Η Mirjana Spoljaric, η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), επισκέφθηκε τη Γάζα τη Δευτέρα για να προωθήσει τις προσπάθειες για την ανακούφιση του καταστροφικού ανθρωπιστικού τέλους που προκαλεί η συνεχιζόμενη σύγκρουση στους αμάχους.
Μιλώντας από τη Γάζα, ο πρόεδρος Spoljaric είπε:
«Μόλις επισκέφτηκα το Ευρωπαϊκό νοσοκομείο της Γάζας και τα πράγματα που είδα εκεί είναι πέρα από κάθε τι που θα έπρεπε να είναι σε θέση να περιγράψει κανείς. Αυτό που με συγκλόνισε περισσότερο ήταν τα παιδιά με φρικτά τραύματα και ταυτόχρονα έχοντας χάσει τους γονείς τους χωρίς να τα φροντίζει κανείς.
Εδώ αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση που δεν θα θεραπευθεί με την αποστολή περισσότερων φορτηγών. Πρέπει να παρέχουμε προστασία στους αμάχους στη Γάζα. Στις γυναίκες και στα παιδιά, στους ηλικιωμένους που είδα σήμερα που δεν έχουν πού να πάνε.
Η πλειοψηφία των ανθρώπων που συνάντησα σήμερα έχουν εκτοπιστεί αρκετές φορές. Συνάντησα ανθρώπους που έχασαν άκρα επειδή χρειαζόταν να εκκενώσουν μεταξύ των θεραπειών και έχασαν ένα χέρι ή ένα πόδι επειδή δεν μπορούσαν να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο όπου έφτασαν πρώτοι.
Μου είπαν σήμερα ότι ο Βορράς έχει χάσει όλη του τη χειρουργική ικανότητα. Πρέπει να βρούμε λύσεις σε αυτό. Δεν μπορούμε να απομακρυνθούμε από αυτό που είναι προφανώς μια ηθική αποτυχία που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα.
Καλώ τα κόμματα και όλους όσοι έχουν επιρροή να αποκλιμακώσουν και να βρουν άλλες εκτός από στρατιωτικές λύσεις σε αυτό που είναι ένα τεράστιο βάσανο των λαών και στις δύο πλευρές. Πρέπει να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των πολιτών. Πρέπει να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των πολιτών. Πρέπει να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των κρατουμένων. Πρέπει να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των ομήρων.
Η ΔΕΕΣ θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει στην ανακούφιση και τη μείωση του πόνου, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Και δεν υπάρχει μόνο μια ανθρωπιστική λύση σε αυτό, πρέπει να υπάρχει και μια πολιτική
Βλέπουμε τόσους πολλούς ανθρώπους που διακινδυνεύουν τη ζωή τους παρέχοντας βοήθεια και θρηνούμε τόσους πολλούς συναδέλφους στις εθνικές κοινωνίες και στις δύο πλευρές. Χάσαμε οι ίδιοι συναδέλφους μας, οι συνάδελφοί μας στον ΟΗΕ έχασαν εργαζόμενους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Αυτό είναι απαράδεκτο. Πρέπει να σεβαστούμε την ανθρωπιστική πρόσβαση και πρέπει να σεβαστούμε την εργασία, την ακεραιότητα και την προστασία των εργαζομένων στον ανθρωπισμό.
Τρέφω τον μεγαλύτερο και βαθύτερο θαυμασμό για την ομάδα μας επί τόπου, για τους εταίρους μας, ιδιαίτερα τις εθνικές εταιρείες της Ερυθράς Ημισελήνου που συνεργάζονται πολύ στενά μαζί μας εδώ στη Γάζα για να στηρίξουμε τους ανθρώπους, να προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια όσο μπορούμε, ρισκάροντας τη ζωή τους αλλά και σε πολύ αγχωτικές συνθήκες. Θυσιάζουν πολλά με το να είναι εδώ και αξίζουν τη μέγιστη και συνεχή υποστήριξή μας και επίσης την ευγνωμοσύνη μας».