Σαβ, Δεκ 21, 2024

Η Παρακολούθηση Ανθρωπιστικής Κατάστασης (HSM) του REACH ενημερώνει για την τρέχουσα κατάσταση στο Λίβανό σήμερα

Η Παρακολούθηση Ανθρωπιστικής Κατάστασης (HSM) του REACH ενημερώνει για την τρέχουσα κατάσταση στο Λίβανό σήμερα

Σύμπεράσματα του IMPACT Initiatives , ACTED και του Προγράμματος Επιχειρησιακών Δορυφορικών Εφαρμογών των Ηνωμένων Εθνών ( UNOSAT )

Το REACH είναι μια κορυφαία ανθρωπιστική πρωτοβουλία που παρέχει αναλυτικά δεδομένα, έγκαιρες πληροφορίες και εις βάθος ανάλυση από περιβάλλοντα κρίσης, καταστροφής και εκτοπισμού. Το έργο του REACH τροφοδοτεί άμεσα την απόκριση βοήθειας και τη λήψη αποφάσεων παρέχοντας προσβάσιμες και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την ανθρωπιστική κατάσταση των πληθυσμών που έχουν πληγεί από την κρίση.

Δημιουργήθηκε το 2010, το REACH είναι μια κοινή πρωτοβουλία των IMPACT Initiatives , ACTED και του Προγράμματος
Επιχειρησιακών Δορυφορικών Εφαρμογών των Ηνωμένων Εθνών ( UNOSAT ). Οι δραστηριότητες REACH διεξάγονται για την
υποστήριξη και στο πλαίσιο μηχανισμών συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών σε επιτόπιο και παγκόσμιο επίπεδο για να καταστεί δυνατός ο πιο αποτελεσματικός σχεδιασμός και απόκριση της βοήθειας.

Ταχεία παρακολούθηση της ανθρωπιστικής κατάστασης Δεκέμβριος, 2024
Η ανθρωπιστική κατάσταση στον Λίβανο παραμένει εξαιρετικά ρευστή. Από τις 8 Οκτωβρίου 2023, η χώρα είδε μια σταθερή αύξηση των περιστατικών συγκρούσεων, κυρίως κατά μήκος των νότιων συνόρων της. Τον Σεπτέμβριο του 2024, μια σημαντική κλιμάκωση των εχθροπραξιών είδε μια διασυνοριακή εισβολή, καθώς και έντονες συγκρούσεις και αεροπορικές επιδρομές που προκάλεσαν μαζικούς εκτοπισμούς και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε ζωτικής σημασίας υποδομές.

Στο αποκορύφωμά του, ο IOM-DTM υπολόγισε τον αριθμό των εκτοπισμένων ) να είναι 899.725,2 Οι κυβερνήσεις Baalbek-El Hermel και Beqaa βίωσαν εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές και μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν συχνά τα κτηματογραφικά κτηματογραφικά πεδία που επηρεάζονται από τις συγκρούσεις μετά από σύντομες εντολές εκκένωσης που εκδόθηκαν από τον ισραηλινό στρατό σε αναζήτηση καταφυγίου σε ασφαλέστερες περιοχές. Σε
αυτό το πλαίσιο της αυξημένης ανασφάλειας, των περιορισμένων κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων και του μαζικού εκτοπισμού, ο REACH διεξήγαγε συλλογή δεδομένων σε ανατολικές επαρχίες για να βελτιώσει τη διαθεσιμότητα πληροφοριών σχετικά με τις ανάγκες των πληγέντων πληθυσμών από τις 11 έως τις 20 Νοεμβρίου 2024.

Η ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός στις 27 Νοεμβρίου 2024 προκάλεσε άμεση και μεγάλης κλίμακας κίνημα επιστροφής. Ωστόσο, η ευθραυστότητα της εκεχειρίας και η πρόσφατη πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη γειτονική Συρία ενδέχεται να συμβάλουν σε περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή και σε μετακινήσεις πληθυσμών.

Για να σχεδιάσουν μια αποτελεσματική απάντηση, οι ανθρωπιστικοί εταίροι απαιτούν ενημερωμένα δεδομένα για τις ανθρωπιστικές ανάγκες και τη λειτουργικότητα των υπηρεσιών σε περιοχές που έχουν πληγεί από συγκρούσεις. Η Παρακολούθηση Ανθρωπιστικής Κατάστασης (HSM) του REACH υποστηρίζει την παρακολούθηση της πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες σε επιλεγμένους τομείς με την πάροδο του χρόνου, επιτρέποντας στα φόρουμ συντονισμού να λαμβάνουν αποφάσεις βάσει δεδομένων σχετικά με την ιεράρχηση και τη στόχευση της βοήθειας.

Βασικά ευρήματα
 Κατά τη συλλογή των δεδομένων, οι ανάγκες προτεραιότητας που εντοπίστηκαν ήταν τρόφιμα, μετρητά, υπηρεσίες υγείας και χειμερινή θέρμανση. Μετά την κατάπαυση του πυρός, η αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας, οι υπηρεσίες υγείας και η βελτιωμένη ανθρωπιστική πρόσβαση αναμένεται να μειώσουν τη ζήτηση για τρόφιμα και υποστήριξη υγείας. Ωστόσο, η αποκατάσταση των υποδομών και η χειμερινή θέρμανση αναμένεται να παραμείνουν ανάγκες προτεραιότητας σε περιοχές που έχουν πληγεί από ζημιές.

 Τα επαρχιακά γραφεία Youmine, Baalbek, Bouday και Serraine El Tahta έχουν μεγάλες ζημιές και περιορισμένη πρόσβαση σε
υπηρεσίες. Ενώ οι συνθήκες μπορεί να βελτιωθούν με καλύτερη ασφάλεια και την επιστροφή των εκτοπισμένων παρόχων
υπηρεσιών, οι συνεχιζόμενες μετακινήσεις πληθυσμού που συνδέονται με τις εξελίξεις στη Συρία θα μπορούσαν να συνεχίσουν
να επιβαρύνουν τις τοπικές υπηρεσίες.
 Η ανασφάλεια ήταν ένα σημαντικό εμπόδιο για την πρόσβαση σε αγορές, εγκαταστάσεις υγείας και μέσα διαβίωσης, οδηγώντας την ανάγκη για τρόφιμα, φάρμακα και μετρητά. 3 Εάν ισχύει η κατάπαυση του πυρός, αυτό το εμπόδιο είναι πιθανό να μειωθεί, μειώνοντας τη σοβαρότητα των αναγκών. Ωστόσο, λόγω της περιορισμένης πρόσβασης σε μετρητά από τα διαταραγμένα μέσα διαβίωσης, η αποκατάσταση των μέσων διαβίωσης θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση βιώσιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες.
 Αναφέρθηκαν υψηλές ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια στα περισσότερα επαρχιακά γραφεία διοίκησης, κυρίως λόγω της
ανεπαρκούς βοήθειας για την κάλυψη των αναγκών των νοικοκυριών. Αν και η ανασφάλεια ήταν βασικό εμπόδιο, η
κατάπαυση του πυρός αναμένεται να βελτιώσει την πρόσβαση στη βοήθεια. Η συνεχής παρακολούθηση θα είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των επίμονων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης ενημέρωσης σχετικά με τις διαθέσιμες υπηρεσίες.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live