Δευ, Δεκ 23, 2024

ΛΙΜΟΣ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ: Ο αρχηγός αρωγής του ΟΗΕ προτρέπει το Συμβούλιο Ασφαλείας να ενεργήσει καθώς η κρίση στην Υεμένη βαθαίνει

ΛΙΜΟΣ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ: Ο αρχηγός αρωγής του ΟΗΕ προτρέπει το Συμβούλιο Ασφαλείας να ενεργήσει καθώς η κρίση στην Υεμένη βαθαίνει

 Η Rania Abdulraheem του OCHA διεξάγει μια αποστολή αξιολόγησης με εκτοπισμένες οικογένειες στο συλλογικό κέντρο εκτοπισμένων ατόμων Al Sha'ab στο Άντεν, 27 Ιουλίου 2019, συζητώντας τις άμεσες ανάγκες και τις συνθήκες διαβίωσής τους. 

Ενημέρωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την Υεμένη από τον Joyce Msuya, Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστή Έκτακτης Ανάγκης.

Νέα Υόρκη, 12 Σεπτεμβρίου 2024

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε,
Και ευχαριστώ τον ειδικό απεσταλμένο Grundberg για την ενημέρωση και για τις ακούραστες προσπάθειές του για ειρήνη
στην Υεμένη . 

Κύριε Πρόεδρε, 

Θέλω να ξεκινήσω εκφράζοντας, για άλλη μια φορά, τη βαθιά μας ανησυχία για τη συνεχιζόμενη αυθαίρετη κράτηση του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών, του προσωπικού των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, μεταξύ άλλων, από τις de facto αρχές των Χούτι. 

Αυτοί οι συνάδελφοι βρίσκονται τώρα υπό κράτηση για περισσότερο από τρεις μήνες. Τέσσερις επιπλέον συνάδελφοι παραμένουν υπό κράτηση από το 2021 και το 2023. 

Επαναλαμβάνω –με τον πιο έντονο τρόπο– το αίτημα του Γενικού Γραμματέα για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους. 
Και τονίζω ότι ενώ παραμένουν στερημένοι της ελευθερίας τους, πρέπει να αντιμετωπίζονται με πλήρη σεβασμό του διεθνούς
ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Αυτό περιλαμβάνει το να τους επιτρέπεται να έρχονται σε επαφή με τις οικογένειές τους και τους νόμιμους εκπροσώπους τους. 

Συνεχίζουμε τις διπλωματικές προσπάθειες με τις de facto αρχές των Χούτι και άλλους συνομιλητές για το σκοπό αυτό. 
Προτρέπουμε όλα τα κράτη μέλη να ασκήσουν οποιαδήποτε επιρροή έχουν για να υποστηρίξουν αυτές τις προσπάθειες. 
Επιπλέον, απορρίπτουμε σθεναρά ψευδείς ισχυρισμούς από τις αρχές των Χούτι de facto εναντίον ανθρωπιστών,
συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ισχυρισμών για παρέμβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα της Υεμένης. Αυτοί οι ισχυρισμοί απειλούν την ασφάλεια του προσωπικού, εμποδίζουν περαιτέρω την ικανότητα του ΟΗΕ και των εταίρων του να υπηρετήσουν τον λαό της Υεμένης και πρέπει να σταματήσουν αμέσως.

Κύριε Πρόεδρε, 
Η ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη επιδεινώνεται σταθερά. 
Το 62 τοις εκατό των ερωτηθέντων νοικοκυριών αναφέρουν ότι δεν έχουν αρκετό φαγητό για να φάνε. Αυτό είναι ιστορικά υψηλό.
Για πρώτη φορά στο αρχείο, τρεις περιφέρειες –δύο στη Χοντέιντα και μία στο Ταίζ– αντιμετωπίζουν εξαιρετικά κρίσιμα επίπεδα υποσιτισμού – Φάση 5 της IPC. Μία ακόμη περιφέρεια προβλέπεται να φτάσει σε αυτό το επίπεδο μέχρι τον Οκτώβριο. 

Μέχρι το τέλος του 2024, περισσότερα από 600.000 παιδιά σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση της Υεμένης εκτιμάται ότι υποσιτίζονται έντονα και περίπου 118.000 προβλέπεται να υποφέρουν από σοβαρό οξύ υποσιτισμό – μια αύξηση 34 τοις εκατό από το 2023.

Ο χρόνος είναι ουσιαστικός εάν θέλουμε να αποτρέψουμε την καταστροφή. 

Τα Ηνωμένα Έθνη, μαζί με διεθνείς και εθνικούς μη κυβερνητικούς οργανισμούς, έχουν δεσμευτεί σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που αντιμετωπίζει τους κύριους παράγοντες αυτής της κρίσης, συμπεριλαμβανομένων των εστιών ασθενειών και των ανεπαρκών υπηρεσιών νερού, αποχέτευσης και υγιεινής. 

Η κλιμάκωση της απάντησής μας θα απαιτήσει υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα και συνεργασία των μερών. 

Εν τω μεταξύ, ενώ οι ανάγκες αυξάνονται, οι επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα συνεχίζουν να εγκυμονούν
σημαντικούς περιβαλλοντικούς κινδύνους. Από την άποψη αυτή, παρακολουθούμε στενά την απόπειρα διάσωσης του Εμπορικού Σκάφους «Σούνιον». 

Κύριε Πρόεδρε,
Η Υεμένη αντιμετωπίζει επίσης τις επιπτώσεις των καταστροφικών βροχοπτώσεων, των πλημμυρών και των κατολισθήσεων, καθώς και της επεκτεινόμενης επιδημίας χολέρας. 

Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα. Περισσότεροι από 270.000 έχουν εκτοπιστεί. 

Οι πλημμύρες συνέβαλαν στην εξάπλωση της χολέρας και της οξείας υδαρής διάρροιας. 
Υπήρξαν περισσότερα από 180.000 ύποπτα κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα από την έναρξη της επιδημίας. 
Η ανθρωπιστική κοινότητα, ιδίως οι τοπικοί μας εταίροι στην πρώτη γραμμή της αντίδρασης, εργάζονται σκληρά για να παράσχουν υποστήριξη σε όσους έχουν επηρεαστεί από αυτά τα καιρικά φαινόμενα. 

Μέχρι σήμερα, 177.000 άνθρωποι έχουν λάβει κάποιας μορφής βοήθεια έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων μετρητών, τροφής και κιτ στέγης. 

Ωστόσο, αυτή η κρίσιμη υποστήριξη υποχρηματοδοτείται, περιορίζοντας τις διαθέσιμες προμήθειες – μια πρόκληση που
παρατηρείται σε όλη την ανθρωπιστική απάντηση στην Υεμένη. 

Καθώς πλησιάζουμε στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, η συντονισμένη ανθρωπιστική έκκληση χρηματοδοτείται μόνο κατά 29
τοις εκατό. 

Ο προγραμματισμός της επισιτιστικής ασφάλειας και της γεωργίας χρηματοδοτείται μόνο κατά 12 τοις εκατό.
Οι δραστηριότητες υποστήριξης καταφυγίων χρηματοδοτούνται μόνο κατά 16 τοις εκατό. 
Και ο Μηχανισμός Ταχείας Απόκρισης – το κύριο εργαλείο μας για την ανταπόκριση σε έκτακτες καταστάσεις ξαφνικής έναρξης – έχει λάβει μόλις 6,4 εκατομμύρια από τα 17,9 εκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται.
Ως απάντηση στη σοβαρότητα αυτής της έλλειψης χρηματοδότησης, πρόσφατα συμφώνησα να αποδεσμεύσω 20 εκατομμύρια δολάρια από το Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης του ΟΗΕ για την απάντηση στην Υεμένη.
Πρέπει να τονίσω, ωστόσο, ότι αυτή η κατανομή είναι ανεπαρκής για να διατηρήσει το εύρος των κρίσιμων προγραμμάτων στα οποία βασίζεται ο λαός της Υεμένης.
Αυτή η κατανομή δεν εξαλείφει την ανάγκη για τα κράτη μέλη και άλλους χορηγούς βοήθειας να αυξήσουν την οικονομική τους υποστήριξη για την ανθρωπιστική απόκριση.

Κύριε Πρόεδρε, 
Εκτός από την επαρκή χρηματοδότηση, μια αποτελεσματική απάντηση στην Υεμένη απαιτεί από τα μέρη να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων ανθρωπιστικής βοήθειας. 
Ως εκ τούτου, είναι ανησυχητικό ότι τα εμπόδια πρόσβασης και η παρέμβαση σε ανθρωπιστικές δραστηριότητες παραμένουν εξίσου διαδεδομένα.

Έχω ήδη αναφέρει την αποτρόπαια κράτηση εργαζομένων στον ομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας. 
Επιπλέον, κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2024, οι ανθρωπιστικοί μας εταίροι ανέφεραν 572 περιστατικά πρόσβασης σε
όλη την Υεμένη. 
Από αυτά, η άμεση παρέμβαση σε ανθρωπιστικές δραστηριότητες από τα μέρη αντιπροσώπευε 217 περιστατικά – μια αξιοσημείωτη αύξηση από τα 169 τέτοια περιστατικά που αναφέρθηκαν το 2023.
Λάβαμε πρόσφατα διαβεβαιώσεις από το νέο υπουργικό συμβούλιο που σχηματίστηκε από τις de facto αρχές των Χούτι ότι θα συνεργαστούν με τον ΟΗΕ και την ανθρωπιστική κοινότητα γενικότερα για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων
πρόσβασης. 

Τους προτρέπουμε να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την εκπλήρωση αυτών των δεσμεύσεων, την προστασία των
εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα, την απελευθέρωση όλων των αυθαίρετων κρατουμένων και τη διευκόλυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας. 

Στο μεταξύ, κύριε Πρόεδρε, 
Έχουμε λάβει μέτρα για να ελαχιστοποιήσουμε την έκθεση του προσωπικού σε κίνδυνο σε περιοχές που ελέγχονται από τους
Χούτι. 
Για το σκοπό αυτό, τα Ηνωμένα Έθνη ανέλαβαν πρόσφατα μια άσκηση ιεράρχησης προγραμμάτων. 
Το αποτέλεσμα θα είναι μια πιο περιορισμένη απάντηση που θα επικεντρώνεται σε βασικές δραστηριότητες σωτηρίας και διατήρησης της ζωής. 
Οι ευρύτερες δραστηριότητες, όπως η ανάπτυξη ικανοτήτων και η θεσμική υποστήριξη, θα στερηθούν προτεραιότητας.
Οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών συνεργάζονται τώρα με τους δωρητές τους για τα αντίστοιχα προγράμματα και τα επόμενα βήματά τους.
Όταν πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις για την ασφάλεια και την ασφάλεια του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών και άλλων εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, είναι ειλικρινής μας ελπίδα ότι μπορούμε να επεκτείνουμε ξανά τον προγραμματισμό.

Κύριε Πρόεδρε, 
Όπως έχω δηλώσει προηγουμένως σε αυτό το Συμβούλιο, η ανθρωπιστική κοινότητα έχει δεσμευτεί να μείνει και να προσφέρει στην Υεμένη – όσο καλύτερα μπορεί, για όσο χρόνο χρειαστεί.

Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε τα μέρη να σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο – απελευθερώνοντας αμέσως τους
κρατούμενους συναδέλφους μας, προστατεύοντας πολίτες και εργαζομένους στον ανθρωπιστικό τομέα και διευκολύνοντας την απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια. 

Όμως, όπως έχουμε επίσης δηλώσει επανειλημμένα, η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί να προσφέρει μακροπρόθεσμη
λύση. 

Προτρέπω τα μέρη να απομακρυνθούν από το μονοπάτι της σύγκρουσης και να δώσουν προτεραιότητα στην πρόοδο για μια
βιώσιμη ειρήνη. 

Προτρέπω για άλλη μια φορά το Συμβούλιο και όλα τα κράτη μέλη να τα στηρίξουν σε αυτήν την πορεία. 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live