Κυρ, Νοε 24, 2024

ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ : ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΕΜΠΟΛΕΜΕΣ ΖΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ : ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΕΜΠΟΛΕΜΕΣ ΖΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

ΝΑΪΡΟΜΠΙ, 30 Νοεμβρίου 2022 – Περισσότερα από τα μισά παιδιά που ζούσαν σε περιοχές συγκρούσεων το 2021 – περίπου 230 εκατομμύρια – ζούσαν στις πιο θανατηφόρες εμπόλεμες ζώνες, [i] αύξηση 9% από το προηγούμενο έτος, αποκαλύπτει νέα ανάλυση της Save the Children. κυκλοφόρησε κατά τη Διάσκεψη της Αφρικής για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις.

Ενώ ο καταγεγραμμένος αριθμός περιστατικών δολοφονίας και ακρωτηριασμού σε συγκρούσεις έχει μειωθεί κατά περίπου ένα τρίτο από το 2018, περισσότερα από 8.000 παιδιά –κατά μέσο όρο 22 την ημέρα– εξακολουθούσαν να πέθαναν ή ακρωτηριάστηκαν το 2021. Αυτοί οι αριθμοί αναμένεται τραγικά να αυξηθούν το 2022 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Save the Children, η Υεμένη βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με τις 10 χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τις συγκρούσεις ως παιδί το 2021. Αυτό βασίζεται στον αριθμό των σοβαρών παραβιάσεων που καταγράφηκαν, την ένταση της σύγκρουσης και το ποσοστό και τον αριθμό των παιδιών που αυξάνονται με τη βία που σχετίζεται με συγκρούσεις.

Παρά την αύξηση του αριθμού των παιδιών που ζουν στις πιο θανατηφόρες εμπόλεμες ζώνες, όπου σημειώθηκαν περισσότεροι από 1.000 θάνατοι λόγω μάχης σε ένα χρόνο, ο συνολικός αριθμός σοβαρών παραβιάσεων κατά των παιδιών έχει μειωθεί από το 2020, πιθανότατα λόγω της ελλιπούς αναφοράς που προέκυψε από περιορισμούς πρόσβασης.

Οι σοβαρές παραβιάσεις κατά των παιδιών – που περιλαμβάνουν στρατολόγηση, απαγωγή, σεξουαλική βία, άρνηση πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια, επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία και δολοφονίες και ακρωτηριασμό – μπορεί να έχουν βαθύ αντίκτυπο στη ζωή τους, από σωματικό έως ψυχολογικό τραύμα, εξουθενωτικό ή αλλοίωση της ζωής τους. τραυματισμοί και θάνατος.

Ο Zaid*, 9 ετών, από την Υεμένη έχασε το πόδι του σε ένα περιστατικό βομβαρδισμού όταν έπαιζε έξω με φίλους.

«Είναι δύσκολο να μην έχεις πόδι. Απλώς μένω μέσα και παίζω με τα παιχνίδια μου», είπε ο Ζέιντ. «Πριν τραυματιστώ, έπαιζα ποδόσφαιρο. Έτρεχα και έπαιζα με τους φίλους μου, αλλά μετά με χτύπησε η οβίδα».

Το Stop the War on Children: The Forgotten Ones περιλαμβάνει επίσης μια ανάλυση του τρόπου με τον οποίο η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης στις 10 χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τις συγκρούσεις έχει τα πάει από τότε που κλιμακώθηκε ο πόλεμος στην Ουκρανία νωρίτερα φέτος.

Η πλατφόρμα παρακολούθησης των μέσων ενημέρωσης Meltwater διαπίστωσε ότι μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 30ης Σεπτεμβρίου 2022, η Ουκρανία έλαβε πέντε φορές περισσότερη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης από ό,τι και οι 10 χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τις συγκρούσεις μαζί. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Υεμένη –η χειρότερη χώρα για παιδί σε σύγκρουση– είχε μόνο το 2,3% της κάλυψης των μέσων ενημέρωσης σε σύγκριση με την Ουκρανία.

Ενώ πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι δωρητές διανέμουν χρήματα, η χρηματοδότηση των Σχεδίων Ανθρωπιστικής Αντίδρασης (HRP) για τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τις συγκρούσεις του 2021 ως παιδί χρηματοδοτούνταν, κατά μέσο όρο, μόνο το 43% στις 4 Νοεμβρίου 2022 – αφήνοντας εκατομμύρια παιδιά χωρίς πρόσβαση σε βασικά είδη που σώζουν ζωές όπως η υγειονομική περίθαλψη και τα τρόφιμα, καθώς και υπηρεσίες εκπαίδευσης και προστασίας.

Από τις 4 Νοεμβρίου, το HRP της Συρίας παρέμενε χρηματοδοτούμενο μόνο κατά 27,5%, ενώ της Μιανμάρ χρηματοδοτήθηκε μόνο κατά 22,5%. Η ενημερωμένη έκκληση της Ουκρανίας, από την άλλη πλευρά, χρηματοδοτήθηκε κατά 68,1%.

Listen Live