Δευ, Νοε 25, 2024

Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Οι καύσωνες ευθύνονται για μερικές από τις πιο θανατηφόρες καταστροφές και εντείνονται, προειδοποιούν η IFRC και η υπηρεσία ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ ενόψει της COP27.

Γενεύη, 10 Οκτωβρίου – Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών φέτος—που τροφοδοτούν καταστροφές στη Σομαλία, το Πακιστάν και σε όλο τον κόσμο—προμηνύουν ένα μέλλον με πιο θανατηφόρες, συχνότερες και πιο έντονες ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με τη ζέστη, προειδοποιεί μια νέα έκθεση.

Κυκλοφόρησε ένα μήνα πριν από την 27η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP 27), το Extreme Heat: Preparing for the hot waves of the future λέει ότι, με την κλιματική αλλαγή να κάνει τους καύσωνες όλο και πιο επικίνδυνους, πρέπει να ληφθούν επιθετικά μέτρα τώρα για να αποτραπεί η πιθανή επαναλαμβανόμενη ζέστη καταστροφές.

«Καθώς η κλιματική κρίση δεν ελέγχεται, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο καύσωνας και οι πλημμύρες, πλήττουν περισσότερο τους πιο ευάλωτους ανθρώπους», λέει ο Μάρτιν Γκρίφιθς, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας. «Πουθενά ο αντίκτυπος δεν είναι τόσο βάναυσα αισθητός όσο σε χώρες που ήδη ταλαιπωρούνται από την πείνα, τις συγκρούσεις και τη φτώχεια».

Η έκθεση - η πρώτη που δημοσιεύεται από κοινού από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών και Ερυθρών Ημισελήνου (IFRC) - προσφέρει συγκεκριμένα βήματα που μπορούν να λάβουν οι ανθρωπιστές και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων για τον μετριασμό της χειρότερης ζέστης υπάρχοντα. Το 2022 έχει ήδη δει κοινότητες σε ολόκληρη τη Βόρεια Αφρική, την Αυστραλία, την Ευρώπη, τη Νότια Ασία και τη Μέση Ανατολή να ασφυκτιούν κάτω από θερμοκρασίες ρεκόρ. Πιο πρόσφατα, οι Δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν λυγίσει κάτω από έντονη ζέστη.

Η έκθεση, σημειώνει ότι, τις επόμενες δεκαετίες, οι καύσωνες προβλέπεται να φθάσουν και να ξεπεράσουν τα ανθρώπινα φυσιολογικά και κοινωνικά όρια σε περιοχές όπως το Σαχέλ, το Κέρας της Αφρικής και η Νότια και Νοτιοδυτική Ασία. Οι ακραίοι καύσωνες σε αυτές τις περιοχές, όπου οι ανθρωπιστικές ανάγκες είναι ήδη υψηλές, θα οδηγούσαν σε μεγάλης κλίμακας δεινά και απώλειες ζωών, μετακινήσεις πληθυσμών και περαιτέρω εδραιωμένη ανισότητα, προειδοποιεί η έκθεση.

«Η κλιματική κρίση εντείνει τις ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε όλο τον κόσμο. Για να αποτρέψουμε τις πιο καταστροφικές επιπτώσεις του, πρέπει να επενδύσουμε εξίσου στην προσαρμογή και τον μετριασμό, ιδιαίτερα στις χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο», λέει ο Jagan Chapagain, Γενικός Γραμματέας της IFRC.

«Στην COP27, θα παροτρύνουμε τους παγκόσμιους ηγέτες να διασφαλίσουν ότι αυτή η επένδυση θα φτάσει στις τοπικές κοινότητες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης. Εάν οι κοινότητες είναι έτοιμες να προβλέψουν τους κλιματικούς κινδύνους και είναι εξοπλισμένες να αναλάβουν δράση, θα αποτρέψουμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα από το να γίνουν ανθρωπιστικές καταστροφές».

Τα κύματα καύσωνα λεηλατούν την ανισότητα, με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις σε απομονωμένα και περιθωριοποιημένα άτομα. Η έκθεση τονίζει ότι η επείγουσα προτεραιότητα πρέπει να είναι οι μεγάλες και βιώσιμες επενδύσεις που μετριάζουν την κλιματική αλλαγή και υποστηρίζουν τη μακροπρόθεσμη προσαρμογή για τα πιο ευάλωτα άτομα.

Η έκθεση διαπιστώνει επίσης ότι, αν και οι επιπτώσεις της ακραίας ζέστης είναι παγκόσμιες, ορισμένοι άνθρωποι πλήττονται περισσότερο από άλλους. Οι ευάλωτες κοινότητες, όπως οι εργαζόμενοι στη γεωργία, ωθούνται στην πρώτη γραμμή, ενώ οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ασθένειας και θανάτου.

Οι χώρες με το χαμηλότερο εισόδημα στον κόσμο αντιμετωπίζουν ήδη δυσανάλογες αυξήσεις στην υπερβολική ζέστη. Αυτές οι χώρες ευθύνονται λιγότερο για την κλιματική αλλαγή, αλλά θα δουν σημαντική αύξηση στον αριθμό των ατόμων που κινδυνεύουν τις επόμενες δεκαετίες.

Βασιζόμενη σε έναν αυξανόμενο όγκο γνώσεων και καλών πρακτικών σχετικά με τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, προληπτικής δράσης και αντίδρασης στους καύσωνες, η έκθεση προτείνει τα ακόλουθα πέντε βασικά βήματα για να βοηθηθούν τα πιο ευάλωτα άτομα:

Παρέχετε έγκαιρες πληροφορίες για τους καύσωνες για να βοηθήσετε τους ανθρώπους και τις αρχές να λάβουν έγκαιρα μέτρα.

Υποστηρίξτε την ετοιμότητα και επεκτείνετε την προληπτική δράση, ειδικά από τοπικούς παράγοντες, οι οποίοι συχνά είναι οι πρώτοι που ανταποκρίνονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Βρείτε νέους και πιο βιώσιμους τρόπους χρηματοδότησης της τοπικής δράσης.

Προσαρμόστε την ανθρωπιστική αντίδραση στην επιτάχυνση της υπερβολικής ζέστης. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δοκιμάζουν ήδη προσεγγίσεις όπως πιο κατάλληλη θερμικά στέγαση έκτακτης ανάγκης, «πράσινες στέγες», κέντρα ψύξης και προσαρμογές στα σχολικά ωράρια, αλλά αυτό θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα και τη μάθηση.

Ενίσχυση της δέσμευσης στους τομείς της ανθρωπιστικής, της ανάπτυξης και του κλίματος.

Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ακραίας ζέστης μακροπρόθεσμα και η παροχή βοήθειας στις κοινότητες, τις πόλεις, τις πόλεις και τις χώρες να προσαρμοστούν στον κίνδυνο ακραίας ζέστης θα απαιτήσει βιώσιμο αναπτυξιακό σχεδιασμό.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live