Δευ, Νοε 25, 2024

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας, Μάρτιν Γκρίφιθς, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Βενεζουέλα την Τρίτη (2 Αυγούστου), την πρώτη του στη Λατινική Αμερική από τον διορισμό του το 2021.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής του, ο κ. Griffiths συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο, τους Τομεακούς Αντιπροέδρους, την αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης στο διάλογο του Μεξικού, υπηρεσίες του ΟΗΕ και εθνικές και διεθνείς ΜΚΟ. Μαζί, συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης των προσπαθειών για να διασφαλιστεί ότι καλύπτονται οι ανάγκες των πιο ευάλωτων ανθρώπων και ότι δημιουργούνται ευκαιρίες ώστε οι Βενεζουελάνοι να αρχίσουν να ξαναχτίζουν τις ζωές και τα μέσα διαβίωσής τους και να ικανοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους για το μέλλον.

«Είμαι ενθουσιασμένος που βλέπω ότι η οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης», είπε ο κ. Γκρίφιθς. "Παραμένουν σημαντικές ανθρωπιστικές ανάγκες. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ η διεθνής κοινότητα να συνεχίσει να δείχνει αλληλεγγύη με τον λαό της Βενεζουέλας, διασφαλίζοντας ότι οι πιο ευάλωτοι, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των κοριτσιών, των αγοριών και των ηλικιωμένων, δεν θα μείνουν πίσω."

Στην πρωτεύουσα, ο κ. Griffiths επισκέφθηκε το Μαιευτήριο Concepción Palacios, όπου συνάντησε αφοσιωμένο ιατρικό προσωπικό, έγκυες γυναίκες και μητέρες με τα νεογέννητα μωρά τους. Άκουσε από πρώτο χέρι πώς η ανθρωπιστική υποστήριξη είχε βοηθήσει στην ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας και στη μείωση της μητρικής θνησιμότητας μέσω της τεχνικής βοήθειας, της παροχής ασφαλούς νερού και της παράδοσης προμηθειών και εξοπλισμού.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι στις συναντήσεις μου με τις αρχές, συμφωνήσαμε να δημοσιεύσουμε το Σχέδιο Ανθρωπιστικής Αντίδρασης (HRP) για την περίοδο 2022-2023, το οποίο θα βοηθήσει να ξεκλειδωθούν κρίσιμοι πόροι για την ευημερία του λαού της Βενεζουέλας», είπε ο κ. Γκρίφιθς. «Συμφωνήσαμε περαιτέρω να εργαστούμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε τις συνθήκες πρόσβασης για τους ανθρωπιστικούς εταίρους».

Το HRP απαιτεί 795 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για φέτος. Στοχεύει να υποστηρίξει 5,2 εκατομμύρια ανθρώπους με βοήθεια, εστιάζοντας στην υποστήριξη των υπηρεσιών υγείας, στη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής, στην ενίσχυση της παροχής βασικών υπηρεσιών και στην εκπαίδευση, στην προώθηση της προστασίας και στην αντιμετώπιση της ανθρώπινης κινητικότητας. Το HRP παρέχει βοήθεια που σώζει ζωές, δημιουργεί ανθεκτικότητα, αποκαθιστά τα μέσα διαβίωσης και αντιμετωπίζει βασικούς κινδύνους προστασίας για τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Ο κ. Griffiths ευχαρίστησε τους διεθνείς δωρητές για τις προσπάθειές τους να κινητοποιήσουν 170 εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής φέτος, ενώ κάλεσε για μεγαλύτερη αλληλεγγύη και αυξημένη ανθρωπιστική χρηματοδότηση από τη διεθνή κοινότητα.

«Οι δωρητές καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για να κινητοποιήσουν ανθρωπιστική υποστήριξη για τον λαό της Βενεζουέλας, αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα», είπε ο κ. Γκρίφιθς, τονίζοντας ότι «αυτό πρέπει επίσης να συνοδεύεται από μεγαλύτερη αναπτυξιακή δέσμευση στη Βενεζουέλα που μπορεί να βασιστεί στη δυναμική που δημιουργείται από αυτά τα πρώτα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης και βοηθούν να μετατραπεί αυτό σε ευκαιρίες και ελπίδα για εκατομμύρια ανθρώπους».

Δεδομένου ότι η Βενεζουέλα είναι μια χώρα με τους δικούς της σημαντικούς πόρους, ο κ. Γκρίφιθς κάλεσε επίσης την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και τη διεθνή κοινότητα να εργαστούν από κοινού για την επίτευξη συμφωνιών που δίνουν προτεραιότητα στις ανάγκες του λαού της Βενεζουέλας και να διοχετεύσουν αυτούς τους πόρους για την αντιμετώπιση των πιο πιεστικών ανθρωπιστικών και κοινωνικές προκλήσεις και να προωθήσουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Ο κ. Griffiths πρόσθεσε επίσης: «Ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να υποστηρίξει, με τη Βενεζουέλα όχι μόνο να έχει μια μοναδική ευκαιρία να βρει λύσεις για να αντιμετωπίσει τις δικές της προκλήσεις, αλλά σε ένα πλαίσιο παγκόσμιων κρίσεων στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην παγκόσμιες λύσεις που μπορούν να επηρεάσουν την ευημερία των πιο ευάλωτων».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live