Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είχαν προεικονήσει τις εξελιξεις στη Συρία.
Ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη Συρία, ανώτερος αξιωματούχος προτρέπει όλα τα μέρη να αποκλιμακώσουν τη στρατιωτική κατάσταση σε χώρα, περιοχή, να δώσουν προτεραιότητα στην προστασία των αμάχων.
«Η Συρία παραμένει σε μια βαθιά και ενεργή κατάσταση πολέμου και διχασμού», δήλωσε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Najat Rochdi, Αναπληρωτής Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα για τη Συρία, κατά τη μηνιαία ενημέρωσή του για την πολιτική και ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα, ως ομιλητές. απηχούσε τις εκκλήσεις της για προστασία των αμάχων, αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών και εκ νέου δέσμευση στον διάλογο για μια πολυαναμενόμενη πολιτική διευθέτηση των σχεδόν 14 ετών του πολέμου και των συγκρούσεων.
Ο ειδικός απεσταλμένος Geir O. Pedersen, για λογαριασμό του οποίου μίλησε στο Συμβούλιο, βρίσκεται στη Συρία και θα συναντηθεί με την κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες, είπε, προσθέτοντας ότι βρέθηκε στο Καζακστάν την περασμένη εβδομάδα για συναντήσεις με τους συνομιλητές που συναντώνται στην Αστάνα. μορφή και έκτοτε βρίσκεται στην περιοχή για ένα ευρύ φάσμα επαφών υψηλού επιπέδου.
Άμεση προτεραιότητα για τη Συρία είναι η αποκλιμάκωση, τόνισε, σημειώνοντας ότι το 2024 «είναι σε καλό δρόμο να είναι το πιο βίαιο από το 2020», με «τους Σύρους […] παγιδευμένους σε έναν αδυσώπητο κύκλο βίας και βασάνων, αναγκασμένοι να φύγουν από καταφύγια τώρα υπό επίθεση — τόσο εντός της πατρίδας τους όσο και πέρα από τα σύνορά της».
Υπογραμμίζοντας τη σημαντική αύξηση των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία - τόσο σε συχνότητα όσο και σε έκταση, ανέφερε ότι «μόλις χθες», δεκάδες σκοτώθηκαν σε επίθεση κοντά στην Παλμύρα - «πιθανότατα το πιο θανατηφόρο ισραηλινό χτύπημα στη Συρία μέχρι σήμερα». Το Ισραήλ λέει ότι τα πλήγματά του αφορούν στόχους που συνδέονται με το Ιράν, τη Χεζμπολάχ ή την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, πρόσθεσε, ενώ σημείωσε απώλειες αμάχων, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών επιδρομών σε κατοικημένες περιοχές στην καρδιά της Δαμασκού.
Επισήμανε επίσης την ασταθή κατάσταση στο Γκολάν λόγω των συνεχιζόμενων παραβιάσεων της Συμφωνίας Αποδέσμευσης Δυνάμεων του 1974. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χτυπούν «εναντίον, όπως είπαν, πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν, ως απάντηση σε ένοπλες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις βάσεις τους στη βορειοανατολική Συρία». και τη «σοβαρότερη κλιμάκωση κατά τη διάρκεια του 2024», από την ενημέρωση του Οκτωβρίου, στη βορειοανατολική Συρία όπου η Τουρκία είχε πραγματοποιήσει επιδρομές εντός της Συρίας, εναντίον στόχων που δήλωσε ότι ήταν PKK/YPG [Κουρδικό Εργατικό Κόμμα/Μονάδες Προστασίας του Λαού] — ένα ανησυχία που επανέλαβε η Türkiye αργότερα στη συνάντηση.
Επικαλούμενη «ανησυχητικά επίπεδα» βίας σε άλλες περιοχές της Συρίας, στις οποίες εμπλέκονται οι τρομοκρατικές ομάδες Hayat Tahrir al-Sham και ISIL που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Συμβουλίου Ασφαλείας, τόνισε την επείγουσα ανάγκη για μια περιφερειακή αποκλιμάκωση, συμπεριλαμβανομένων των εκεχειριών στη Γάζα και τον Λίβανο, μιας εθνικής εκεχειρίας. στη Συρία και μια συνεργατική προσέγγιση για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών ομάδων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Συμβουλίου.
Οι «βαθιά πολιτικές» προκλήσεις στα σχεδόν 14 χρόνια πολέμου και σύγκρουσης μιλούν για την άμεση εμπλοκή και ανησυχίες για την ασφάλεια των περιφερειακών και διεθνών παραγόντων και απαιτούν μια ουσιαστική πολιτική διαδικασία σύμφωνα με το ψήφισμα 2254 (2015) του Συμβουλίου και όπου η συριακή κοινωνία των πολιτών πρέπει να έχει μια φωνή. Ζήτησε την επανέναρξη των συνεδριάσεων της Συνταγματικής Επιτροπής, ενώ σημείωσε τις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου για τον σκοπό αυτό και για περαιτέρω ανάπτυξη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης βήμα προς βήμα.
Σημειώνοντας τη «βαθιά αβεβαιότητα και τον κίνδυνο στην περιοχή», επανέλαβε την έκκληση του Ειδικού Απεσταλμένου προς όλα τα μέρη: να αποκλιμακώσουν τη στρατιωτική κατάσταση τόσο στην περιοχή όσο και στη Συρία και να δώσουν προτεραιότητα στην προστασία και υποστήριξη των Σύριων αμάχων. Κάλεσε επίσης τους συριακούς και διεθνείς φορείς να συνεργαστούν με τον Ειδικό Απεσταλμένο για να τονώσουν εκ νέου την πολιτική διαδικασία και να επιδείξουν ετοιμότητα να εμπλακούν σε όλο το φάσμα των θεμάτων που είναι απαραίτητα για μια συνολική επίλυση.
Ο Edem Wosornu, Διευθυντής, Διεύθυνση Επιχειρήσεων και Συνηγορίας, Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, ανέφερε ότι από την ενημέρωση του Οκτωβρίου στο Συμβούλιο, οι εχθροπραξίες στον Λίβανο συνέχισαν να οδηγούν χιλιάδες ανθρώπους πέρα από τα σύνορα στη Συρία καθημερινά. Συνολικά, περισσότεροι από 540.000 άνθρωποι - περίπου τα δύο τρίτα Σύροι - φέρεται να έχουν καταφύγει στη Συρία από τον Λίβανο από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Απηχώντας τον Αναπληρωτή Ειδικό Απεσταλμένο, χαιρέτισε τη «διαρκή προθυμία» της κυβέρνησης της Συρίας να κρατήσει τα σύνορά της ανοιχτά και να διευκολύνει την είσοδό τους. Ωστόσο, οι συνεχείς αεροπορικές επιδρομές κατά μήκος των συνόρων έχουν καταστήσει αυτές τις διελεύσεις πιο επικίνδυνες και προκλητικές.
Πρέπει να ληφθούν όλες οι εφικτές προφυλάξεις για να αποφευχθεί η ζημιά σε πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, τόνισε.
Υποδεικνύοντας άλλες προκλήσεις στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της αναδυόμενης επιδημίας ύποπτης χολέρας και οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας, προέτρεψε μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τους δωρητές για την έκκληση που ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου από το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) με $324 εκατομμύρια. Επίσης, προέτρεψε την υποστήριξη των προσπαθειών του Ειδικού Απεσταλμένου Pedersen για τη διευκόλυνση μιας πολιτικής λύσης στη Συρία, τονίζοντας ότι είναι «ένα ουσιαστικό βήμα προς τον τερματισμό αυτής της δεκαετούς ανθρωπιστικής κρίσης και να δοθεί η δυνατότητα στον λαό της Συρίας να ξαναχτίσει τη ζωή του και να αποκαταστήσει την ελπίδα για καλύτερο μέλλον».
Επίσης, ενημέρωσε το Συμβούλιο η Sawsan Abou Zainedin, Διευθύνων Σύμβουλος της Madaniya, την οποία περιέγραψε ως «μια συλλογικότητα με περισσότερες από 200 οργανώσεις που εργάζονται σε […] και εντός της Συρίας και της διασποράς […] για να ανακτήσουν την πολιτική δράση στον αστικό μας χώρο». Η σύγκρουση της Συρίας δεν προέκυψε από το κενό, αλλά ξεκίνησε με ένα καθεστώς που σφαγιάζει τον λαό του — «το ίδιο καθεστώς που ευχαριστείτε σήμερα που άνοιξε τα σύνορα και τα σημεία διέλευσης», είπε.
Επέκρινε τη Ρωσική Ομοσπονδία για τα βέτο της στο Συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένου του «τελικού τερματισμού της διασυνοριακής βοήθειας» και κάλεσε το 15μελές όργανο να «σταματήσει να παραποιεί τη δυναμική εξουσίας μέσω των παθητικών πολιτικών προσεγγίσεων σας». Η αδράνειά της υπονομεύει το ψήφισμα 2254 (2015) του Συμβουλίου, ενισχύει τους εγκληματίες πολέμου και επιδεινώνει την κατάσταση για τους Σύρους, την περιοχή και τη διεθνή τάξη. «Χρησιμοποιήστε τεχνικούς φακέλους για να δώσετε κίνητρα στην πολιτική πρόοδο. Απαιτήστε μη αναστρέψιμες παραχωρήσεις που μπορούν να ωθήσουν την πολιτική διαδικασία προς τα εμπρός», τόνισε, καλώντας το Συμβούλιο να συνεργαστεί με τον συριακό λαό.
Η συζήτηση που ακολούθησε τόνισε την έντονη διχοτόμηση του συριακού φακέλου μεταξύ των μόνιμων μελών του Συμβουλίου, με την εκπρόσωπο της Ρωσικής Ομοσπονδίας να διαφωνεί αμέσως με την «άμεση πρόκληση» του Ηνωμένου Βασιλείου καλώντας μια ομιλήτρια που διατύπωσε «σκέψεις σαν φάντασμα» για τους συμπατριώτες της που ζήσει ειρηνικά στη Δαμασκό. Μια τέτοια κίνηση καταδεικνύει «μεγάλη έλλειψη σεβασμού προς τα μέλη του Συμβουλίου» και η αντιπροσωπεία του «θα ζητήσει εξηγήσεις».
Εκφράζοντας τη λύπη του που η Συρία έχει παρασυρθεί σε μια διευρυμένη αραβο-ισραηλινή σύγκρουση, είπε ότι είναι «λυπηρό» που, ως μέρος της υποστήριξής τους στη Δυτική Ιερουσαλήμ, οι Ηνωμένες Πολιτείες αξιοποιούν το στρατιωτικό τους σώμα με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας στα νοτιοανατολικά. Συρία και λεηλατεί τους πετρελαίους, το φυσικό αέριο και τους γεωργικούς πόρους της. Επαινώντας τη Δαμασκό για την αποφασιστικότητά της να βοηθήσει τους Σύρους που φεύγουν από τον Λίβανο, εξέφρασε τη λύπη του για το τραύμα που προκάλεσαν οι κυρώσεις και προέτρεψε να συμμετάσχει στη συνάντηση Arria-formula στις 25 Νοεμβρίου για αυτό το θέμα, που συγκάλεσε η χώρα του.
Ο εκπρόσωπος της Κίνας, επαναλαμβάνοντας παρόμοιες απόψεις, καταδίκασε τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Συρία και ζήτησε να σταματήσουν τέτοιες επιθέσεις. Ζήτησε επίσης να σταματήσει η παρουσία ξένων δυνάμεων στη Συρία και η παράνομη λεηλασία των πόρων της, καθώς και η άμεση άρση των κυρώσεων.
Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών, αντικρούοντας αυτά τα σχόλια, τόνισε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη χώρα του στη Συρία περιέχουν πολυάριθμες εξαιρέσεις και άδειες για τη διευκόλυνση της βοήθειας. Δεν είναι οι κυρώσεις, αλλά η μακροχρόνια διαφθορά της κυβέρνησης και ο πόλεμος εναντίον του λαού της που ευθύνονται για τα οικονομικά δεινά της Συρίας. Επίσης, οι Σύροι θα πρέπει να αναρωτηθούν γιατί τα έσοδα των φυσικών τους πόρων καταλήγουν στη Μόσχα και την Τεχεράνη.
Οι «αεροπορικές επιδρομές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία» στα βορειοδυτικά αποδεικνύουν ότι η Δαμασκός δεν έχει αλλάξει τρόπο και επιδιώκει να αποκαταστήσει την εικόνα της εκμεταλλευόμενη τις περιφερειακές κρίσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η Συρία παραμένει ανασφαλής και ακατάλληλη για πολλές επιστροφές, είπε, απορρίπτοντας ισχυρισμούς για το αντίθετο. «Ο καλύτερος τρόπος για το καθεστώς Άσαντ να δημιουργήσει συνθήκες επιστροφής είναι μέσω τολμηρής πολιτικής ηγεσίας και μιας πολιτικής διαδικασίας χωρίς αποκλεισμούς […] και λογοδοσίας για όσους αγνοούνται ή κρατούνται», τόνισε.
Ο εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου, Πρόεδρος του Συμβουλίου για τον Νοέμβριο, επεσήμανε με την εθνική του ιδιότητα ότι πολίτες όπως η κ. Zainedin «μιλούν την αλήθεια στην εξουσία και μας ζητούν όλους να λογοδοτούμε, όσο άβολα κι αν αισθάνονται αυτό». Απηχώντας άλλες αντιπροσωπείες, συμπεριλαμβανομένου του Ισημερινού, της Δημοκρατίας της Κορέας και της Γουιάνας που μίλησαν επίσης για την Αλγερία, τη Μοζαμβίκη και τη Σιέρα Λεόνε, προέτρεψε όλα τα μέρη να δεσμευτούν εκ νέου στην πολιτική διαδικασία σύμφωνα με το ψήφισμα 2254 (2015) του Συμβουλίου. «Ωστόσο, εάν θέλουμε να επιτύχουμε διαρκή ειρήνη, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ενδυναμώνει τους απλούς Σύρους, παρά το καθεστώς και τους υποστηρικτές του», τόνισε.
Ο ομιλητής για τη Γαλλία επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της χώρας του «αφού υπάρξει απτή και επαληθεύσιμη πρόοδος στην πολιτική διαδικασία να ξεκινήσει η άρση των κυρώσεων».
Ο εκπρόσωπος της Ελβετίας υπογράμμισε ότι μια επικείμενη επανέναρξη των εργασιών της Συνταγματικής Επιτροπής και μια πανεθνική κατάπαυση του πυρός θα στείλουν κρίσιμα μηνύματα προς αυτή την κατεύθυνση. Ο εκπρόσωπος της Μάλτας πρόσθεσε ότι μια τέτοια κατάπαυση του πυρός πρέπει να γίνει σεβαστή από όλα τα μέρη στην περιοχή.
Ορισμένοι ομιλητές εξέφρασαν ανησυχία για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης και τόνισαν τη βοήθειά τους στη Συρία, με τον εκπρόσωπο της Ιαπωνίας να επισημαίνει την παροχή νέας επείγουσας επιχορήγησης από τη χώρα του ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε στις 29 Οκτωβρίου.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο εκπρόσωπος της Σλοβενίας κάλεσε τη Δαμασκό να δώσει προτεραιότητα στην ευημερία όλων των ανθρώπων στην επικράτειά της, χωρίς διάκριση μεταξύ τους για θρησκευτικούς, θρησκευτικούς, εθνοτικούς ή πολιτικούς λόγους. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση της Συρίας και τις ντε φάκτο αρχές επί τόπου να διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια των επαναπατρισθέντων, υπογραμμίζοντας ότι η ενισχυμένη συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες θα βοηθούσε στην εξασφάλιση ανθρωπιστικών αναγκών και προστασίας όλων των επαναπατρισθέντων.
Ο εκπρόσωπος της Συρίας επεσήμανε, ωστόσο, ότι: «Η ισραηλινή οντότητα κατοχής συνεχίζει τη βάναυση επιθετικότητά της κατά των χωρών και των λαών της περιοχής μας, ενθαρρυνμένη από την αδυναμία του Συμβουλίου να εκπληρώσει τις ευθύνες του» — δήλωση που απηχήθηκε από τον εκπρόσωπο του Ιράν. Σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη επιθετικότητά του επίσης στο συριακό έδαφος από το κατεχόμενο συριακό Γκολάν, είπε ότι η αντιπροσωπεία του ενημέρωσε τη Γραμματεία για αυτές τις παραβιάσεις της συμφωνίας απεμπλοκής του 1974 και η Δύναμη Παρατηρητών Αποδέσμευσης των Ηνωμένων Εθνών (UNDOF) έχει αναφέρει σχετικά. Διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της Δύσης σχετικά με την επιστροφή των Σύριων προσφύγων, είπε: «Είναι καιρός ορισμένα κράτη να σταματήσουν να επαναλαμβάνουν τέτοιους μη ρεαλιστικούς ισχυρισμούς και απαρχαιωμένους όρους».
«Αναμένουμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει άμεση και αποφασιστική δράση για να σταματήσει την επιθετικότητα και να θέσει τέλος σε όλες τις παραβιάσεις και τα εγκλήματα που διαπράττουν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής κατά του συριακού εδάφους», τόνισε. Σημειώνοντας παραβιάσεις της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας του από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία, υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση και άνευ όρων αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται παράνομα στο έδαφός της.
Επαναλαμβάνοντας την αντίρρηση του Ρώσου ομολόγου του για την ενημέρωση της κοινωνίας των πολιτών, είπε: «Δεν φέρνετε όποιον εργάζεται επί τόπου […] στο συριακό έδαφος, […] προωθώντας μια επιλεκτική άποψη», η οποία είναι απαράδεκτη ούτε αξιόπιστη ή αντικειμενική.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ : ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ