Πεμ, Ιαν 16, 2025

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

ΑΠΟ ΤΟ BBC ΣΤΟΥΣ TIMES OF ISRAEL

Ο ΕΜΠΕΙΡΟΣ ΤΖΕΡΕΜΥ ΜΠΟΟΥΕΝ .ΤΟΥ BBC ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Συγκλονισμένη από την ξαφνική πτώση του Άσαντ, η Συρία αντιμετωπίζει σεισμική καμπή

Τζέρεμι Μπάουεν, Διεθνής συντάκτης

Μπορεί οι Σύροι να πανηγυρίζουν την πτώση του Άσαντ, αλλά το μέλλον της χώρας είναι αβέβαιο

Στο τέλος το καθεστώς Άσαντ ήταν τόσο κούφιο, διεφθαρμένο και σε αποσύνθεση που κατέρρευσε σε λιγότερο από ένα δεκαπενθήμερο.

Κανείς με τον οποίο μίλησα δεν έμεινε έκπληκτος από την ταχύτητα με την οποία το καθεστώς έγινε σκόνη.

Την άνοιξη του 2011, τη χρονιά των αραβικών εξεγέρσεων, ήταν διαφορετικά, όταν οι Σύροι προσπάθησαν να αρπάξουν λίγη από την επαναστατική μαγεία που είχε παρασύρει τους προέδρους της Τυνησίας και της Αιγύπτου και απειλούσε τους βετεράνους ισχυρούς της Λιβύης και της Υεμένης.

Μέχρι το 2011, το καθεστώς που δημιούργησε ο Χαφέζ αλ Άσαντ και πέρασε στον γιο του Μπασάρ μετά τον θάνατό του το 2000 ήταν ήδη διεφθαρμένο και παρακμιακό.

Αλλά το σύστημα που έχτισε ο Χαφέζ είχε ακόμα μεγάλο μέρος της βάναυσης, αδίστακτης δύναμης που πίστευε ότι ήταν απαραίτητη για τον έλεγχο της Συρίας. Ο ανώτερος Άσαντ είχε καταλάβει την εξουσία σε μια χώρα που ήταν επιρρεπής σε πραξικοπήματα και την παρέδωσε στον γιο και τον κληρονόμο του χωρίς σημαντική πρόκληση.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ επέστρεψε στο βιβλίο του πατέρα του το 2011.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τώρα, αλλά τότε είχε περισσότερη νομιμότητα μεταξύ ορισμένων από τον πληθυσμό της Συρίας από ό,τι οι παλιοί δικτάτορες που παρασύρθηκαν από τα πλήθη που φώναζαν το σύνθημα εκείνης της χρονιάς - «Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος».

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ ήταν ένθερμος υποστηρικτής των Παλαιστινίων και της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης μάχης εναντίον του Ισραήλ στον πόλεμο του Λιβάνου το 2006. Ήταν νεότερος από τον πρώην και σύντομα θα γίνει πρώην Άραβες ηγέτες.

Από τον θάνατο του πατέρα του υποσχόταν μεταρρύθμιση. Μερικοί Σύροι ήθελαν ακόμα να τον πιστέψουν το 2011, ελπίζοντας ότι οι διαδηλώσεις ήταν το κίνητρο που χρειαζόταν για την αλλαγή που είχε υποσχεθεί, μέχρι που διέταξε τους άντρες του να πυροβολούν ειρηνικούς διαδηλωτές στους δρόμους.

Ένας Βρετανός πρεσβευτής στη Συρία μου είπε κάποτε ότι ο τρόπος για να κατανοήσω το καθεστώς Άσαντ ήταν να παρακολουθώ ταινίες της Μαφίας όπως ο Νονός. Ο υπάκουος θα μπορούσε να ανταμειφθεί.

Όποιος πήγαινε εναντίον του οικογενειάρχη ή των πλησιέστερων υπασπιστών του θα εξαλειφόταν. Στην περίπτωση της Συρίας, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την αγχόνη, ή ένα εκτελεστικό απόσπασμα ή επ' αόριστον φυλάκιση σε κάποιο υπόγειο κελί.

Τους βλέπουμε τώρα, αδυνατισμένους και χλωμούς, να αναβοσβήνουν στο φως, γυρισμένους στα κινητά των ανταρτών μαχητών που τους έχουν απελευθερώσει χιλιάδες από χρόνια πίσω από τα κάγκελα.

Η αδυναμία του καθεστώτος, σε σημείο που κατέρρευσε σαν βρεγμένη χάρτινη σακούλα, συγκαλύφθηκε από το τρομακτικό και κατασταλτικό γκουλάγκ που εξακολουθούσε να διατηρεί.

Η διεθνής συναίνεση ήταν ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ ήταν αδύναμος, εξαρτώμενος από τη Ρωσία και το Ιράν και ότι προήδρευε σε μια χώρα που είχε καταρρεύσει για να διατηρήσει την κυριαρχία της οικογένειάς του – αλλά ακόμα αρκετά ισχυρός ώστε να θεωρείται γεγονός της ζωής στη Μέση Ανατολή, που θα μπορούσε ακόμη και να είναι χρήσιμος.

Τις τελευταίες ημέρες πριν εκραγούν οι αντάρτες από την Ιντλίμπ, αναφέρθηκε ευρέως ότι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσπαθούσαν να αποσπάσουν τη Συρία του Άσαντ από το Ιράν.

Το Ισραήλ εξαπολύει ολοένα και πιο βαριές αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων εντός της Συρίας, όπως είπε ότι ήταν μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού που χρησιμοποιούσε το Ιράν για να μεταφέρει όπλα στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Η επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο είχε προκαλέσει σοβαρά πλήγματα στη Χεζμπολάχ, αλλά η ιδέα ήταν να σταματήσει να αναγεννάται. Την ίδια στιγμή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να βρουν κίνητρα για να σπάσει τη συμμαχία με την Τεχεράνη, χαλαρώνοντας τις κυρώσεις και επιτρέποντας στον Άσαντ να συνεχίσει τη διεθνή του αποκατάσταση.

Τόσο ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου όσο και ο Τζο Μπάιντεν έχουν διεκδικήσει τα εύσημα για την πτώση του καθεστώτος Άσαντ. Υπάρχει κάτι σε αυτό.

Η ζημιά που προκάλεσε το Ισραήλ στη Χεζμπολάχ και το Ιράν με τα αμερικανικά όπλα και τη συνεχή υποστήριξη, και η προμήθεια όπλων από τον Μπάιντεν για την Ουκρανία, κατέστησαν αδύνατη, ακόμη και ανεπιθύμητη, για τους στενότερους συμμάχους του Άσαντ να τον σώσουν.

Αλλά το γεγονός ότι έβλεπαν τον Άσαντ ως μέρος της στρατηγικής τους να περιορίσουν και να βλάψουν το Ιράν μέχρι τις ημέρες πριν από την πτώση του δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν πίστευαν ούτε για μια στιγμή ότι ήταν μέρες μακριά από μια μεταμεσονύκτια πτήση στη Ρωσία.

Συνέβαλαν πράγματι στο τέλος του, περισσότερο τυχαία παρά σχεδίαση.

Η αλλαγή του καθεστώτος στη Συρία απελευθέρωσε πολλούς από τις φυλακές της χώρας

Η πτώση του καθεστώτος μπορεί να είχε τερματίσει την αλυσίδα εφοδιασμού του Ιράν, εάν οι νέοι ηγέτες της Συρίας αποφασίσουν ότι οι συμφωνίες τους με άλλους είναι πιο χρήσιμες από την ιρανική συμμαχία.

Όλες οι πλευρές σκέφτονται σκληρά και ξανασκέφτονται τι θα ακολουθήσει, και είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Οι Σύροι, οι γείτονές τους και ο ευρύτερος κόσμος βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με έναν άλλο γεωπολιτικό σεισμό, τον μεγαλύτερο από τη σειρά που ακολούθησε τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο. Μπορεί να μην είναι το τελευταίο.

Το Ιράν βλέπει την οριστική κατάρρευση των κύριων σανίδων του δικτύου που ονόμασε άξονα αντίστασης. Τα πιο σημαντικά συστατικά του έχουν μεταμορφωθεί. Η Χεζμπολάχ υπέστη σοβαρές ζημιές και το καθεστώς Άσαντ έφυγε.

Οι ηγέτες του Ιράν μπορεί να θέλουν να δώσουν συνέχεια σε υπαινιγμούς για συνομιλίες για μια συμφωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του. Ή η νέα στρατηγική γυμνότητά της μπορεί να την ωθήσει σε μια μοιραία απόφαση να μετατρέψει το υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο της σε πυρηνικό όπλο.

Οι Σύροι έχουν κάθε λόγο να χαίρονται. Στα χρόνια μετά το 2011, παρ' όλη την καταστολή και τη βαρβαρότητα του καθεστώτος, ο Άσαντ και οι συνεργάτες του μπορούσαν ακόμα να βρουν άνδρες που θα πολεμούσαν. Πολλοί από τους στρατιώτες που συνάντησα στην πρώτη γραμμή μου είπαν ότι ο Άσαντ ήταν καλύτερη επιλογή από τους τζιχαντιστές εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Το 2024, αντιμέτωποι με μια καλά οργανωμένη ανταρτική δύναμη που επέμενε ότι ήταν εθνικιστική, ισλαμιστική αλλά όχι πια τζιχαντιστική, οι απρόθυμοι στρατεύσιμοι του στρατού αρνήθηκαν να πολεμήσουν, έβγαλαν τις στολές τους και πήγαν σπίτι τους.

Τα συριακά στρατεύματα εγκατέλειψαν τον στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης, και πέταξαν τις στολές τους σε ορισμένες περιπτώσεις

Το καλύτερο σενάριο είναι ότι οι Σύροι, βοηθούμενοι από τους μεγάλους παίκτες της περιοχής, θα βρουν έναν τρόπο να δημιουργήσουν μια μεταπολεμική διάθεση εθνικής συμφιλίωσης, όχι ένα κύμα λεηλασίας και εκδίκησης που θα παρασύρει τη χώρα σε έναν νέο πόλεμο. Ο Abu Mohammad al Joulani, ο ηγέτης του νικηφόρου HTS, κάλεσε τους άνδρες του και όλες τις αιρέσεις της Συρίας να σέβονται ο ένας τον άλλον.

Οι άντρες του έχουν αφαιρέσει το καθεστώς και είναι ό,τι πιο κοντά έχει η Συρία σε έναν de facto ηγέτη.

Η Συρία, ωστόσο, έχει δεκάδες ένοπλες ομάδες που δεν συμφωνούν απαραίτητα μαζί του και θα θέλουν να αρπάξουν την εξουσία στις δικές τους περιοχές. Στη νότια Συρία, οι φυλετικές πολιτοφυλακές δεν αναγνώρισαν το γράμμα των Άσαντ. Δεν θα ακολουθήσουν εντολές που δεν τους αρέσουν από το νέο στήσιμο στη Δαμασκό.

Στην ανατολική έρημο, οι ΗΠΑ είδαν μια αρκετά μεγάλη απειλή από τα υπολείμματα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ώστε να εξαπολύσουν κύματα αεροπορικών επιδρομών. Οι Ισραηλινοί, θορυβημένοι από την προοπτική ενός ισλαμικού κράτους στα σύνορά τους, σφυροκοπούν τις στρατιωτικές υποδομές των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας.

Ίσως είναι καλύτερο να βρεθεί ένας τρόπος να γίνει ένας μεταρρυθμισμένος Συριακός Αραβικός Στρατός μέρος της λύσης σε μια χώρα χωρίς πολύ νόμο ή τάξη. Η απερίσκεπτη απόφαση των ΗΠΑ το 2003 να διαλύσουν τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις είχε καταστροφικές συνέπειες.

Στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να είναι ικανοποιημένος από αυτό που βλέπει.

Η Τουρκία του Ερντογάν έκανε περισσότερα από κάθε άλλη δύναμη για να διατηρήσει την αυτονομία της επαρχίας Ιντλίμπ, όπου το HTS μεταμορφωνόταν σε μαχητική δύναμη όταν η Συρία φαινόταν να βρίσκεται στο πάγωμα.

Ο Ερντογάν μπορεί να δει την επιρροή του να κυλάει τα σύνορα του Ισραήλ, σε μια εποχή που οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας έχουν δηλητηριαστεί από τον πόλεμο στη Γάζα.

Το χειρότερο σενάριο για τους Σύρους είναι ότι η χώρα τους θα ακολουθήσει το παράδειγμα δύο αραβικών δικτατοριών που περιήλθαν σε βίαιο χάος μετά την πτώση των καθεστώτων τους.

Ο συνταγματάρχης Καντάφι της Λιβύης και ο Σαντάμ Χουσεΐν του Ιράκ απομακρύνθηκαν χωρίς έτοιμοnαντικαταστάτη να περιμένει. Η άστοχη ξένη παρέμβαση συνέβαλε πολύ στη δημιουργία δύο καταστροφών.

Το κενό που άφησαν οι δικτάτορες καλύφθηκε από κύματα λεηλασιών, εκδίκησης, αρπαγών εξουσίας και εμφυλίου πολέμου.

Οι Σύροι δεν είναι υπεύθυνοι για τη μοίρα τους για γενιές. Το έκλεψαν μεμονωμένα άτομα από τους δύο προέδρους Άσαντ και τους οπαδούς τους. Η χώρα το έχασε μετά τον πόλεμο που την άφησε τόσο αποδυναμωμένη που οι μεγαλύτερες ξένες δυνάμεις την χρησιμοποίησαν για να αυξήσουν και να διατηρήσουν τη δική τους ισχύ.

Οι Σύροι εξακολουθούν να μην έχουν εξουσία στη ζωή τους. Ίσως αν.ειχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν μια νέα και καλύτερη χώρα να το έκαναν.

ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ TIMES OF ISRAEL KAI TOY Εμανουέλ Φαμπιάν

Στην ιστορική εκστρατεία σε όλη τη Συρία, ο IDF λέει ότι κατέστρεψε το 80% του στρατού του καθεστώτος Άσαντ

Μετά την κατάληψη των ανταρτών, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό χτυπούν αποθήκες πυραύλων, πολεμικά πλοία, μαχητικά αεροσκάφη και άλλα για να διασφαλίσουν ότι δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια

ΜεΕμανουέλ Φαμπιάν

καιΠροσωπικό ToI

Μετά από μια μεγάλη εκστρατεία βομβαρδισμού 48 ωρών στη Συρία, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δήλωσαν την Τρίτη ότι κατέστρεψαν τις περισσότερες από τις στρατηγικές στρατιωτικές δυνατότητες του πρώην καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την πτώση προηγμένων όπλων στα χέρια εχθρικών στοιχείων.

Σε ανακοίνωσή του, το IDF ανέφερε ότι η Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό του είχαν πραγματοποιήσει πάνω από 350 πλήγματα εναντίον «στρατηγικών στόχων» στη Συρία από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ το Σαββατοκύριακο, αφαιρώντας «τα περισσότερα από τα στρατηγικά αποθέματα όπλων στη Συρία».

Ο στρατός υπολόγισε ότι είχε καταστρέψει το 70-80 τοις εκατό των στρατηγικών στρατιωτικών δυνατοτήτων του πρώην καθεστώτος Άσαντ.

Η επιχείρηση ονομάστηκε «Βέλος Μπασάν» εντός του στρατού, από τη βιβλική ονομασία για τα Υψίπεδα του Γκολάν και την περιοχή της νότιας Συρίας.

Ο Ισραηλινός Στρατός δημοσίευσε πλάνα από την εκστρατεία, κατά τη διάρκεια της οποίας είπε ότι χτυπήθηκαν πάνω από 320 στόχοι σε όλη τη Συρία.

Τα πλήγματα ξεκίνησαν αργά το Σάββατο, αφαιρώντας πρώτα την συριακή αεράμυνα για να δώσουν στην ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία περισσότερη ελευθερία.

Πλάνα που κυκλοφόρησε από το IDF στις 10 Δεκεμβρίου 2024, δείχνει το ισραηλινό ναυτικό και την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία επιδρομές στη Συρία.

Κύμα μετά κύμα αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποιήθηκαν από μαχητικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη της IAF στη συνέχεια έπληξαν συριακές αεροπορικές βάσεις, αποθήκες όπλων και εγκαταστάσεις παραγωγής όπλων στη Δαμασκό, τη Χομς, την Ταρτούς, τη Λατάκια και την Παλμύρα, σύμφωνα με τον στρατό.

Ο στρατός είπε ότι οι αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν πολλά βλήματα μεγάλου βεληνεκούς, πυραύλους Scud, πυραύλους κρουζ, πυραύλους ακτής-θαλάσσης, πυραύλους αεράμυνας, μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, ραντάρ, τανκς, υπόστεγα και άλλα.

Η IAF στόχευσε επίσης αρκετές τοποθεσίες χημικών όπλων στη Συρία κατά τη διάρκεια των επιδρομών, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Μια αεροφωτογραφία δείχνει ένα πλοίο του συριακού πολεμικού ναυτικού που καταστράφηκε σε ισραηλινή επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας στο λιμάνι της Λαττάκειας στις 10 Δεκεμβρίου 2024. (AAREF WATAD / AFP)

Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Δευτέρας, πυραυλικά σκάφη του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού κατέστρεψαν 15 πλοία του πολεμικού ναυτικού που ανήκαν στο πρώην καθεστώς στον κόλπο Minet el-Beida και στο λιμάνι της Λατάκια στη συριακή ακτή, δήλωσε ο στρατός.

Το καθεστώς Άσαντ, το οποίο έπεσε την Κυριακή μετά από μια αστραπιαία επίθεση από τις δυνάμεις των ανταρτών, ήταν σύμμαχος του ιρανικού καθεστώτος και μέρος του λεγόμενου Άξονα Αντίστασης κατά του Ισραήλ.

Για πολλά χρόνια, η Συρία χρησιμοποιήθηκε ως οδός για ιρανικά όπλα, καθ' οδόν προς τρομοκρατικές ομάδες συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, με την οποία το Ισραήλ εισήγαγε μια ασταθή εκεχειρία τον περασμένο μήνα.

Το Ισραήλ φοβάται ότι μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ, τα όπλα του πρώην συριακού στρατού θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια εχθρικών δυνάμεων στη χώρα, καθώς και της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Σε ένα μήνυμα προς το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται στη Συρία, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ θα επιδιώξει να δημιουργήσει σχέσεις, αλλά δεν θα δίσταζε να επιτεθεί εάν απειλήσει το εβραϊκό κράτος.

«Εάν αυτό το καθεστώς επιτρέψει στο Ιράν να επανεγκατασταθεί στη Συρία», είπε σε μια δήλωση βίντεο, «ή επιτρέψει τη μεταφορά ιρανικών όπλων ή οποιωνδήποτε άλλων όπλων στη Χεζμπολάχ, ή μας επιτεθεί — θα απαντήσουμε σθεναρά και θα απαιτήσουμε βαρύ τίμημα από αυτό».

Ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατς εξέδωσε επίσης προειδοποίηση προς τους αντάρτες της Συρίας, λέγοντας ότι κάθε οντότητα που αποτελεί απειλή για το Ισραήλ θα στοχοποιηθεί ανηλεώς.

«Οι IDF ενήργησαν τις τελευταίες ημέρες για να επιτεθούν και να καταστρέψουν στρατηγικές δυνατότητες που απειλούν το κράτος του Ισραήλ», είπε, κατά τη διάρκεια περιοδείας στη ναυτική βάση της Χάιφα κατά την οποία ενημερώθηκε για τα πλήγματα του Πολεμικού Ναυτικού στα ναυτικά μέσα του καθεστώτος Άσαντ. .

Προειδοποίησε τους αντάρτες ότι «όποιος ακολουθήσει τα βήματα του Άσαντ θα καταλήξει όπως ο Άσαντ. Δεν θα επιτρέψουμε σε μια εξτρεμιστική ισλαμική τρομοκρατική οντότητα να δράσει κατά του Ισραήλ πέρα από τα σύνορά του… θα κάνουμε τα πάντα για να εξαλείψουμε την απειλή».

Ο Κατς επανέλαβε ότι ο Ισραηλινός Στρατός δημιουργεί μια αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή και είπε ότι έδωσε εντολή να δημιουργηθεί μια «στείρα αμυντική ζώνη» στη νότια Συρία, χωρίς μόνιμη ισραηλινή παρουσία, για να αποτραπεί οποιαδήποτε τρομοκρατική απειλή για το Ισραήλ.

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Συρία ήρθαν στον απόηχο μιας αστραπιαίας επίθεσης από τις δυνάμεις των ανταρτών εκεί, η οποία ανέτρεψε την Κυριακή το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ σε ένα δραματικό κεφάλαιο δύο εβδομάδων ενός εμφυλίου πολέμου που ξεκίνησε το 2011 και ο οποίος είχε κλειδωθεί σε αδιέξοδο εδώ και χρόνια.

Μετά την πτώση του καθεστώτος, το Ισραήλ κινήθηκε για να καταστρέψει τοποθεσίες όπλων του καθεστώτος προτού πέσουν στα χέρια εχθρικών προς τη χώρα δυνάμεων, εν μέσω της χαοτικής κατάληψης από ομάδες ανταρτών, πολλές από τις οποίες αρχικά συνδέονταν με την Αλ Κάιντα και άλλες τζιχαντιστικές ομάδες.

Ταυτόχρονα, το Ισραήλ διέψευσε τις αναφορές ότι οι χερσαίες δυνάμεις του είχαν υπερβεί μια ουδέτερη ζώνη στα Υψίπεδα του Γκολάν που κατέλαβε ο Ισραηλινός Στρατός την Κυριακή και τόνισε ότι ο έλεγχός του σε αυτήν την περιοχή ήταν ένα προσωρινό, αμυντικό μέτρο .

«Οι αναφορές που κυκλοφορούν σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζουν ότι στρατεύματα του Ισραηλινού Στρατού προχωρούν ή πλησιάζουν στη Δαμασκό είναι εντελώς εσφαλμένες», έγραψε στο X ο συνταγματάρχης Avichay Adraee, ο αραβόφωνος εκπρόσωπος του IDF.

«Τα στρατεύματα του IDF είναι παρόντα εντός της ουδέτερης ζώνης και σε αμυντικές θέσεις κοντά στα σύνορα για να προστατεύσουν τα ισραηλινά σύνορα», πρόσθεσε.

Το σχόλιο έγινε αφότου το Reuters, επικαλούμενο δύο περιφερειακές πηγές ασφαλείας και μια πηγή ασφαλείας της Συρίας, ισχυρίστηκε ότι τα στρατεύματα έφτασαν στην «Κατάνα». Δεν ήταν σαφές εάν η αναφορά αναφερόταν στην περιοχή Κατάνα, τμήματα της οποίας εφάπτονται στη νεκρή ζώνη ή στην πόλη Κατάνα, η οποία απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα (15,5 μίλια) από τη Δαμασκό και ανατολικά της ουδέτερης ζώνης.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν θα εμπλακεί στη σύγκρουση στη Συρία και ότι η κατάληψη της ουδέτερης ζώνης που δημιουργήθηκε το 1974 ήταν μια αμυντική κίνηση.

Το Ισραήλ είπε ότι οι αεροπορικές του επιδρομές θα συνεχιστούν για μέρες, αλλά είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι δεν παρεμβαίνει στη σύγκρουση της Συρίας. Είπε ότι είχε λάβει «περιορισμένα και προσωρινά μέτρα» αποκλειστικά για την προστασία της ασφάλειάς της.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live