Τρι, Νοε 26, 2024

Στην Κωνσταντινούπολη χτίζεται η πρώτη χριστιανική εκκλησία εδώ και 100 χρόνια

Στην Κωνσταντινούπολη χτίζεται η πρώτη χριστιανική εκκλησία εδώ και 100 χρόνια

Πρόκειται ν' ανοίξει στο τέλος του καλοκαιριού, στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου

Στην καταπράσινη γειτονιά του Αγίου Στεφάνου στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, εργάτες οικοδομών μοχθούν σε ένα τεράστιο οικόπεδο μέσα σε ένα καθολικό νεκροταφείο. Εκεί βάζουν τις τελευταίες πινελιές στην ασσυριακή ορθόδοξη εκκλησία Μορ Εφρέμ, η οποία πρόκειται να ανοίξει τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη Daily Sabah.

Το γεγονός είναι ιστορικής σημασίας τόσο για τη χριστιανική κοινότητα όσο και για την Τουρκία: Είναι η πρώτη φορά που μια εκκλησία χτίζεται από την αρχή εδώ και σχεδόν 100 χρόνια, από την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Ο μειωμένος αριθμός των χριστιανικών κοινοτήτων και τα νομικά ζητήματα έβαλαν τέλος στην πρακτική της ανέγερσης εκκλησιών για δεκαετίες. Όμως, ασσυριακή κοινότητα μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών, και με την υποστήριξη της πρεσβείας του Βατικανού η οποία διέθεσε το οικόπεδο, έβαλε τα θεμέλια το 2019.

Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί το 80% της κατασκευής. Η εκκλησία θα καλύψει τις ανάγκες της ασσυριακής κοινότητας, η οποία έχει μόλις μία δική της εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη παρά το γεγονός ότι αριθμεί περίπου 17.000 άτομα.

Το 2010 η κοινότητα επικοινώνησε με την κυβέρνηση ζητώντας άδεια να χτίσει τη δική της εκκλησία. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο τότε δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Καντίρ Τοπμπάς απάντησαν θετικά. Ο δήμος προσέφερε ένα οικόπεδο μέσα στο καθολικό νεκροταφείο στον Άγιο Στέφανο, το οποίο ήταν αχρησιμοποίητο για δεκαετίες.

Η κοινότητα αντιμετώπισε νομικά εμπόδια όταν η Καθολική Εκκλησία αρχικά αντιτάχθηκε στο έργο, αλλά ο απεσταλμένος του Βατικανού στην Τουρκία αργότερα έδωσε το πράσινο φως, ανοίγοντας το δρόμο για την κατασκευή.

Χτισμένο σε μια έκταση 700 τετραγωνικών μέτρων σε μια γωνία του νεκροταφείου, το καμπαναριό της εκκλησίας εμπνεύστηκε από τα μοναστήρια στο Μαρντίν, έναν κόμβο της ασσυριακής κοινότητας στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η εκκλησία έχει πέντε ορόφους και χωριστό χώρο λατρείας. Θα χρησιμεύσει ως πολιτιστικός χώρος όπου η κοινότητα μπορεί να συναντηθεί για συναντήσεις, συνέδρια, γάμους κτλπ. Ένα τμήμα είναι αφιερωμένο στις κατοικίες των ιερέων και στα δωμάτια φιλοξενίας.

Το ύψος της οροφής τείναι περίπου 10 μέτρα και οι τοίχοι και τα δάπεδά της είναι στολισμένα με μάρμαρο. Οι πόρτες και τα παράθυρα είναι ξυλόγλυπτα.

Η περιοχή του Αγίου Στεφάνου
Η περιοχή του Αγίου Στεφάνου είναι μέρος του Μπακίρκιοϊ, μιας συνοικίας με μεγάλο αριθμό Σύριων πολιτών. Το Μπακίρκιοϊ και η γειτονιά φιλοξενούν επίσης αρμενικές και καθολικές εκκλησίες.

Ο Σάιτ Σουσίν, πρόεδρος του Ιδρύματος Ασσυρίων της Κωνσταντινούπολης, το οποίο εποπτεύει τις εκκλησίες της κοινότητας, είπε ότι από τη δεκαετία του 1950 χρησιμοποιούσαν μια εκκλησία στη γειτονιά Ταρλαμπάσι της συνοικίας Πέρα, αλλά το μέρος δεν μπορούσε να φιλοξενήσει την κοινότητα, αναγκάζοντάς τους να εκπληρώσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα σε έξι άλλες εκκλησίες που ανήκαν αρχικά σε άλλες κοινότητες.

«Τα τελετουργικά μας διέφεραν από άλλα δόγματα και είχαμε περιορισμένο χρόνο όταν χρησιμοποιούσαμε άλλες εκκλησίες. Άρα, μια νέα εκκλησία ήταν μια κρίσιμη ανάγκη», δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu.

Είπε ακόμα ότι προσπαθούσαν εδώ και καιρό να χτίσουν τη δική τους εκκλησία και το πρώτο συγκεκριμένο βήμα έγινε πριν από 10 χρόνια. «Επιτέλους βρήκαμε μια θέση στο Λατινικό Καθολικό Νεκροταφείο. Αυτό το μέρος ήταν αχρησιμοποίητο και δεν έγιναν ταφές από το 1996», είπε.

Ο Σάιτ Σούσιν πρόσθεσε ότι η εκκλησία χτίστηκε με απόλυτο σεβασμό στο νεκροταφείο που θα διατηρηθεί από την κοινότητά τους.

Πηγή:pontosnews.gr

 

Listen Live