Η Εταιρεία του Αρμενικού Ερυθρού Σταυρού (ARCS) ενημερωνει..
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΥΘΡΌ ΣΤΑΥΡΟ
Η Εταιρεία του Αρμενικού Ερυθρού Σταυρού (ARCS) έχει προσδιορίσει την 26η Ιανουαρίου 2025, ως ημερομηνία ενεργοποίησης, με περίπου 560 άτομα να αναμένεται να φτάσουν στη χώρα από τη Συρία. Περίπου 80 άτομα αναμένεται να φτάνουν κάθε Κυριακή από τις 6 Δεκεμβρίου 2024. Αυτό το σενάριο βασίζεται σε εις βάθος συζητήσεις με κυβερνητικούς εκπροσώπους, οι οποίοι προβλέπουν αύξηση των αφίξεων μετά την επανενεργοποίηση των αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ Συρίας και Αρμενίας.
Παρέχετε τυχόν ενημερώσεις για την κατάσταση μετά την αναφορά του παλιού και εξηγήστε τι αναμένεται να συμβεί.
Το ARCS συνεργάστηκε προληπτικά με την κυβέρνηση της Αρμενίας, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των Υπηρεσιών Μετανάστευσης, για τη λήψη λεπτομερών δεδομένων σχετικά με την αναμενόμενη εισροή ανθρώπων που φθάνουν από τη Συρία και τον Λίβανο. Αυτό περιλαμβάνει ένα αίτημα για ομαδοποιημένες πληροφορίες ανά ηλικία και φύλο για να εξασφαλιστεί στοχευμένος και αποτελεσματικός σχεδιασμός για ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτές οι προσπάθειες στοχεύουν στην αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών των εισερχόμενων πληθυσμών, διατηρώντας παράλληλα μια ολοκληρωμένη κατανόηση της δημογραφικής τους σύνθεσης.
Η μετατόπιση της εξουσίας στη Συρία τον Δεκέμβριο του 2024, έχει εισαγάγει νέους κινδύνους τόσο για τη χώρα όσο και για την περιοχή. Τα πρόσφατα γεγονότα συνέβαλαν στην αύξηση των μεταναστευτικών οφειλών, με 55 άτομα να έφτασαν πρόσφατα στην Αρμενία από τη Συρία, αντικατοπτρίζοντας την ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση ασφάλειας και ανθρωπιστικής βοήθειας όπου περίπου 12.000 Αρμένιοι εξακολουθούν να κατοικούν. Η αρμενική κυβέρνηση παρέμεινε σε εγρήγορση, παρακολουθώντας στενά την τρέχουσα κατάσταση και συντονιζόμενη με διεθνείς εταίρους για να διευκολύνει την ασφαλή διέλευση όσων βλέπουν εχθροπραξίες. Παρά το κλείσιμο των διπλωματικών αποστολών στο Χαλέπι και τη Δαμασκό, έχουν δημιουργηθεί εναλλακτικοί δίαυλοι επικοινωνίας για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια. Η κυβέρνηση έχει επίσης προσαρμόσει τους μηχανισμούς ανταπόκρισής της, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια και την ενσωμάτωση των νέων αφίξεων.
Παράλληλα, οι πρόσφατες εξελίξεις στον Λίβανο οδήγησαν επίσης στην αυξημένη μετανάστευση, με περίπου 1.600 άτομα να έφτασαν από τον Λίβανο στην Αρμενία από τον Οκτώβριο του 2024. Αυτός ο σημαντικός παράγοντας θέτει διπλές προκλήσεις για την αρμενική κυβέρνηση και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, που απαιτούν απαντήσεις προσαρμοσμένες στις μοναδικές συνθήκες της άνθρωποι σε κίνηση από δύο αλληλένδετες κρίσεις. Και οι δύο ομάδες χρειάζονται υποστήριξη σε τομείς όπως η στέγαση, η υγειονομική περίθαλψη και η νομική βοήθεια για να διευκολυνθεί η ένταξή τους στην αρμενική κοινωνία.
Στις 14 Δεκεμβρίου 2024, μια πτήση από τη Βηρυτό προς το Ερεβάν μετέφερε 115 επιβάτες, κυρίως αρμενικής υπηκοότητας και μεταξύ των οποίων 19 άτομα από τη Συρία. Μεταξύ αυτών, το ARCS πήρε συνέντευξη από 13 επιβάτες συριακής υπηκοότητας, με μερικούς από τους ερωτηθέντες να έχουν διπλή υπηκοότητα Λιβάνου. Ενώ πολλοί επιβάτες αρνήθηκαν τις συνεντεύξεις, όσοι συμμετείχαν εξέφρασαν ανησυχίες για τις προκλήσεις στην απασχόληση και τόνισαν την επείγουσα ανάγκη μετεγκατάστασης λόγω της κλιμακούμενης ανθρωπιστικής κρίσης. Πολλοί εξέφρασαν φόβο για εχθροπραξίες στη Συρία και τον Λίβανο και τόνισαν τους άμεσους κινδύνους που αυτές ενέχουν για τις οικογένειές τους. Οι συνεντεύξεις αντανακλούσαν επίσης την αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον τους στην Αρμενία, υπογραμμίζοντας τη ρευστότητα της κρίσης και την αναζήτησή τους για σταθερότητα.
Για να διασφαλίσει την κατάλληλη τεκμηρίωση και να διευκολύνει την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, το ARCS έδωσε εντολή σε όλους τους νεοαφιχθέντες να εγγραφούν στο Κέντρο Υπηρεσιών Μετανάστευσης. Αυτό το βήμα είναι κρίσιμο για τον συντονισμό της βοήθειας και την ένταξη ατόμων που φτάνουν από τη Συρία και τον Λίβανο στην αρμενική κοινωνία. Το ARCS συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με την κυβέρνηση και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για την παροχή ολοκληρωμένης και συντονισμένης απάντησης στις προκλήσεις που θέτει η εισροή ανθρώπων εν κινήσει.
Η πιθανότητα σημαντικής εισροής ατόμων από τη Συρία και τον Λίβανο παραμένει απρόβλεπτη και ποικίλλει καθημερινά. Εν αναμονή, η κυβέρνηση της Αρμενίας έχει δημιουργήσει μηχανισμό συντονισμού και ζήτησε υποστήριξη από διεθνείς ανθρωπιστικούς εταίρους. Αυτές οι ενέργειες στοχεύουν στον μετριασμό της πιθανής πίεσης στη χώρα, αντλώντας από διδάγματα που αντλήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης του Καραμπάχ του 2023. Συνδυάζοντας τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες με την επιχειρησιακή τεχνογνωσία οργανισμών όπως το ARCS, η Αρμενία προσπαθεί να διασφαλίσει ότι η απάντησή της σε αυτήν την εξελισσόμενη κρίση παραμένει έγκαιρη, αποτελεσματική και ριζωμένη στις ανθρωπιστικές αρχές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ