ΔΥΟ ΔΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ BBC KAI FRANCE 24
Η γαλλική κυβέρνηση καταρρέει με ψηφοφορία δυσπιστίας.
Έιμι Γουόκερ-BBC News
Η γαλλική κυβέρνηση κατέρρευσε μετά την ανατροπή του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ με ψηφοφορία δυσπιστίας.
Οι βουλευτές ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της πρότασης εναντίον του - μόλις τρεις μήνες αφότου διορίστηκε από τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν καταθέσει την πρόταση μετά την αμφιλεγόμενη χρήση ειδικών εξουσιών από τον πρώην διαπραγματευτή του Brexit για να εξαναγκάσει τον προϋπολογισμό του χωρίς ψηφοφορία.
Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση της χώρας κατέρρευσε σε ψηφοφορία μη εμπιστοσύνης από το 1962.
Η εξέλιξη θα ενισχύσει την πολιτική αστάθεια της Γαλλίας, αφού oι πρόωρες εκλογές το καλοκαίρι οδήγησαν στο να μην έχει καμία μεμονωμένη ομάδα πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Οι βουλευτές έπρεπε είτε να ψηφίσουν ναι είτε να απόσχουν από την ψηφοφορία της Τετάρτης, με 288 ψήφους που απαιτούνται για να περάσει η πρόταση. Συνολικά 331 ψήφισαν υπέρ της πρότασης.
Ο Μπαρνιέ είναι πλέον υποχρεωμένος να υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής του και ο προϋπολογισμός που προκάλεσε την πτώση του δεν λειτουργεί.
Ωστόσο, είναι πιθανό να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ενώ ο Μακρόν επιλέγει διάδοχο.
Τόσο η αριστερά όσο και η ακροδεξιά είχαν καταθέσει προτάσεις μομφής αφότου ο Μπαρνιέ προώθησε μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική ασφάλιση επικαλούμενος προεδρικό διάταγμα τη Δευτέρα, αφού απέτυχε να κερδίσει αρκετή υποστήριξη για τα μέτρα.
Η αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), που κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις βουλευτικές εκλογές, είχε προηγουμένως επικρίνει την απόφαση του Μακρόν να διορίσει τον κεντρώο Μπαρνιέ ως πρωθυπουργό έναντι του δικού του υποψηφίου.
Παράλληλα με το ακροδεξιό Εθνικό Ράλι (RN) , έκρινε τον προϋπολογισμό του Barnier - ο οποίος περιελάμβανε 60 δισ. ευρώ (49 δισ. £) σε μείωση του ελλείμματος - απαράδεκτο.
Η Μαρίν Λεπέν, ηγέτης του RN, είπε ότι ο προϋπολογισμός ήταν «τοξικός για τους Γάλλους».
Πριν από την ψηφοφορία, ο Μπαρνιέ είπε στην Εθνοσυνέλευση ότι η ψήφισή του για παραίτηση δεν θα λύσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.
«Φτάσαμε σε μια στιγμή αλήθειας, ευθύνης», είπε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να δούμε την πραγματικότητα του χρέους μας».
«Δεν είναι ευχαρίστηση που προτείνω δύσκολα μέτρα».
Σε συνέντευξή της στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1 την Τετάρτη, η Λεπέν είπε ότι δεν υπάρχει «άλλη λύση» από την απομάκρυνση του Μπαρνιέ.
Ερωτηθείσα για τις προοπτικές του Γάλλου προέδρου, απάντησε: «Δεν ζητώ την παραίτηση του Εμανουέλ Μακρόν».
Ωστόσο, η Λεπέν πρόσθεσε ότι «αν δεν σεβαστούμε τη φωνή των ψηφοφόρων και δεν δείξουμε σεβασμό στις πολιτικές δυνάμεις και σεβασμό στις εκλογές», τότε η πίεση στον πρόεδρο θα είναι «προφανώς ισχυρότερη και ισχυρότερη».
O Μακρόν, ο οποίος επέστρεψε στη Γαλλία μετά από κρατική επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, πρόκειται να δώσει τηλεοπτική ομιλία στο έθνος την Πέμπτη το απόγευμα.
Δεν επηρεάζεται άμεσα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, καθώς η Γαλλία ψηφίζει τον πρόεδρό της ξεχωριστά από την κυβέρνησή της.
Ο Μακρόν είχε πει ότι δεν θα παραιτηθεί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Τετάρτης.
Αναμένεται να ορίσει έναν νέο πρωθυπουργό γρήγορα για να αποφύγει την αμηχανία μιας ανύπαρκτης κυβέρνησης - κυρίως επειδή ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να πάει στο Παρίσι αυτό το Σαββατοκύριακο για τα επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων .
Δεν μπορούν να διεξαχθούν νέες βουλευτικές εκλογές μέχρι τον Ιούλιο, επομένως το σημερινό αδιέξοδο στη Συνέλευση - όπου καμία ομάδα δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα έχει πλειοψηφία εργασίας - πρόκειται να συνεχιστεί.
Γιατί η γαλλική κυβέρνηση οδεύσε προς την κατάρρευση
ΠΟΛ ΜΙΛΑΡ
Η βραχύβια κυβέρνηση του Γάλλου πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ απέχει ένα θαύμααπό την πλήρη κατάρρευση μόλις την Τετάρτη. Έχοντας διοριστεί από τον ΓάλλοΠρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τον Σεπτέμβριο πιστεύοντας ότι ήταν ο μοναδικός
άνθρωπος που θα μπορούσε να επιβιώσει από μια ψήφο δυσπιστίας στη βαθιά διχασμένη Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας, ο δεξιός πρωθυπουργός τώρα κοιτάζει μια διπλή απειλή – από την αριστερά - η συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου , από τη μία πλευρά, και το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση (RN), από το οποίο εξαρτάται η εύθραυστη μειοψηφική του κυβέρνηση. Και οι δύο ομάδες υπέβαλαν προτάσεις μη εμπιστοσύνης τη Δευτέρα και το RN είπε ότι θα υποστηρίξει κάθε ψηφοφορία για την ανατροπή της κυβέρνησης.
Η ψηφοφορία θα ήταν μια απάντηση στην απόφαση του πρωθυπουργού να χρησιμοποιήσει το άρθρο 49.3 του συντάγματος – μερικές φορές γνωστό στη Γαλλία ως «πυρηνική επιλογή» – για να προωθήσει το σαρωτικό νομοσχέδιο για τον
προϋπολογισμό κοινωνικής ασφάλισης της κυβέρνησής του στο κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία.
Το άρθρο έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, πιο πρόσφατα το 2023 για να προωθήσει τις βαθιά αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις του Μακρόν που αυξάνουν την ηλικία συνταξιοδότησης . Αλλά η χρήση του μπορεί να προκαλέσει ψήφο δυσπιστίας στο κοινοβούλιο, όπου μια απλή πλειοψηφία αρκεί για να ανατρέψει μια κυβέρνηση. Σε ένα κοινοβούλιο χωρισμένο μεταξύ τριών περίπου ίσων μπλοκ, η αριστερά και η ακροδεξιά μαζί έχουν περισσότερες από αρκετές ψήφους για να ρίξουν τον Μπαρνιέ.
Τι γίνεται τώρα;
Το τι θα συμβεί στη συνέχεια δεν είναι ξεκάθαρο. Έχοντας ήδη προκηρύξει πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο, ο Μακρόν δεν μπορεί να διαλύσει νόμιμα την Εθνοσυνέλευση και πάλι μέχρι τον Ιούνιο του 2025. Ο Μπαρνιέ δικαιολόγησε τον
προϋπολογισμό λιτότητας του, ο οποίος φαινομενικά θα συγκέντρωνε 20 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω φορολογικών αυξήσεων ενώ θα περιόριζε 40 δισεκατομμύρια ευρώ στις κρατικές δαπάνες, με την επείγουσα ανάγκη για τη μείωση του ελλείμματος της χώρας.
Αντίθετα, ρυθμίζει τη χώρα να ξεκινήσει τη νέα χρονιά χωρίς καθόλου προϋπολογισμό.
Η Μάρτα Λόριμερ, λέκτορας πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, είπε ότι η κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαρνιέ – μαζί με όλες τις προτάσεις προϋπολογισμού της – θα ωθήσει τη χώρα σε άγνωστη περιοχή.
«Αυτό που διακυβεύεται είναι η οικονομική σταθερότητα της Γαλλίας», είπε. «Εάν πέσει η κυβέρνηση, η Γαλλία μπαίνει ουσιαστικά στο νέο έτος χωρίς προϋπολογισμό και χωρίς σαφή πλειοψηφία για να περάσει. Αν και θα είναι δυνατή η παράταση του προϋπολογισμού του 2024 για να αποφευχθεί το κλείσιμο της κυβέρνησης, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να εισαχθούν νέα μέτρα, είτε πρόκειται για περικοπές είτε για δαπάνες, και δεν είναι σαφές πώς – ή πότε – θα μπορούσε να εγκριθεί ένας νέος προϋπολογισμός».
Κορυφαίος καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στο Τμήμα Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είπε ότι ακόμη και η εισαγωγή του προϋπολογισμού του 2024 στο 2025 θα απαιτούσε κοινοβουλευτική ψηφοφορία – και ότι δεν θα ήταν μια μόνιμη λύση στο πολιτικό αδιέξοδο της Γαλλίας.
«Ο προϋπολογισμός αυτού του τρέχοντος έτους δεν θα λειτουργήσει ως προϋπολογισμός για τα επόμενα χρόνια, αν δεν υπάρχει άλλος λόγος εκτός από τον πληθωρισμό », είπε. «Υπάρχουν χίλια άλλα πράγματα που αλλάζουν στον προϋπολογισμό. Επομένως, αυτό δεν μπορεί να ληφθεί ως λύση – απλώς ως σύμβολο κράτησης θέσης για μια λύση».
Εάν ακόμη και αυτό το μέτρο έκτακτης ανάγκης αποτύχει, είπε, η Γαλλία θα βρεθεί γρήγορα αντιμέτωπη με τα όρια του προηγούμενου.
«Ακόμη και αυτός ο νόμος μπορεί να απορριφθεί, οπότε θα βρεθούμε σε εντελώς αχαρτογράφητο έδαφος», είπε. «Η μόνη λύση είναι ότι η κυβέρνηση εγκρίνει τον προϋπολογισμό με διάταγμα – το σύνταγμα τους επιτρέπει να το κάνουν, αλλά αυτή είναι μια κυβέρνηση που θα έχει παραιτηθεί. Οπότε πιθανότατα θα το κάνουν, αλλά δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο αν αυτό είναι κάτι που είναι αποδεκτό».
Ως τελευταίο μέτρο, είπε ο Capoccia, υπήρχε πάντα το άρθρο 16 του συντάγματος, το οποίο επιτρέπει στον πρόεδρο να λάβει «όλα τα μέτρα» που απαιτούν οι περιστάσεις σε περιόδους εθνικής κρίσης.
«Πέρα από τις οποίες υπάρχουν μόνο οι εξαιρετικές εξουσίες, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης – ο Ντε Γκωλ το '61», είπε, αναφερόμενος στην επίκληση εξουσιών έκτακτης ανάγκης από τον τότε πρόεδρο Σαρλ ντε Γκωλ ενόψει μιας απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος. «Οπότε δεν είναι ακριβώς κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα. Κάθε ένα από αυτά τα σενάρια ορίζει ένα υψηλότερο επίπεδο αστάθειας και απρόβλεπτης κατάστασης που προφανώς θα έχει επιπτώσεις στις επενδύσεις και στον δανεισμό».
Τι πήγε στραβά;
Αν και το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Γαλλίας αντιτίθεται σταθερά στον Μπαρνιέ από τότε που διορίστηκε πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο, η απόφαση του RN να ρίξει μια κυβέρνηση που εξαρτιόταν απόλυτα από την υποστήριξη του ακροδεξιού κόμματος ήταν πιο εκπληκτική.
Το RN προσπάθησε για χρόνια να τοποθετηθεί στα μάτια ενός επιφυλακτικού κοινού ως ένα υπεύθυνο κόμμα έτοιμο να αναλάβει τα ηνία της κυβέρνησης, αποστασιοποιημένο τόσο από τη δική του μολυσμένη, αντισημιτική ιστορία όσο και από τις πιο έντονες εκδηλώσεις πολιτικής αντιπολίτευσης που η αριστερά ευνόησε τα τελευταία χρόνια.
Πιο συγκεκριμένα, το RN κράτησε την τύχη της κυβέρνησης του Barnier στα χέρια του από την αρχή, αποσπώντας δυσάρεστες παραχωρήσεις ακόμη και τις τελευταίες ώρες πριν ανακοινώσει την απόφασή του να επικαλεστεί το άρθρο 49.3.
Ο Μπαρνιέ είχε ήδη υποχωρήσει σε ορισμένες «κόκκινες γραμμές» που έθεσε το κόμμα τις ημέρες πριν από την ψηφοφορία, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης μιας προτεινόμενης αύξησης του φόρου στην ηλεκτρική ενέργεια και ενός σχεδίου μείωσης των επιστροφών φαρμάκων.
Ο Lorimer είπε ότι το RN πιθανότατα θεωρούσε το πολιτικό κόστος της υποστήριξης των μέτρων λιτότητας του Barnier ως πολύ υψηλό τίμημα.
«Μέχρι στιγμής, έχουν πιέσει σθεναρά την κάρτα «respectabilisation». Ωστόσο, συνειδητοποιούν ότι κινδυνεύουν να χάσουν την υποστήριξη εάν θεωρηθούν ότι είναι πολύ κοντά στις θέσεις του Barnier», είπε. «Κατά την άποψή μου, έχουν κάνει τον
υπολογισμό ότι είναι πιο επικίνδυνο να θεωρούνται ότι υποστηρίζει μια αντιδημοφιλή κυβέρνηση από το να την «λέμε μια μέρα» – και ισχυρίζονται ότι αυτό δικαιολογεί το αίτημα για πρόωρες προεδρικές εκλογές».
Από την πλευρά του, ο Capoccia είπε ότι ο λογισμός μπορεί να ήταν πολύ πιο απλός. Με την ακροδεξιά φυσιογνωμία Μαρίν Λεπέν να αντιμετωπίζει πιθανή πενταετή απαγόρευση πολιτικής δραστηριότητας με κατηγορίες για υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ από κονδύλια της ΕΕ, το RN μπορεί να αποφάσισε ότι χρειαζόταν μια απότομη επίδειξη δύναμης.
"Η εντύπωσή μου είναι ότι αυτή είναι πραγματικά μια στρατηγική" διπλό ή τίποτα" είπε.
Παρουσιάζοντας το κόμμα "ως σταθεροποιητική δύναμη, μια αξιόπιστη δύναμη που μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση αύριο, διαρκεί μόνο μέχρι να τεθεί η εξουσία της ίδιας της Μαρίν Λεπέν υπό αμφισβήτηση».
«Ουσιαστικά το Rassemblement National είναι ένα κόμμα που δεν μπορεί χωρίς τον αρχηγό του».
Τελικά, είπε ο Lorimer, το RN φαινόταν να έχει παγιδευτεί στις δικές του αντιφάσεις – κινητοποιημένο από μια ριζοσπαστική επιθυμία να ξεφύγει από την πολιτική τάξη της ημέρας, ενώ βρέθηκε αντιμέτωπο με την επείγουσα ανάγκη να επεκτείνει την υποστήριξή του μεταξύ των συντηρητικών της μεσαίας τάξης που δυνητικά απρόθυμοι να δείτε τη χώρα να βυθίζεται στο πολιτικό χάος.
«Το RN έχει παλέψει με το γεγονός ότι χρειάζεται να κάνει δύο πράγματα ταυτόχρονα», είπε. «Από τη μια πλευρά, χρειάζεται να μετριάσει το μήνυμά της και να φαίνεται πιο αξιοσέβαστο για να διευρύνει την απήχησή της. Από την άλλη, δεν μπορεί να
διακινδυνεύσει να χάσει την υποστήριξη του πιο ριζοσπαστικού πυρήνα των ψηφοφόρων της».
FRANCE 24
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ