Παρ, Δεκ 27, 2024

ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

ΤΟ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΜΠΛΙΝΚΕΝ

Ο Τζερεμι Μπόουεν εμπειρος αναλυτης και βαθης γνωστής της συνολης πραγματικότητας της πολυπλοκης Μεσης Ανατολης αναλυει τις δυσκολίες του Αμερικανους ΥΠΟΥΡΓΟΥ Εξωτερικων από την αρχή του πεμπτου αγωνιωδους ταξιδιου του:

"Σε προηγούμενα ταξίδια ο υπουργός Blinken έχει επανειλημμένα εκφράσει την υποστήριξη της Αμερικής στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, αλλά και σοβαρές αμφιβολίες για τον τρόπο με τον οποίο μάχεται το Ισραήλ. Η Ουάσιγκτον ζήτησε, ανεπιτυχώς, σε αυτοσυγκράτηση. Οι ΗΠΑ συνέχισαν να προμηθεύουν το Ισραήλ με τα όπλα που χρειάζεται για την εκστρατεία τους, παρά τις επιφυλάξεις τους για τον τρόπο που χρησιμοποιούνται.

Οι ΗΠΑ είχαν μεγαλύτερη επιτυχία αναγκάζοντας το Ισραήλ να αφήσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια σε περισσότερους από δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους αμάχους που έχουν παγιδευτεί στην καταστροφή. Τον περασμένο Οκτώβριο, οι ισραηλινοί ηγέτες είπαν ότι δεν θα επιτρεπόταν τίποτα. Παρόλα αυτά, ο ΟΗΕ και οι οργανώσεις βοήθειας που δραστηριοποιούνται στη Γάζα λένε ότι το Ισραήλ δεν επέτρεψε σε τίποτα κοντά σε αυτό που χρειάζονται.

Οι σκληραγωγημένοι αξιωματούχοι ανθρωπιστικής βοήθειας με μακρά σταδιοδρομία που προσπαθούν να βοηθήσουν τους αμάχους στις εμπόλεμες ζώνες μου είπαν ότι ποτέ δεν έχουν δει τίποτα τόσο κακό. Ένας που βρέθηκε στη Γάζα πολλές φορές τους τελευταίους μήνες (οι δημοσιογράφοι δεν επιτρέπονται από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, που ελέγχουν τα σύνορα) είπε ότι «δεν είχε δει ποτέ κάτι τέτοιου μεγέθους, κλίμακας και βάθους».

Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ
ΕΜΦΥΛΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΕΩΣ ΠΟΥ ΔΙΕΡΡΕΥΣΕ
Ο  Gadi Eisenkot, παρατηρητής του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, παρευρίσκεται σε συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Reichman στην Herzliya, στις 6 Φεβρουαρίου 2024 (Tomer Neuberg/Flash90)

Ο υπουργός Γκάντι Αϊσενκότ, παρατηρητής στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι χάνει χρόνο στον πόλεμο κατά της Χαμάς και εξέφρασε την ανησυχία του ότι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται μονομερώς, ανέφερε την Πέμπτη το Kan news.

Η έκθεση ανέφερε ότι ο Άιζενκοτ, πρώην αρχηγός του επιτελείου του IDF, είπε στους συναδέλφους του στο κόμμα της Εθνικής Ενότητας σε μια συνεδρίαση της παράταξης την Τετάρτη ότι «ο πρωθυπουργός καθυστερεί».

«Δεν διαβουλεύεται και δεν λαμβάνει αποφάσεις για κρίσιμα ζητήματα», είπε ο Άιζενκοτ, προσθέτοντας ότι η Χαμάς επωφελείται από αυτή την αδράνεια.

«Ο Νετανιάχου δεν αποφασίζει ποιος θα αντικαταστήσει τη Χαμάς και αυτό οδηγεί στο γεγονός ότι περίπου το 60% της βοήθειας [που εισέρχεται στη Γάζα] καταλήγει στα χέρια της Χαμάς», είπε ο Άιζενκοτ, σύμφωνα με τον Καν.

«Με τον πρωθυπουργό να αφιερώνει τον χρόνο του και να μην παίρνει αποφάσεις για τα σημαντικά ζητήματα, η Χαμάς αποκαθιστά ορισμένες από τις δυνατότητές της, επιστρέφοντας στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας και αναλαμβάνει την ανθρωπιστική βοήθεια», είπε.

Τα σχόλιά του έγιναν εν μέσω ανανεωμένων διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς για μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων, με την κυβέρνηση να πρέπει να αποφασίσει εάν θα επιδιώξει μια συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης της παύσης των μαχών, ή θα προχωρήσει στον πόλεμο κατά της τρομοκρατικής ομάδας."

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
Η δήλωση του Fabrizio Carboni, περιφερειακού διευθυντή Εγγύς & Μέσης Ανατολής για τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ονοματιζει τις τεράστιες  δυσκολίες οσων ακόμη πιστεύκουν στο ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ στην αιμασσουσα Μέση Ανατολη.

«Ανησυχούμε βαθιά για τα κύματα κλιμάκωσης της βίας στη Μέση Ανατολή και προειδοποιούμε έντονα για την περαιτέρω περιφερειοποίηση της σύγκρουσης στη Γάζα και το Ισραήλ. Αυτή η περιοχή έχει βυθιστεί στην ανθρωπιστική κρίση για δεκαετίες, με τους πολίτες στην Υεμένη, το Ιράκ, τον Λίβανο, τη Συρία και αλλού να πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα. Οι εντεινόμενες εχθροπραξίες είναι πιθανό να προκαλέσουν ακόμη περισσότερα δεινά και να επιδεινώσουν τις υπάρχουσες ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αυτό που χρειάζονται και αξίζει πάνω απ' όλα οι άνθρωποι στην περιοχή είναι μια ανάπαυλα από τη βία.

Προτρέπουμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να βάλουν τις ζωές των αμάχων σε προτεραιότητα και να τηρήσουν τις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Είναι επιτακτική ανάγκη οι προσπάθειες να κατευθύνονται προς την αποκλιμάκωση και τη διατήρηση της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας».

Η ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ:
Η δηλωση του Μάρτιν Γκρίφιθς, Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και Συντονιστή Έκτακτης Ανάγκης εικονογραφει τις τεράστιες δυσκολίες και τον πολυεπιπεδο πόνο των εθελοντων ανθρωπιστων,την ορισκη τους απογνωση εικονογραφει τις τεράστιες δυσκολίες και τον πολυεπιπεδο πόνο των εθελοντων ανθρωπιστων,την ορισκη τους απογνωση.

" Με τις εχθροπραξίες στη Γάζα να μπαίνουν στον πέμπτο μήνα τους, η ελπίδα μειώνεται για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν πληγεί και τους ανθρωπιστές που αγωνίζονται να τους βοηθήσουν.

Περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας είναι τώρα στριμωγμένο στη Ράφα, μια πόλη 250.000 κατοίκων αρχικά ακριβώς στο κατώφλι της Αιγύπτου. Οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι αβυσσαλέες — δεν έχουν τις βασικές ανάγκες για να επιβιώσουν, καταδιωκόμενοι από την πείνα, τις αρρώστιες και τον θάνατο.

Καθώς ο πόλεμος διεισδύει περαιτέρω στη Ράφα, ανησυχώ εξαιρετικά για την ασφάλεια και την ευημερία των οικογενειών που έχουν υπομείνει το αδιανόητο αναζητώντας ασφάλεια.

Περισσότεροι από 27.500 άνθρωποι στη Γάζα έχουν ήδη σκοτωθεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Περαιτέρω μάχες στη Ράφα κινδυνεύουν να στοιχίσουν τη ζωή ακόμη περισσότερων ανθρώπων. Κινδυνεύει επίσης να παρεμποδίσει περαιτέρω μια ανθρωπιστική επιχείρηση που ήδη περιορίζεται από την ανασφάλεια, τις κατεστραμμένες υποδομές και τους περιορισμούς πρόσβασης.

Για να το θέσω απλά: Αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει."

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ
Μέσα στον κατακλυσμο δυσκολιων άνθρωποι που συνήθως θωρούμε σκληρους και αδιστακτους ανθρώποι των ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ αγωνιζονται σε πολλές  χώρες και πολλά κέντρα αποφασεων για να πετυχουν μετά την συνάντηση του Παρισιου .Επιχειρουν να επιτυχουν μιαν εκεχειρια ελπιδας για όλους όσους κουραστηκαν και υποφέρουν μες τον πόνο και τα αδιεξοδα ,τον πόλεμο και τα αδιεξοδα.

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ
Το ξαναγραψαμε: Οι επομένες μέρες και ώρες θα είναι όντως οριακες.Οι υπηρεσιες πληροφοριών των εμπλεκομενων μερων της Συναντησης του Παρισιου κινούνται ακαταπαυστα για τους αναγκαιους ελιγμους των δύο εμπολεμων μερων.
Καθώς το περιγραμμα του Παρισιου δεν παραγνωριζει τις βασικές ανησυχίες του Αραβικου κόσμου για τους αμαχους και τους τραυματιες στη Γαζα και τη ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ οι πλειστοι ήδη έχουν  αποδεκτει κατ' ίδιαν την αποδοχη της αρχής για αναγνωριση Παλαιστινίακου Κρατούς ηρθε η ώρα του Ισραηλ να υπερβει τις κυβερνητικές σκοπιμοτητες ισορροπιων και να σώσει ζωή στους  Ισραηλινους  ομηρους και στον αμαχο πληθυσμο που επιβιωνει τραγικά στη ΡΑΦΑ και στα ερειπια της Βορειας Γαζας.

Listen Live