ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ INTERNATIONAL CRISIS GROUP
Η ανανεωμένη ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία στη Γάζα, μαζί με δηλώσεις πολιτικών, δίνουν πληροφορίες για τις προθέσεις του Ισραήλ για τη λωρίδα.
Πού έχουν τα πράγματα στη Γάζα;
Στις 18 Μαρτίου, το Ισραήλ ξεκίνησε εκ νέου τη στρατιωτική του επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, παραβιάζοντας μια εκεχειρία 42 ημερών στην εκστρατεία που ξεκίνησε μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 σε πόλεις του νότιου Ισραήλ. Η ανανεωμένη επίθεση περιλαμβάνει επιθετικές τακτικές και φιλοδοξία νίκης. Μαζί με την υπονόμευση της ανακτώμενης στρατιωτικής δύναμης της Χαμάς, οι Ισραηλινοί ηγέτες επιδιώκουν να αφαιρέσουν την ικανότητα της ισλαμιστικής ομάδας να κυβερνά τη Γάζα, στοχεύοντας τους κορυφαίους πολιτικούς διοικητές της (η προηγούμενη εστίαση ήταν σε στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες) και ανατινάζοντας ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια υποδομή του θύλακα. Ο ισραηλινός στρατός καταλαμβάνει τεράστιες εκτάσεις της Γάζας, φαινομενικά κατακερματίζοντας το έδαφος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα στρατεύματά της έχουν περικυκλώσει και σχεδιάζουν να ισοπεδώσουν σχεδόν όλη τη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Γάζας, καταλαμβάνοντας μια έκταση γης που κόβει τη λωρίδα από τα αιγυπτιακά σύνορα, διασφαλίζοντας ότι η μόνη πρόσβαση θα είναι μέσω του Ισραήλ.
Οι αεροπορικές επιδρομές και οι εντολές εκκένωσης αναγκάζουν τους 2,2 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας σε στενά σημεία της ακτογραμμής, μετατρέποντας το μεγαλύτερο μέρος της λωρίδας σε «απαγορευμένες ζώνες». Οι απώλειες των Παλαιστινίων έχουν αυξηθεί στα ύψη, με περισσότερους από 1.600 νεκρούς, το ένα τρίτο εκ των οποίων παιδιά, από την επανέναρξη των εχθροπραξιών – αριθμός ίσος με όλους τους Ισραηλινούς που έχασαν τη ζωή τους τους δεκαοκτώ μήνες του πολέμου. Ο αναφερόμενος αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο του 2023 έχει πλέον ξεπεράσει τις 50.000 . η συντριπτική πλειονότητα των νεκρών –ακόμη και σύμφωνα με την καταμέτρηση του Ισραήλ– είναι άμαχοι. Χιλιάδες άλλοι παραμένουν θαμμένοι κάτω από ερείπια, και ακόμη περισσότερες χιλιάδες έχουν πεθάνει από έμμεσα αίτια, όπως η έλλειψη ιατρικής περίθαλψης. Η ανθρωπιστική καταστροφή της Γάζας αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, που επιδεινώνεται από την πλήρη πολιορκία που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη λωρίδα από την 1η Μαρτίου, εμποδίζοντας την είσοδο όλων των φορτηγών βοήθειας για πρώτη φορά από τις πρώτες μέρες του πολέμου.
Η κατάπαυση του πυρός που μεσολάβησε τον Ιανουάριο, σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ, με τη βοήθεια των συναδέλφων μεσολαβητών της Αιγύπτου και του Κατάρ, είχε κερδίσει την ανάπαυλα για τους Παλαιστίνιους της Γάζας. Η πρώτη φάση σε μια πολυφασική εκεχειρία , είχε σταματήσει σε μεγάλο βαθμό τους πυροβολισμούς, είχε απελευθερώσει 33 ομήρους σε αντάλλαγμα εκατοντάδες Παλαιστίνιους αιχμαλώτους και επέτρεψε ένα κύμα ανθρωπιστικής βοήθειας στη λωρίδα. Είχε επίσης προβλέψει για συνομιλίες για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την επιστροφή, σε περαιτέρω φάσεις, των 59 Ισραηλινών ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς. Η τριάδα των μεσολαβητών προσπαθεί, αλλά μέχρι στιγμής αποτυγχάνει, να αποκαταστήσει έστω και μια προσωρινή εκεχειρία.
Ενθαρρυμένοι από την υποστήριξη των ΗΠΑ, οι Ισραηλινοί ηγέτες εμφανίζονται αποφασισμένοι να επιδιώξουν τους μαξιμαλιστικούς στόχους τους για την καταστροφή της Χαμάς , την αναδιάρθρωση της στρατιωτικής αρχιτεκτονικής και της ασφάλειας της Γάζας και την εδραίωση του ελέγχου στα κατεχόμενα εδάφη. Τα σχέδια περιλαμβάνουν τη δημιουργία των θεμελίων για αυτό που οι Ισραηλινοί πολιτικοί περιγράφουν ευφημιστικά ως «εθελοντική μετανάστευση» – δηλαδή τη μαζική απέλαση Παλαιστινίων από τη Γάζα. Το πού θα πήγαιναν τα 2,2 εκατομμύρια εκτοπισμένοι δεν έχει επιλυθεί, καθώς οι γείτονες του Ισραήλ επιμένουν ότι δεν θα έχουν κανένα μέρος σε αυτό το σχέδιο. Ωστόσο, αυτή η πιθανότητα φαινόταν πιο πραγματική από τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, σκέφτηκε τη μετεγκατάσταση του πληθυσμού της Γάζας ενώ οι ΗΠΑ χτίζουν μια «Ριβιέρα στη Μέση Ανατολή» στη λωρίδα.
Ενώ το Ισραήλ ξεκάθαρα συγκεντρώνει δυναμική, αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις. Η μοίρα των ομήρων βρίσκεται για άλλη μια φορά σε αδιέξοδο. Μεγάλο μέρος της ισραηλινής κοινωνίας φοβάται ότι η επιστροφή σε έναν πόλεμο πυροβολισμών θέτει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους ομήρους. Πολλοί ανησυχούν επίσης για τις προσπάθειες του Νετανιάχου να αποδυναμώσει τους θεσμικούς ελέγχους στην εξουσία της κυβέρνησής του – για παράδειγμα με την απόπειρα απόλυσης τόσο του γενικού εισαγγελέα όσο και του αρχηγού εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών, θέσεις που θεωρούνται σημαντικές ισορροπίες για την εκτελεστική εξουσία επειδή το Ισραήλ δεν έχει γραπτό σύνταγμα. Σε ένδειξη διογκούμενης δυσαρέσκειας, αριθμοί ρεκόρ εφέδρων –το μεγαλύτερο μέρος της μαχητικής δύναμης του στρατού– δεν εμφανίζονται στην υπηρεσία. Μερικοί είναι απογοητευμένοι από τις επαναλαμβανόμενες κλήσεις. Άλλοι εκνευρίζονται από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Νετανιάχου να απαλλάξει τους θρησκευόμενους Εβραίους από τη στρατιωτική θητεία. και άλλοι μένουν σπίτι γιατί αντιτίθενται στον πόλεμο. Όμως, αν και είναι θορυβώδες και αυξανόμενο, αυτή η αντίσταση παραμένει πολύ διάσπαρτη ακόμη για να εμποδίσει την κυβέρνηση να προχωρήσει στρατιωτικά.
Τι προσπαθεί να πετύχει το Ισραήλ;
Στις 30 Μαρτίου, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο του, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου περιέγραψε την άποψή του για το τέλος του Ισραήλ στη Γάζα: "Η Χαμάς θα παραδώσει τα όπλα. Οι ηγέτες της θα επιτραπούν να φύγουν. Θα φροντίσουμε για τη γενική ασφάλεια της Λωρίδας της Γάζας και θα επιτρέψουμε την υλοποίηση του σχεδίου Τραμπ για εθελοντική μετανάστευση. Αυτό είναι το σχέδιο και δεν είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε ανά πάσα στιγμή". Κρίνοντας από αυτές τις παρατηρήσεις, μαζί με άλλες δηλώσεις και παρατηρήσεις επί τόπου, το Ισραήλ μπορεί να ειπωθεί ότι επιδιώκει τρεις κύριους στόχους.
Πρώτον, το Ισραήλ επιμένει στους αρχικούς του στόχους να καταστρέψει τις «στρατιωτικές και κυβερνητικές ικανότητες» της Χαμάς και να απελευθερώσει όλους τους εναπομείναντες ομήρους που κρατούνται αιχμάλωτοι από τις 7 Οκτωβρίου 2023. Τελευταία, αυτοί οι στόχοι πλαισιώθηκαν ως προς την κατάθεση όλων των όπλων της Χαμάς και την εξορία των ηγετών της. Οι Ισραηλινοί ηγέτες υποστηρίζουν ότι η ομάδα έχει αποδυναμωθεί ριζικά και μπορεί να αναγκαστεί να παραδώσει όλους τους εναπομείναντες ομήρους με λιγότερες ισραηλινές παραχωρήσεις από αυτές που προέβλεπε η συμφωνία εκεχειρίας του Ιανουαρίου. Πιέζοντας τη Χαμάς να υποχωρήσει στις απαιτήσεις του Ισραήλ, η στρατηγική τους είναι να εμποδίσουν την παροχή τροφίμων, φαρμάκων και, μάλιστα, κάθε βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας – ένα μέτρο που καταδικάζεται ευρέως ως μορφή συλλογικής τιμωρίας .
Αυτή η στρατηγική δεν είναι εντελώς νέα, αλλά έχει νέα στοιχεία. Αυτό που αναμφισβήτητα έχει αλλάξει σε αυτή τη φάση είναι η νέα ένταση των μεθόδων του Ισραήλ, το εύρος και η διάρκεια της συνολικής πολιορκίας και μια πιο σαφής αποστολή να καταστήσει τη Γάζα ακυβέρνητη. Ένα άλλο νέο στοιχείο είναι ότι το Ισραήλ φαίνεται να έχει λάβει την ευλογία της κυβέρνησης Τραμπ να καταργήσει την κατάπαυση του πυρός που διαπραγματεύτηκε η ίδια η Ουάσιγκτον τον Ιανουάριο, μαζί με μηνύματα που φαίνεται να σηματοδοτούν την άδεια να τελειώσει η δουλειά με τη βία. Η εφαρμογή της στρατηγικής ενισχύεται επίσης από τη στενότερη ευθυγράμμιση μεταξύ της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του Ισραήλ. Ο νέος αρχηγός του επιτελείου του στρατού από τον Μάρτιο, ο Eyal Zamir, είναι λιγότερο διστακτικός από τον προκάτοχό του σχετικά με την προοπτική διατήρησης των στρατευμάτων εντός της λωρίδας μακροπρόθεσμα. Τα σχέδιά του συνεπάγονται την επιβολή μιας στρατιωτικής διοίκησης και μιας αλυσίδας διανομής βοήθειας υπό τη διαχείριση του Ισραήλ. Ισραηλινοί ειδικοί ασφαλείας υποστηρίζουν ότι η Χαμάς διατηρεί τον έλεγχο της Γάζας ελέγχοντας συστηματικά τις ροές βοήθειας και εκτρέποντας πόρους. Αυτοί οι ισχυρισμοί παραμένουν αναπόδεικτοι, αλλά χρησιμεύουν για να δικαιολογήσουν τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι πρέπει να αναλάβει την ανθρωπιστική βοήθεια.
Δεύτερον, το Ισραήλ επιδιώκει να αναδιαρθρώσει μόνιμα τη δημογραφία, τη γεωγραφία και την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Γάζας, ανεξάρτητα από τη Χαμάς. Το Ισραήλ ελέγχει πλέον άμεσα τουλάχιστον το 50 τοις εκατό του εδάφους της Γάζας . Τα στρατεύματα έχουν επεκτείνει την ουδέτερη ζώνη που περιβάλλει την περίμετρο της λωρίδας, συγκεντρώνοντας πολίτες σε μικρές παράκτιες περιοχές γύρω από το Khan Younis και το Deir al-Balah στο νότιο τμήμα της λωρίδας, καθώς και γύρω από την πόλη της Γάζας στο βορρά. Περίπου 400.000 άνθρωποι εκτοπίζονται ξανά. Αυτά τα συμπλέγματα χωρίζονται από τον διάδρομο Netzarim, μια έκταση που εκτείνεται από τα ανατολικά προς τα δυτικά, την οποία τα ισραηλινά στρατεύματα ισοπέδωσαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, εγκατέλειψαν στο πλαίσιο της εκεχειρίας και στη συνέχεια ανακατέλαβαν στα τέλη Μαρτίου. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι το 69 τοις εκατό της Γάζας είναι πλέον «απαγορευμένη ζώνη», είτε κατέχεται από το Ισραήλ είτε υπόκειται σε εντολές εκκένωσης. Ο ισραηλινός στρατός ισοπεδώνει άλλους διαδρόμους, καθιστώντας την περιοχή μη συνεχόμενη με τρόπο παρόμοιο με τη Δυτική Όχθη. Προχωρά με σχέδια για την κατεδάφιση σχεδόν ολόκληρης της Ράφα, όπου ζούσαν 200.000 κάτοικοι πριν από τον πόλεμο. Η Ράφα εφάπτεται στα αιγυπτιακά σύνορα. Με την κατάληψη της πόλης, το Ισραήλ ουσιαστικά δίνει στον εαυτό του τον πλήρη έλεγχο όλων όσων εισέρχονται ή εξέρχονται από τη λωρίδα.
Η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ εκμεταλλεύεται αυτό που θεωρεί μια ιστορική ευκαιρία να εμβαθύνει τον έλεγχό της σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη –τόσο της Γάζας όσο και της Δυτικής Όχθης.
Τρίτον, η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ εκμεταλλεύεται αυτό που θεωρεί μια ιστορική ευκαιρία για να εμβαθύνει τον έλεγχό της σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη –τόσο της Γάζας όσο και της Δυτικής Όχθης– και να επιφέρει ένα αποφασιστικό πλήγμα σε κάθε εύλογη προοπτική για την παλαιστινιακή αυτοδιάθεση. Συγκεκριμένα, η ανανεωμένη ισραηλινή επίθεση ξεκίνησε μόλις δύο εβδομάδες αφότου ο Αραβικός Σύνδεσμος, στη σύνοδο κορυφής του Καΐρου στις 4 Μαρτίου, ενέκρινε ένα σχέδιο ανοικοδόμησης της λωρίδας που βασιζόταν στην επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στη διακυβέρνηση και τη μελλοντική ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και στα δύο κατεχόμενα εδάφη – ατζέντες που η κυβέρνηση Νετανιάχου απορρίπτει.
Η πιο ακραία εκδοχή αυτού του οράματος προβλέπει την εκδίωξη ορισμένων ή όλων των κατοίκων της Γάζας από τη λωρίδα, μια ιδέα που προωθείται από Ισραηλινούς αξιωματούχους από την έναρξη του πολέμου και η οποία κέρδισε έλξη αφού την απηχήθηκε ο Πρόεδρος Τραμπ . Η «εθελοντική μετανάστευση» - μια λανθασμένη ονομασία δεδομένου ότι οι Παλαιστίνιοι θα εγκατέλειπαν μέρη που σκόπιμα καθίστανται ακατοίκητα - έχει διατυπωθεί από τους υποστηρικτές της ως φιλανθρωπική πράξη. Άλλοι λένε ότι θα ήταν καλύτερα να περιγραφεί ως πράξη εθνοκάθαρσης. Τα πλεονεκτήματα για το Ισραήλ είναι ξεκάθαρα: περισσότερο έδαφος και μειωμένη τοπική αντίσταση, μαζί με μια απότομη ανατροπή της δημογραφικής ισορροπίας στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα προς όφελος των Εβραίων Ισραηλινών και σε μειονεκτική θέση των Παλαιστινίων. (Οι Εβραίοι είναι επί του παρόντος μια μικρή μειοψηφία μεταξύ των 15 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν υπό τον έλεγχο του Ισραήλ.) Αλλά η έρευνα της Crisis Group δείχνει ότι πολλοί Ισραηλινοί είναι δύσπιστοι ότι η μεταφορά πληθυσμού μεγάλης κλίμακας είναι πρακτικά δυνατή.
Καθώς το Ισραήλ επιδιώκει αυτούς τους στόχους στη Γάζα, διεξάγει επίσης αντίστοιχες επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη. Μόλις τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία στη Γάζα τον Ιανουάριο, το Ισραήλ αναδιάταξη των δυνάμεών του για να ξεκινήσει την Επιχείρηση Σιδηρούν Τείχος. Με φαινομενικά στόχο την καταστολή των παλαιστινιακών ενόπλων ομάδων , η δράση έχει προκαλέσει όλεθρο σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη, αλλά κυρίως στους βόρειους προσφυγικούς καταυλισμούς, εκτοπίζοντας περισσότερους από 40.000 κατοίκους τους. Έκτοτε, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τη λειτουργία του στην πόλη Nablus και στον προσφυγικό καταυλισμό Balata, τον μεγαλύτερο στη Δυτική Όχθη. Αν και σε μικρότερη κλίμακα, ο ισραηλινός στρατός αναπαράγει τις καταστροφικές μεθόδους που παρατηρήθηκαν στη Γάζα: ρίχνοντας βόμβες και εκτόξευση ρουκετών, καθώς και ανάπτυξη τανκς σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, γκρεμίζοντας δρόμους και συστήματα ύδρευσης, γκρεμίζοντας ολόκληρες γειτονιές και χρησιμοποιώντας θανατηφόρα βία για να εμποδίσουμε τους κατοίκους να επιστρέψουν.
Τι γίνεται με τους ομήρους;
Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι ξανάρχισε τον πόλεμο για να επιταχύνει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων που συνελήφθησαν τον Οκτώβριο του 2023. Αλλά η διαπραγμάτευση και όχι η ένοπλη δύναμη είναι αυτή που κέρδισε τους περισσότερους ομήρους την ελευθερία τους. Ο αριθμός των Ισραηλινών αιχμαλώτων μειώθηκε από 251 στην αρχή του πολέμου σε μόλις 59 επί του παρόντος (περίπου 24 από αυτούς πιστεύεται ότι είναι ζωντανοί· τα υπόλοιπα είναι πτώματα που κρατά η Χαμάς). Η Χαμάς απελευθέρωσε περίπου 150 ομήρους με τους όρους των εκεχειριών που διαπραγματεύτηκαν τον Νοέμβριο του 2023 και τον Ιανουάριο του 2025. Οι ισραηλινές στρατιωτικές προσπάθειες διάσωσης απελευθέρωσαν μόλις οκτώ. Περίπου 40 όμηροι έχουν σκοτωθεί ενώ βρίσκονταν σε αιχμαλωσία από την έναρξη του πολέμου, άλλοι από τη Χαμάς, άλλοι από τα ισραηλινά πυρά.
Κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας 42 ημερών που ξεκίνησε τον Ιανουάριο, η Χαμάς επέστρεψε 33 ομήρους. Από τότε που το Ισραήλ έσπασε την εκεχειρία και σκότωσε εκατοντάδες Παλαιστίνιους αμάχους, δεν απελευθερώθηκε ούτε ένας όμηρος. Μέσω του καναλιού της στο Telegram, η Χαμάς έχει επανειλημμένα πει ότι η εντατικοποίηση της στρατιωτικής πίεσης από το Ισραήλ και τα δεινά που υφίστανται οι απλοί άνθρωποι στη Γάζα δεν θα την αναγκάσουν να εγκαταλείψει περισσότερους ομήρους. Αντίθετα, το σήμα του Ισραήλ ότι προτίθεται να διαγράψει την ένοπλη αντίσταση, να καταστρέψει τη Γάζα και να εκδιώξει τον πληθυσμό κάνει τη Χαμάς πιο αποφασισμένη να κρατήσει τα τελευταία της διαπραγματευτικά χαρτιά.
Πώς ανταποκρίνεται η Χαμάς στην επανέναρξη του πολέμου;
Σε στρατιωτικούς όρους, η Χαμάς απάντησε αποφεύγοντας σε μεγάλο βαθμό την ένοπλη αντιπαράθεση. Μέρος του λόγου μπορεί να είναι το μειωμένο απόθεμα όπλων του, μεγάλο μέρος των οποίων έχει καταστρέψει το Ισραήλ, και η απώλεια ικανών μαχητών. Η Χαμάς εκτόξευσε μόνο μερικούς από τους εναπομείναντες πυραύλους του οπλοστασίου της στο Ισραήλ, σε μια προφανή προσπάθεια να υπονομεύσει το ισραηλινό ηθικό, αλλά αυτές έχουν προκαλέσει μικρή σωματική ζημιά. Η ομάδα μπορεί επίσης να αποφάσισε να σώσει τη δύναμή της για έναν παρατεταμένο ανταρτοπόλεμο, καθώς το Ισραήλ συρρικνώνει αργά την περιοχή που κατοικείται από Παλαιστίνιους και στέλνει τα χερσαία στρατεύματά του βαθύτερα στη λωρίδα. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, παραμένει μαζικά ξεπερασμένος.
Σε πολιτικούς όρους, η Χαμάς έχει κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους για διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, αλλά η ομάδα έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στην προσπάθεια του Ισραήλ να περιορίσει τις συνομιλίες αποκλειστικά στο ζήτημα των ομήρων. Αντίθετα, η Χαμάς επιμένει να τηρεί την αρχική σταδιακή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία συνέδεσε τις απελευθερώσεις ομήρων με ευρύτερες διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Γάζας. Η Χαμάς είναι επιφυλακτική να παραδώσει τον κύριο μοχλό της, μόνο για να βρει ξανά το Ισραήλ στην επίθεση και να πιέσει για την καταστροφή του. Αξιωματούχοι της Χαμάς έχουν επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν την κυριαρχία τους στη Γάζα – ένα βασικό αίτημα του Ισραήλ – εφόσον αναλάβει μια ενοποιημένη παλαιστινιακή διοίκηση. Για το σκοπό αυτό, η ομάδα υποστηρίζει τη δημιουργία μιας ακομματικής, τεχνοκρατικής «επιτροπής υποστήριξης της κοινότητας» για τη διαχείριση της Γάζας, ένα όργανο που έχει αποτελέσει αντικείμενο συνομιλιών συμφιλίωσης με την αντίπαλό της Φάταχ και το οποίο προβλεπόταν στο σχέδιο ανασυγκρότησης του Αραβικού Συνδέσμου για τη Γάζα. Αλλά αυτή η πρόταση αφήνει ανοιχτά βασικά ερωτήματα σχετικά με την αποστρατιωτικοποίηση της ομάδας, η οποία είναι ένα κρίσιμο σημείο για το Ισραήλ.
Η Χαμάς έχει υπόψη της την αυξανόμενη απογοήτευση μεταξύ των Παλαιστινίων στη Γάζα για τις φρικτές θυσίες που έχουν κάνει στον πόλεμο που ξεκίνησε.
Την ίδια στιγμή, η Χαμάς έχει υπόψη της την αυξανόμενη απογοήτευση μεταξύ των Παλαιστινίων στη Γάζα για τις φρικτές θυσίες που έχουν κάνει στον πόλεμο που ξεκίνησε. Συνάντησε σποραδικές, προφανώς αυθόρμητες διαμαρτυρίες στη λωρίδα – μερικές από τις οποίες περιείχαν ρητά συνθήματα κατά της Χαμάς – με ένα μείγμα καταστολής και ρητορικής, στοχεύοντας τους διοργανωτές για αντίποινα (συμπεριλαμβανομένης της εκτέλεσης, σε μια περίπτωση) αλλά επιδιώκοντας να συγκεντρώσει το κοινό ευρύτερα με εκκλήσεις για την πατριωτική στάση.
Οι προκλήσεις της ομάδας μπορεί να αυξάνονται. Οι Παλαιστίνιοι αναφέρουν ότι από την επανέναρξη του πολέμου, οι αξιωματούχοι της Χαμάς απουσιάζουν ολοένα και περισσότερο από δημόσια καθήκοντα, συμπεριλαμβανομένης της αστυνόμευσης, εν μέρει λόγω του χάους υπό πυρά αλλά και υπό τον φόβο της ρητής στόχευσης των δομών διακυβέρνησης από το Ισραήλ. Δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν ότι η ομάδα αντιμετωπίζει αυξανόμενη δυσκολία καταβολής μισθών . Καθώς η ικανότητα της Χαμάς να κυβερνά διαβρώνεται, η εγκληματικότητα και η αταξία που προκύπτει σε κατοικημένες περιοχές, σε συνδυασμό με τα ταχέως συρρικνούμενα αποθέματα βοήθειας, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια καθοδική σπείρα, δυσκολεύοντας τη Χαμάς να διατηρήσει την εναπομένουσα επιρροή της στους ολοένα και πιο απελπισμένους κατοίκους της λωρίδας.
Πώς επηρεάζονται οι άμαχοι στη Γάζα;
Η ανανεωμένη επίθεση έχει ωθήσει τα 2,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους της Γάζας σε έναν άλλο, ίσως ακόμη χειρότερο εφιάλτη. Παρά τις παραβιάσεις, η εκεχειρία του Ιανουαρίου είχε προσφέρει την απελπιστικά αναγκαία ανάπαυση από τις ισραηλινές επιθέσεις, με την εισροή βοήθειας να μειώνει την πείνα και τους κατοίκους να επιστρέφουν στα κατεστραμμένα σπίτια τους μετά από μήνες επανειλημμένων εκτοπισμών. Ωστόσο, από τότε που το Ισραήλ επέβαλε την πλήρη πολιορκία του την 1η Μαρτίου, τα τρόφιμα, το νερό και τα φάρμακα σπανίζουν γρήγορα. Οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, για ορισμένα είδη κατά πολλαπλάσιο του δέκα ή περισσότερο. Δεκάδες αρτοποιεία και κουζίνες που άνοιξαν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν και ο μισός πληθυσμός εξαρτάται πλέον από ένα μόνο ημερήσιο γεύμα που παρέχεται από ανθρωπιστικές οργανώσεις – των οποίων οι προμήθειες εξαντλούνται. Άλλοι οι μισοί πλέον αρκούνται με μόλις 6 λίτρα νερού την ημέρα, λιγότερο από ένα ξέπλυμα μιας τουαλέτας υψηλής απόδοσης, για πόσιμο, πλύσιμο και μαγείρεμα. Δεκάδες χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια, διαβήτη, υπέρταση και άλλες χρόνιες παθήσεις μένουν χωρίς θεραπεία. Ο υποσιτισμός αυξάνεται γρήγορα.
Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα περιγράφουν αυτόν τον γύρο πολέμου ως ιδιαίτερα τρομακτικό. Τον περασμένο μήνα, το Ισραήλ έχει βάλει στο στόχαστρο το προσωπικό του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού/Ερυθράς Ημισελήνου, καθώς και σχολεία γεμάτα πρόσφυγες και τα λίγα νοσοκομεία που λειτουργούν. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι αυτές τις λίγες εβδομάδες, τα ισραηλινά χτυπήματα έχουν χτυπήσει σκηνές προσφύγων σε υποτιθέμενες «ασφαλείς» περιοχές τουλάχιστον 23 φορές. σε τουλάχιστον 36 τεκμηριωμένεςεπιθεσεις, όλα τα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ