Τρι, Φεβ 25, 2025

Ο Ερυθρός Σταυρός και οι παραδόσεις των ομήρων ΚΑΙ των κρατουμένων

Ο Ερυθρός Σταυρός και οι παραδόσεις των ομήρων ΚΑΙ των κρατουμένων

Μια εις βάθος διερεύνηση

Από τις 28 Ιανουαρίου ανέμενε τις δυσκολίες

Ενόψει της προγραμματισμένης απελευθέρωσης οκτώ ομήρων από τη Γάζα (τρεις Ισραηλινοί και πέντε Ταϊλανδοί), η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ξεκαθάρισε από τις 28 Ιανουαρίου ότι δεν έχει κανέναν έλεγχο σχετικά με τον τρόπο συμπεριφοράς της Χαμάς κατά τη διαδικασία παράδοσης, υπό το φως της αμφίβολης συμπεριφοράς της Χαμάς κατά τη διάρκεια της προηγούμενης παράδοσης .

Οι απελευθερωμένοι όμηροι έχουν σημειώσει ότι οι παραδόσεις, ενώ περικυκλώνονται από εχθρικά πλήθη, είναι ιδιαίτερα τρομακτικές και τραυματικές.

«Η ΔΕΕΣ βρίσκεται σε επαφή με όλες τις πλευρές σχετικά με τους όρους απελευθέρωσης ομήρων και κρατουμένων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Gilad Grossman απαντώντας σε ερώτημα των Times of Israel. «Ενώ αναφέρουμε τις ανησυχίες μας, δεν είμαστε εμείς που καθορίζουμε αυτούς τους όρους».

Κατά την απελευθέρωση στις 19 Ιανουαρίου των Doron Steinbrecher, Romi Gonen και Emily Damari, οι όμηροι περικυκλώθηκαν από ένα απείθαρχο πλήθος. Όταν οι στρατιώτες του IDF Naama Levy, Liri Albag, Daniella Gilboa και Karina Ariev αφέθηκαν ελεύθεροι το Σάββατο, παρέλασαν σε μια σκηνή με ψεύτικες στρατιωτικές στολές ενώ κρατούσαν έγγραφα της Χαμάς. Ένας αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού υπέγραψε επίσης έγγραφα ενώ καθόταν στη σκηνή της Χαμάς.

«Αποστολή μας είναι να διασφαλίσουμε ότι θα πραγματοποιήσουμε αυτό που έχουν ζητήσει οι πλευρές από εμάς», προσθέτει ο Γκρόσμαν. «Μέχρι στιγμής, έχουμε βοηθήσει με επιτυχία στην επιστροφή επτά ομήρων και είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε οποιεσδήποτε περαιτέρω συμφωνημένες επιχειρήσεις απελευθέρωσης».

Ο οργανισμός δεν να σχολιάζε τι αναμένει κατά τη διάρκεια των επομένων απελ

Ο Jacob Kurtzer, εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού περιγράφει τον δύσκολο ρόλο του Ερυθρού Σταυρού στις ανταλλαγές αιχμαλώτων με ομήρους στο TEXAS PUBLIC RADIO

Για περισσότερες από 470 ημέρες, ισραηλινές και αμερικανικές και παλαιστινιακές οικογένειες περιμένουν - περιμένοντας τα μέλη της οικογένειας και τα αγαπημένα τους πρόσωπα να έρθουν στο σπίτι τους. Τώρα, με την εκεχειρία στη Γάζα να τηρείται μέχρι στιγμής, οι ανταλλαγές αιχμαλώτων με ομήρους βρίσκονται σε εξέλιξη. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού βοηθά στη διευκόλυνση αυτών των ανταλλαγών και εδώ για να μιλήσουμε για το πώς λειτουργούν και πώς πάνε είναι ο Jacob Kurtzer, εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού και στη γραμμή από το Τελ Αβίβ. Καλωσόρισμα.

JACOB KURTZER: Σας ευχαριστώ που με έχετε.

KELLY: Οπότε, όπως καταλαβαίνω, ο Ερυθρός Σταυρός εργάζεται για να διευκολύνει τη μεταφορά τόσο των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, όσο και των Παλαιστινίων αιχμαλώτων που κρατούνται από το Ισραήλ. Είναι σωστό;

KURTZER: Αυτό είναι σωστό. Ο ρόλος μας στη συμφωνία που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι να εφαρμόσουμε τη συμφωνία που υπέγραψαν τα ίδια τα μέρη. Σε όλα αυτά τα θέματα, δουλειά μας είναι να ενεργούμε κατόπιν αιτήματος των μερών και να διευκολύνουμε την ασφαλή απελευθέρωση και μεταφορά τόσο των ομήρων όσο και των κρατουμένων.

KELLY: Ας ξεκινήσουμε με την πρώτη ομάδα, τους ομήρους που κρατήθηκαν από τη Χαμάς. Με πόσους έχετε συνεργαστεί και πώς πήγε;

KURTZER: Από τότε που υπογράφηκε η πιο πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, υπήρξαν δύο προσπάθειες απελευθέρωσης ομήρων - η πρώτη κατά την οποία τρία άτομα απελευθερώθηκαν και μεταφέρθηκαν από τους συναδέλφους μας πίσω στα σπίτια τους και η δεύτερη κατά την οποία τέσσερα άτομα απελευθερώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο τα σπίτια τους.

KELLY: Και πάρτε μας μέσα στην επιχείρηση. Ποιος είναι εκεί από τον Ερυθρό Σταυρό;

KURTZER: Αυτό που βλέπετε μπορεί να μοιάζει με κίνηση, αλλά απαιτεί πολλή προετοιμασία και πολύ τεχνικό σχεδιασμό και σκέψεις. Η κατάσταση στη Γάζα - πολλοί από τους δρόμους έχουν καταστραφεί. Υπάρχει η προσδοκία ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί γύρω. Γνωρίζουμε ότι αυτά τα άτομα έχουν βιώσει πολλά τραύματα και έτσι φροντίζουμε πάντα, στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας, να έχουμε γιατρούς σε ετοιμότητα που μπορούν να εφαρμόσουν οποιαδήποτε απαραίτητη άμεση ιατρική φροντίδα. Και θεωρούμε το γεγονός ότι όταν μας βλέπουν, μπορεί να είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για αυτούς.

ΚΕΛΥ: Ναι. Καθώς γνέφετε, σε μια τόσο γρήγορη κατάσταση, πρέπει να πρέπει να προσαρμοστείτε εν κινήσει όταν φτάσετε εκεί και οι συνθήκες δεν είναι αυτές που νομίζατε ότι θα ήταν. Έχετε και προσωπικό ασφαλείας εκεί;

KURTZER: Όχι. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο που θίγετε. Είμαστε άοπλοι και λειτουργούμε ξανά με τη συναίνεση των μερών. Και επιτυγχάνουμε αυτή τη συναίνεση μέσω αυτού που ονομάζουμε διμερή και εμπιστευτικό διάλογο. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με όλους. Άρα οι συνάδελφοί μας είναι άοπλοι. Έχουμε άτομα στο προσωπικό μας που είναι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας που αξιολογούν περιβάλλοντα και λαμβάνουν αποφάσεις, αλλά δεν έχουμε συνοδό ασφαλείας με τον τρόπο που ίσως νομίζετε. Και έτσι, πάλι, η ικανότητά μας να επηρεάσουμε ή να επηρεάσουμε τα μέσα ή τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η μεταφορά της απελευθέρωσης είναι πραγματικά αρκετά περιορισμένη.

KELLY: Εν τω μεταξύ, ο Ερυθρός Σταυρός συντονίζει επίσης τη σχεδόν ταυτόχρονη απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων που κρατούνται στο Ισραήλ. Και καταλαβαίνω, κατά κάποιο τρόπο, αυτό είναι πιο σύνθετο. Πώς έτσι;

KURTZER: Λοιπόν, κάθε επέμβαση είναι περίπλοκη με τον δικό της μοναδικό και ιδιαίτερο τρόπο. Και πάλι, ως αίτημα των μερών και με τη συναίνεση των μερών, μας ζητήθηκε να διευκολύνουμε την επιστροφή των κρατουμένων από χώρους κράτησης σε διαφορετικές αρχές. Η πολυπλοκότητα είναι για εμάς ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά μέρη που πηγαίνουν, και έτσι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, και πάλι, χωρίς απαραίτητα να γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες μέχρι πολύ κοντά στην τελευταία στιγμή, για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε τον εξοπλισμό, τα οχήματα, το προσωπικό, το προσωπικό και η ιατρική υποστήριξη επίσης, για να πραγματοποιήσουν αυτές τις απελευθερώσεις κράτησης.

KELLY: Jacob Kurtzer, συντονιστής επικοινωνίας με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, μιλάει μαζί μας εκεί από το Τελ Αβίβ. Σας ευχαριστώ.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΚΤΩ ΟΜΗΡΩΝ

Ο Ερυθρός Σταυρός ζητά «ασφαλείς, αξιοπρεπείς» μεταφορές ομήρων μετά τη χαοτική παράδοση στη Γάζα

ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΤΙΜΕS OF ISRAEL

Μετά από μια χαοτική απελευθέρωση ομήρων στο Khan Younis νωρίτερα σήμερα, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού προτρέπει αυτές τις παραδόσεις να πραγματοποιηθούν «με ασφαλή και αξιοπρεπή τρόπο».

«Είμαστε ανακουφισμένοι που περισσότεροι άνθρωποι επέστρεψαν με ασφάλεια στα σπίτια τους», λέει σε δήλωσή της η πρόεδρος της ΔΕΕΣ, Mirjana Spoljaric. «Ωστόσο, οι σημερινές συνθήκες υπογραμμίζουν τη σημασία όλων των μερών να τηρούν τις συμφωνίες τους και να διασφαλίζουν ότι οι εργασίες πραγματοποιούνται με ασφαλή και αξιοπρεπή τρόπο. Η ασφάλεια αυτών των επιχειρήσεων πρέπει να είναι εξασφαλισμένη και προτρέπουμε για βελτιώσεις στο μέλλον».

Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, χιλιάδες θυμωμένοι Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν σε φορτηγά που μετέφεραν τους ομήρους, μετατρέποντας μια σύντομη βόλτα στα οχήματα του Ερυθρού Σταυρού σε μια δύσκολη δοκιμασία για τους ομήρους Arbel Yehoud και Gadi Mozes, καθώς και για πέντε υπηκόους της Ταϊλάνδης που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου 2023. Το Ισραήλ απάντησε καθυστερώντας την απελευθέρωση 110 Παλαιστινίων αιχμαλώτων για αρκετές ώρες έως ότου μπορέσει να εξασφαλίσει μια εγγύηση ότι τέτοια οι σκηνές δεν θα επαναλαμβάνονταν.

Σύμφωνα με τη θέση της υπηρεσίας περί ουδετερότητας, η ΔΕΕΣ δεν κατηγορεί κανένα μέρος ή πλευρά για την κατάσταση.

«Πριν από κάθε μεταφορά, η ΔΕΕΣ τονίζει στα μέρη τη σημασία της διασφάλισης της ασφάλειας όλων όσων εμπλέκονται, ιδιαίτερα εκείνων που απελευθερώνονται», λέει η οργάνωση. «Η ΔΕΕΣ δεν ελέγχει την ώρα της απελευθέρωσης, τον τόπο ή το περιβάλλον. Οι λεπτομέρειες και τα ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΆ καθορίζονται από τα ίδια τα μέρη».

ΕΝΑ ΕΓΚΑΙΡΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ

Τι κάνει ο Ερυθρός Σταυρός για να βοηθήσει τους ομήρους και τους κρατούμενους σε Γαζα και Ισραήλ

Ως ουδέτερος ενδιάμεσος, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό πρακτικό ρόλο μόλις συμφωνηθεί η απελευθέρωση των ομήρων.

Ενημέρωση : Μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τέθηκε σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου 2025. Την ίδια ημέρα, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) διευκόλυνε την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων

Η ΔΕΕΣ παραμένει έτοιμη να συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία ώστε να μπορέσουν να επανενωθούν περισσότερες οικογένειες.

Στις 7 Οκτωβρίου 2023, 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ και 251 κρατήθηκαν όμηροι.

Ήταν ένας χρόνος αγωνίας για τις οικογένειες όσων κρατούνται όμηροι στη Γάζα, καθώς παραμένουν εγκλωβισμένοι ανάμεσα στην ελπίδα και την απόγνωση.

Όλο αυτό το διάστημα, συνάδελφοι από το ICRC έχουν εργαστεί όλο το εικοσιτετράωρο για να συνηγορήσουν υπέρ εκείνων που κρατούνται και να παρέχουν πληροφορίες σε απελπισμένες οικογένειες.

Από την πρώτη μέρα, η ΔΕΕΣ έχει ζητήσει την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όσων κρατούνται. Ζήτησαν επίσης πρόσβαση στους ομήρους, ώστε να μπορούν να ελέγχουν την ευημερία τους, να παραδίδουν φάρμακα και να επικοινωνούν με αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ωστόσο, η ΔΕΕΣ δεν έχει ακόμη λάβει πρόσβαση στους ομήρους, και αυτό αποτελεί πηγή βαθιάς απογοήτευσης και ανησυχίας - για τις οικογένειες που επλήγησαν και για τους συναδέλφους μας.

Στον Βρετανικό Ερυθρό Σταυρό παραμένουμε εξαιρετικά ανήσυχοι για τις ζωές και την ευημερία των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και συνεχίζουμε να ζητάμε την άνευ όρων απελευθέρωσή τους και τη ΔΕΕΣ να έχει πρόσβαση σε αυτούς.

Η κατάσταση των ομήρων παραμένει η ύψιστη προτεραιότητα της ΔΕΕΣ

Κατά το τελευταίο έτος, η ΔΕΕΣ έχει:

Ζητούσε συνεχώς να απελευθερωθούν οι όμηροι
Ζήτησε επανειλημμένα ασφαλή πρόσβαση στους ανθρώπους που κρατούνταν όμηροι
Βοήθησε στην επανένωση 109 ομήρων με τις οικογένειές τους και διευκόλυνε την απελευθέρωση 154 Παλαιστινίων κρατουμένων από τους χώρους κράτησης του Ισραήλ
Συναντήθηκε με οικογένειες των οποίων τα αγαπημένα πρόσωπα κρατούνται όμηροι και δημιούργησε μια αποκλειστική τηλεφωνική γραμμή για αυτούς
Υπενθύμισε στις αρχές όλων των πλευρών, και στα υψηλότερα επίπεδα, τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Η ΔΕΕΣ συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα, έτοιμη να διευκολύνει και να φέρει τους εναπομείναντες ομήρους πίσω στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Όμως η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η ΔΕΕΣ δεν έχει πληροφορίες για την τοποθεσία των ομήρων.

Ακόμα κι αν η τοποθεσία ήταν γνωστή, η ΔΕΕΣ δεν μπορεί να εισέλθει στο σημείο όπου κρατούνται όμηροι. Και μπορούν να επισκεφθούν ομήρους μόνο εάν συμφωνήσουν όλα τα μέρη.

Η ΔΕΕΣ πρέπει επίσης να λάβει όλες τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι οι συνάδελφοι μπορούν να εκτελέσουν το έργο τους με ασφάλεια. Εξηγούμε περισσότερα για τον ρόλο της ICRC εδώ.

"Η ΔΕΕΣ έχει παίξει αυτόν τον ρόλο πολλές φορές στο παρελθόν"

Ο Rory Moylan, επικεφαλής της περιοχής του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη, μιλά για τους ομήρους που κρατούνται ακόμα στη Γάζα.

Γιατί εμπλέκεται ο Ερυθρός Σταυρός με την απελευθέρωση ομήρων;

Ο ειδικός ρόλος της ΔΕΕΣ ως ουδέτερου διαμεσολαβητή στη σύγκρουση ορίζεται στις Συμβάσεις της Γενεύης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη διευκόλυνση της απελευθέρωσης των ατόμων που έχουν συλληφθεί σε σύγκρουση.

Οι θεμελιώδεις αρχές του Κινήματος μας για αμεροληψία και ουδετερότητα είναι καθοριστικές σε αυτό το έργο. Δεν παίρνουμε πλευρά σε μια σύγκρουση.

Σε τέτοιες στιγμές, το έργο του Κινήματος του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου είναι ζωτικής σημασίας, χρησιμοποιώντας την ουδετερότητα και την αμεροληψία μας για να βοηθήσουμε οποιονδήποτε, οπουδήποτε, χρειάζεται την υποστήριξή μας. 

Ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος της ΔΕΕΣ;

Η ΔΕΕΣ δεν είναι διαπραγματευτής . Είναι μια ουδέτερη και αμερόληπτη ανθρωπιστική οργάνωση και δεν συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις ή πολιτικές συμφωνίες μεταξύ των πλευρών.

Ο ρόλος του είναι να παρέχει πρακτική υποστήριξη για να βοηθήσει την απελευθέρωση των ομήρων μόλις συμφωνηθεί η απελευθέρωση από όλες τις πλευρές.

Η ΔΕΕΣ υπενθυμίζει επίσης στα μέρη τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

Και μόλις επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των μερών, η ΔΕΕΣ θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους ομήρους και να τους μεταφέρει με ασφάλεια από τη Λωρίδα της Γάζας σε μια προηγουμένως συμφωνημένη τοποθεσία.

Γιατί η ΔΕΕΣ δεν μιλάει για τους ομήρους;

Ως ουδέτερη ανθρωπιστική οργάνωση, η ΔΕΕΣ μπορεί να μην είναι τόσο ειλικρινής όσο πολλοί θα ήθελαν να είναι. Όμως νοιάζονται πολύ για τα δεινά των ομήρων και για τις οικογένειες που τους αγαπούν.

Η ΔΕΕΣ έχει μακρά ιστορία στη διευκόλυνση της απελευθέρωσης ομήρων σε όλο τον κόσμο. Βοήθησαν να επιστρέψουν τα κορίτσια Chibok στο σπίτι στις οικογένειές τους στη Νιγηρία. Έχουν κάνει το ίδιο σε μέρη όπως το Αφγανιστάν, η Κολομβία και το Περού. Είναι έτοιμοι να κάνουν το ίδιο εδώ.

Οι συνάδελφοι υποστήριζαν επίμονα τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων απευθείας με τα μέρη που τους κρατούν, και με παράγοντες που μπορεί να έχουν επιρροή στα μέρη.

Η εμπειρία δεκαετιών στις επιχειρήσεις απελευθέρωσης ομήρων έχει δείξει ότι η συνηγορία πίσω από κλειστές πόρτες είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε τη διαφορά. Και η ΔΕΕΣ είναι – αδυσώπητα.

Έχει συναντηθεί η ΔΕΕΣ με οικογένειες των ομήρων που είχαν συλληφθεί από το Ισραήλ;

Η ΔΕΕΣ υποστηρίζει επίμονα για λογαριασμό των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων απευθείας με τα μέρη που τους κρατούν, και με εκείνους που μπορεί να έχουν επιρροή στα μέρη.

Από την έναρξη της σύγκρουσης, οι συνάδελφοί μας του ICRC έχουν τακτική επαφή με τις οικογένειες και τα αγαπημένα πρόσωπα όσων κρατούνται όμηροι στη Γάζα.

Η ΔΕΕΣ επικοινωνεί τακτικά με τα μέρη της σύγκρουσης σχετικά με τις συνθήκες των ομήρων, αλλά το περιεχόμενο αυτών των επικοινωνιών είναι εμπιστευτικό, όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιες καταστάσεις. Η εμπιστευτικότητα διαδραματίζει βασικό ρόλο στην επίτευξη θετικού αποτελέσματος.

Η ΔΕΕΣ έχει μεταφέρει ομήρους;

Το 2023, η ΔΕΕΣ βοήθησε στη διευκόλυνση της απελευθέρωσης 109 ομήρων μαζί με 154 Παλαιστίνιους κρατούμενους – κυρίως κατά τη διάρκεια της παύσης των μαχών.

Στο ρόλο της ως ουδέτερος ενδιάμεσος, η ΔΕΕΣ μετέφερε ομήρους που κρατούνταν στη Γάζα στις ισραηλινές αρχές και στις οικογένειές τους. Επίσης μετέφεραν Παλαιστίνιους κρατούμενους στις αρχές της Δυτικής Όχθης, για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

Τα μέρη της σύγκρουσης συμφώνησαν στις λεπτομέρειες της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένου του ποιος θα αποφυλακιστεί και πότε. Η ΔΕΕΣ δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις και ο ρόλος της ήταν να βοηθήσει στη διευκόλυνση της συμφωνίας ως ουδέτερος ενδιάμεσος.

Τι είπε η ΔΕΕΣ σε όσους κρατούν ομήρους; 

Οι συνάδελφοι της ΔΕΕΣ συνεχίζουν να μιλούν με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για την απελευθέρωση ομήρων, χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα εργαλεία: ανοιχτό διάλογο και παροτρύνοντας τα μέρη να εφαρμόσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. 

Το περιεχόμενο αυτών των συζητήσεων είναι εμπιστευτικό για να επιτευχθούν πιο θετικά αποτελέσματα. Αυτό το παρασκήνιο έργο παίζει βασικό ρόλο στην ασφαλή επιστροφή των ομήρων και έχει συμβάλει στη διευκόλυνση της απελευθέρωσης τεσσάρων ομήρων μέχρι στιγμής.

Τι θα γίνει μετά με τους ομήρους;

Αν και ορισμένοι όμηροι έχουν επανενωθεί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, εξακολουθούν να υπάρχουν οικογένειες που ανησυχούν άρρωστοι για τα αγαπημένα τους πρόσωπα που κρατούνται όμηροι.

Ξυπνούν ελπίζοντας σε θετικά νέα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα – η αβεβαιότητα με την οποία ζουν είναι αδιανόητη και βαθαίνει όσο περνάει ο καιρός.

Μαζί με τη ΔΕΕΣ, θα συνεχίσουμε να ζητάμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όσων έχουν συλληφθεί ως όμηροι. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να απελευθερωθούν και να επιστρέψουν με τις οικογένειές τους.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live