτική Συρία σχετικά με τα μελλοντικά τους σχέδια και μίλησε με εκατοντάδες οικογένειες που επέστρεψαν χρόνια μετά την εγκατάλειψη της πατρίδας τους.
Σε στρατόπεδα εκτοπισμού στα βορειοδυτικά, μόνο το 8 τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσε ότι σχεδίαζε να επιστρέψει στις περιοχές καταγωγής τους μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Καταστροφές μεγάλης κλίμακας και έλλειψη αποταμιεύσεων, βασικών υπηρεσιών και θέσεων εργασίας αναφέρθηκαν όλα ως εμπόδια στην επιστροφή.
Τα βορειοδυτικά είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στη Συρία, φιλοξενώντας περίπου 3,4 εκατομμύρια εκτοπισμένους, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς.
«Οι Σύροι με τους οποίους μιλήσαμε μάς είπαν ότι λαχταρούσαν τα σπίτια τους», δήλωσε η Κάθριν Αχιλλές, επικεφαλής του τμήματος υπεράσπισης του NRC για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, που επισκέφθηκε τη χώρα νωρίτερα αυτό το μήνα.
«Ωστόσο, αυτή η επιθυμία να επιστρέψουμε αντιμετωπίζεται με την ανατριχιαστική πραγματικότητα στις πόλεις και τα χωριά της Συρίας. Οι άνθρωποι που επιστρέφουν για να ελέγξουν τα σπίτια τους έρχονται αντιμέτωποι με σκηνές ισοπεδωμένων κτιρίων, κατεστραμμένων γειτονιών, μαύρων σπιτιών και ελάχιστες προοπτικές εργασίας. Πολλοί από αυτούς ζουν σε στρατόπεδα εκτοπισμού σε άθλιες συνθήκες για χρόνια, αλλά προτιμούν να μείνουν εκεί προς το παρόν.
«Ενώ εξακολουθεί να ισχύει ότι εκατοντάδες χωριά και πόλεις δεν είναι προετοιμασμένες για μαζική επιστροφή ανθρώπων, οι Σύροι που επιθυμούν να επιστρέψουν πρέπει να υποστηριχθούν. Το πιο σημαντικό, πρέπει να είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση σε ακριβείς πληροφορίες για τις συνθήκες στις περιοχές καταγωγής τους και να λαμβάνουν υποστήριξη για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων σχετικά με την επιστροφή τους».
Στην πόλη Χομς, το NRC μίλησε με οικογένειες που είχαν επιστρέψει μετά από χρόνια εκτοπισμού. Η πλειοψηφία τους ανέφερε ότι πιέστηκαν να επιστρέψουν από τον Λίβανο. Άλλοι είπαν ότι σχεδίαζαν να επιστρέψουν στο Idlib αφού συνειδητοποίησαν ότι δεν υπήρχαν βιώσιμες υπηρεσίες και αντιμετώπισαν υψηλές τιμές στις τοπικές αγορές σε περιοχές επιστροφής. Οι ελλείψεις ρεύματος είναι εκτεταμένες, με ορισμένες περιοχές να λαμβάνουν τουλάχιστον 45 λεπτά ηλεκτρικής ενέργειας κάθε οκτώ ώρες, επηρεάζοντας τη θέρμανση και την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων.
Η στέγαση σε μεγάλες επαρχίες, όπως το Χαλέπι, η Χομς και η αγροτική Δαμασκό, παραμένει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους επαναπατριζόμενους. Πολλές οικογένειες χρειάζονται επισκευές στο σπίτι για να μπορέσουν να μείνουν. Εννέα στους 10 ερωτηθέντες είπαν ότι τα σπίτια τους είτε είχαν καταστραφεί ολοσχερώς είτε δεν ήταν κατοικήσιμα.
Σε άλλες περιπτώσεις που παρατηρήθηκαν από το NRC, οικογένειες έφτασαν στα σπίτια τους μόνο για να διαπιστώσουν ότι τα σπίτια τους ήταν κατειλημμένα από άλλες οικογένειες, πράγμα που σημαίνει ότι αυτές οι οικογένειες συχνά πρέπει να φύγουν και να βρουν το δικό τους εναλλακτικό κατάλυμα. Καθώς περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να επιστρέφουν, τα ενοίκια είναι πιθανό να αυξηθούν, δημιουργώντας τελικά τον κίνδυνο νέου εκτοπισμού εν μέσω υψηλής ανεργίας και οικονομικών κρίσεων.
Ο Σάερ, 35 ετών, επέστρεψε στο κατεστραμμένο σπίτι του στη Χομς, στην κεντρική Συρία, μετά από μια δεκαετία που πέρασε με την οικογένειά του στην Τουρκία. Είπε στο NRC, «Είμαστε πίσω στο σπίτι, στους γείτονές μας και στη γη μας, αλλά είναι αποκαρδιωτικό να βλέπουμε το σπίτι σε αυτή την κατάσταση. Θα χρειαστεί 30-40 εκατομμύρια λίρες Συρίας, ή περίπου 3.000 δολάρια ΗΠΑ για να επισκευαστεί. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να αποκτήσετε χρήματα, ειδικά χωρίς κανένα εισόδημα. Χρειαζόμαστε ευκαιρίες εργασίας. Έχω δουλέψει ως οικοδόμος. Έφερα την εργαλειοθήκη μου νομίζοντας ότι θα υπήρχαν διαθέσιμες θέσεις εργασίας, αλλά δεν υπάρχει τίποτα μέχρι στιγμής».
Το NRC υποστηρίζει τόσο τις κοινότητες εκτοπισμένων όσο και των παλιννοστούντων με νομική βοήθεια, καταφύγιο, εκπαίδευση και μετρητά, που χρησιμοποιούνται κυρίως για θέρμανση, φαγητό και φάρμακα. Η οργάνωση δημιουργεί επίσης γραφεία βοήθειας στη συριακή πλευρά των συνόρων με τον Λίβανο για την παροχή νομικών συμβουλών σε άτομα που επιστρέφουν στη χώρα.
Το NRC προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει ότι η υποστήριξη σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία της αντίδρασης είναι στραμμένη προς το μέλλον και κινείται πέρα από τη σωτήρια βοήθεια σε ολόκληρη τη Συρία. Τα προγραμματισμένα προγράμματα πρέπει να περιλαμβάνουν μακροπρόθεσμη υποστήριξη που περιλαμβάνει επισκευή σπιτιών, σχολείων και νοσοκομείων παράλληλα με τη δυνατότητα πρόσβασης στα βασικά, όπως η ηλεκτρική ενέργεια, το καθαρό νερό και τα τρόφιμα. Αυτό εξαρτάται επίσης από τη νομική υποστήριξη που επιτρέπει στους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε έγγραφα ταυτότητας και διασφαλίζουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματα στέγασης, γης ή ιδιοκτησίας – τα οποία αποτελούν κρίσιμο μέρος της ανοικοδόμησης.
Ενώ υπάρχει νέα ελπίδα για τους Σύρους, η ανάμειξη μιας αλλαγής του πλαισίου με την απόλυτη ασφάλεια θα μπορούσε να θέσει τις κοινότητες σε κίνδυνο πρόωρης επιστροφής σε περιοχές όπου κατεδαφίζονται σπίτια, οι υπηρεσίες είναι ανύπαρκτες, δεν υπάρχουν πουθενά θέσεις εργασίας και όπου τα συντρίμμια από τις συγκρούσεις δεν έχουν ακόμη καθαριστεί με ασφάλεια.
«Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για να διασφαλίσουμε ότι παρέχεται βιώσιμη βοήθεια τώρα με τρόπους που επιτρέπουν την ενδεχόμενη επιστροφή στο σπίτι. Οι διεθνείς χορηγοί θα πρέπει να εντείνουν την υποστήριξή τους για να επιτρέψουν στους Σύρους να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους μετά από χρόνια συγκρούσεων και εκτοπισμού», είπε ο Αχιλλέας.
ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Το NRC εξέτασε 4.106 εκτοπισμένους Σύρους στη βορειοδυτική Συρία, κυρίως στην Ιντλίμπ, μεταξύ 10 Δεκεμβρίου 2024 και 7 Ιανουαρίου 2025 για να εκτιμήσει την πρόθεσή τους να επιστρέψουν στις περιοχές καταγωγής τους μετά την πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης. Το NRC πήρε επίσης συνεντεύξεις από ανθρώπους στις επαρχίες Χομς και Χαλέπι, όπου πολλοί επέστρεψαν μετά από χρόνια εκτοπισμού.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων προέρχονταν αρχικά από την Ιντλίμπ, τη Χάμα, το Χαλέπι, τη Χομς, τη Λατάκια και τη Δαμασκό. Το 92 τοις εκατό εκτοπίστηκαν πριν από το 2019.
Μόνο το 8 τοις εκατό δήλωσε ότι σκόπευε να επιστρέψει στις περιοχές καταγωγής του. Το 50 τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν σχεδίαζε να επιστρέψει μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Ένα άλλο 23 τοις εκατό δήλωσε ότι ήταν αναποφάσιστο.
Μεταξύ των ερωτηθέντων, 1.600 είχαν καταφέρει να επισκεφτούν την περιοχή καταγωγής τους. Από αυτούς, το 72 τοις εκατό ανέφερε ότι τα σπίτια τους ήταν ολοσχερώς κατεστραμμένα ή μη κατοικήσιμα. Ένα επιπλέον 19 τοις εκατό είπε ότι τα σπίτια τους χρειάζονταν ουσιαστική ανακαίνιση ή ανακατασκευή.
Περίπου 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων δύο εκατομμυρίων ανθρώπων σε 1.500 στρατόπεδα, ζουν στα βορειοδυτικά ( UNHCR ).
Το 2024, καλύφθηκε λιγότερο από το 35 τοις εκατό της έκκλησης χρηματοδότησης από τον ΟΗΕ και τους εταίρους για 4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για τη στήριξη ανθρώπων που έχουν ανάγκη σε ολόκληρη τη Συρία ( OCHA ).
Για τον Ιανουάριο-Μάρτιο 2025, τα Ηνωμένα Έθνη και οι εταίροι έχουν κάνει έκκληση για 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για να καλύψουν τις πιο επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες. Μέχρι στιγμής, η προσφυγή έχει χρηματοδοτηθεί λιγότερο από 10 τοις εκατό ( OCHA ).
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ