Δευ, Νοε 25, 2024

Η ΣΙΔΗΡΑ ΗΡΩΙΔΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

Η ΣΙΔΗΡΑ ΗΡΩΙΔΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟΥ UN HUMANITARIAN

Ήμασταν μέχρι τα γόνατά μας στη λάσπη όταν φτάσαμε για πρώτη φορά στο Αφρίν», είπε η 50χρονη Khadijah Afash, μια εκτοπισμένη γυναίκα, διευθύντρια και ιδρύτρια του στρατοπέδου.

Μετά από περισσότερο από μια δεκαετία πολέμου, η Συρία παραμένει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις εκτοπισμού στον κόσμο το 2022. Στα βορειοδυτικά, 1,7 εκατομμύρια εκτοπισμένοι ζουν σε 1.414 καταυλισμούς στο Idleb και στο βόρειο Χαλέπι.

Σήμερα, η Khadijah συγκαταλέγεται στη μειοψηφία των γυναικών υπεύθυνων στρατοπέδων στη βορειοδυτική Συρία. Όταν έφυγε για πρώτη φορά από το Anadan στο Afrin το 2020, τα χωράφια ήταν άδεια και πολλές οικογένειες κατέφευγαν να κοιμηθούν στο πάτωμα.

Βλέποντας αυτές τις σκηνές κακουχίας, η Khadijah ανέλαβε να δημιουργήσει ένα στρατόπεδο. Η αποφασιστικότητά της δεν ήταν έκπληξη για τους συνομηλίκους της. γνώριζαν καλά τη φήμη της στο Αναντάν ως «Σιδερένια Γυναίκα».

«Μου αρέσει να προκαλώ τον εαυτό μου», είπε η Khadijah. «Ήμουν η πρώτη γυναίκα στο χωριό μου που οδήγησε αυτοκίνητο, αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο και έγινε διευθυντής σχολείου.

Μου λένε ότι ως γυναίκα πρέπει να μείνω στο περιθώριο. Αλλά λέω ως γυναίκα θα είμαι ενεργός και θα μεγαλώσω μια γενιά».
Θυμάται ότι μεγάλωσε με μια μητέρα που έδινε προτεραιότητα στην εκπαίδευση όλων των παιδιών της, ανεξάρτητα από το φύλο τους.

Στα πρώτα στάδια της ίδρυσης του στρατοπέδου, η Khadijah κατάφερε να εξασφαλίσει βασικές υπηρεσίες με την υποστήριξη μη κυβερνητικών οργανώσεων. Πρώτα ήρθαν οι σκηνές, μετά συνδέθηκαν σταδιακά δίκτυα ύδρευσης και φούρνοι.

Ως υπεύθυνη κατασκήνωσης, το πρωινό τελετουργικό της Khadijah αποτελείται από τη διανομή ψωμιού, την αναπλήρωση δεξαμενών νερού και την επίσκεψη παιδιών στο σχολείο και γυναικών σε εργαστήρια αλφαβητισμού.
Σήμερα, το στρατόπεδο Falah Center συγκαταλέγεται μεταξύ των περισσότερων από 1.400 εγγεγραμμένων καταυλισμών στο πλαίσιο του Συστήματος Διασυνοριακού Συντονισμού και Διαχείρισης Στρατοπέδων της Συρίας . Φιλοξενεί 128 οικογένειες, μεταξύ των οποίων 700 παιδιά, και στο σχολείο του φοιτούν 200 μαθητές.

«Έχω μια ομάδα WhatsApp με όλες τις οικογένειες στον καταυλισμό. Όταν το ψωμί φτάνει στο γραφείο μου το πρωί, ειδοποιώ όλους με ένα μήνυμα», είπε.

Τώρα στον ελεύθερο χρόνο της, η Khadijah καλλιεργεί φρούτα και λαχανικά σε έναν κήπο και τα μοιράζεται με τους εργάτες της γης.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live