Τετ, Οκτ 23, 2024

Κλιμάκωση των εχθροπραξιών στον Λίβανο και Ανάλυση Κατάστασης Δημόσιας Υγείας από πηγες του ΟΗΕ

Κλιμάκωση των εχθροπραξιών στον Λίβανο και Ανάλυση Κατάστασης Δημόσιας Υγείας από πηγες του ΟΗΕ

ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ
Μετά από σχεδόν ένα χρόνο εχθροπραξιών στον νότιο Λίβανο, η σύγκρουση κλιμακώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2024. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ήταν τα πιο έντονα ισραηλινά χτυπήματα από τον πόλεμο του 2006 στον Λίβανο, ισοπεδώνοντας εντελώς δεκάδες κτίρια. Μετά την αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό και τις εντολές εκκένωσης, τουλάχιστον 100 επιπλέον αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τον Λίβανο. Στις 30 Σεπτεμβρίου, το Ισραήλ εξαπέλυσε αυτό που περιέγραψε ως «περιορισμένες, τοπικές και στοχευμένες χερσαίες επιδρομές» στο νότιο Λίβανο, σηματοδοτώντας μια κλιμάκωση της συνεχιζόμενης επίθεσής του κατά της Χεζμπολάχ.


Μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, υπήρξαν 2083 θάνατοι, μεταξύ των οποίων 127 παιδιά και 261 γυναίκες, μαζί με 9.869
τραυματίες. Πολλά πτώματα παραμένουν κάτω από ερείπια, ενώ πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Οι τραυματίες έχουν σοβαρούς τραυματισμούς, που συχνά απαιτούν χειρουργική φροντίδα. Στις 19 και στις 20 Σεπτεμβρίου, ταυτόχρονες επιθέσεις
εναντίον εξοπλισμού επικοινωνιών στον Λίβανο —συμπεριλαμβανομένων τηλεειδοποιητών και αμφίδρομων ραδιοφώνων— σκότωσαν 37 άτομα
και τραυμάτισαν περισσότερους από 3.000.
Ο εκτοπισμός ξεπερνά πλέον τον πόλεμο του 2006, που προκλήθηκε από τα έντονα ισραηλινά χτυπήματα και τις εντολές για εκκένωση πολιτών. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε όλο τον Λίβανο έχουν επηρεάσει περίπου 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους, με αποτέλεσμα
μαζικούς εκτοπισμούς. Υπάρχουν σχεδόν 160.000 άνθρωποι σε περισσότερα από 850 συλλογικά καταφύγια, συχνά σε δημόσιες εγκαταστάσεις όπως σχολεία και γεωργικά κέντρα. Από τις 2 Οκτωβρίου, ο Λίβανος έχει καταγράψει 608 509 εσωτερικά εκτοπισμένους (εσωτερικά εκτοπισμένους), σημειώνοντας αύξηση περίπου 56% από τις 29 Σεπτεμβρίου. Οι εκτοπισμένοι έχουν αναζητήσει ασφάλεια σε 1012 τοποθεσίες (χωριά ή γειτονιές) σε 828 κτηματολογικά γραφεία σε όλο τον Λίβανο. Συνολικά 284 894 Λιβανέζοι και Σύροι έχουν αναχωρήσει από τον Λίβανο από τις 23 Σεπτεμβρίου.
Οι ανθρωπιστικές συνέπειες της πρόσφατης κλιμάκωσης σε ολόκληρο τον Λίβανο είναι καταστροφικές, προκαλώντας τεράστιους εκτοπισμούς, αυξημένες ευπάθειες και αυξημένους κινδύνους προστασίας. Οι άνθρωποι στο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων, βίωναν ήδη υψηλά επίπεδα φτώχειας και επισιτιστικής ανασφάλειας ενώ είχαν περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες. Σχεδόν 2 εκατομμύρια Λίβανοι και Σύροι πρόσφυγες εκτιμάται ότι αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Έχουν αναφερθεί ζημιές σε δημόσιες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων 25 υδάτινων εγκαταστάσεων που υπέστησαν ζημιές, επηρεάζοντας την παροχή νερού σε περισσότερα από 360.000 άτομα.


Δεδομένης της σοβαρότητας της τρέχουσας κλιμάκωσης όσον αφορά τα θύματα και τις μαζικές εκτοπίσεις, υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Εκτός από το τραύμα και τους τραυματισμούς, οι συγκρούσεις επιδεινώνουν τους κινδύνους για την υγεία διαταράσσοντας τις μη στρατιωτικές υποδομές, προκαλώντας εκτοπισμούς, μειώνοντας την επισιτιστική ασφάλεια, αυξάνοντας την πίεση στα αποθέματα νερού και μειώνοντας την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.


Τουλάχιστον 96 κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (PHCC) και ιατρεία, καθώς και τρία νοσοκομεία, αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω της σύγκρουσης, περιορίζοντας σοβαρά την πρόσβαση σε κρίσιμη ιατρική περίθαλψη στις γύρω περιοχές. Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας ανέφερε ζημιές σε τουλάχιστον δέκα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα. Επιπλέον, 3 νοσοκομεία έχουν εκκενωθεί και 2 νοσοκομεία έχουν εκκενωθεί μερικώς. Λόγω της ανασφάλειας που δεν περιορίζεται στις επαρχίες του Νότου και της Ναμπατιέ, αλλά και λόγω του Aarsal και των μαζικών εκτοπισμών, πολλές εγκαταστάσεις υγείας δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.


Έχουν σημειωθεί συνολικά 35 επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη. Από τις 2 Οκτωβρίου 2024, από τις 8 Οκτωβρίου πέρυσι, τουλάχιστον 77 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχασαν τη ζωή τους σε μια σειρά επιθέσεων καθώς εντάθηκε η σύγκρουση στο νότιο Λίβανο, με απότομη αύξηση του αριθμού των κατεστραμμένων εγκαταστάσεων υγείας. Μέσα σε 24 ώρες στις 3 Οκτωβρίου 2024, 28 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σκοτώθηκαν, υπογραμμίζοντας την ανησυχητική κλιμάκωση της βίας και τον καταστροφικό αντίκτυπό της σε όσους παρέχουν σωτήρια φροντίδα.


Επιπλέον, το βράδυ της 27ης Σεπτεμβρίου, η εναέρια κυκλοφορία στο Διεθνές Αεροδρόμιο Rafic Hariri – το μοναδικό επιχειρησιακό εμπορικό αεροδρόμιο στη χώρα – σχεδόν σταμάτησε, με λίγες μόνο πτήσεις να πραγματοποιούνται. Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις προς τον Λίβανο για μέρες ή εβδομάδες λόγω της κλιμακούμενης σύγκρουσης.


Η Προεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου εξέδωσε υπόμνημα με το οποίο κηρύσσεται πένθος για τον
Γενικό Γραμματέα της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, για τρεις ημέρες, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024.


Η οικονομική και ανθρωπιστική κατάσταση του Λιβάνου συγκαταλέγεται στις πιο σοβαρές κρίσεις στον κόσμο σήμερα.


Η ανθρωπιστική κατάσταση στον Λίβανο συνεχίζει να επιδεινώνεται, προκαλώντας αυξημένη φτώχεια και αυξανόμενες ανάγκες. Η οικονομική κατάρρευση της χώρας κατατάσσεται μεταξύ των χειρότερων παγκοσμίως, προκαλώντας σοβαρό πληθωρισμό και ανεργία, καθιστώντας το κόστος ζωής δυσβάσταχτο για χιλιάδες και δημιουργώντας έντονες ανθρωπιστικές ανάγκες.

Listen Live