Δευ, Νοε 25, 2024

Γενικός Διευθυντής της ΔΕΕΣ στην Ουκρανία: Ανησυχία για την κατάσταση του πυρηνικού εργοστασίου και την πρόσβαση σε αιχμαλώτους πολέμου

Γενικός Διευθυντής της ΔΕΕΣ στην Ουκρανία: Ανησυχία για την κατάσταση του πυρηνικού εργοστασίου και την πρόσβαση σε αιχμαλώτους πολέμου

Αυτή η δήλωση δόθηκε από τον Γενικό Διευθυντή της ΔΕΕΣ Robert Mardini σε συνέντευξη Τύπου την 1η Σεπτεμβρίου 2022 στο Κίεβο της Ουκρανίας.

Είναι χαρά μου να απευθυνθώ τόσο στα ουκρανικά όσο και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης εδώ στο Κίεβο σήμερα.

Βρίσκομαι στην Ουκρανία για να συζητήσω την ανθρωπιστική κατάσταση με τις αρχές και να επαναλάβω τη δέσμευση της ΔΕΕΣ να υποστηρίξει όσους έχουν ανάγκη. Συναντώ κοινότητες που επηρεάζονται από τη διεθνή ένοπλη σύγκρουση για να ακούσω μόνος μου πώς μπορούμε να βοηθήσουμε καλύτερα. Μαζί με την ομάδα της ΔΕΕΣ εδώ, κάνω επίσης έναν απολογισμό της ανθρωπιστικής μας ανταπόκρισης τους τελευταίους έξι μήνες – η οποία βασίζεται στη συνεχή εργασία μας στην Ουκρανία από το 2014, στο Ντόνετσκ και στο Λουχάνσκ.

Μόνο αυτή την εβδομάδα, η βάση του ουκρανικού Ερυθρού Σταυρού στο Σλόβιανσκ χτυπήθηκε και υπέστη σοβαρές ζημιές, κάτι που είναι εντελώς απαράδεκτο και μας θυμίζει το υψηλό κόστος του αστικού πολέμου για τους αμάχους και τις υποδομές.

Θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου για τις μάχες μέσα ή κοντά στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι μια ομάδα από τον ΔΟΑΕ βρίσκεται τώρα καθ' οδόν προς τη Ζαπορίζια για να επιθεωρήσει τη ζημιά, επειδή το διακύβευμα είναι τεράστιο. Όταν οι επικίνδυνες τοποθεσίες γίνονται πεδία μάχης, οι συνέπειες για εκατομμύρια ανθρώπους και το περιβάλλον μπορεί να είναι καταστροφικές και να διαρκέσουν πολλά χρόνια. Σε περίπτωση πυρηνικής διαρροής, θα είναι δύσκολη, αν όχι αδύνατη, η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Είναι λοιπόν καιρός να σταματήσουμε να παίζουμε με τη φωτιά και αντ' αυτού να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία αυτής της εγκατάστασης, και άλλων παρόμοιων, από στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο παραμικρός λάθος υπολογισμός θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή που θα μετανιώνουμε για δεκαετίες.

Στη συνέχεια, θα ήθελα να σας δώσω μερικές λεπτομέρειες σχετικά με την άμεση υποστήριξή μας στους ανθρώπους στην Ουκρανία:

Μαζί με τον Ουκρανικό Ερυθρό Σταυρό και άλλους εταίρους του Κινήματος του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, η ΔΕΕΣ έχει αυξήσει μαζικά τις ανθρωπιστικές της επιχειρήσεις από τις 24 Φεβρουαρίου. Η κλίμακα της απάντησης του Κινήματος στην Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες είναι άνευ προηγουμένου. Θα ήθελα να επισημάνω ειδικότερα τρεις τομείς:

Σε ένα κοινό πρόγραμμα με το Υπουργείο Κοινωνικής Πολιτικής της Ουκρανίας, έχουμε παράσχει σε περίπου 300.000 άτομα μετρητά συνολικού ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ουκρανικού εθνικού νομίσματος (περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια). Αυτή η οικονομική βοήθεια πηγαίνει σε άτομα που τη χρειάζονται περισσότερο, όπως οικογένειες με μονοκατοικίες, άτομα με τραυματισμούς που σχετίζονται με συγκρούσεις ή άτομα με αναπηρίες.

Σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές ύδρευσης, παρέχουμε σε πάνω από 9 εκατομμύρια ανθρώπους βελτιωμένη πρόσβαση σε καθαρό και πόσιμο νερό.

Και πάνω από 700.000 ευάλωτα άτομα έχουν τώρα βελτιωμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Συνεργαζόμαστε χέρι-χέρι με τον ουκρανικό Ερυθρό Σταυρό και δεν μπορώ να τον επαινέσω αρκετά. Στις πιο δύσκολες συνθήκες, η δουλειά τους είναι απλά εντυπωσιακή. Σε στενή συνεργασία με τις τοπικές και εθνικές αρχές, το προσωπικό των αντίστοιχων οργανισμών μας, καθώς και οι πολλοί εθελοντές του Ουκρανού Ερυθρού Σταυρού, έχουν βοηθήσει κοινότητες σε όλη τη χώρα, από την παροχή εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών σε καταφύγια βομβών έως την παροχή τροφής σε εκτοπισμένους.

Αλλά αυτή η υποστήριξη καλύπτει μόνο ένα κλάσμα των αναγκών που οι ομάδες μας στο έδαφος καταγράφουν καθημερινά. Μαζί με τους συνεργάτες μας, θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε όσο καλύτερα μπορούμε.

Θα ήθελα να πω λίγα λόγια για το πολύ σημαντικό θέμα των αιχμαλώτων πολέμου:

Μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να επισκεφτούμε μόνο εκατοντάδες αιχμαλώτους πολέμου και από τις δύο πλευρές. Και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν χιλιάδες ακόμη στις οποίες χρειαζόμαστε ακόμη πρόσβαση. Θα συνεχίσουμε να απαιτούμε πρόσβαση σε όλους τους αιχμαλώτους, με γνώμονα την ανθρωπιστική μας δέσμευση και την εντολή μας βάσει των Συμβάσεων της Γενεύης.

Έχει περάσει τώρα ένας μήνας από την εξωφρενική επίθεση στο σωφρονιστικό κέντρο Olenivka. Παρά τις έντονες διαπραγματεύσεις στα παρασκήνια, η ΔΕΕΣ δεν έχει ακόμη λάβει τις απαραίτητες εγγυήσεις για να επισκεφθεί τους αιχμαλώτους και να ελέγξει τις συνθήκες τους. Εργαζόμαστε σκληρά για να το αλλάξουμε αυτό.

Χθες, συναντήθηκα με οικογένειες αιχμαλώτων πολέμου, που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν ακούσει νέα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα εδώ και μήνες. Με συγκίνησαν βαθιά τα λόγια τους, τα συναισθήματά τους και οι ιστορίες που μοιραστηκαν μαζί μου

Listen Live