Σαβ, Φεβ 22, 2025

Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Η πλειοψηφία του συριακού πληθυσμού υποφέρει από φτώχεια και χρειάζεται επειγόντως την αποκατάσταση των αρτοποιείων, την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και τη σταθερή παροχή καυσίμων και αλεύρου σε διάφορες περιοχές. Η συνεχής διανομή καλαθιών τροφίμων είναι απαραίτητη για την πρόληψη του υποσιτισμού, ιδίως επειδή οι πρόσφατες διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και οι αυξανόμενες τιμές έχουν μειώσει απότομα την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Μια εξειδικευμένη ομάδα από το Qatar Charity ολοκληρώνει την Έκθεση μιας Διεθνούς Ανθρωπιστικής Πλατφόρμας για την Εκτίμηση των Αναγκών στη Συρία

Η Relief Web, η πλατφόρμα του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), δημοσίευσε την έκθεση «Πολυτομεακή Ταχεία Αξιολόγηση Αναγκών στη Συρία» τόσο στα αραβικά όσο και στα αγγλικά. Αυτή η έκθεση εκπονήθηκε από μια πολύ έμπειρη ομάδα από το Qatar Charity, η οποία περιλαμβάνει εκπροσώπους από όλους τους αναγνωρισμένους ανθρωπιστικούς τομείς.

Η έκθεση έχει σημαντική σημασία για διάφορους λόγους, ειδικά καθώς οι εργασίες για αυτήν ξεκίνησαν λίγο μετά τις 8 Δεκεμβρίου 2024, σηματοδοτώντας βασικές αλλαγές στη Συρία. Κάλυψε πολύ σημαντικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας και των μεγάλων βιομηχανικών πόλεων, καθώς και μεγάλων πληθυσμιακών κέντρων, λόγω των τεράστιων αναγκών σε αυτές τις περιοχές. Πολλά χωριά και πόλεις σε αυτές τις περιοχές βρέθηκαν να έχουν σχεδόν καταστραφεί σε όλους τους τομείς.

Η επιτόπια ομάδα που είναι υπεύθυνη για την έκθεση κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για να αξιολογήσει άμεσα την κατάσταση εντός των πόλεων, να συναντήσει διαθέσιμους αξιωματούχους και να συνεργαστεί με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, παρά τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν, συμπεριλαμβανομένων των δυσκολιών πρόσβασης στις στοχευμένες περιοχές, της ελλιπούς δομής των διοικητικών ομάδων που συνδέονται με τη νέα κυβέρνηση και των προκλήσεων στη λήψη πληροφοριών από πηγές.

Σύμφωνα με την ομάδα προετοιμασίας της έκθεσης, δεν θα πρέπει να θεωρείται μια ολοκληρωμένη έκθεση που καλύπτει όλη τη γεωγραφία της Συρίας, καθώς μια ολοκληρωμένη μελέτη αναγκών θα απαιτούσε αρκετούς μήνες και τη συνεργασία πολλών ομάδων. Ωστόσο, αποτελεί μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την αξιολόγηση των ανθρωπιστικών αναγκών στη Συρία, με στόχο την παροχή ολοκληρωμένης απάντησης που να καλύπτει τις ανάγκες των πληθυσμών που έχουν πληγεί περισσότερο.

Η ομάδα της έκθεσης αναγνώρισε τη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία, η οποία θέτει σημαντικές προκλήσεις τόσο για την αξιολόγηση όσο και για τις επιχειρήσεις υλοποίησης. Ωστόσο, τόνισαν ότι η έκθεση βασίζεται σε διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και εργαλεία επιτόπιας αξιολόγησης για την ιεράρχηση των αναγκών σε διάφορους τομείς, όπως η επισιτιστική ασφάλεια, η υγεία, η εκπαίδευση, η ύδρευση και αποχέτευση, η προστασία και η στέγαση. Τα ευρήματα αντικατοπτρίζουν τη γόνιμη συνεργασία μεταξύ παραγόντων πεδίου, ανθρωπιστικών εταίρων, κυβερνητικών φορέων και της τοπικής κοινότητας, η οποία συνέβαλε με τις απόψεις και τις εμπειρίες της στη διασφάλιση της ακρίβειας και του ρεαλισμού των παρεχόμενων πληροφοριών.

Η έκθεση ολοκληρώνεται με συστάσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανθρωπιστικής ανταπόκρισης και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναγκών των στοχευόμενων ομάδων σε δύο επίπεδα: βραχυπρόθεσμα (3 έως 12 μήνες), που περιλαμβάνει επείγουσες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών που ανακαλύφθηκαν μέσω της αξιολόγησης, όπως η παροχή βασικών υλικών, η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και καταφυγίου και η εξασφάλιση πρόσβασης σε καθαρό νερό. και μακροπρόθεσμα (1 έως 5 χρόνια), που περιλαμβάνει ενίσχυση του συντονισμού με τοπικούς εταίρους για τη διασφάλιση συνολικής και ταχείας απόκρισης σε κρίσεις, ανάπτυξη στρατηγικών σχεδίων που επικεντρώνονται στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας της κοινότητας σε κρίσεις, υποστήριξη έργων βιώσιμης ανάπτυξης, βελτίωση βασικών υποδομών και επένδυση στην οικοδόμηση της ικανότητας τοπικών ομάδων και εταίρων για ενίσχυση μελλοντικών απαντήσεων και παροχή βιώσιμων λύσεων.

Πολυτομεακή Ταχεία Αξιολόγηση Αναγκών στη Συρία

1- Περίληψη των Κύριων Ευρημάτων

Οι πρόσφατες εξελίξεις που ξεκίνησαν στις 27 Νοεμβρίου έχουν ενσταλάξει μια αίσθηση ελπίδας. Οι Σύροι πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες είναι από αυτούς που πανηγυρίζουν πιο εμφανώς. Ωστόσο, παραμένουν επιφυλακτικοί και ανήσυχοι για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και τι μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον. Η κατάσταση ασφαλείας στο Χαλέπι, την Ιντλίμπ, τη Χάμα, τη Χομς και τη Δαμασκό παραμένει δυναμική, χαρακτηριζόμενη από περίπλοκες μετακινήσεις πληθυσμών, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών εσωτερικών εκτοπισμών, επιστροφής ορισμένων εκτοπισμένων στα σπίτια τους, διασυνοριακών μετακινήσεων και σχετικά περιορισμένων επιστροφών προσφύγων.

Η συνεχιζόμενη κρίση στη Συρία είχε καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα και τον λαό της. Πάνω από 13 εκατομμύρια Σύροι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τα τελευταία 14 χρόνια και το 90% του πληθυσμού στη Συρία χρειάζεται κάποιας μορφής ανθρωπιστική βοήθεια. Οι πρόσφατες εξελίξεις σε ολόκληρη τη Συρία θα επηρεάσουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων εντός της χώρας και σε ολόκληρη την περιοχή.

Η Συρία χωρίζεται σε τέσσερις τομείς:

• Βόρειος τομέας: Περιλαμβάνει το Χαλέπι και διοικείται από το Χαλέπι.

• Κεντρικός Τομέας: Περιλαμβάνει τις επαρχίες Χομς, Χάμα, Λατάκεια και Ταρτούς και διοικείται από τη Χομς.

• Τομέας Δαμασκού: Περιλαμβάνει τη Δαμασκό και τα προάστια της και διοικείται από τη Δαμασκό.

• Νότιος Τομέας: Περιλαμβάνει Daraa, Sweida και Quneitra, όπου θα διοριστούν συντονιστές με διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς.

Από την ημερομηνία σύνταξης αυτής της έκθεσης, οι διεθνείς οργανισμοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες που δραστηριοποιούνται απευθείας στη Συρία λόγω της ανάγκης για άδειες και εγγραφή. Δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με την οντότητα που είναι υπεύθυνη για την έκδοση αυτών των αδειών, εκτός από τις αβεβαιότητες σχετικά με τις τραπεζικές συναλλαγές και τις μεταφορές χρημάτων.

Όσον αφορά τις πηγές και τη διαχείριση πληροφοριών και δεδομένων, δεν υπάρχει επίσημος φορέας που να κατέχει ακριβείς και άμεσα διαθέσιμες πληροφορίες για τις ανάγκες κάθε κλάδου. Επί του παρόντος γίνονται προσπάθειες για τη συγκέντρωση σχετικών δεδομένων, τα οποία θα κοινοποιηθούν από τα τομεακά γραφεία στη Συρία για να διευκολυνθεί ο συντονισμός και να αποφευχθούν οι επικαλύψεις.

Εν τω μεταξύ, η νέα κυβέρνηση βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του σχηματισμού και παραμένει ασαφές ποια αρχή, είτε το Υπουργείο Ανάπτυξης είτε το Υπουργείο Εξωτερικών, θα είναι αρμόδια για την αδειοδότηση διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Με βάση την ανάλυση των ευρημάτων από την ταχεία πολυτομεακή αξιολόγηση, έχουν εντοπιστεί αρκετές συστάσεις για την ενίσχυση της ανθρωπιστικής ανταπόκρισης και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναγκών των ομάδων-στόχων. Αυτές οι συστάσεις επικεντρώνονται σε δύο επίπεδα προτεραιότητας:

• Βραχυπρόθεσμες (3 έως 12 μήνες): Εφαρμογή επειγουσών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση πιεστικών αναγκών που προσδιορίζονται μέσω της αξιολόγησης, όπως η παροχή βασικών προμηθειών, η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και στέγης και η διασφάλιση της πρόσβασης σε πηγές καθαρού νερού.

• Μακροπρόθεσμη (1 έως 5 έτη): Ενίσχυση του συντονισμού με τους τοπικούς εταίρους για να διασφαλιστεί μια ολοκληρωμένη και έγκαιρη απόκριση στις κρίσεις. Αναπτύξτε στρατηγικά σχέδια που επικεντρώνονται στην ενίσχυση της ικανότητας προσαρμογής των κοινοτήτων σε κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για έργα βιώσιμης ανάπτυξης και βελτιώσεων σε βασικές υποδομές. Επενδύστε στην οικοδόμηση της ικανότητας των τοπικών ομάδων και συνεργατών για την ενίσχυση των μελλοντικών απαντήσεων και την προσφορά βιώσιμων λύσεων.

Γενικά, οι περισσότερες πόλεις της Συρίας αντιμετωπίζουν επαναλαμβανόμενες ελλείψεις νερού, ηλεκτρισμού και οικιακού αερίου και καυσίμων εδώ και πολλά χρόνια. Οι περισσότερες πόλεις αντιμετωπίζουν συχνές διακοπές νερού λόγω βλαβών στην άντληση, ένοπλων συγκρούσεων και περιορισμένων προμηθειών ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων, τα οποία έχουν επηρεάσει αρνητικά την καθημερινή ζωή. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη αποκατάστασης των σταθμών επεξεργασίας πόσιμου νερού και των κύριων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για την παροχή υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες και σε δημόσιες και ιδιωτικές εγκαταστάσεις (όπως σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία, κρατικά ιδρύματα και αγορές) προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανάκαμψη.

Υπάρχει επίσης επείγουσα ανάγκη για διάφορα οχήματα και εξοπλισμό εξυπηρέτησης, όπως οχήματα δημόσιας ασφάλειας, εκσκαφείς, γερανοί, βαριά μηχανήματα για την απομάκρυνση μπάζα, λεωφορεία για τη μεταφορά και οχήματα συλλογής στερεών απορριμμάτων, για υποστήριξη στην παροχή βασικών υπηρεσιών σε ευάλωτους πληθυσμούς.

Στον τομέα της υγείας, όλες οι υπηρεσίες υγείας απαιτούν άμεση υποστήριξη για τη διατήρηση βασικών λειτουργιών. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή ασθενοφόρων για το σύστημα παραπομπής και την παροχή νοσοκομείων με κιτ φαρμάκων και ειδικών φαρμάκων για χρόνιες ασθένειες (όπως αιμοκάθαρση, υπέρταση, διαβήτης και καρκίνος).

Τα συριακά νοσοκομεία αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή μια σοβαρή κρίση στη διαχείριση των νεφρικών παθήσεων και έχουν αναφερθεί αρκετοί θάνατοι στα νοσοκομεία της Χάμα και του Χαλεπίου λόγω της έλλειψης του απαραίτητου εξοπλισμού και των απαραίτητων χειρουργικών υλικών. Ως εκ τούτου, η παρέμβαση στον τομέα αυτό είναι κρίσιμης σημασίας, σε συντονισμό με τις τοπικές διευθύνσεις υγείας. Το σύστημα υγείας έχει κηρύξει συναγερμό υψηλού επιπέδου επειδή μεγάλο μέρος του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται είναι ξεπερασμένο και δεν μπορεί να συντηρηθεί επαρκώς λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν από την πολιορκία και τις κυρώσεις στη Συρία.

Από την άλλη πλευρά, οι κυβερνητικές οργανώσεις πρέπει να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες στα στρατόπεδα της βορειοδυτικής και ανατολικής Συρίας όπως έκαναν πριν από τις 27 Νοεμβρίου, δεδομένης της εκτεταμένης καταστροφής και του αργού ρυθμού των επιστροφών. Η περιορισμένη επιστροφή των κατοίκων του στρατοπέδου αποδίδεται στην εκτεταμένη καταστροφή σπιτιών, στην παρουσία ναρκών και άλλων εκρηκτικών, στην επιδείνωση των υποδομών τόσο σε πόλεις όσο και σε χωριά και στην έλλειψη βασικών υπηρεσιών που είναι απαραίτητες για τον ασφαλή επαναπατρισμό.

Η πλειοψηφία του συριακού πληθυσμού υποφέρει από φτώχεια και χρειάζεται επειγόντως την αποκατάσταση των αρτοποιείων, την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και τη σταθερή παροχή καυσίμων και αλεύρου σε διάφορες περιοχές. Η συνεχής διανομή καλαθιών τροφίμων είναι απαραίτητη για την πρόληψη του υποσιτισμού, ιδίως επειδή οι πρόσφατες διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και οι αυξανόμενες τιμές έχουν μειώσει απότομα την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, πολλά σχολεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ άλλα χρειάζονται ανακαίνιση, εκτός από το λειτουργικό κόστος για θέρμανση καυσίμων και χαρτικά. Το υψηλό κόστος μεταφοράς και η συνεχιζόμενη οικονομική δυσπραγία έχουν συμβάλει στην αύξηση της σχολικής εγκατάλειψης, καθώς οι οικογένειες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα σχετικά έξοδα.

Τα σπίτια, τα δημόσια ιδρύματα και οι αγορές χρειάζονται επειγόντως υποστήριξη για αποκατάσταση και αποκατάσταση για να ενθαρρύνουν την επιστροφή των εκτοπισμένων με αξιοπρεπή τρόπο.

Τέλος, η ακύρωση των δασμών σε ορισμένα αγαθά οδήγησε σε εισροή ξένων προϊόντων υψηλών προδιαγραφών, επηρεάζοντας αρνητικά την τοπική βιομηχανία, η οποία ήδη αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live