Δευ, Φεβ 24, 2025

Ο ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Ο ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Νέα έκθεση της Εξεταστικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Συρία: Παράνομη ιδιοποίηση και καταστροφή περιουσιών προσφύγων και εκτοπισμένων στη Συρία»

Η Εξεταστική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία δημοσίευσε μια νέα έκθεση που υπογραμμίζει τη μαζική κλίμακα συστηματικών λεηλασιών και καταστροφών σπιτιών που έχει ρημάξει τη Συρία για 13 χρόνια πολέμου - με την ονομασία «κλοπή και λεηλασία: Παράνομη ιδιοποίηση και καταστροφή περιουσιών προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων στη Συρία».

Οι καταστροφικές συνέπειες αντιμετωπίζουν τώρα εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα και πρόσφυγες – που επιστρέφουν ή προσπαθούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους στον απόηχο της κατάρρευσης της πρώην κυβέρνησης.

Από τον Δεκέμβριο, δεκάδες χιλιάδες άμαχοι εγκατέλειψαν ξανά τις εχθροπραξίες καθώς οι περιοχές άλλαξαν χέρια. Τα καταστροφικά μοτίβα λεηλασίας των σπιτιών όσων εγκαταλείπουν τις περιοχές που καταλήφθηκαν πρόσφατα δεν πρέπει να επαναληφθούν. Η έκθεση προτρέπει τα μέρη της σύγκρουσης να αποτρέψουν και να τιμωρήσουν τη λεηλασία από δυνάμεις υπό τη δική τους διοίκηση. και να προστατεύσει την περιουσία και τα υπάρχοντα που άφησαν πίσω τους εκτοπισμένοι και πρόσφυγες από την καταστροφή και την παράνομη ιδιοποίηση από άλλους. Η Επιτροπή διερευνά επί του παρόντος πρόσφατους ισχυρισμούς για λεηλασίες και παράνομη κατοχή περιουσίας σε αρκετές περιοχές της χώρας που φέρεται να διαπράχθηκαν από τις 8 Δεκεμβρίου 2024.

Πλήρης περίληψη της έκθεσης.

Περίληψη:

Η έκθεση τεκμηριώνει λεηλασίες στη Συρία τόσο μεγάλης κλίμακας που ολόκληρα σπίτια εκτοπισμένων και προσφύγων διαλύθηκαν και καταστράφηκαν, συστηματικά σε ολόκληρες περιοχές – βασιζόμενη σε ανάλυση δορυφορικών εικόνων, επικυρωμένα βίντεο και φωτογραφίες καθώς και σε λογαριασμούς από πρώτο χέρι.

Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τη λεηλασία ήταν συνήθως αυτές που άλλαξαν χέρια κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, όπως περιοχές που ανακαταλήφθηκαν από πρώην κυβερνητικές δυνάμεις το 2016-20, και περιοχές όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι που κατελήφθησαν από το SNA το 2018-19. Η δημογραφική σύνθεση πολλών χωριών, κωμοπόλεων, πόλεων και ολόκληρων περιοχών έχει αλλάξει, πιθανώς οριστικά, μήπως οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια στα αποκατεστημένα σπίτια τους.

Σε περιοχές που επλήγησαν από σημαντική μετατόπιση, όπως τεκμηριώνει η έκθεση, οι δυνάμεις έκλεψαν όχι μόνο οικιακά αντικείμενα, έπιπλα και τιμαλφή από τα σπίτια εκτοπισμένων και προσφύγων, αλλά και ξήλωσαν στέγες, πόρτες, παράθυρα, σιδερένιες ράβδους, ηλεκτρικά καλώδια και υδραυλικά, καθιστώντας ολόκληρες γειτονιές ακατοίκητες - θυμίζοντας τον τρόπο που άφησε το αγρόκτημα. πράσινο, που δεν αφήνει τίποτα άλλο παρά γυμνό χώμα και κλαδιά. Οι Σύροι αποκαλούν μια τέτοια λεηλασία βιομηχανικής κλίμακας "taafesh" και είναι ξεκάθαρα ορατή στις δορυφορικές εικόνες (σε παράρτημα της έκθεσης).

Τέτοιες ευρείας κλίμακας, συστηματικές λεηλασίες διεξήχθησαν και σε περιοχές που ελέγχονταν από πρώην κυβερνητικές δυνάμεις και από τέτοιες δυνάμεις . Αυτές περιλαμβάνουν την Τέταρτη Μεραρχία και τις συνδεδεμένες δυνάμεις ασφαλείας και πολιτοφυλακές, οι οποίες συνήψαν επιχειρηματικές συμφωνίες με ιδιώτες εργολάβους ή εμπόρους που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν λεηλατημένα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων υλών. Τα φορτηγά θα μετέφεραν λεηλατημένα αντικείμενα προς πώληση στις αγορές - συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που δημιουργήθηκαν ειδικά για αυτόν τον σκοπό. όπως η «σουνιτική αγορά» που πουλούσε λεηλατημένα αντικείμενα από σπίτια σουνιτών προσφύγων και εκτοπισμένων στη Χομς.

Σε περιοχές που ελέγχονται από ένοπλες ομάδες , οι λεηλασίες έπληξαν κυρίως κινητά αντικείμενα, με σπίτια που συχνά καταλαμβάνονται ή καταλαμβάνονται για να φιλοξενήσουν εκτοπισμένους μαχητές και πολίτες. Οι λεηλασίες έμοιαζαν μάλλον ευκαιριακές παρά συστηματικές, αν και μερικές φορές με σεχταριστική διάσταση. Τα σπίτια των προσφύγων και των εκτοπισμένων κατά κανόνα δεν έχουν καταστραφεί σε αυτές τις περιοχές, αλλά αντίθετα χρησιμοποιήθηκαν για να στεγάσουν εκατομμύρια εκτοπισμένους που έφυγαν προς τα βόρεια από περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση. Μερικές φορές, ένοπλες ομάδες διέθεταν σπίτια εκτοπισμένων και προσφύγων στους δικούς τους μαχητές για να ζήσουν με τις οικογένειές τους, για παράδειγμα σε σπίτια κουρδικών οικογενειών που έφυγαν από το Αφρίν, τα οποία καταλήφθηκαν από μαχητές του SNA ή εκτοπισμένους που έφυγαν προς τα βόρεια από π.χ. τη Γούτα.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι μέλη πρώην κυβερνητικών δυνάμεων καθώς και μέλη ένοπλων ομάδων της αντιπολίτευσης έχουν παραβιάσει την απαγόρευση της λεηλασίας βάσει του ΔΑΔ. Όταν τέτοιες πράξεις πραγματοποιήθηκαν για ιδιωτικό ή προσωπικό όφελος, τέτοιες πράξεις ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου . Επιβάλλοντας αυθαίρετους περιορισμούς στις μετακινήσεις και στερώντας παράνομα από τους ανθρώπους τα δικαιώματα ιδιοκτησίας τους σε περιοχές που προηγουμένως κατείχαν αντικυβερνητικές ένοπλες ομάδες στην αγροτική Idlib και Yarmouk, οι πρώην κυβερνητικές δυνάμεις μπορεί επίσης να έχουν διαπράξει το έγκλημα πολέμου της συλλογικής τιμωρίας.

Μέχρι στιγμής, εξ όσων γνωρίζει η Επιτροπή, η ατιμωρησία για το έγκλημα πολέμου της λεηλασίας ήταν σχεδόν πλήρης στη Συρία, με εξαίρεση έναν μικρό αριθμό καταδικαστικών αποφάσεων για τις οποίες ενημερώθηκε η Επιτροπή σε περιοχές που ελέγχονται από την SNA. Μέχρι στιγμής, διεθνώς, πάνω από πενήντα άτομα έχουν καταδικαστεί για μαζικά εγκλήματα θηριωδίας που διαπράχθηκαν στη Συρία. Μεταξύ αυτών, οι μόνες γνωστές καταδίκες που σχετίζονται με αδικήματα λεηλασίας ή ιδιοκτησίας αφορούν γυναίκες πρώην μέλη του ISIL, ενώ καμία από τις δυνάμεις που διέπραξαν λεηλασίες σε μαζική κλίμακα όπως καταδεικνύεται σε αυτήν την έκθεση δεν έχει διωχθεί.

Η ανάγκη για επιστροφή περιουσίας μεγάλης κλίμακας στο μέλλον είναι σημαντική, όπως και η ανάγκη για λογοδοσία και μεταρρύθμιση του πλαισίου οικιακής στέγασης, γης και ιδιοκτησίας της Συρίας , το οποίο είχε ήδη απόλυτη ανάγκη μεταρρύθμισης πριν ξεκινήσει η σύγκρουση. Η έκθεση απαριθμεί μια σειρά από άλλες προκλήσεις για την προστασία της στέγασης, της γης και των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας στη Συρία, εκτός από τη λεηλασία. Η αποτυχία πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων παραβιάσεων κινδυνεύει να τροφοδοτήσει περαιτέρω παράπονα και κοινωνικές εντάσεις και να πυροδοτήσει νέους κύκλους βίας και εκτοπισμού.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live