Παρ, Νοε 22, 2024

Οι όμηροι πρέπει να έχουν προτεραιότητα έναντι της Φιλαδέλφη και της Ράφα

Οι όμηροι πρέπει να έχουν προτεραιότητα έναντι της Φιλαδέλφη και της Ράφα

Ένα σημαντικό άρθρο του ELIE PODEH

στη Jerusalem Post

Στη συνεχιζόμενη σύγκρουση με τη Χαμάς, η αταλάντευτη απαίτηση του Ισραήλ να διατηρήσει τον έλεγχο του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας και της διέλευσης της Ράφα έχει γίνει σημαντικό εμπόδιο για την επίτευξη εκεχειρίας.

Ένα βασικό εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς είναι η επιμονή του Ισραήλ να διατηρήσει τον έλεγχο στον Διάδρομο της Φιλαδέλφη και στο πέρασμα της Ράφα, κατά μήκος των αιγυπτιακών συνόρων. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνείται να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία που δεν εγγυάται τη συνεχή παρουσία του Ισραήλ σε αυτές τις τοποθεσίες. Αυτή η στάση καθοδηγείται από το γεγονός ότι ο διάδρομος –ιδιαίτερα οι υποκείμενες σήραγγές του– και το πέρασμα της Ράφα λειτουργούν ως ζωτικής σημασίας στρατιωτικές και οικονομικές γραμμές για τη Χαμάς , ελλείψει θαλάσσιου λιμένα ή αεροδρομίου.

Η τρέχουσα σύγκρουση έχει τονίσει τον κρίσιμο ρόλο των σηράγγων στη στρατιωτική συσσώρευση της Χαμάς. Επιπλέον, οι φόροι που επιβάλλονται στα αγαθά που διακινούνται λαθραία μέσω αυτών των διαδρόμων έχουν ενισχύσει σημαντικά τα οικονομικά της Χαμάς. Ένας ερευνητής υπολόγισε ότι ήδη από το 2008, το μηνιαίο εισόδημα που προέρχεται από τη σήραγγα έφτασε τα 35 εκατομμύρια δολάρια.

Ενώ ο ακριβής αριθμός των σηράγγων και ο όγκος του εμπορίου που διευκόλυναν παραμένουν ασαφείς, οι επιπτώσεις για τη Χαμάς – ή οποιαδήποτε μελλοντική κυβερνητική οντότητα στη Γάζα – υπογραμμίζουν την ανάγκη για αυστηρή εποπτεία των συνοριακών διελεύσεων.

Το ζήτημα της σήραγγας είναι μακροχρόνιο και το Ισραήλ το θεωρεί σταθερά ως σοβαρή απειλή. Από την αποδέσμευσή του από τη Γάζα και τον Διάδρομο της Φιλαδέλφη το 2005, και ειδικά μετά την κατάληψη της Γάζας από τη Χαμάς το 2007, το Ισραήλ μοιράζεται τακτικά πληροφορίες με την Αίγυπτο σχετικά με τις δραστηριότητες των σήραγγας και τις επιχειρήσεις λαθρεμπορίου.

Τα έγγραφα του WikiLeaks αποκαλύπτουν επανειλημμένες ισραηλινές καταγγελίες, τόσο απευθείας στην Αίγυπτο όσο και μέσω αμερικανικών καναλιών, για ανεπαρκείς προσπάθειες της Αιγύπτου για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου. Το καλοκαίρι του 2008, ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ ενημέρωσε Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η Αίγυπτος είχε καταστρέψει πάνω από 280 σήραγγες, τονίζοντας ότι η αντιμετώπιση των τούνελ ήταν «δουλειά της Αιγύπτου και του Ισραήλ, όχι μόνο της Αιγύπτου».

Προηγούμενες επιχειρήσεις στη Γάζα

Μετά την επιχείρηση Cast Lead στα τέλη του 2009, η Αίγυπτος ανέφερε ότι κατέστρεψε περισσότερες από 200 σήραγγες, ωστόσο οι ισραηλινές ανησυχίες εξακολουθούσαν να υπάρχουν. Ο Πρόεδρος Abdel Fattah El-Sisi , με την ανάληψη της εξουσίας το 2014, ενέτεινε επίσης τις προσπάθειες για κατεδάφιση και σφράγιση σηράγγων. Ωστόσο, το κίνητρο της Χαμάς να σκάψει και να κερδίσει ξεπέρασε προφανώς την αποφασιστικότητα της Αιγύπτου να κλείσει αυτές τις παραβιάσεις.

Αρκετοί παράγοντες συνέβαλαν σε αυτή την κατάσταση. Η ειρηνευτική συμφωνία και μια προσθήκη του 2005 ζήτησαν να σταθμεύουν στα αιγυπτιακά σύνορα μόνο συνοριοφύλακες και αστυνομικές μονάδες και όχι καλά εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες στρατιωτικές μονάδες.

Η αναταραχή της Αραβικής Άνοιξης στην Αίγυπτο μετά το 2011 προκάλεσε μια τζιχαντιστική απειλή στο Σινά, απαιτώντας άμεση στρατιωτική προσοχή. Συγκεκριμένα, το Ισραήλ παρείχε κρίσιμη στρατιωτική υποστήριξη και υποστήριξη πληροφοριών στην Αίγυπτο για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. Τοπικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των Βεδουίνων και, ενδεχομένως, ορισμένων στοιχείων ασφαλείας, βρήκαν οικονομικά κίνητρα στη συνεργασία με τη Χαμάς.

Παρά αυτές τις επιπλοκές, τόσο το Ισραήλ όσο και η Αίγυπτος είχαν ένα κοινό στρατηγικό συμφέρον για τον περιορισμό των στρατιωτικών και οικονομικών δυνατοτήτων της Χαμάς. Μετά την Επιχείρηση Cast Lead, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Υποθέσεις Μέσης Ανατολής, Ντέιβιντ Γουέλς, σημείωσε: «Η Αίγυπτος και το Ισραήλ έχουν ένα κοινό πρόβλημα: τη Χαμάς».

Δεν είναι τυχαίο ότι το Operation Protective Edge το 2014 διήρκεσε πάνω από 50 ημέρες με ελάχιστες αιγυπτιακές παρεμβολές.

Ο τρέχων πόλεμος στη Γάζα έχει παρουσιάσει πολλές προκλήσεις για τις σχέσεις Ισραήλ-Αιγύπτου, ιδιαίτερα με την εισβολή του Ισραηλινού Στρατού στη Ράφα και την κατάληψη του περάσματος – ένα σημαντικό σύμβολο κυριαρχίας για τη Χαμάς και τους Παλαιστίνιους.

Μέχρι σήμερα, και τα δύο κράτη έχουν διαχειριστεί με επιδεξιότητα τις διπλωματικές τους σχέσεις. Η Αίγυπτος συνεχίζει να μεσολαβεί μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για ζητήματα ομήρων και τερματισμό του πολέμου – με ισραηλινές αντιπροσωπείες να επισκέπτονται συχνά το Κάιρο.

Εάν υπήρχαν προπολεμικές αποκλίσεις μεταξύ των στρατηγικών συμφερόντων της Αιγύπτου και των τακτικών σε επίπεδο εδάφους, η σύγκρουση έχει υπογραμμίσει τη διασύνδεση των στρατηγικών και τακτικών ανησυχιών για την ασφάλεια των συνόρων Αιγύπτου-Γάζας.

Πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι το Ισραήλ και η Αίγυπτος διερευνούν την ανάπτυξη αισθητήρων και άλλων τεχνολογιών κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου για να επιτρέψουν την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων διαδρόμων και διελεύσεων από το Ισραήλ, την αντιμετώπιση ζητημάτων σήραγγας και λαθρεμπορίου. Είναι σημαντικό ότι η ισραηλινή απόσυρση δεν αποκλείει την ικανότητά του να αποτρέπει επιθέσεις ή λαθρεμπόριο, όπως αποδεικνύεται από τις μακροχρόνιες επιχειρήσεις του στην περιοχή Α της Δυτικής Όχθης, ονομαστικά υπό τον έλεγχο ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής (PA).

Το ζήτημα των ομήρων είναι, βασικά, μια ανθρωπιστική και ηθική επιταγή που πρέπει να έχει προτεραιότητα. Η παρουσίαση του Διαδρόμου της Φιλαδέλφεης και της διέλευσης της Ράφα ως αδιαπραγμάτευτη δεν είναι μόνο ηθικά αμφισβητήσιμη αλλά και στρατηγικά λανθασμένη, δεδομένου ότι οι κίνδυνοι ασφάλειας της ισραηλινής αποχώρησης δεν είναι ανυπέρβλητοι.

Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αντίθεση του Νετανιάχου χρησιμεύει περισσότερο ως πρόσχημα για την απόρριψη μιας συμφωνίας παρά ως ουσιαστικό επιχείρημα.

Ο συγγραφέας είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Mitvim –The Israeli Institute for Regional Foreign Policies και διδάσκει στο Τμήμα Ισλαμικών και Μεσανατολικών Σπουδών στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live